Určite ste o tom už kdesi čítali - ako tí prvorodení sú (vraj) najzodpovednejší, najmladších rodičia najviac rozmaznávajú, jedináčikovia majú problémy začleniť sa v kolektíve a podobné vedecké teórie.. Pred chvíľou som na túto tému čítala článok v maminom
nemôžem povedať, žeby ma mama rozmaznávala,, skôr naopak,, sestra (o 7 rokov staršia) bola vždy tá super a šikovná ...
a čo sa týka iq, tak to neviem posúdiť.. na základnej som mala o dosť lepšie známky ako sestra, ale na strednej sa mi zdá, že ona mala lepšie maturitné vysvedčenie, ale zas sa v kuse len učila a ja som bola na to príliš lenivá
podľa mňa to je silne relatívne, vzhľadom k tomu, že poznám rodinu s retardovaným starším a veľmi inteligentným mladším bratom, a taktiež kopu jedináčikov, u ktorých je problém začleniť sa do spoločnosti ten posledný
Ešte by ma zaujímalo, prečo si myslia, že prvorodení majú vyššie IQ ako ten najmladší. Možno môžu mať viac rozumu, keďže sú starší a majú viac skúseností, ale ani s týmto by som sa príliš "nezahrávala".
samozrejme, nie sú to moje teórie, ale teórie múdrych ujov a tiet (so-called vedcov).. pri niektorých konkrétnych prípadoch to celkom sedí, pri iných absolútne nie
@bloodypunk tak ževraj najstarší (týka sa to aj jedináčikov) sú odmala vo väčšom styku s dospelými ako tí mladší (ktorí so svojimi problémami chodia za staršími súrodencami) a preto majú "vyspelejší" pohľad na svet ( aj keď IQ je dačo iné ale neva)
všetci jedináčikovia, čo poznám, sú asi práve tí najspoločenskejší ľudia z môjho okolia
inak brat, starší, má asi IQ vyššie odo mňa ale šikovnejšia som samozrejme ja, aj som bola vždy poslušnejšie dieťa a povahy máme dosť podobné by som povedala
@15 toto tiež neplatí na tých, čo poznám oni sú hrozne spoločenskí, ale hrozne hlúpi a detinskí, čiže "vyspelší" pohľad na svet pri nich naozaj nehrozí
ále... ja nemyslím že to závisí kto je starší. ja mám skorej teoriu že jeden zo surodencov... (je jedno či starší či mladší) je inteligentnejší alebo rozmaznanejší alebo čokolvek... dokonca mám teoriu že ak sú traja tak stredný je vždy ten smoliar (z okolia čo znam trojice surodencov tak to celkom vychádza) ... ale nemyslím že smoliar vo všetkom, len že proste ten jeden má niečo v živote horšie... aj ekd len drobnosť... nešťastné vzťahy, chorobu, a pod...
Well, z mamkinej strany som najmladšia, ale bratov som videla dokopy možno 2 týždne, z tatkovej najstaršia, ale títo súrodenci sú mi skôr ako bratrancec a sesternica. Zároveň som kvázi jedináčik, ale nemám problém sa začleniť. V mojom prípade je to asi trošku komplikované na vytváanie takýchto hlúpych nezmyselných teórií.
Môj starší brat je prešibaný a nemá problém s ničím a keď, tak nefňuká, takže si myslím, že je inteligentnejší, aj keď viem len svoje iq. A s tými jedináčikmi...naozaj si niekto zažil príhodu, že pri rozoberaní témy súrodenci by vysvitlo: aha, tak preto je taký tichulko - jedináčik! ??
Prvému sa rodičia viac venujú (ďakujem mami, tati )...
Moja mladšia sestra, a teraz fakt vravím aj z jej strany, jej to všetko ide oveľa horšie... ja som sa ako staršia naučila sama (fakt neviem ako) čítať bez hocijakej pomoci... ešte pred prvým ročníkom ... a ona doteraz poterbuje pomoc rodičov (je v 5. roč.)
raz sa ma dostala celá do rúk celá kniha zameraná na IQ detí v závislosti od poradia, veku matky, otca a všelijakých iných štatistík... a tvárilo sa to, že aj keď nie nejako geometricky či aritmeticky, viacmenej by to najmladšie malo byť najmúdrejšie a že to ide opačne. Ale tá kniha bola napísaná tak zložito, že už sama neviem... budem si ju musieť pozrieť zas.
A tiež myslím v 21. století bol raz kratší článok o spojitosti veku otca s inteligenciou dieťaťa, že čím starší otec, tým kvázi múdrejšie dieťa.
