taka trosku matuca cast, ale da sa jednoducho vysvetlit. Kedze Jezis ako bytost mal svoju predludsku existenciu - pred tym, ako sa narodil na Zemi - je Bozim prvym synom. Cize prvorodenym stvorenia. Preto "jednosplodeny prvorodeny syn" aj ked vlastne nemal matku. V tejto casti teda hovori s nim, kedze vsetky veci boli vytvorene s nim. A odkial mas tu teoriu o trojici?
ja som prave vcera v noci citala Genezis Hoci som sa pri stvoreni az tak nepozastavila, ale zaujala ma ta cast o strome poznania dobra a zla. Ze preco sme mali zakazane jest z neho? Pod ciarou bola poznamka, ze to poznanie bolo bozim privilegiom. Ale ked sa zamyslim, aj Adam a Eva jedli z toho ovocia, takze teoreticky aj v nas by malo ostat "trocha z toho jablka, z toho poznania" , nie? Viem, ze Biblia sa neda brat celkom doslovne, ale...........
Takže sa rozprával so synom a nie s duchom svätým?
A ako to vysvetľuje : UČIŇME človeka na svoj obraz, podľa NAŠEJ podoby......boh človeka na svoj obraz; na Boží obraz ho stvoril; ako muža a ženu ich stvoril.
Aby som doplnil, nielen kresťanov Ale to vie predsa každý človek, kto ma IQ nad 110.
Aj tak ma to veľmi zaujíma, čo sa tu tvrdí, preotže kresťanstvo nesie patriarchálne znaky. Kresťania v minulosti považovali boha za výlučne mužskú osobu. Prečo si každý ohýba fakty podľa toho, ako sa mu hodia?
To sa nedá brať tak doslovne, ja to chápem tak, že ho stvoril na svoj obraz, teda dal mu ruky, nohy, schopnosť myslieť, proste človeka a nie nejakého zvieraťa, rastliny, skaly...
A to s tým pohlavím, prvý človek bol "vraj" Adam a teda muž. A Evu stvoril až z jeho rebra.
Ale nevravím, že súhlasím so všetkým, čo je v biblii, niektoré veci nedávajú naozaj logiku.
@0 - naco to vlastne riesis? Obaja vieme, ze Bibliu napisali ludia ako sme my, z masa a kosti a je scestne sa nou ohanat a tvrdit, ze je v nej cela pravda sveta...proste ja pozerem nejake drogy, budem mat vizie, napisem nejaku knihu a poviem, ze som bol osvieteny neviem cim, a ze je tu cela pravda o podstate bytia a nebytia...to bude take iste ako s tou Bibliu...krestania sa stale ohanaju tym, ze ludia co tu knihu pisali boli osvieteni duchom svatym, ale toho ducha svateho vymysleli ti isti ludia, co pisali Bibliu...vsetky argumenty krestanov su velmi slabe a velmi lahko vyvratitelne, teda nema ani zmysel sa tu o tom natahovat...lebo krestanovi mozes vyvratit vsetky argumenty, ale aj tak si bude tvrdit svoje...a preco? Lebo tomu veri...nema to nijak dokazane, len tomu veri...a pri tom by malo aj ostat...proste existenciu Boha nikto nemoze dokazat, je to len cisto otazka viery...takze vsetky tieto diskusie su bezpredmetne a aj tak k nicomu nevedu, je to ako bludny kruh...
a ja tiez verim roznym veciam, ale nebudem sa tu snazit vehementne dokazat napriklad, ze existuje reinkarnacia...proste na to nemam platne dokazy, ktore by ju jasne dokazovali, takze by som bol aj tak neuspesny... a toto by si mohli konecne uvedomit aj krestania...
holyknight - Boh nie je krestansky vymysel aj jeden z mnohych zidovskych vymyslov, neskor ho prebrali krestania a moslimovia, len ho inak vnimaju a prezentuju vieru, ale vsetci veria v zidovskeho boha.
