Prečo chcú kresťania zakázať potraty, drogy, prostitúciu atď
Veď boh dal človeku rozum a slobodnú vôľu... tak prečo mu ju chcú kresťania zobrať? ak človek nekoná dobro z vlastnej vôle ale len zo strachu pred trestom nemá jeho konanie žiadnu hodnotu.
Prečo mi ten hlúpy štát zakazuje zabíjať ľudí, keď mi lezú na nervy? Mám predsa slobodnú vôľu. Ak konám dobro len zo strachu z trestu, nemá moje konanie žiadnu hodnotu. Keby sa povolili vraždy, alebo aspoň ublíženia na zdraví, všetkým by nám bolo lepšie, nie?
@tarassaco Nejak som neponal spojivo medzi temou fora (obsahuje skutky s nenasilnou podstatou bez ublizovania na zdravi, i ked o interupcii sa da v istych medziach diskutovat) a tvojim prispevkom. Objasnis?
@alpynus drogy - ubližovanie na vlastnom zdraví a psychike, prípadne ubližovanie druhému
prostitúcia - ubližovanie na vlastnej psychike
interupcia - už si napísal, že sa dá o tom diskutovať (život plodu + často psychika matky)
@tarassaco No jednak sa da diskutovat, do akej miery a v akych pripadoch je uzivanie drog a poskytovanie prostitucie ublizovanie na vlastnom zdravi a (a ak aj to v nejakej miere je ublizovanie na zdravi a psychike, da sa diskutovat o tom, ze preco by mala spolocnost mamickovat jednotlivcov a regulovat, akym sposobom si mozu a nemozu dojebavat alebo vylepsovat svoj vlastny zivot, pokial su v tom ini ludia zahrnuti len velmi okrajovo, ak vobec) a druhak, zdoraznil by som slovo "vlastnom", ktore podla mna dost podstatne odlisuje skutky opisane v teme fora od umyselneho ublizovania inym, ktore spominas v @1
@lordnorton to mas sice pravdu ale princip ostava rovnaky mas slobodnu volu dal ti ju boh a tym ze ti napriklad zakazeme predavat svoje telo za peniaze vlastne popierame boha. lebo boh nechce aby sme konali dobro z donutenia boh chce aby sme konali dobro z vlastnej vole. teda aspon krestanstvo tak uci.
prečo je zakázaná prostitúcia?- a ty si reálne myslíš, že to niektoré ženy robia dobrovoľne?... podľa mňa sa k takej "práci" ženy doženú len v krízových životných situáciach
Prenesiem sa cez debilný komentár, že sú k tomu ženy donútené (k prostitúcii) a len poviem svoj názor na to, čo si načrtol týmto príspevkom...
Veľakrát pri drogách prichádza množstvo problémov. Hneď prvá vec je tá, že v takomto štádiu z toho štát, únia (alebo čokoľvek ďalšie) nemá žiaden príjem. Druhá vec je tá, že drogy sa pestujú alebo vyrábajú v hocijakých podmienkach, tzn. že nepoznáme presné zloženie všetkých látok, a teda sa v nich môže vyskytnúť aj niečo, čo by nášmu organizmu mohlo uškodiť. Týmto sa dostávame k tretiemu dôvodu, že do drog sa navyše aj všeličo primiešava, aby sa zväčšil objem alebo váha a často je to nejaké svinstvo. Prípadne jeden z lepších prípadov je "riedenie" metamfetamínu (to je piko, keď to poznáte pod týmto stokárskym názvom), kde sa riedi najčastejšie voľne predajnými liekmi (napr. Paralen, Novalgin, atď.), lenže aj tieto lieky môžu obsahovať látku, na kt. bude ľudský organizmus alergický, čo spustí množstvo reakcií v tele a nemusí sa v čas prísť na to, čo to spôsobilo.
Toto len tak narýchlo k drogám, pretože je toho oveľa viac...
Prostitúcia má spoločný ten prvý dôvod, že to ťažko zdaníš... Druhá vec sú zas choroby a ďalšie riziká...
