Pre zaujimavosť viete aká je pravá podstata Veľkej noci ?
Aj keď nie ste kresťania ,viete o čo sa jedná ak ano tolerujete to ? Alebo len dodržujete zvyky ako oblievačka ,šibačka a ostatné vás .Precituje to niekto hlbšie ?
Tak keď Vianoce sú sviatkami zimného slnovratu, tak Veľká noc asi cca jarnej rovnodennosti? (Ale že sakra cca ) Ale inak práve predvčerom som sa o tomto bavil s kamarátkou, a zistil som, že som v tomto smere echt nevzdelaný.
Viem, ale mám celý tento sviatok totálne v piči. Kresťanské sviatky neoslavujem a dodržiavanie tradícii, ešte takýchto trápnych ma absolútne nenapĺňa a netrápi.
@turbolienka123 pohania oslavovali v tomto období príchod jari dávno pred príchodom kresťanstva, takže s tou oslavou jari to až taká blbosť nie je....aj veľa zvykov, ktoré sa viac či menej dodnes dodržiavajú tu boli ešte pred kristom a s prichodom krestanstva sa ich význam poprekrúcal tak, aby zapadali do krestanskeho ucenia a morálky.
nie je to nič nelogické, velmi vela krestanskych sviatkov sa prekrýva práve s pohanskými sviatkami a zvykmi - bola to cesta pokrestancovania.
poznám a vnímam krestansky vyznam velkej noci, no kedze nie som krestansky zalozena osoba tak pre mna sú tieto sviatky o ociste, znovuzrodení, prebudzani prirody a v neposlednom rade o case strávenom s rodinou.
Mne je jedno ake naboženske omačky su tam primiešane ale každý aspon trochu vzdelaný a kulturny narod od čias staroveku ,egypta aź po dnesok oslavuje astronomickú jarnú rovnodennosť tento rok 2016 bude 20. marca /v nedelu /.Slnko je kolmo nad rovníkom a nasledujúce dni ho prekročí smerom na sever, pričom astrologicky vstupuje do znamenia Barana.Nie náhodou astrológia k fázy Barana priraďuje Mars – symbol j energie, vodcovstva, silnej vôle, odvahy,Nie náhodou jeho meno slúži ako pomenovanie prvého jarného mesiaca, kedy nastupuje jeho sila --Marec...
Keď som mala tých 15-16, tak som sa v deň oblievačky hnevala a tvrdila som, že Veľkú noc vymysleli chlapi, "aby ženy obliali a sebe uliali" Bolo to viac-menej v rámci srandy. Ale čo sa týka pravej podstaty, tak do toho veľmi nevidím, akurát len, že sú kresťanské sviatky, oslava zmŕtvychvstania Ježiša a pod. Určite to súvisí aj s oslavou jari, ako v komentoch vyššie spomínali
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
(a je to smutné)
tiez sa za to hanbim no. ale. co.
A pozeram, ze aj odpovede :/
pre mna
Oslava jari... Blbosť .
nie je to nič nelogické, velmi vela krestanskych sviatkov sa prekrýva práve s pohanskými sviatkami a zvykmi - bola to cesta pokrestancovania.