Samozrejme, že podľa rozprávania. Teda, aj keby ten obraz nenamaľoval, všetci by sme si tú večeru predstavovali asi tak nejako, či? Aj keď musím uznať, že ten obraz tomu dáva trochu konkrétnejšiu podobu... A samozrejme, že to určite nebolo všetko presne tak, ako to namaľoval. Jasné, že do toho vložil fantáziu, ale podstata je zachovaná a to je hlavné.
Tým "my" (zamlčaným) myslím nás, veriacich, resp. tých, ktorí reálnosť toho, čo je na tom obraze nijako nespochybňujú
inac ja by som si to ani nahodou nepredstavoval tak ako to namaloval....podla mna urcite nesedeli hentak idiotsky, urcite bol za vrchstolom jezis...toto sedenie mi pride ako to v serialoch kde sedia za stolom tak aby nikto nebol chrbtom do kamery aj keby to znamenalo tlacit sa na jednej strane stola a druhu nechat prazdnu
Málokedy sa stáva, že niekto dokáže len tak v sekunde zmeniť môj názor, respektíve ma presvedčiť, že sa asi mýlim. Ale @etelnair to dokázal. A to sa ani nemusel snažiť.
Tú prvú možnosť som napísal pre pobavenie, ale túto anketu myslím vážne. Zaujíma ma to lebo som čítal knihu Dan Brown: Da Vinciho kód, v ktorej sa o tomto obraze veľa napísalo (netvrdím že verím všetkému) a chcem vedieť, že keď sa už autor knihy odvážil vyvodzovať z tohto obrazu také fakty, ako vyvodzuje, napríklad, že namiesto sv. Jána sedí vedľa Ježiša Mária Magdaléna atď, že či to vôbec bolo v skutočnosti tak, ako je na tom obraze, a že či môžeme rozmýšľať tak ako Brown.
ale keď sa fakt dobre kuknete na ten obraz..proste neverím že hento napravo od Ježiša je chlap (Apostle John) :/ proste hovorte si čo chcete to je ženská tvár..
Nápad sa mu zrodil v hlave ale v skutočnosti ľudia na obraze sú žobráci, bezdomovci ... proste vtedajšia spodina spoločnosti ... proste im zaplatil aby mu zapózovali a maľoval ...
Posledná večera nie je obraz, ale freska - a podľa mňa si to vymyslel.... a tie tváre, ktoré patria Kristovi a apoštolom hľadal medzi obyčajnými ľuďmi celé mesiace, robil si skice a náčrty - najdlhšie vraj hľadal tvár Judáša...
@mirkova a taktiez ho ze vraj nasiel v osobe toho podla koho kreslil Jezisa..
@infinite dorazilo ma ze to chces vediet na zaklade da vinciho kodu..
popravde ked som cital tu knizku tak mi prisla celkom fajn.. pacila sa mi lebo sa dobre a rychlo cita a pisu sa tam zaujimave veci /podotykam zaujimave nie pravdive! /
dorazilo ma asi v polovici, ked som sa docital k tomu, k comu sa brown chcel dostat.. sokovat a zaujat..
podarilo sa mu to a dalsie jeho knihy /strasne podobne/ sli tiez na dracku..
ale k teme.. nezalezi na tom ako a podla coho to kreslil.. je jasne ze to bolo z jeho fantazie, avsak na druhej strane musel sa niecoho drzat, kedze objednavka bola jasna.. /od cirkvi myslim/
takze sa zaroven nemohol velmi odchylit od toho co hlasala.. to ze si tam mozno dal nieco svoje a nieco skryte nieco viditelne.. hm.. mozme hadat, skumat, tipovat..
pravdu vsak nevieme.. /zatial a mozno nikdy/
@etelnair napadlo mi ze to mohol nakreslit tak, ze sedia z oboch stran stola, ale vsetci sa pozeraju "do objektivu" a teda z obrazu //take to hieroglyficke znazornenie//
@johnysheek ale brown sa opieral o vyskumi ... nie sice potvrdene alebo vseobecne uznavane ale opieral sa o to ... takze existuje teoria ktora je popisana v tej knihe ... a povedzme si na rovinu ... ze cirkev bola schopna toho coho schopna bola ... takze je dost mozne ze to bolo prave tak ako nam pan brown podal vo svojom vymyslenom dielku ... ale to vsetko su iba dohady ...
Ta posledná večera určite bola a možno aj pod holým nebom...
Podľa mňa sa treba zamyslieť nad odkazom Poslednej večere pre ľudí.
Každý z 200 maliarov napr. by ju ináč namaľoval!
L.da Vinci vychádzal z biblického motívu, ktorý mu poskytol úryvok z Evanjelia podľa sv. Jána, takto si ju predstavoval a tak ju namaľoval, bola to jeho myšlienka, ktorá samozrejme určite mohla ale aj nemusela takto vypadať v skutočnosti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Tým "my" (zamlčaným) myslím nás, veriacich, resp. tých, ktorí reálnosť toho, čo je na tom obraze nijako nespochybňujú
viem to, učili sme sa to v škole ...
@infinite dorazilo ma ze to chces vediet na zaklade da vinciho kodu..
popravde ked som cital tu knizku tak mi prisla celkom fajn.. pacila sa mi lebo sa dobre a rychlo cita a pisu sa tam zaujimave veci /podotykam zaujimave nie pravdive! /
dorazilo ma asi v polovici, ked som sa docital k tomu, k comu sa brown chcel dostat.. sokovat a zaujat..
podarilo sa mu to a dalsie jeho knihy /strasne podobne/ sli tiez na dracku..
ale k teme.. nezalezi na tom ako a podla coho to kreslil.. je jasne ze to bolo z jeho fantazie, avsak na druhej strane musel sa niecoho drzat, kedze objednavka bola jasna.. /od cirkvi myslim/
takze sa zaroven nemohol velmi odchylit od toho co hlasala.. to ze si tam mozno dal nieco svoje a nieco skryte nieco viditelne.. hm.. mozme hadat, skumat, tipovat..
pravdu vsak nevieme.. /zatial a mozno nikdy/
@etelnair napadlo mi ze to mohol nakreslit tak, ze sedia z oboch stran stola, ale vsetci sa pozeraju "do objektivu" a teda z obrazu //take to hieroglyficke znazornenie//
Ta posledná večera určite bola a možno aj pod holým nebom...
Podľa mňa sa treba zamyslieť nad odkazom Poslednej večere pre ľudí.
Každý z 200 maliarov napr. by ju ináč namaľoval!
L.da Vinci vychádzal z biblického motívu, ktorý mu poskytol úryvok z Evanjelia podľa sv. Jána, takto si ju predstavoval a tak ju namaľoval, bola to jeho myšlienka, ktorá samozrejme určite mohla ale aj nemusela takto vypadať v skutočnosti.
filip