Ktoré diela z povinného čítania ste prečítali a myslíte si, že stoja za to, teda by ste ich odporučili ?
(Ja osobne mám z povinných diel prečítané len: Na západe nič nové a Kto chytá v žite a teraz hľadám niečo ďalšie, čomu sa oplatí venovať svoj čas)
Hajnikova zena a Cakanie na Godota... tiez som chcel citat ako chutí moč (moc) ale som sa k tomu nedostal. na vyske sme mali viac povinného citania, ktore ma bavilo... Thoureau, Byron, E. A. Poe ... zo slovenskej klasiky Loktibrada...a jeden postmodernista - Vilikovský - Letmý sneh
Nvm.. ale teraz citam od huga les miserables v anglictine a celkom sa mi paci ten styl pisania... ale moze to byt aj prekladom.. alebo co.. a ani netusim ci je to v povonnej lit.
Tak. Milujem také tie klasiky ako Janu Eyrovú a Pýchu a predsudok.
Mám rada aj súčasnú tvorbu, teda Mitana, Vilikovský, Dušek.
Veľmi super bolo Smrť sa volá Engelchen od Mňačka, zo slovenských mám rada aj Jozef Mak a Živý bič.
Aj Komu zvonia do hrobu sa mi páčilo, magický realizmus od Marqueza milujem, Salingera beriem v tomto tiež ako samozrejmosť (i keď mám od neho oveľa radšej napr. poviedky ako Kto chytá v žite), tiež Orwela (kde mám tiež radšej ako Farmu knižku Na dne v Paríži a Londýne).
Potom od Steinbecka Ovocie hnevu a od Dickensa Veľké nádeje.
ľúbim aj francúzsku literatúru - Emile Zola - Šťastie dám och, to bolo super, páči sa mi aj Maupassant.
aj beatnikov sme brali v škole - čiže sem môžem zaradiť časť mojej čitateľskej vášne, pánov menami Kerouac, Ginsberg, aaa Brautigan moja večná láska
Peter a Lucia som čítala naposledy .. celkom zážitok, vzhľadom k tomu, v akom citovom rozpoložení som bola .. ako moc mi to nepomohlo zrovna inak mám rada Hviezdoslava - Ežo Vlkolinský :3
Som na tom rovnako, kto chytá v žite je skvele a potom na západe nič nové (a mne sa poviedky až tak od sallingera nepáčia) ale zas od remarqua sa mi páčilo viac čas žitia a čas umierania. A my orwella ako povinné nemáme, ale 1984 a zvieracia farma som prečítala a boli super obe a ani goetheho nemáme a utrpenie mladého werthera bolo Mega super
Aj tak ten zoznam povinnej škols. literat. je len minimum čo si bežný Slovák, Slovenka prečítajú zo slovenskej literatúry... Väčšinou čítame zahraničné a nepoznáme naše. Teda osobne si tak myslím. Nie je to chyba?
meno ruze. kniha bola super film sa mi vobec nepacil. je hruba ale nenechaj sa odradit. od orwella hocico, od tajovskeho detto
bolo ich viac ale roky slovenciny davno za mnou uz si nepamatam
Vlastne ani neviem čo tam je. Teraz po 3 rokoch sme konečne začali niečo preberať na hodinách a to živý bič, tak to môžem odporučiť
Ale ak sú tam nejaké veci od Goetheho alebo Dostojevského, tak to odporúčam najviac
z povinnej lit. som čítala iba peter a lucia, na západe nič nové a potom ešte nejaký dríst, ktorého názov si už ani nepamätám a doslova som pri tom trpela, ani som nevnímala, o čom čítam ...myslím že pri každej knihe som to pri cca 30-50 stranách vzdala
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Mám rada aj súčasnú tvorbu, teda Mitana, Vilikovský, Dušek.
Veľmi super bolo Smrť sa volá Engelchen od Mňačka, zo slovenských mám rada aj Jozef Mak a Živý bič.
Aj Komu zvonia do hrobu sa mi páčilo, magický realizmus od Marqueza milujem, Salingera beriem v tomto tiež ako samozrejmosť (i keď mám od neho oveľa radšej napr. poviedky ako Kto chytá v žite), tiež Orwela (kde mám tiež radšej ako Farmu knižku Na dne v Paríži a Londýne).
Potom od Steinbecka Ovocie hnevu a od Dickensa Veľké nádeje.
ľúbim aj francúzsku literatúru - Emile Zola - Šťastie dám och, to bolo super, páči sa mi aj Maupassant.
aj beatnikov sme brali v škole - čiže sem môžem zaradiť časť mojej čitateľskej vášne, pánov menami Kerouac, Ginsberg, aaa Brautigan moja večná láska
bolo ich viac ale roky slovenciny davno za mnou uz si nepamatam
Ale ak sú tam nejaké veci od Goetheho alebo Dostojevského, tak to odporúčam najviac