Potraty... Toto je veľmi ťažká téma. Niekto raz povedal, že tu je hranica medzi plodom a dieťaťom a teraz to tak je... Asi nenájdeš žiadneho dobrého doktora, ktorý by nesúhlasil s potratom, hoci podľa Hippokratovej prísahy by každý doktor mal byť proti potratu (citácia: "Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu."). Ja si myslím, že potrat by nikdy nemal byť zakázaný. Teraz už medicína dokáže identifikovať a predpovedať ochorenia alebo poruchy plodu. A najradšej by som zavrel každého jedného debilného rodiča, ktorý vedel, že bude mať postihnuté dieťa, ktorému sa celý život budú smiať deti, ktorému budú musieť celý život asistovať, ktorému bude celý život štát všetko preplácať a on nikdy neprispeje ničím. Hnusné, ja viem, ale pravdivé...
Ono je pekné si povedať, že zlý štát nám zakazuje drogy, ale ja chcem, aby každý mal v sebe, čo chce, keď to je proste nereálne a je to blbosť...
Neuraz sa, viem ze ti nie je z tvojej hlavy, ale to len idiot sa moze spytat takuto otazku. (Nemyslim tym teba samozrejme)_Neber to osobně.... Fakt....
@sandriously ano robia to dobrovolne ja poznam dve take jedna je pekna a druha je dokonca modelka (okrem toho ze je luxusna stetka) a este viem aj o dalsich. proste su zeny ktore maju rady sex a potom su zeny ktore maju rady peniaze a tieto dve skupiny tato praca pritahuje.
to ze niekto zeny k prostitucii nuti je skor vymysel americkych filmov. urcitr take pripady v minulosti boli ale v dnesnej dobe otom pochybujem.
Pozri sa .... Zakázat potraty. Pozri si film němý výkřik. Tam autenticky zachytává situaciu ako těhotná žena podstupuje potrat a niekolkotyzdnove dieta kliestami trhaju na kusy. Já som to viděl na videu.xtoto chceš? Normálně sa pytam nezaujato ako člověk bez ohlasu na to, či veris v Boha alebo nie.
@vreskot000 na potraty nemam vyhraneny nazor a keby zena s ktorou mam mat dieta chcela ist na potrat urcite by som sa ju snazil presvedcit aby nesla.
ale mne islo skor o rozobratie toho hlavneho principu celeho krestanstva (a aj judaizmu) a tym je sloboda. sloboda konat dobro a sloboda konat zlo a niest za to zodpovednost. ono krestansvo je vlastne velmi liberalne nabozenstvo, len niektori krestania tento princip nepochopili a potom chcu druhym vnucovat svoje videnie sveta. lenze cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami
@lordnorton a preto som agnostik ja myslim ze prvi krestania brali svoju vieru uprimne a na nastroj moci sa krestanstvo zmenilo az ked sa v rime stalo statnym nabozenstvom a aj to suvisi s tym donutenim ak neakceptujem ze clovek ma slobodnu volu a beriem ho ako nesvojpravnu ovecku tak sa moja ideologia meni na totalitnu.
