Zaujímalo by ma ked napríklad ste v meste a nejaký bezdomovec za vami príde že či mu neprispejete , prispejete mu ? alebo ked napríklad vidíte nejakeho bezdomovca niekde žobrať hodíte mu nejake tie centaky ? a ešte ma zaujíma že ked prispejete tak kolko
ja som tu davno nevidela bezdomovcov, resp. uz ani nechodim po meste, takze neviem kde su ... ale zvykla som im dat nieco ked som mala drobne vo vrecku a len mi to zavadzalo. tak do 1eura
@1 vždy, keď napr. v BA vidím nejakého, tak si notabene kúpim..väčšinou boli vždy milí,aj sa rozprávali, pozdravili, poďakovali takže áno..ale tu u nás veľmi nie, keďže ich je potom vidieť ožratých po námestí etc.
Inak nazory ako @2 su dobre jebnute. Ano, za svoj alkoholizmus si mozu sami. Ale uz ta vidim, ako chodis do roboty kazdy den, ked sa nemas kde vyspat, najest, umyt a mesiac cakas na prvu vyplatu, ktora aj ked ti pride, barak si z nej nekupis. Pozicku ti nedaju.
Kedysi som daval, prakticky kazdemu, ale za tu dobu ma stihli odradit mnohymi sposobmi. Niekto si prizna, ze je bezdomovec a opyta zopar eur na jedlo - budiz. Ale pocuvat po 150ty krat tu istu historku ako cestuje z XYZ, zaspal na stanici, ukradli mu vsetko a potrebuje peniaze na listok... Na to nemam ani cas ani chut. A ani nemam zapotreby zo seba nechat robit blbca.
Bolo x pripadov ked som sa spytal kolko potrebuje - povedal 5e, dal som mu ich a hned sa uz chytal sance "a este nieco na jedlo by nebolo?"
Co ma stvalo este viac - ked boli dvaja, jeden vysomroval nejake peniaze, tak som im dal viac (kedze boli dvaja). Na co ten prvy zhodnotil: "a este aj pre neho".
Zbohom.
Holt, na tych blbcov doplacaju aj ti slusni. Teraz sa uz pri nikom ani nezastavujem.
@wind v okolí máme veľa útulkov pre bezdomovcov a sú takmer prázdne. Prečo? Lebo tam treba byť triezvy. Radšej zmrznú von ožratí akoby šli dnu. A tam sa môžu vyspať aj umyť
@skingirl94 mne sa zda ze tu u nas nie su ani prazdne, ani uplne bezplatne (okolo 25 eur na mesiac, budiz), ani na dobu neurcitu. Utulky su na kratke casove obdobie. Ako si dovtedy zabezpecis byt? ak aj chces ist do podnajmu, vacsinou si pytaju nazaciatok par mesacnych platieb dopredu. Zober si, ze je zatazko niekedy najst si byvanie a pracu normalnemu cloveku, nie este bezdomovcovi.
prispejem zväčša iba tým, ktorí hrajú na nejaký hudobný nástroj. a tiež si rada kúpim nota bene. ale oboje robím skôr zriedka, lebo často sama riešim či mám dosť peňazí na bus a podobne.
inak som vcelku naivná, takže ma už niekto pravdepodobne oklamal so svojou vymyslenou historkou, možno nie. snažím sa takých ľudí odlíšiť, ale je možné, že som už naletela. každopádne o jedlo sa rada podelím hocikedy. aj keď oň pravdpodobne 90% z nich nemá záujem jedna ženská sa na mňa pomaly urazila za to, keď som jej namiesto penazí ponúkla jedlo. známy vyšiel z tesca s plnými igelitkami, prišiel k nemu bezdomovec, pýtal si peniaze. známy mu povedal, že peniaze mu nedá, ale že nech si vezme čo len chce z jeho nákupu. bezdomovec sa ofučal, urazil a odišiel, nevzal si nič. takže asi tak.
pozor. dať im peniaze nie je pomoc. práve naopak. to im ešte viac ublíži. skutočná pomoc by bola, keby im človek pomôže postaviť sa na vlastné nohy - nájsť si bývanie a prácu.
