preco ked podla listiny ludskych prav ma clovek pravo na zivot a ma pravo na slobodnu volu, nema pravo sa slobodne vzdat svojho prava na zivot? preco ked sa niekto rozhodne ze tento svet uz nie je pre neho / nu zaujimavy a jeho / jej pokus skonci neuspech
@obliviate Dnes som pozerala nejaký thriller z vlakového prostredia a napadlo mi, že s tým riadne problémy musia byť, keď im niekto skočí pod vlak. Meškanie vlakov, koľaje a tak..
@flussica ale ludia niesu jediny ktory si volia dobrovolnu smrt, robia to aj zvierata, cize argument ze je to proti prirode a ze je to chory jedinec nieje argument...
@flussica co sa tyka vlakov ano, strojvodca ma z toho depky potom.. ale ja som nemyslel pakov co so sebou zrobia trapenie dalsim desiatkam ludi, proste si sadnes a bez velkych reci sa zastrelis, otravis, obesis, utopis, upalis alebo cokolvek podla chuti a nalady..
tak ako choreho alebo ucastnika nehody beru do nemocnice, ludia psychicky na dne idu na psychiatriu... je predpoklad ze strata chuti do zivota a pomyslanie na sebevrazdu je psychicka porucha, ktora sa vymyka zo zdravotneho normalu... clovek sa moze zasebevrazdit, to mu nikto nezakazuje ale ak sa mu to nahodou nepodari, nech si je vedomy, ze musi niest zodpovednost a bude snaha o jeho napravu..
jasne to, že si doma preženiem guľku hlavou nespôsobí trápenie desiatkam ľuďom... spáchal niekto z tvojej rodiny/priateľov samovraždu? až to zažiješ tak potom zakladaj takéto píčoviny
@6 Neviem, tak.. ešte som nepočula o prípade nedomestikovaného zvieraťa, ktoré by samo dobrovolne ukončilo svoj život, skôr o potkanovi chytenom v pasti, ktorý bol schopný obetovať jednu nohu len, aby prežil, ale je pravda, že cielene som sa na vyhľadávanie tohto typu informácií ani nesústredila. Možno máš nejaké lepšie (potom je tu téma, kde by sa hodilo preukázať to aspoň nejakými hypertextovými odkazmi, ak si sa o niečom takom dočítal na webe).
No vraví, nevyslovujem to ako definitívu, iba ako jednu z možností a skôr názor než argument. Napadlo mi to medzi prvým.
@7 No tak.. dobre, vypíš mi zoznam povolených spôsobov samousmrcenia . Všetko ovplyvní ostatných. A ak by toto bolo medzi ľudskými právami, už si viem predstaviť, ako by to bolo zlegalizované.
1) vyplníš papier
2) vystojíš frontu na úrade
3) do mesiaca Ti príde potvrdenie alebo zamietnutie s tým, že si zaplatíš nejaké peniaze a štátni vrahovia (*takže by to vlastne bola smrť na žiadosť, aj keď nie celkom samovražda, muselo by to určite prebehnúť pod nejakým dohľadom) Ti vykopú jamu, postavia Ťa pred ňu,trafia Ti dve guľky do čela a zakopú Ťa. Tak? Či..?
Lebo proste.. no, rozumieš .
• Vlaky: trauma rušňovodiča + narušenie diania na trati a plynulého priebehu spojov
• otrava: To by možno šlo, aspoň ja nevidím nejaký zásadný problém z toho vonkajšieho hľadiska (takže povedzme, zahrnuté medzi všeobecne platnú možnosť, do 30 dní od podania žiadosti)
• obesenie - len na vyhradených miestach vo vyhradený čas a po absolvovaní školenia, ako správne uviazať slučku (zakázané všetky miesta, kde Ťa môže uvidieť dieťa alebo verejnosť všeobecne, čiže žiadne lesy, nijaké opustené budovy, pretože je to vlastne vniknutie na cudzí pozemok a tak..)
• utopenie - príliš nákladné, aby potom niekto vyťahoval telo (potápačská technika), navyše znečistenie vodného biotopu a prípadne až kontaminácia vody?
Proste, nie je to len o chuti a nálade a o deprimovaní strojvodcu .
@11 Toto nie je regulérny dôvod. v @12 je preto písané NEDOMESTIKOVANÉ zvieratá, tomu som mala priložiť väčší význam.
A hej, možno aj v prírode je to tak pri svorkových zvieratách, lenže to je skôr také.. že ešte dúfa, že sa druhý uhynutý jedinec preberie, snaží sa ho oživiť a dá to pred svoje priority.