God, Gott, Boh, Jahve, Alah je ta ista imaginarna postavicka iba jedno je po anglicky, po nemecky, slovensky, hebrejsky a arabsky.
Viete co? Vsetci co pisete ze Boh je len vymysel krestanov a podobne bludy tak ani neviete co kecate. Sa skuste len trochu zamysliet nad sebou. Vsetky biologicke procesy, priroda aj to ako vase vnutorne organy a vsetko ine funguje, Chcete mi povedat ze to vzniklo samo? Ale co... Vasa vec. Kidajte na Boha a potom Good luck.
tonicka - priroda, biologicke procesy, vnutorne organy... vznikly postupnou evoluciou z jednobunkovich organizmov. Krestanstvo, jedaizmus a islam ma svoj vyklad vzniku zivota.
A kazdemu je jasne ze ten ich vyklad je len rozpravka.
23. krestania ho vyuzivali vo svoj prospech v krestanskych krajinach, zidia ho vyuzivali vo svojich komutach a predstav si za niekde daleko boli a su aj krajin islamske a tam plati to iste. Zalezi len na tom v ktorej zemepisnej sirke sa pohybujes.
Okej. Nechapem naco to tu rozoberame. Jeden v Boha veri a druhy nie. Toho kto neveri, na vieru nedostaneme. A ten kto veri, nech veri po svojom. Ja verim a som na to hrda. Naco to riesit? Zbytocne sa tu handrkujeme a debiliny...
existencia Boha sa vlastne ani neda dokazat. proste die o to ci tomu veris alebo nie. a ak tomu raz niekto veri tak nechapem preco by ho niekto iny mal prehovarat ze su to kraviny a "vymysel krestanov".
@0 fakt..normalne som vytiahla svate pismo a fakt je tam plural.nikdy som si nevsimla ale nvm kto to tu pisal necitala som to cele lebo nemam uz nervy citat a pocuvat o tom ze Boh je vymysel ludi a neexistuje nijaky hmatatelny dokaz..blablabla... ale bol tu napisane ze "Boh je vsetko." BoH stvoril svetlo a tmu a vsetky rastliny aj vsetky zvierata.tak aj v tom vsetkom je kus Boha. takze mozno to bolo myslene na ICH obraz IM podobny. Napokon Boh je aj v cloveku...
Kresťanstvo a ostatné náboženstvá musia byť stále napádané logickou kritikou a musí byť neustále poukazované na ich chyby, protirečenia a nezmyselnosť. Toto si musia uvedomiť všetci, a hlavne aj vy, kresťaniam ktorí tu píšete podobné bláboly ako :
"ak tomu raz niekto veri tak nechapem preco by ho niekto iny mal prehovarat ze su to kraviny a "vymysel krestanov".
Tu nejde o to, kto čomu veri alebo nie, tu ide o to, či je to zdravé a normálne veriť hlúpostiam. Vaši rodičia Vás mohli uchrániť od tohto vírusu zvaného v našich končinách kresťanstvom, keby mali dostatok rozumných dôkazov a argumentov proti náboženstvu. Ale tým, že si tieto argumenty ani len neprečítate a budete si húsť to svoje, budete túto chorobu naďaľej šíriť ďaľej ! Nechajte svojim deťom možnosť voľby a predložte im dôkazy pre a proti náboženstvu, nech sa samé rozhodnú.