nie. jedine ak predavaju notabene s licenciou, alebo som opity, alebo mam dobry den. ale take dobre dni nemavam aby som prispieval ludom, kt. sa nesnazia
ujo pista bol moj oblubeny a vzdy ma pekne poprosil o par centov aj sme sa zasmiali ked mi hovoril pribehy ked bol mlady...uz som ho ale dlho nevidela :/
dali postavit byty (pouzivaju uz postavene), do tych bytov nastahovali bezdomovcov, ktori si nemuseli nic platit, dokym si nenajdu pracu a vraj nejakych 96-97% (presne cislo si nepamatam, no vraj sa takmer blizi k 100) si pracu naslo a byt si dalej splacaju sami. tie mizive % su uplne neprisposobivi, ktorych vystahovali
vraveli tam o tom, ze akonahle mali bezdomovci kde byvat, motivovalo ich to najst si vlastnu pracu a kedze sa mohli vracat a byvat v normalnych podmienkach a nemuseli prve tyzdne-mesiac alebo kolko platit najom, moralne ich to nedeptalo.
peniaze na tie byty vraj idu zo statneho rozpoctu, nejakych fondov a este niecoho.
a myslim, ze by bolo lepsie, ak by tie byty/domy, ktore stavaju pre romov a do roka su uplne zdevastovane, dali zadarmo pre bezdomovcov, pricom by ich neskor zacali sami platit
druha vec je to, ci by si nasli niekde robotu, kedze s tou to nie je prave ruzove
Nepodporujem bezdomovcov, ale minule ku mne prisiel typek (nevyzeral ako bezdomovec, ale bolo vidiet, ze je sockar). Ze ma choru dceru (rakovina) a potrebuje nejake specialne mlieko, ktore stoji XX eur, ze ci mu nemam dat nejake drobaky. Ze mu staci aj gastrac, za ktory sa to mlieko da kupit tiez. Ukazoval mi aj flasku od toho mlieka atd. Neviem ci bol len taky dobry herec, ale nevedel som sa ho zbavit, kedze bol velmi vyrecny, tak som mu dal 2 ecka a povedal som si, ze od tohto momentu sockarov uz nepodporujem nech by na mna prisli s akymkolvek pribehom. Aj ked toto znelo celkom doveryhodne aj preto, ze chcel hoci aj gastraxw (za ktore sa pokial viem neda kupit cigo ani chlast).
Tento utorok ako som sa vracal z Prahy, ma na stanici odchytil cigos s platnou registraciou na predaj Nota bene. Tak som rozmyslal, ze aspon raz za zivot si to kupim a precitam. No ked cigos zacal, ze ma posledny casopis a chce ho predat este niekolkokrat, tak som ho poslal do pice.
Tieto pripady ma utvrdili v tom, ze to co povedal @asceticjunkie je pravda. Cudzim uz nepomaham a financne uz vobec nie.
u nás v meste sú bezdomovecké gangy ktoré žobrú pre svojho chlebodárcu...
a nie nedávam im peniaze, hmmm ak by im nikto nedal peniaze, zmenilo by sa niečo...? myslím že nie,zrejme by len viac kradli, miesto toho aby začali na sebe pracovať... mnohý sú len nesocializovaná komunita alkoholikov otrávených životom, pritom za všetko čo sa stane v tvojom živote si vytvoril ty sám... jeden bezdomovec mi raz rozprával ako ho žena ojebala o byt a peniaze... chcel aby som ho lutoval... no zabudol na fakt, že je alkoholikom a s takým prístupom aký má k životu sám seba odsúdil na život na ulici...
väčšina u nas v okoli stale len fajci a popija, takze tam idu tie peniaze i ked minule odo mna pytal taky jeden, ktorý nevyzeral az taky zanedbany ale aj tak som mu nedal, i ked som nad tim rozmyslal ale do roboty môze ist hocikto aj hocjake tie pomocne prace v meste a ine tam problem nevidim, kebyze mam pri sebe nieco z nakupu tak uz by som mu dal skôr to.
Prispievam na nemocnice a rôzne tie choroby co byvaju zbierky
Ja mam mafianske myslenie a pomaham len svojim ludom. nevifim v tom ziaden dobry skutok, ak niekto dava peniaze bezdakom. Prave naopak, podla mna su hlupi. Len im to priamo nehovorim, lebo je to ich vec. Mne sa prieci predstava podporovat cloveka, ktoreho najskor uz nikdy nestretnem a je kompletne nesympaticky. Mozno keby motyka vystrelila a stretla by som pekneho (pod tou spinou), tak maybe...Par krat som dala, ale mala som zly pocit, ze aj tak s z ulice nedostanu a ked, tak sa to nedozviem. Tak uz nedavam.
