Dokonca aj kresťanstvo má pre mŕtvych peklo, tak prečo sa o mŕtvych musí vždy len dobre hovoriť? Bol to debil, všetkým odľahlo a bez neho je lepšie... Takých ľudí je miliónpäťsto, prečo naša spoločnosť ešte nedokáže takéto výroky o mŕtvych prijať?
ja s tým problém nemám, keď zomrie niekto kto podľa mňa škodil ľuďom okolo seba, tak nemám problém povedať že je to dobrá správa... lebo to fakt je dobrá správa...
je to vec názoru, relatívna... pre teba to mohol byť zlý človek a pre iného zase dobrý... Nikto ťa nenúti smútiť zo smrti niekoho koho nemáš rád, ale empaticky treba prihliadať aj na iných... To že povedzme mňa tu niekto nemá na Birdzi niekto rád neznamená, že som zlý človek, ergo, tešenie sa z mojej smrti by bolo... em... zvláštne?
@paulieevans to je ako ked niekto ma rad cervenu a iny modru, tak akoze ked budem cely v cervenom tak sa z toho nemozem tesit, lebo mam prihliadat na ludi co maju radi modru? Ano, empatia, ked celime tym, ktorí sú tou spravou zasiahnutí, ale nejakému nestrannému človeku môžem povedať že je to dobrá správa... no a trošku sa z toho môžem aj tešiť... aj ked je to trosku divné, ale práve to tu riešim, že čo je na tom to divné? asi len to, že sme tak boli vychovaní...umrel..hííí !... bu bu bu!
@pravnik a zakazuje ti niekto povedať iným svoj názor? Nie... Kľudne môžeš. Ja hovorím, že to či je človek zlý alebo dobrý nemôžeš posúdiť ako jednotlivec dostatočne objektívne... Môže byť človek veľmi veľmi dobrý ale vy dvaja ste si nesadli proste... Len proste zase nemôžeš žiadať od iných aby tvoj názor rešpektovali, toť vsio..
@paulieevans no rešpekt si musí človek získať, ale ani rešpektovať neznamená ešte súhlasiť... no bohuzial, ludia sa nad takýmito názormi pohoršujú úplne bežne... Nie každého odhadneš správne, ale keby sme nikoho nesúdili (neposudzovali) tak by sme nikoho nemohli mať ani radi...
predstav si ze zomre slota, alebo kotleba - keby sa o mrtvych hovorilo skaredo tak si kazdy povie ze dobre ze zgegol ten hajzel... ano zgegol ale jeho zivot mal predsa len nejaku hodnotu, mozno za svoj zivot napachal vela zleho, ale v kazdom cloveku sa najde aj nieco dobre, zasluzil si teda za svoje ciny smrt?
kto sme my aby sme sudili inych? ked ani my sami nekoname vzdy len dobro?
Ak zomrie niekto kto ubližoval druhým,tak je v poriadku,ak niektorým ľuďom odľahne a prinesie im to pokoj do života,napríklad žene,ktorú manžel týral a podobne. Ale tešiť sa z niekoho smrti,to podľa mňa nie je úplne v poriadku. Súhlasím,že o každom treba hovoriť objektívne,nezamlčovať fakty,ale bez nenávisti a osobných invektív,lebo duša toho človeka sa už oslobodila od pozemského tela,tým pádom aj od zlých vlastností a už je na pravde božej.
@riddler nikto neni 100%ne dobry ani 100% zly. A smrt za tyranie je tiez neadekvatna. Btw aj ta zena si o to tyranie mohla koledovat svojim spravanim. Ked napriklad podjebavala manzela alebo tyrala ona jeho psychicky, tak sa ani neni comu cudovat ked mu obcas uletela ruka.
@xxar3s ...ich zivot mal nejaku hodnotu, ale pre vela ludi tá hodnota v mínusových číslach... úcta k životu... nie, proste niektorí ľudia si úctu nezaslúžia...to neznamená, že by sme sa mali zabíjať, len to že ten človek bol debil, a zostal ním aj pol metra pod zemou, len našťastie, už nemôže nikomu škodiť
@xxar3s vo väčšine prípadov ide o to,že si muž na žene rieši svoje komplexy,alebo zdedil toto archaické prehane patriarchálne správanie po svojom otcovi,a nie že žena provokuje. A keby ma podviedla,tak ju nejdem predsa mlátiť jak žito,ale sa rozvediem a hotovo. Sú aj také prípady,že je žena riadna sviňa,to uznávam,a vtedy je aj možno jedna facka na mieste,lenže po nej zase nasleduje len rozvod,alebo proste nejaké vyriešenie toho problému,kvôli ktorému jej vylepil,a o takomto prípade sa tu teraz nebavíme. Písal som o dlhodobom týraní,a to si žiadna žena nezaslúži,lebo ak muža podvádza/klame/provokuje/hocijako inak nasiera,tak nech sa s ňou rozíde a nemláti ju. A taktiež som nepovedal,že tá smrť toho manžela je trest zato,ako sa správal. Som zato,aby bol potrestaný basou,neprajem mu smrť,ale ak sa stane nehoda,pri ktorej zomrie,tak úplne chápem ženu,ktorá príliš nesmúti,ale jej skôr odľahne.