@flussica no ked clovek nemoze zomriet dobrovolne ani ked je smrtelne chory a ma nevyslovne bolesti (co by sa dalo klasifikovat ako sikana a tyranie zo strany statu) tak toto by v nasom byrokratickom state urcite nepreslo.. ale inak s tymi kolkami to nie je zly napad
@aversio mal som na mysli nedomestifikovane zvierata. Su schopne/ochotne sa zabit, ale len v pripade, ze z toho bude osoh. Napr. take surikaty. Vzdy jedna riskuje svoj zivot a strazi, ci sa v blizkosti nevyskytuje predator. Je ochotna zomriet, ale zachrani tym svorku. Alebo luminkovia (nazvom tych zvierat si nie som isty) pri premnozeni sa zopar jedincov proste zabije, aby ostatni mali dostatok potravy atd. Ale inak je vzdy snaha prezit silnejsia.
s tou sikanou naprosto suhlasim, je neskutocne, co v nemocniach robia so starymi ludmi a je to velmi smutne, ze im nedaju slusne zomriet ale len im vyberaju vsetko z tela a drzia pri "zivote", co najdlhsie to ide. Vo svajciarsku je to legalne aj bez nejakej vaznej choroby, proste z vlastneho rozhodnutia a nevidim na tom nic zle.
...lebo *ľudia čo listinu práv písali* boli toho názoru, "že pud sebazáchovy by mal byť zdravá verzia, ak niekto chce permanentne natrvalo zomrieť, predpokladá sa nejaká chyba."
...ak by si skutočne chcel vedieť PREČO je to takto, a či sa nad tým vôbec zamýšľali, a ak áno, na základe čoho sa rozhodli že to bude takto...
@14 Mm.. no môže zomrieť, keď je smrteľne chorý a nemá schopnosť plnohodnotne žiť - tak nejak podobne funguje predsa eutanázia, nie? Tiež je to pod dohľadom, jedine to nie je prípustné vo všetkých krajinách. ( @15 )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
A preto, že pud sebazáchovy by mal byť zdravá verzia, ak niekto chce permanentne natrvalo zomrieť, predpokladá sa nejaká chyba.
No vraví, nevyslovujem to ako definitívu, iba ako jednu z možností a skôr názor než argument. Napadlo mi to medzi prvým.
@7 No tak.. dobre, vypíš mi zoznam povolených spôsobov samousmrcenia . Všetko ovplyvní ostatných. A ak by toto bolo medzi ľudskými právami, už si viem predstaviť, ako by to bolo zlegalizované.
1) vyplníš papier
2) vystojíš frontu na úrade
3) do mesiaca Ti príde potvrdenie alebo zamietnutie s tým, že si zaplatíš nejaké peniaze a štátni vrahovia (*takže by to vlastne bola smrť na žiadosť, aj keď nie celkom samovražda, muselo by to určite prebehnúť pod nejakým dohľadom) Ti vykopú jamu, postavia Ťa pred ňu,trafia Ti dve guľky do čela a zakopú Ťa. Tak? Či..?
Lebo proste.. no, rozumieš .
• Vlaky: trauma rušňovodiča + narušenie diania na trati a plynulého priebehu spojov
• otrava: To by možno šlo, aspoň ja nevidím nejaký zásadný problém z toho vonkajšieho hľadiska (takže povedzme, zahrnuté medzi všeobecne platnú možnosť, do 30 dní od podania žiadosti)
• obesenie - len na vyhradených miestach vo vyhradený čas a po absolvovaní školenia, ako správne uviazať slučku (zakázané všetky miesta, kde Ťa môže uvidieť dieťa alebo verejnosť všeobecne, čiže žiadne lesy, nijaké opustené budovy, pretože je to vlastne vniknutie na cudzí pozemok a tak..)
• utopenie - príliš nákladné, aby potom niekto vyťahoval telo (potápačská technika), navyše znečistenie vodného biotopu a prípadne až kontaminácia vody?
Proste, nie je to len o chuti a nálade a o deprimovaní strojvodcu .
A hej, možno aj v prírode je to tak pri svorkových zvieratách, lenže to je skôr také.. že ešte dúfa, že sa druhý uhynutý jedinec preberie, snaží sa ho oživiť a dá to pred svoje priority.
...ale @flussica má ...takmer pravdu.
...lebo *ľudia čo listinu práv písali* boli toho názoru, "že pud sebazáchovy by mal byť zdravá verzia, ak niekto chce permanentne natrvalo zomrieť, predpokladá sa nejaká chyba."
...ak by si skutočne chcel vedieť PREČO je to takto, a či sa nad tým vôbec zamýšľali, a ak áno, na základe čoho sa rozhodli že to bude takto...
Keby zomrelo 3x viac ludí, kde by sa vsetci pochovali, a kolko by to stálo?
:ä