Ak mám byť vážny - nemám obľúbeného filozofa. Ale možno by som bol ochotný kamarátiť sa s Wittgensteinom, Kantom, Leibnizom, z východných filozofií so Siddhártom Gautamom, Lao"c-m. A s niektorými ďalšími, na ktorých som si práve nespomenul, ale nie je ich veľa.
Mne s ana filozofii hlavne najviac paci to, ze jeden mudry ujo strasne rozmysla, potom vymysli genialne znejucu teoriu,
AVSAK pride druhy mudry ujo, vymysla, vymysla a novou, revolucnou a este logickejsou teoriou uplne zvrhne filozofiu prveho uja,
LENZE obom je cele tato drina celkom na nic, pretoze neskor pride ujo cislo 3 a obe teorie chytro sklbi do krasneho kompromisu, cim vznikne nova a jedinecna teoria.
AVSAK potom pride dalsi ujo, ktory opat zvrhne opozicnou myslienkou vsetko, co povedal ten pred nim
a prečo? Jednoducho, ich názory a pohľady na život a na svet idú v súzvuku s mojimi. Tak preto. človek prirodzene pociťuje sympatie k ľuďom podobne zmýšľajúcim.
@uglylaw vzhľadom na tvoju poslednú dlhočiznú TS mojím smerom a moju dodnes absentujúcu odpoveď by si mohla vedieť, že z horeuvedeného dôvodu nič písať nezvyknem
Socrates, pretože bol dokonale ironický a smejem sa vždy, keď čítam nejaké dialógy, kde vystupuje. Socrata si fakt užívam.
no dobre, začínam mať sympatie aj k Platónovi, ale to len preto, že sa mi ním dobre argumentuje pri niektorých záležitostiach. a lebo začínam mať úchylku na dystopie a utópie.
Nietzsche, lebo ľudia sa proste majú hýbať ďalej.
Montesquieu, pretože milujem Lettres persanes, lebo to je dokonale vtipné, ironické, sarkastické a tak krásne sebareflexívne, čo sa týka príslušnosti k nejakému národu.
de Sade, pretože veľmi ovplyvnil umeleckú tvorbu 19teho a 20teho storočia. škoda, že sa o ňom na strednej neučí. ale asi to má svoj dôvod. a preto, lebo to je jediný filozof, ktorý sa venuje iba zlu a vypracoval veľmi komplexný systém odpovedajúci na otázky dotýkajúce sa zla.
Možno sa vám zo stredoškolskej filozofie javí, že dejiny filozofie sú takéto lineárne, jednoduché a priehľadné. No v skutočnosti je to o čosi komplikovanejšie.
Sokrates mi je sympatický zatiaľ najviac, tým že svoju filozofiu nepísal, ale žil.. myslím že to bol fakt veľký učiteľ..
z tých novovekých mi je sympatický Descartes, tým že aj dačo reálne urobil a nie len tláchal ale nie, ostatní netliachali.. náhodou sa mi filozofia celkom popačuje a nie je to len tým že z nej o týždeň maturujem.
@alpynus lebo som na ňom chýbala a potom, keď som získala poznámky z hodín, na ktorých som absentovala, tak som zistila, že je toho veľa a odmietla som sa na to pozrieť nikdy som ku Kantovi nepričuchla, lebo mám k nemu odpor už z princípu
on je proste jediný, ktorý mi vadí, lebo. no lebo nemám ani dôvod.
Asi by si si mala prečítať Kritiku čistého rozumu. Kant písal veľmi jasne a zrozumiteľne, radosť čítať. Položil nové základy filozofie, ktoré by si určite mala aspoň ovládať.
@alpynus Co kazis srandu ? Je mi jasne, ze su omnoho zlozitejsie. Ale priznajme si, ze v podstate sa to da celkom isto povedat aj takto nejak. PS: Ale napisala som to zo srandy. Vies, nie vsetko treba hovorit len zlozito a hlboko-myslienkovo .
Všeličo sa dá povedať všelijak, niekto sa na tom možno aj zasmeje. Ja som sa tiež pousmial, ale cítil som nutkanie preventívne uviesť veci na správnu mieru : )
@alpynus ale chápeš, ja som ho totálne odignorovala minulý semester na estetike. radšej som sa furt vŕtala v Kulkovi a Mukařovskom a Greenbergovi, len aby som nemusela hodiť okom na Kanta
Kant - netvrdim, ze nemal zle nazory... Dokonca ta jeho myslienka vyjadrujuca kategoricky imperativ nadvazujuca na prakticky rozum je celkom zrozumitelna a jasna, dokonca pouzitelna do realneho zivota.
a este mi celkom prinalezi vzdat uctu Miletskej skole... ved oni sa tak snazili
Alan Wats je taky trosku serioznejsi ale musim povedat ze nik mi tak neotvoril obzory ako on a George je zas komik ktory svoju filozofiu zobrazoval na uzasnej satire... neviem ktory je oblubenejsi ale onaja boli uzasny a ich posolstvo je vecne
Sokrates...preto ze myslel a nutil to robit aj ostatnych ludi (i ked vsetci velmi dobre vieme ze u vecsiny neni cim a aj ked je tak to strasne boli a vobec sa ludom do toho nechce no sak naco by robili nieco tak nepodstatne ako je myslenie)...A potom bol oznaceny za kazitela mladeze a zabili ho No co uz geniovia koncia vzdy zle A mozno ale len velmi malinko Aristoteles
veľa ich mám rada a páčia sa mi ich filozofie, ale. úplne špeciálny až fascinovaný vzťah mám k Herakleitovi a Berkeleymu. lebo byť znamená byť vnímaný. a iné.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
Ak mám byť vážny - nemám obľúbeného filozofa. Ale možno by som bol ochotný kamarátiť sa s Wittgensteinom, Kantom, Leibnizom, z východných filozofií so Siddhártom Gautamom, Lao"c-m. A s niektorými ďalšími, na ktorých som si práve nespomenul, ale nie je ich veľa.
