Neveriaci, chodíte navštevovať svojich zosnulých na cintorín?
Docela by ma to zaujímalo. Či chodíte sa pozrieť cez dušičky (alebo aj kedykoľvek rôzne) na cintorín, na svojich blízkych, ktorí už zomreli. Alebo sú pre Vás už nezaujímaví? (neberte to nejak povrchne)
Nechodím, aj keď je to u nás v rodine viac-menej zvyk, pretože sa na cintorínoch necítim dobre a radšej svojím blízkym zapálim sviečku doma. Ale možno je to aj tím, že mi tam nikto vzácny neleží. Prababičku si pamätám len matne a s babičkou som veľmi dobrý vzťah nemala.
skor co mi akoby troska vadi je to ako kazdy odrecituvava , niekto aj sepoce modlitby.
Ja im skor vravim nieco "chybas mi , aj rodine. Dufam ze ak je dake nebo si v nom teda a je ti dobre." plus si predstavim nejaku peknu spomienku napr.
A to mam za desat dvadsat sekund, zatial co dakedy mamu pocujem recitovat vsetky mozne modlitby, ktore mne pridu velmi neosobne a take... ani neviem jak nazvat presne...aby som nevyznel zle.
Ja chodím často, radím sa do neveriacich, lebo v boha neverím, ale to neznamená,že neverím, že niečo po smrti je ...neviem čo, ale verím, že ťa mŕtvi počujú..musím povedať, že rada chodím len tak na cintorín sa rozprávať so starými rodičmi a kamarátmi, ktorí zomreli ..a sviečky zapaľujem len tak zo zvyku
vidim v tom trocha zbytocnosti,zapalit sviecku a mysiet na danu osobu mozete aj doma pri fotke ,nema zmysel chodit na cintoriny zato ze 'chodia vsetci, ideme aj my'.a dalsie su peniaze vrazene do kvetin sviecok,solarne chujoviny len aby videli ostatni ze nato mate.
Zvykol som s rodinou.. no ja som už 2-3 roky nebol. Nevidím v tom zmysel. Spomínať na chvíle s babkou môžem aj v električke, čo mi k tomu pomôže sviečka? A navyše ten odpad!!! Zas kvôli sviatku vznikne strašne veľa odpadu..
chodievame s rodinou, nie vzdy sa vsak zucastnujem a nie je to ani ziadna tragedia ani nic, na mrtvych si spomeniem kedykolvek to zapalenie sviecky a podobne je uz iba kulturny zvyk ktory mi nevadi ale ani ho prisne nedodrziavam, cize ako kedy
Chodim a strasne lubim tu atmosferu cintorinov na dusicky, uz ako deco som volavala dedka sa vecer prechadzat na cmiter a nutila som ho citat mi mena na nahrobkoch takze to mam s takou nostalgiou spojene. Ale kto to nema rad tak nevidim dovod aby sa nasilu trepal na hroby len preto ze sa to ma.
akože ateistom blizki nechybaju, ci co? alebo teda co ma ten akt chodenia na cintorin a zapalovania sviecky priamo spolocne s vierou? whoah tvoje otazky
ja si myslím, že to aj súvisí s vierou, jednak ja som na cintoríny nerád chodil, lebo tie naše sú stavané vždy niekde pod lesom a na kopci nedostupnom mieste a kým sme pobehali všetkých mŕtvych mne odmrzli uši a aj tak som nevedel kto tam leží, lebo som ešte nebol na svete.
@Ssnehulienka tak cintorín je úzko spojený s vierou. Pochovávaš toho človeka pod Božîm chrámom (tak sa to hovorí). A väčšinou pri každom hrobe je kríž a na ňom vytesané meno. Túto otázku som sem položil preto, lebo keď čítam názory neveriacich na posmrtný život, tak vidím ako píšu, že človek je len chemická reakcia, po smrti nie je nič, atď. A v tom prípade som myslel či to niektorí nevnímajú ako, že ten človek už neexistuje a tak sa s nim netreba zaoberať.
Napísal som to moc zložito, nrviem či si tomu pochopila.
@google123 pochopila som tomu. 1. pochovavanie na cintorine moze a nemusi byt spojene s vierou, byvaju civilne pohreby. jednoducho preto, aby si toho cloveka nehodil do kompostu ale aby bol pochovany s uctou a aby mala rodina pamiatku. 2. nerozumiem bodu s tym, ze ateisti si myslia, ze po smrti nie je nic. teda ze co to ma s navstevovanim cintorinu. lebo tak veriaci si myslia, ze po smrti je nieco a tn clovek nejak pretrvava, tak ale aj tak chodia na cintorin za rozpadavajucim sa telom, aj ked vedia ze dusa zije inde? Pointa toho co sa snazim ti vysvetlit je, ze proces pochovavania a navstevovania cintorinu nie je vecou viery, je vecou toho, ze sa chces so zosnulym slusne rozlucit, dat mu pohreb, ktory si zasluzil, a chodis tam zo symbolickych dovodov kd ti ten clovek chyba, alebo chces aby mal pekny hrob alebo whatever. Ano, veriaci maju pohreb vo viere a ku hrobu chodia a modlia sa, vysvetlujem ale ze to nie je nutne prepojene.
@ssnehulienka k tomu druhemu bodu si tomu úplne nepochopila. Mnoho neveriacich verí, že duša po smrti už nepretrváva a tak ten človek už neexistuje. A preto ma napadla táto otázka či chodia neveriaci na cintorín.
A ako si tu písala čo to má spoločné s vierou, tak keď si prečítaš všetky reakcie, tak niektorí na cintorín nechodia a zapália si sviečku doma, zatiaľ čo u katolíkov je povinnosťou navštíviť cintorín.