Nechcem sa rozčuľovať a viem, že sa rozčúlim, keď to sem napíšem, ale vyslovene ma vytáčajú. Keby proste aspoň robili nejakú prospešnú činnosť, alebo sa ponárali do fontány, kam tie drobné ľudia hádžu alebo dokázali byť aspoň trošku v nejakom ohľade užitoční ... Ale nie, dnes ma zas zastaví tetka, dohabaná, sama o sebe si myslela, že je v nejakej firme na vysokom poste asi, proste šálik starý zabitý, blúza zasratá, vlasy žlté, zuby asi 4, aktovka ako z nemocnice na okraji mesta a že či nemám 50 centov. TOTO ma vytáča tiež. - My už proste máme taxu a pod 50 centov nejdeme ...-
Minule, po mesiaci som vyliezla z nemocnice, šťastná, že som na dennom svetle, predo mnou kráčal žobrák, otočil sa a zreteľne ma rozoznal. A spustil: "Ja som slepý, toto je moja zdravotná karta (mal v ruke preukaz poistenca) robil som tam a tam, ten ma zradil, ten ma zradil, potrebujem toľko a toľko, lebo ja som slepý mňa už nikde nezamestnajú." Pričom ja som sa hýbala a on ma sledoval očami.
Tak keď som slepá, tak si to aspoň ujasním, ako by som mala vyzerať a správať sa, ak o tom chcem niekoho presvedčiť.
@trdelniiiq prečo vravíš v @25 na konci :"u nas ale take nieco snad fungovat nebude nikdy."?? podľa mňa je to v celku dobrý nápad, aj keď uznávam...mentalita ľudí, aj bezdomovcov, vo Švédsku a u nás je dosť rozdielna
@tommyhot !!! presne to isté, s tým, čo chce mlieko pre chorú dcéru, sa mi stalo asi pred rokom. a vymámil odo mna asi 15 eur alebo kolko. a nemal ešte aj kúpenú nejakú výbavu, nejaké plienky, alebo také niečo, čo by ti ukazoval? a nehovoril niečo o tom, že nie je hajzel, že by neklamal, alebo také niečo?
Tak Nota Bene kupujem takmer kazdy mesiac, zobravym instituciam neprispievam a ak chce cigo, tak to ubalim bez problemov. V Trnave vsak je jedna skupinka homeless-ov a ti si pytaju vacsinou 10-20 centov na cuco a popravde radsej dam tymto ako tym, co sa tvaria, ze chcu na listok alebo na jedlo, lebo je castokrat jasne, ze klamu az sa im z huby prasi.
@asceticjunkie jop mal tam aj plienky v tej taske a kadejake ine veci. Neviem ci mi aj fotky neukazoval. Ale tiez to bolo minuly rok asi v septembri (u mna je "minule" cokolvek co sa udialo vcera az rok dozadu )... Kamo tak to si mu pekne pomastil vrecko ja sice neverim na karmu, ale ak ojebaval, tak ho pekne nakope do riti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Je to špinavá, ožratá banda debilov, ktorí sú leniví na to, aby niečo robili.
niekedy som daval peniaze bezdomovcom casto ale zredukoval som to potom len na nota bene predavacov s registraciou.
a ked kupujem nota, tak mu dam 2€
ináč ee, lebo za tie prachy si radšej nejaký ten alkohol kúpim ja
Inak nazory ako @2 su dobre jebnute. Ano, za svoj alkoholizmus si mozu sami. Ale uz ta vidim, ako chodis do roboty kazdy den, ked sa nemas kde vyspat, najest, umyt a mesiac cakas na prvu vyplatu, ktora aj ked ti pride, barak si z nej nekupis. Pozicku ti nedaju.
Si to predstavujes ako hurvinek valku
Kedysi som daval, prakticky kazdemu, ale za tu dobu ma stihli odradit mnohymi sposobmi. Niekto si prizna, ze je bezdomovec a opyta zopar eur na jedlo - budiz. Ale pocuvat po 150ty krat tu istu historku ako cestuje z XYZ, zaspal na stanici, ukradli mu vsetko a potrebuje peniaze na listok... Na to nemam ani cas ani chut. A ani nemam zapotreby zo seba nechat robit blbca.