AVSAK pride druhy mudry ujo, vymysla, vymysla a novou, revolucnou a este logickejsou teoriou uplne zvrhne filozofiu prveho uja,
LENZE obom je cele tato drina celkom na nic, pretoze neskor pride ujo cislo 3 a obe teorie chytro sklbi do krasneho kompromisu, cim vznikne nova a jedinecna teoria.
AVSAK potom pride dalsi ujo, ktory opat zvrhne opozicnou myslienkou vsetko, co povedal ten pred nim
a potom pride dalsi a urobi z nich kompromis.
LENZE....
Inak mi najviac hovoria asi Sartre a Shopenhauer.
Srsly, Friedrich.
no dobre, začínam mať sympatie aj k Platónovi, ale to len preto, že sa mi ním dobre argumentuje pri niektorých záležitostiach. a lebo začínam mať úchylku na dystopie a utópie.
Nietzsche, lebo ľudia sa proste majú hýbať ďalej.
Montesquieu, pretože milujem Lettres persanes, lebo to je dokonale vtipné, ironické, sarkastické a tak krásne sebareflexívne, čo sa týka príslušnosti k nejakému národu.
de Sade, pretože veľmi ovplyvnil umeleckú tvorbu 19teho a 20teho storočia. škoda, že sa o ňom na strednej neučí. ale asi to má svoj dôvod. a preto, lebo to je jediný filozof, ktorý sa venuje iba zlu a vypracoval veľmi komplexný systém odpovedajúci na otázky dotýkajúce sa zla.
aaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja mám asi na každom dačo rada.
vyslovené antipatie prechovávam ku Kantovi.
Možno sa vám zo stredoškolskej filozofie javí, že dejiny filozofie sú takéto lineárne, jednoduché a priehľadné. No v skutočnosti je to o čosi komplikovanejšie.
som večný milovník existencializmu, ale nikomu to nehovorte.
Akosi som nepochopila tvoju odpoveď.To bude mojou obmedzenosťou,naisto,ale už idem čítať!
> vyslovené antipatie prechovávam ku Kantovi.
Ty si čudná. Ako bol medzi nami doteraz možný dialóg? A... Prečo ho nemáš príliš rada?
z tých novovekých mi je sympatický Descartes, tým že aj dačo reálne urobil a nie len tláchal ale nie, ostatní netliachali.. náhodou sa mi filozofia celkom popačuje a nie je to len tým že z nej o týždeň maturujem.
mľask
on je proste jediný, ktorý mi vadí, lebo. no lebo nemám ani dôvod.
Tak to si ho v druhom a treťom ročníku užiješ ; )
Asi by si si mala prečítať Kritiku čistého rozumu. Kant písal veľmi jasne a zrozumiteľne, radosť čítať. Položil nové základy filozofie, ktoré by si určite mala aspoň ovládať.
Nepochopiteľné Celá jeho koncepcia sa dá zhrnúť do pár jednoduchých viet.
Ale určite tomu prídeš na chuť, myslím si. Uvidíme.
Všeličo sa dá povedať všelijak, niekto sa na tom možno aj zasmeje. Ja som sa tiež pousmial, ale cítil som nutkanie preventívne uviesť veci na správnu mieru : )
Herakleitos - to bol chlapík Tvrdil, že Slnko je veľké ako jeho noha.
inak velke + ma u mna Sokrates a Platon
Kant - netvrdim, ze nemal zle nazory... Dokonca ta jeho myslienka vyjadrujuca kategoricky imperativ nadvazujuca na prakticky rozum je celkom zrozumitelna a jasna, dokonca pouzitelna do realneho zivota.
a este mi celkom prinalezi vzdat uctu Miletskej skole... ved oni sa tak snazili
ale keď už si mám vybrať, tak Aristoteles, lebo sa venoval aj vedeckým disciplínam, čiže niečomu praktickému
Alebo potom Platón, venoval sa matematike .
Alan Wats je taky trosku serioznejsi ale musim povedat ze nik mi tak neotvoril obzory ako on a George je zas komik ktory svoju filozofiu zobrazoval na uzasnej satire... neviem ktory je oblubenejsi ale onaja boli uzasny a ich posolstvo je vecne
Á, vďaka, pozabudol som na Allana : )
@bluepanter
Platón sa matematike v porovnaní s inými filozofmi príliš nevenoval...
mňa filozofia bavila len okrajovo a povrchne - vtedy ma zaujal napr. Sokrates, Descartes, Locke, Hume alebo Hobbes.
no a mám istý vzťah s Adamom Smithom
@snehovavlocka môže byť, aj Tales
máš pomerom so Smithom?
no vlastne hej strávili sme spolu niekoľko príjemných dní (len škoda, že mi pripomína hydinu)
a inak som dost nemusela Aristotela i ked ma velke zasluhy..
a este ked som studovala filozofii tak mi bol tusim na etike sympaticky Seneca alebo dakto taky neviem uz
.
.
.
.
.
(ale nie moj)