@google123 ano, ja som ateista, a verim, ze clovek sa po smrti prosto rozlozi a je koniec. ale chodim na cintorin, z dovodu ze ak mi clovek chyba, chcem si uctit jeho spomienku, zaspominat si. na to mozem/nemusim ist na cintorin. a ked verim ze dusa pretrvava po smrti, ako je s tym spojene chodenie na cintorin za fyzickymi pozostatkami duse? a preco maju katolici "povinne" na cintorin chodiť?
kedysi som chodila s ostatnými členmi rodiny kuknúť na cintorín... no nemyslím si, že navštevovanie hrobov musí nutne súvisieť s vierou... len je asi fajn si občas pripomenúť ľudí, ktorých sme mali radi a už tu nie sú... ale zase za tak extra dôležité to nepovažujem, lebo dá sa pripomenúť si ich aj z pohodlia domova. ale kto tam chce ísť, nech ide, či kresťan či nekresťan... ja už nechodím čo nebývam doma...
som veriaca, no na cintorín chodím len preto, aby som neodporovala rodičom nevidím v tom zmysel a zároveň žiaden môj naozaj blízky človek mi počas života neumrel.. poväčšinou chodím na hrob ľuďom, ktorých som nikdy nepoznala..
Bohužiaľ dlho som nebola na všetkých svätých doma, ale inokedy keď som doma, tak sa snažím ísť na cintorín, hoci to väčšinou dopadne štýlom ,,to máš čas( kedže sú mrtví a nikam neujdú ) a odkladám to na neskôr, hoci je mi to ľúto a inak ma občas napadne, aké to bolo keď tu ten a ten človek bol a tak
u nás je zase zvyk nechodiť, moja rodina má na smrť svojský pohľad, aj na miesto posledného odpočinku, mnoho ľudí z našej rodiny sa dáva spopoliť a na hroboch nelipneme, sviečky pálime doma
@ssnehulienka pretože je to niečo čo sa musí robiť. Tak ako cez Veľkú Noc dodržiavat pôst. No hlavne je to kvôli tomu aby človek získal úplné odpustky a hlavne si uctil svojich zosnulých a pomohol zosnulým sa dostať z očista do neba skrze modlitby.
Pre tentokrát sa vyhnem svojmu polemizovaniu o tom, že neveriaci neexistuje ( každý na niečo verí/ v niečo) a nebudem hladať ani spojitosť viery a návšteve cintorínov.
Ja chodím na hroby veľmi rada. A nemusia to byť len hroby mojich blízkych. založila som si vlastné malé tradície, ktoré vykonávam i so spojitosťou s hrobmi. Napríklad ak nemá niekto sviečky na svojom pomníku, tak mu ju tam zapálim ( občas miniem sviečky do posledného knôtiku).............
Dalo by sa povedať, že mňa tam láka atmosféra, a nie mrtvolky, čo boli mojimi príbuznými...........
Pýta sa neveriacich asi za to, že je to cirkevný sviatok. Ale je to dnes asi tak cirkevný sviatok ako Vianoce. Slávia ho všetci aj ked väčšina nevie prečo.
pre odpoved, nie som kresťanka mm vlastnú vieru, a chodím na hroby asi zo zvyku skôr s rodinou. Ale ked chcem spomínať, nemusí to byť nutne na cintoríne. Ten na koho myslím tam aj tak už nie je, len jeho schránka...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
avšak osobne som neveriaci a nechodím navšetvovať cintorín z mne neznámeho dôvodu, proste nechodím
nemam pocit, ze na to, aby som im zapalila sviecku a spomenula si na nich, musim byt akosi veriaca
ti ludia boli v mojom zivote a rada na nich spominam
sú tam uložené telesné pozostatky.
to by si ako veriaci mohol rozlišovať.
prečo by ateisti nenavštevovali miesto posledného odpočinku blízkych?
skor co mi akoby troska vadi je to ako kazdy odrecituvava , niekto aj sepoce modlitby.
Ja im skor vravim nieco "chybas mi , aj rodine. Dufam ze ak je dake nebo si v nom teda a je ti dobre." plus si predstavim nejaku peknu spomienku napr.
A to mam za desat dvadsat sekund, zatial co dakedy mamu pocujem recitovat vsetky mozne modlitby, ktore mne pridu velmi neosobne a take... ani neviem jak nazvat presne...aby som nevyznel zle.
Napísal som to moc zložito, nrviem či si tomu pochopila.
A ako si tu písala čo to má spoločné s vierou, tak keď si prečítaš všetky reakcie, tak niektorí na cintorín nechodia a zapália si sviečku doma, zatiaľ čo u katolíkov je povinnosťou navštíviť cintorín.
Ja chodím na hroby veľmi rada. A nemusia to byť len hroby mojich blízkych. založila som si vlastné malé tradície, ktoré vykonávam i so spojitosťou s hrobmi. Napríklad ak nemá niekto sviečky na svojom pomníku, tak mu ju tam zapálim ( občas miniem sviečky do posledného knôtiku).............
Dalo by sa povedať, že mňa tam láka atmosféra, a nie mrtvolky, čo boli mojimi príbuznými...........
k veci, chodievala som pravidelne, ale posledné dva roky nejak nebol čas
pre odpoved, nie som kresťanka mm vlastnú vieru, a chodím na hroby asi zo zvyku skôr s rodinou. Ale ked chcem spomínať, nemusí to byť nutne na cintoríne. Ten na koho myslím tam aj tak už nie je, len jeho schránka...