tak na uvedené 3 záležitosti by som prišla, aj keby som nebola veriaca, to považujem za samozrejmosť, že na potrat by som nešla, ani drogy by som nebrala, ani prostitútka by som nebola, myslím si, že tieto veci sú vo všeobecnosti nemorálne, lebo ubližujú buď nenarodenému dieťaťu alebo zdraviu, či psychike...verím V Boha a verím, že nám dal svedomie, aby sme mohli sami rozlišovať, čo je dobré a čo zlé,takisto verím, že ak niečo dodržujem len preto,že to povedal farár, že je to v Biblii, ale vnútorne sa s tým nestotožňujem, nemá to žiaden význam...isté výhrady mám voči cirkevnému učeniu, a to napr. predmanželský sex (samozrejme u partnerov, ktorí plánujú spoločnú budúcnosť), antikoncepcia (ak sú aj proti kondómom, lebo HAK neuznávam zo zdravotných dôvodov), prijímanie rozvedených (zas nehovorím o tých, čo manželstvo berú športovo a neprikladajú mu žiadnu váhu, ale napr. týraná žena ak nájde šťastie v 2. manželstve), alternatívna medicína (pozor nie šarlatánstvo- ale tí ktorí to s touto medicínou skutočne vedia a majú aj výsledky), slobodné myslenie a slobodný výklad Biblie, ďalším príkladom je odvolávanie nepohodlných farárov pokiaľ majú na niečo iný názor (toto nie je len v RKC, aj u evanjelikov najnovšie), hned sú z nich heretici , zatiaľ čo pedofili ostávajú nepoškvrnení- pri týchto odvolávaniach ústretových farárov sa občas zamyslím, či je teológia naozaj veda hodná univerzity, ked je diskusia zakázaná, tak podľa mna by sa malo slovo HERETIK vyškrtnúť z cirkevného slovníka, je predsa 21. storočie , všade navôkol sa zdôrazňuje kritické myslenie a sloboda prejavu,len tam nie...pretože si myslím, že v týchto záležitostiach, kde nejde podľa mňa o nemorálne záležitosti, cirkev aplikuje svoju moc, v týchto bodoch vidím totalitu ja...čiže pomohlo by viac rozlišovať konkrétne prípady, a nie vidieť svet čierno-bielo...čo chválim je nová encyklika pápeža Amoris Letitia (tak nejak ), ktorá rozlišuje jednotlivé prípady rozvedených a znovuzosobášených, čo samozrejme konzervatívni, čo o živote vedia málo, kritizujú
@xxar3s z filozofického hlediska definicia slobody znie dvojako. Budem ti citovat, ako som sa to učil v knazskom seminari na univerzitě. Sloboda .... Je poslušnost z lásky.... To je teologická rovina. Sloboda je nezávislost na determinaci... Filozofická rovina. Tvoje argumenty ani argumenty druhých, ktori sa neodborně amatersky a laicky k tomu vyjadruju nemají objektivní pravdu. Asi tak. Musíš písař a argumentovat nie na základě dojmov ale faktov.
Proti potratom sú preto,lebo plod nepovažujú len za akýsi zhluk buniek, ku vteľovaniu duše, nielen v kresťanstve ale aj v iných náboženstvách dochádza už pri splodení dieťaťa, čiže je vnímané ako človek, ľudská bytosť už od tohto momentu. Drogy dojebávajú človeka, to bez debaty, a navyše nekoná zlo len sám sebe,ale je potencionálnou hrozbou aj pre ostatných, ved mnohí narkomani rozpredávajú rodinný majetok, predali by aj vlastnú matku,len aby mali na dávku, stalo sa mnoho prípadov,že niekoho napadli, ublížili, ako spoločnosť musíme mať proti takýmto neduhom razantný netolerantný postoj,a to je jedno či z kresťanského alebo lekársko- bezpečnostného hľadiska,čím viac tolerancie voči takýmto veciam, tým by to bolo horšie. Bohužial, sú ľudia duchovne i inteligenčne nevyvinutí, ktorí si neuveodomujú niektoré veci, a ktorým by absolútna sloboda bola skôr na škodu než úžitok, na takých len strach z trestu. Až jedného dňa sa ľudstvo posunie na vyššiu úroveň,dosiahne dokonalosť,potom zákazy,príkazy a tresty nebudú potrebné, ale dovtedy treba byť striktný a nekompromisný v niektorých oblastiach,aby aj tá ako-tak civilizovaná spoločnosť,ktorú máme nespadla do ešte väčších sračiek.
@vreskot000 ale nie. Nebudem sa tváriť, že ostanem chladný, keď viem, že je to blbosť. Keby sa mi také dieťa narodilo, tak aj ja by som asi kecal, že je rovnaké ako ostatné, atď. Nebudeme si klamať... Ale ver, že každý deň by som žil s tým pocitom a bral by som to ako SVOJ neúspech a SVOJU vinu.
