Dajte nejaké PARTIKULÁRNE pravopisné problémy..napríklad v diktáte..napríklad ja dám, že písanie čísloviek spolu alebo oddelene, a písanie radových a základných čísloviek, že v základných je i a v radových už y..
ako ja nemám problémy... ja mám skôr problémy s čechizmom... :/ pretože nejaké tie roky si píšem s jednou Češkou a preberám slová a poslovenčujem ich. A potom ma za to zdrbavjú istý kvalifikovaní ľudia.
ale kedysi v škole všetci písali není namiesto nie je, niaký, namiesto nijaké. tvrdé y v inštrumentále čiže s klavíramy... a pod.
ikend...jedna pohodicka v piatok super akcia z byvalymi slovanistamy ajked zabijak ale stalo to za to ...sobota rodina pohodka v rodinnomkrbe..mansia oslava a nedela predstavoval som si ju lepsie..ale inac fasa vikend...chlapcy tesim
no pytas sa tej pravej...v pondelok sme mali taku sutaz,z celej skoly sa zucastnili a pisal sa taky diktat...a dnes vysvitlo ze som celu 9.A uvrhla do hanby pretoze som ho napisala za nasu triedu najhorsie na celej skole..27 chyb.../ale neviem co sa stalo ja som vzdy mala z diktatov jednotky... /
@15@bizbilio Vilkomen, jazykovedec ! No, ale.. tým najzložitejším si veľa nedala, teda . (Náhodou, prvé tri už mám ujasnené nejaký ten čas, ale to ďalšie.. FÚ!)
- Aha, bohemizmus... [ (@ladyfox *zároveň Ťa vyzývam pre prípadné doplnenie - zasadni na svoju lingvistickú stoličku, chop sa rozumu a doplň problém odrážky č. 5 a 6 komentára č. @14 )]
@zeriavka Hej, hej, pravdu vravíš. Tak ale.. silou mocou som sa POTREBOVALA vyjadriť k téme, tak som nap. aspoň niečo, keďže akurátne pravopisné mi nenapadli 8).
@ladyfox nie to sú štylistické chyby, nepatria medzi gramatické! Medzi gramatické chyby patrí keď nejaké slovo napíšeš inač ako má byť napr. namiesto i y alebo namiesto veľkého písmena malé, proste znie to rovnako, ale napíšeš to zle
@flussica@ladyfox Ja si dovolím ešte doplniť lingvistické problémy uvedené vyššie. Ak som správne prečítala @ladyfox , tak uzavrela problém vzhľadom na/vzhľadom k so správnou odpoveďou vzhľadom k.
A je správne! Vzhľadom ako príslovka sa vzťahuje výlučne k štvrtému pádu akuzatívu a používa sa výlučne predložka NA. Nájdete to kodifikované s KSSJ aj v najnovších PSP
K @29 : Tým "A je správne!" som chcela naznačiť, že "možnosť A je správne" - t.j. že správne je "VZHĽADOM NA" Ale nejako divne to vyznelo, tuším ešte spím
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
nieje = nieje
ale kedysi v škole všetci písali není namiesto nie je, niaký, namiesto nijaké. tvrdé y v inštrumentále čiže s klavíramy... a pod.
auto napisal y namiesto i
chichichi
..kvak..
ikend...jedna pohodicka v piatok super akcia z byvalymi slovanistamy ajked zabijak ale stalo to za to ...sobota rodina pohodka v rodinnomkrbe..mansia oslava a nedela predstavoval som si ju lepsie..ale inac fasa vikend...chlapcy tesim
to máš ešte v pohode, ja som mal triedu kde asi 2/3 ľudí nevedeli že slovo cynizmus existuje, nie to ešte čo to je
a na poslednom diktáte som zbabrala túto vetu: Máme doma veľa reďkvY. Ja som nevedela že sa to píše s Y
- napadlo ma/napadlo mi,
- rozumieť (komu, čomu) - chápať (koho, čo),
- o x minút - za x minút,
- po prvé/za prvé (to by mi mohol niekto objasniť),
- po x korún/ za x korún (i toto by mi mohol niekto objasniť),
- vhľadom na/vzhľadom k (..aj toto radšej),
a pod.
-napadlo mi
-to si napisala dobre
-o x minut (pridem tam a tam),ALE za x minut (som navarila obed,napr.)
-po prve.. (za prve je bohemizmus)
-tu si nie som ista
-a tu su dake vynimky,tusim,tu si tiez nie som ista
- Aha, bohemizmus... [ (@ladyfox *zároveň Ťa vyzývam pre prípadné doplnenie - zasadni na svoju lingvistickú stoličku, chop sa rozumu a doplň problém odrážky č. 5 a 6 komentára č. @14 )]
či to nie je pravopisná chyba?
množné číslo slova granula => granuly (a nie granule)
kľud (spisovne je to pokoj)
varím v kotle (nie v kotli)
idem od Sone (nie od Soni)
@flussica O x minút je správne
Za x korún je správne
Vzhľadom k je správne..
(Kruci, ale tie granuly...)
A je správne! Vzhľadom ako príslovka sa vzťahuje výlučne k štvrtému pádu akuzatívu a používa sa výlučne predložka NA. Nájdete to kodifikované s KSSJ aj v najnovších PSP