Bolo x pripadov ked som sa spytal kolko potrebuje - povedal 5e, dal som mu ich a hned sa uz chytal sance "a este nieco na jedlo by nebolo?"
Co ma stvalo este viac - ked boli dvaja, jeden vysomroval nejake peniaze, tak som im dal viac (kedze boli dvaja). Na co ten prvy zhodnotil: "a este aj pre neho".
Zbohom.
Holt, na tych blbcov doplacaju aj ti slusni. Teraz sa uz pri nikom ani nezastavujem.
inak som vcelku naivná, takže ma už niekto pravdepodobne oklamal so svojou vymyslenou historkou, možno nie. snažím sa takých ľudí odlíšiť, ale je možné, že som už naletela. každopádne o jedlo sa rada podelím hocikedy. aj keď oň pravdpodobne 90% z nich nemá záujem jedna ženská sa na mňa pomaly urazila za to, keď som jej namiesto penazí ponúkla jedlo. známy vyšiel z tesca s plnými igelitkami, prišiel k nemu bezdomovec, pýtal si peniaze. známy mu povedal, že peniaze mu nedá, ale že nech si vezme čo len chce z jeho nákupu. bezdomovec sa ofučal, urazil a odišiel, nevzal si nič. takže asi tak.
dali postavit byty (pouzivaju uz postavene), do tych bytov nastahovali bezdomovcov, ktori si nemuseli nic platit, dokym si nenajdu pracu a vraj nejakych 96-97% (presne cislo si nepamatam, no vraj sa takmer blizi k 100) si pracu naslo a byt si dalej splacaju sami. tie mizive % su uplne neprisposobivi, ktorych vystahovali
vraveli tam o tom, ze akonahle mali bezdomovci kde byvat, motivovalo ich to najst si vlastnu pracu a kedze sa mohli vracat a byvat v normalnych podmienkach a nemuseli prve tyzdne-mesiac alebo kolko platit najom, moralne ich to nedeptalo.
peniaze na tie byty vraj idu zo statneho rozpoctu, nejakych fondov a este niecoho.
u nas ale take nieco snad fungovat nebude nikdy.
druha vec je to, ci by si nasli niekde robotu, kedze s tou to nie je prave ruzove
Ale priznám sa, co sa tyka penazi, nie som velmi skromny
Tento utorok ako som sa vracal z Prahy, ma na stanici odchytil cigos s platnou registraciou na predaj Nota bene. Tak som rozmyslal, ze aspon raz za zivot si to kupim a precitam. No ked cigos zacal, ze ma posledny casopis a chce ho predat este niekolkokrat, tak som ho poslal do pice.
Tieto pripady ma utvrdili v tom, ze to co povedal @asceticjunkie je pravda. Cudzim uz nepomaham a financne uz vobec nie.
a nie nedávam im peniaze, hmmm ak by im nikto nedal peniaze, zmenilo by sa niečo...? myslím že nie,zrejme by len viac kradli, miesto toho aby začali na sebe pracovať... mnohý sú len nesocializovaná komunita alkoholikov otrávených životom, pritom za všetko čo sa stane v tvojom živote si vytvoril ty sám... jeden bezdomovec mi raz rozprával ako ho žena ojebala o byt a peniaze... chcel aby som ho lutoval... no zabudol na fakt, že je alkoholikom a s takým prístupom aký má k životu sám seba odsúdil na život na ulici...
Prispievam na nemocnice a rôzne tie choroby co byvaju zbierky
Minule, po mesiaci som vyliezla z nemocnice, šťastná, že som na dennom svetle, predo mnou kráčal žobrák, otočil sa a zreteľne ma rozoznal. A spustil: "Ja som slepý, toto je moja zdravotná karta (mal v ruke preukaz poistenca) robil som tam a tam, ten ma zradil, ten ma zradil, potrebujem toľko a toľko, lebo ja som slepý mňa už nikde nezamestnajú." Pričom ja som sa hýbala a on ma sledoval očami.
Tak keď som slepá, tak si to aspoň ujasním, ako by som mala vyzerať a správať sa, ak o tom chcem niekoho presvedčiť.
Šaks... a zas mám nervy