mas pocit, ze by bolo lepsie keby sme vyrastali v islamskej alebo budhistickej krajine? lebo viera v nieco tu bude vzdy, nechcem vediet ako by vyzerala krajina samych ateistov, ktori veria v "seba"
myslim ze najvacsim problemom krestanstva je to, ze ludia si sice povedia som katolik, som evanjelik, raz za mesiac sa spovedam, trikrat za den sa prezehnam, ale ked sa spytas ci veri v Boha, tak ti odpovie, ze veri ze niekde nieco je... toto nie je krestanstvo, krestanstvo nie je o tom, ze pre istotu pojdem v nedelu do kostola, lebo co ak.. 90% "krestanov" sa za den ani nepozastavi nad tym ako zije, nie to este ze "mat vztah s Bohom"
Viera bráni človeku v hľadaní pravdy...lebo kresťan je presvedčený o tom, v čo verí, a uspokojí sa s tým, že všetky odpovede nájde v Biblii...a teda nie je potrebné viacej hľadať pravdu, lebo je presvedčený (možno mylne), že tú pravdu našiel...ja sa nepovažujem ani za kresťana, ani za ateistu, ale za človeka, ktorý sa snaží hľadať pravdu...a nechcem teda skončiť tak, že si poviem, že takto to je a nijak inak...čo bohužiaľ vidím aj na strane kresťanov, aj na strane ateistov...treba byť otvorený všetkým možnostiam, a nie prepadnúť mylnej predstave, že som našiel pravdu...lebo pravda je mozaika zložená s nespočetne veľa častí...a tým, že sa uzavriem iným možnostiam, tak zabránim nejakým častiam pravdy zapadnúť do tejto mozaiky...
1.ľudia vznikli evolúciou a zložitými procesmi ako už bolo spomínané ... to je myslím aj dokázateľné ...
2.veriť, neveriť ... každého osobná vec ... len by som chcel prízvukovať svoj názor ... "Verte v Boha, nie v cirkev" ... za peniaze vám Boh neodpustí (odpustky z minulosti) a ak áno, nech sa ráno prebudím ako žena s prsiami, dlhým vlasmi, umelými nechtami, ... cirkev je biznis, uznajte ...
PS: že neverím v cirkev neznamená, že nemám v niečo vieru ...
Pravdepodobne ani nevieš čo znamená ateizmus. Ateizmus nie je totiž viera v samého seba, ako píšeš, ale ateizmus je neviera v nadprirodzené či už bytosti alebo javy.
Ja som napr. ateista , verím aj v seba(to by si mala aj ty) ale verím aj v mnoho iných vecí ako gravitácia, fotosyntéza, medecínu, etc.
Ja osobne si viem predstaviť svet bez svätých vojen, fanatického terorizmu a náboženského rasizmu...bez pobožkárstva, poverčivosti.
Na to, aby sme boli dobrí a konali dobro prirodzene, nepotrebujeme náboženstvá.
folkgrapp: pekne si to napisal, ale presvedcovat krestanov o ich blbosti je zbytocne oni si budu stale verit v to svete pismo co napisali nejaky zidia ked sa nudili.
Racionalnymi argumentami sa na nich neda ist, oni sami su iracionalny ludia.
Zarity krestania zostanu zaritimi krestanmi a ty ostatny na to casom dojdu aj sami.
A hlavne o niekolko generacii tu uz nebude ziadny krestan a ludia sa budu iba smiat ze kedysi po svete behali nejaky vymlety kokoti co posluchali a riadili sa niecim imaginarnym a nezmyslelnym.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
A ako to vysvetľuje : UČIŇME človeka na svoj obraz, podľa NAŠEJ podoby......boh človeka na svoj obraz; na Boží obraz ho stvoril; ako muža a ženu ich stvoril.
Aby som doplnil, nielen kresťanov Ale to vie predsa každý človek, kto ma IQ nad 110.
Aj tak ma to veľmi zaujíma, čo sa tu tvrdí, preotže kresťanstvo nesie patriarchálne znaky. Kresťania v minulosti považovali boha za výlučne mužskú osobu. Prečo si každý ohýba fakty podľa toho, ako sa mu hodia?
A to s tým pohlavím, prvý človek bol "vraj" Adam a teda muž. A Evu stvoril až z jeho rebra.
Ale nevravím, že súhlasím so všetkým, čo je v biblii, niektoré veci nedávajú naozaj logiku.
Muž nebol stále nadradený...starí pohania mali svoje Bohine a uznávali matriarchát.