@pravnik to sú témy,ktoré tu na birdzi asi nevyriešime. Sú ľudia,čo tvrdia,že duša prejde očistcom a potom má večný pokoj,iní zas to,že skončí v pekle a nemá možnosť sa vykúpiť,alebo že putuje do iného tela a hriechy z minulého života na nej zostávajú. Nech je to akokoľvek,človek by po úmrtí tej danej osoby už nemal byť sudcom,nechať to na vyššie mocnosti. Ale platí to,čo som písal vyššie,že fakty netreba zamlčovať,len z toho odstrániť tú zlobu,lebo jednak škodí tebe samému a to,čo sa stalo sa už tým nezmení. Ak by ten človek čo páchal zlo vyrastal v inom prostredí,možno by bolo všetko inak,preto treba vzdať úctu jeho životu ako takému,jeho duši ktorá na začiatku bola čistá.
@riddler zloba nie je dobrá...tu ani necítim naopak človek cíti niekedy úľavu a svet sa mu zdá bez niekoho dokonca lepší...v tom sa nezhodneme, úctu pre nič za nič neuznávam.
To je len pocit...svet krajší nie je,lebo my homo sapiens sme stále rovnakí. To že máš svoj názor uznávam,ani ti ho nechcem meniť,a s tou úľavou sa dokonca i celkom stotožňujem,len by som k tomu dodal to,že treba odlišovať fyzické telo a rozum,teda to z čoho zlo pochádza, a dušu,ktorú má pri zrodení každý rovnakú a zlé vlastnosti z nej nepochádzajú.
Povim ti to takto, trebars, napriklad ja fica nemusim, hej, no ale ked isiel do tej nemocnice, tak som mu priala vsetko dobre, len nech sa vyzdravi... tak isto aj keby zomrel, bolo by mi to luto. Proste smrt je vzdy istym sposobom tragicka udalost, nie je na nej nic vesele, my krestania mame nadej na vecny zivot po smrti, no ale to uz som troska odbocila od temy. Jednoducho clovek by mal zmyslat o vsetkych ludoch v dobrom a s laskou... vies, podla mna za to su na svete vojny a preto to tak vyzera, tak ako to vyzera lebo ludia sa nemaju radi a jeden k druhemu su ako ,,skap ty svina, dobre ti tak" niektori ludia nemaju v srdci ziadnu lasku ani uctu k inym ludom preto som napisala, ze treba sa nad sebou zamysliet. Proste ak by to bol aj moj najvacsi nepriatel mala by som mu vediet odpustit, alebo aspon chciet odpustit, inak to nema zmysel. Aj tito svati, nepoznam ja ich velmi tie zivotopisy abo co, ale napriklad ten Maximilian Kolbe alebo aj ini co zomreli mucenickou smrtou, dokazali odpustit aj tym co ich zabili... tak preco by sme sa my mali hnevat alebo negativne hovorit o niekom, kto je dokonca uz po smrti..
tak ked umre niekto ako napriklad Hitler tak na neho samozrejme nadavat mozeme ale ked umre niekto kto ma napriklad iny nazor ako ja tak sa z toho nebudem tesit
Nič ako povinná úcta neexistuje...
Proste keď je niekto kokot je jak za života tak po smrti...
Ovšem na druhej strane mi príde odveci kydať na niekoho kto je po smrti, čo tým dosiahnem? Vtedy budem rovnaký kokot jak ten dotyčný a ešte k tomu sa po smrti ani nevie brániť...
@milgamman a preco by som mu mal priat pokoj alebo by mi malo byt luto? lebo sa to patri... ? ti je pretvarka...ja nikomu smrt nezelam, lebo su aj one riesenia ale myslim si ze ked o niekom poviem ze je fajn ze zgegol tak sa vela zivych nad tym zamysli...to je aj odpoved pre @rocafella ...ked sa budeme vsetci mat radi len tak zo slusnosti nebudeme vediet ani odlisit zlo od dobra... nekazem nenavist ale to neznamena ze kazem pretvarku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Pozri sa na to takto:
predstav si ze zomre slota, alebo kotleba - keby sa o mrtvych hovorilo skaredo tak si kazdy povie ze dobre ze zgegol ten hajzel... ano zgegol ale jeho zivot mal predsa len nejaku hodnotu, mozno za svoj zivot napachal vela zleho, ale v kazdom cloveku sa najde aj nieco dobre, zasluzil si teda za svoje ciny smrt?
kto sme my aby sme sudili inych? ked ani my sami nekoname vzdy len dobro?
Proste keď je niekto kokot je jak za života tak po smrti...
Ovšem na druhej strane mi príde odveci kydať na niekoho kto je po smrti, čo tým dosiahnem? Vtedy budem rovnaký kokot jak ten dotyčný a ešte k tomu sa po smrti ani nevie brániť...