Ale bleh, tieto štatistiky...
a u nás sa bojím, že to aj trocha platí. Ale kto vie. (tým netvrdím, že som inteligentnejšia jak brat, ale skôr, že ma desia mladšie sestry)
Ja som najstaršia, potom je o sedem rokov mladší brat a potom o sedemnásť rokov mladší brat. U nás by to asi aj platilo aj keď neviem ešte ako na tom bude ten najmladší ale ten stredný to je des... doteraz píše horšie ako prvák a učí sa katastrofálne.. ale zas s IQ to asi nič nemá.
Mam mladsieho brata a vzdy som sa lepsie ucila, ale to s iq nema nic. Sama to sa to neodvazim posudit, aj ked mna vzdy povazovali nasi za zodpovednejsiu a inteligentnejsiu. a bracho je aj viac rozmaznany, to je tiez fakt.
Ale to s tymi prostrednymi surodencami a ich smolou, to si v okoli vsimam najviac.
Som najmladšia a vravia o mne že som rozmaznaná..takže asi to je pravda ..a čo sa týka toho IQ,tak moja sestra určite nie je z nás troch najchytrejšia,ale najblbšia..má oneskorenú pubertu
nedá sa paušalizovať, ale tak v niečo to tak môže byť.
napríklad ak sú tri deti, najmenej pozornosti sa určite dostane tomu strednému, takisto aj to, že hlavne matky majú tendencii veľmi ochraňovať najmladšieho a je ich miláčikom.
blbost. ja som najmladsi. a u mňa je to tak, že som nechcene dieťa. takže úplný outsider , ale za to úplne nad vecou nad každým z rodiny. a najstaršía sestra je blba jak závora na stanici a najviac rozmaznaná
Som najstaršia a nie som práve zodpovedná, ale na tom IQ niečo bude Ono sa to hodnotí ťažko, keď je medzi mnou a mladšou sestrou 6 rokov a od najmladšej som staršia o 12 rokov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
a čo sa týka iq, tak to neviem posúdiť.. na základnej som mala o dosť lepšie známky ako sestra, ale na strednej sa mi zdá, že ona mala lepšie maturitné vysvedčenie, ale zas sa v kuse len učila a ja som bola na to príliš lenivá
ale prd, mne sa skôr zdá že môj 11 ročný brat sa správa viac dospelo než ja
Musim to dat precitat bratovi, ale akurat mu este viac stupne ego a uz asi neprezijem.
U nas to ROZHODNE neplati!
strede
Hej no...porád mi ešte povedz, že si našla odpoveď nato, čo iní vedci sveta skúmali celé svoje životy
Podľa mňa je to hlúposť .
samozrejme, nie sú to moje teórie, ale teórie múdrych ujov a tiet (so-called vedcov).. pri niektorých konkrétnych prípadoch to celkom sedí, pri iných absolútne nie
ale prišla som na to, že pri dvoch súrodencoch rovnakého pohlavia je ten mladší väčšinou krajší
inak brat, starší, má asi IQ vyššie odo mňa ale šikovnejšia som samozrejme ja, aj som bola vždy poslušnejšie dieťa a povahy máme dosť podobné by som povedala
Bola vychovávaná v odlišnom duchu ako potom ja.. takže sa to nedá objektívne zhodnotiť, mňa formovali úúúplne iné veci doma ako ju.
Moja mladšia sestra, a teraz fakt vravím aj z jej strany, jej to všetko ide oveľa horšie... ja som sa ako staršia naučila sama (fakt neviem ako) čítať bez hocijakej pomoci... ešte pred prvým ročníkom ... a ona doteraz poterbuje pomoc rodičov (je v 5. roč.)
A tiež myslím v 21. století bol raz kratší článok o spojitosti veku otca s inteligenciou dieťaťa, že čím starší otec, tým kvázi múdrejšie dieťa.
Ale bleh, tieto štatistiky...
a u nás sa bojím, že to aj trocha platí. Ale kto vie. (tým netvrdím, že som inteligentnejšia jak brat, ale skôr, že ma desia mladšie sestry)
najmladších rodičia najviac rozmaznávajú,
jedináčikovia majú problémy začleniť sa v kolektíve-
So všetkým súhlasím.
ale moja sestra je rodený velitel ejkejej znovuzrodený Hitler, alebo Eva Braunová... a je rozmaznana tot vse
Ale to s tymi prostrednymi surodencami a ich smolou, to si v okoli vsimam najviac.
napríklad ak sú tri deti, najmenej pozornosti sa určite dostane tomu strednému, takisto aj to, že hlavne matky majú tendencii veľmi ochraňovať najmladšieho a je ich miláčikom.