Mimochodom som katolíčka a milujem Boha a milujem Ježiša, ale trojjediný je blbosť.
zi a nechaj zit nepoznate?:p
God, Gott, Boh, Jahve, Alah je ta ista imaginarna postavicka iba jedno je po anglicky, po nemecky, slovensky, hebrejsky a arabsky.
@22 ked mi toho Boha ukazes tak uverim
A kazdemu je jasne ze ten ich vyklad je len rozpravka.
@0 fakt..normalne som vytiahla svate pismo a fakt je tam plural.nikdy som si nevsimla ale nvm kto to tu pisal necitala som to cele lebo nemam uz nervy citat a pocuvat o tom ze Boh je vymysel ludi a neexistuje nijaky hmatatelny dokaz..blablabla... ale bol tu napisane ze "Boh je vsetko." BoH stvoril svetlo a tmu a vsetky rastliny aj vsetky zvierata.tak aj v tom vsetkom je kus Boha. takze mozno to bolo myslene na ICH obraz IM podobny. Napokon Boh je aj v cloveku...
"ak tomu raz niekto veri tak nechapem preco by ho niekto iny mal prehovarat ze su to kraviny a "vymysel krestanov".
Tu nejde o to, kto čomu veri alebo nie, tu ide o to, či je to zdravé a normálne veriť hlúpostiam. Vaši rodičia Vás mohli uchrániť od tohto vírusu zvaného v našich končinách kresťanstvom, keby mali dostatok rozumných dôkazov a argumentov proti náboženstvu. Ale tým, že si tieto argumenty ani len neprečítate a budete si húsť to svoje, budete túto chorobu naďaľej šíriť ďaľej ! Nechajte svojim deťom možnosť voľby a predložte im dôkazy pre a proti náboženstvu, nech sa samé rozhodnú.
Ďakujem
@31 pekne napísané a v podstate pravda, ale zase napr ja som kresťanka, ale len na papieri
myslim ze najvacsim problemom krestanstva je to, ze ludia si sice povedia som katolik, som evanjelik, raz za mesiac sa spovedam, trikrat za den sa prezehnam, ale ked sa spytas ci veri v Boha, tak ti odpovie, ze veri ze niekde nieco je... toto nie je krestanstvo, krestanstvo nie je o tom, ze pre istotu pojdem v nedelu do kostola, lebo co ak.. 90% "krestanov" sa za den ani nepozastavi nad tym ako zije, nie to este ze "mat vztah s Bohom"
2.veriť, neveriť ... každého osobná vec ... len by som chcel prízvukovať svoj názor ... "Verte v Boha, nie v cirkev" ... za peniaze vám Boh neodpustí (odpustky z minulosti) a ak áno, nech sa ráno prebudím ako žena s prsiami, dlhým vlasmi, umelými nechtami, ... cirkev je biznis, uznajte ...
PS: že neverím v cirkev neznamená, že nemám v niečo vieru ...
Pravdepodobne ani nevieš čo znamená ateizmus. Ateizmus nie je totiž viera v samého seba, ako píšeš, ale ateizmus je neviera v nadprirodzené či už bytosti alebo javy.
Ja som napr. ateista , verím aj v seba(to by si mala aj ty) ale verím aj v mnoho iných vecí ako gravitácia, fotosyntéza, medecínu, etc.
Ja osobne si viem predstaviť svet bez svätých vojen, fanatického terorizmu a náboženského rasizmu...bez pobožkárstva, poverčivosti.
Na to, aby sme boli dobrí a konali dobro prirodzene, nepotrebujeme náboženstvá.
To by bolo s nami na zemi veľmi úbohé...
Racionalnymi argumentami sa na nich neda ist, oni sami su iracionalny ludia.
Zarity krestania zostanu zaritimi krestanmi a ty ostatny na to casom dojdu aj sami.
A hlavne o niekolko generacii tu uz nebude ziadny krestan a ludia sa budu iba smiat ze kedysi po svete behali nejaky vymlety kokoti co posluchali a riadili sa niecim imaginarnym a nezmyslelnym.