Ps. Este k teme.. Isto vies tak laicky, ze ked chceš sexovat, tak to neznamená ze po kazdom sexualnom styku ma nastat počatie dietata. Tomu asi rozumie každý z nás. Žena asi chápe tiez typu základnu věc co su to plodné a neplodné dni. Tak isto muž asi tiez vie, k comu sluzi prezervativ. Jeho pouzivanie ne schvaluje katolická moralna teologia, ale v tichosti sa toleruje. Vyměňoval som ti teda "legalne" možnosti aj z hladiska cirkvi, ako nedojde pri sexualnom styku k pocatiu. Prostě nedojde, nic sa nestane. Bilingsova ovulacna metoda mozno ti je známá.... Neviem... Opisal som ti x dovolených situaci, kde ani krestania nemají problém. Potrat je riesenim pre takych debilov, ktory najprv konají, a potom rozmyslaju (nad dosledkom svojho konania) vyjádřil som sa podle teba azda nesprávně? Aj při potrate žena moze reálné zomriet, tak isto ako při porode moze zomriet bud žena, alebo dieta, alebo oboje naraz.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
prostitúcia - ubližovanie na vlastnej psychike
interupcia - už si napísal, že sa dá o tom diskutovať (život plodu + často psychika matky)
všetko je to o lóve
Veľakrát pri drogách prichádza množstvo problémov. Hneď prvá vec je tá, že v takomto štádiu z toho štát, únia (alebo čokoľvek ďalšie) nemá žiaden príjem. Druhá vec je tá, že drogy sa pestujú alebo vyrábajú v hocijakých podmienkach, tzn. že nepoznáme presné zloženie všetkých látok, a teda sa v nich môže vyskytnúť aj niečo, čo by nášmu organizmu mohlo uškodiť. Týmto sa dostávame k tretiemu dôvodu, že do drog sa navyše aj všeličo primiešava, aby sa zväčšil objem alebo váha a často je to nejaké svinstvo. Prípadne jeden z lepších prípadov je "riedenie" metamfetamínu (to je piko, keď to poznáte pod týmto stokárskym názvom), kde sa riedi najčastejšie voľne predajnými liekmi (napr. Paralen, Novalgin, atď.), lenže aj tieto lieky môžu obsahovať látku, na kt. bude ľudský organizmus alergický, čo spustí množstvo reakcií v tele a nemusí sa v čas prísť na to, čo to spôsobilo.
Toto len tak narýchlo k drogám, pretože je toho oveľa viac...
Prostitúcia má spoločný ten prvý dôvod, že to ťažko zdaníš... Druhá vec sú zas choroby a ďalšie riziká...
Potraty... Toto je veľmi ťažká téma. Niekto raz povedal, že tu je hranica medzi plodom a dieťaťom a teraz to tak je... Asi nenájdeš žiadneho dobrého doktora, ktorý by nesúhlasil s potratom, hoci podľa Hippokratovej prísahy by každý doktor mal byť proti potratu (citácia: "Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu."). Ja si myslím, že potrat by nikdy nemal byť zakázaný. Teraz už medicína dokáže identifikovať a predpovedať ochorenia alebo poruchy plodu. A najradšej by som zavrel každého jedného debilného rodiča, ktorý vedel, že bude mať postihnuté dieťa, ktorému sa celý život budú smiať deti, ktorému budú musieť celý život asistovať, ktorému bude celý život štát všetko preplácať a on nikdy neprispeje ničím. Hnusné, ja viem, ale pravdivé...
Ono je pekné si povedať, že zlý štát nám zakazuje drogy, ale ja chcem, aby každý mal v sebe, čo chce, keď to je proste nereálne a je to blbosť...
to ze niekto zeny k prostitucii nuti je skor vymysel americkych filmov. urcitr take pripady v minulosti boli ale v dnesnej dobe otom pochybujem.
ale mne islo skor o rozobratie toho hlavneho principu celeho krestanstva (a aj judaizmu) a tym je sloboda. sloboda konat dobro a sloboda konat zlo a niest za to zodpovednost. ono krestansvo je vlastne velmi liberalne nabozenstvo, len niektori krestania tento princip nepochopili a potom chcu druhym vnucovat svoje videnie sveta. lenze cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami