pamiatka zosnulých vôbec nemusí byť spojená s cirkvou a náboženstvom... je to z hľadiska morálneho správna vec, ísť zapáliť sviečku a položiť kvety na hroby blízkych...
neviem ako to majú ateisti ale ja som luteránka a na cintorín chodím preto, aby som si pripomenula ludí, ktorí už nie sú medzi nami...preto lebo som ich mala rada....a naozaj nepálime sviečky preto, že veríme , že je v niekto v očistci.....
a k @8 : môžu, ale to je presne to, prečo aj druhá strana chodí práve teraz a nie hocikedy cez rok - je to zvyk. pýtať sa, prečo sa na pamiatku zosnulých chodí na hroby, je ako pýtať sa, prečo sa tam chodí na všetkých svätých. zvláštne, že čoraz viac birdzákov sa pýta na takéto veci....
A k @8 , aj kresťania to môžu robiť celý rok, nie len v tento sviatok
Ale tento sviatok je k tomu určený, napríklad mnoho ľudí má hroby aj stovky kilometrov od bydliska a inokedy sa tam kvôli práci nedostanú.
Ale ak má niekto blízkych na cintoríne pár metrov od domu, tak je smutné, že tam zájde iba raz ročne.
To potom svedčí o tom, že mu až tak nechýbajú a ten deň tam chodí iba kvôli tomu, že sa to patrí a rodina by ho ohovárala, ak by nešiel zapáliť aspoň jeden kahanec.
Normálne sa hanbím že som rodák z VT a že tam už v dnešnej dobe žijú taký ľudia, ktorý riešia riadne kokotiny. Chceš povedať, že neveriaci by už vôbec nemali chodiť na cintoríny si uctiť pamiatku svojich predkov. Čo to má spoločne z kresťanstvom????? Neveriacich ľudí, či ľudí iných vierovyznaní nepochovávame na cintorín???? Bože ty si čo zač a čo máš v tej hlave, že take bludy rozoberáš.
Sviatky su na to aby cloveka vytrhli z beznych povinnosti a astarosti, ktore maju v zivote . . . aby sa na chvilku zastavili a spomenuli si aj na nieco ine, napr. aj na svojich blizkych-zosnulych.
Zbytočné to rozoberať,všetci máme nejakých blízkych a chceme si ich uctiť a spomenúť na nich,len mne sa nepáči že väčšina hrobov na cintoríne je upravená a vysvietená len pred týmito sviatkami...
Treba to brať tak, že pre mňa bohužial, pre kresťanov asi chvalabochu je Slovensko dosť kresťansky založená krajina.
O tom hovorí aj to, že napriek tomu, že kopu významných dní v našej histórii nemáme ako sviatok, tak práve kvôli veľkému množstvu kresťanských sviatkov patríme medzi krajiny s najväčším počtom voľných dní.
Aj nekresťan musí byť na napríklad Vianoce doma, nakoľko sa vtedy nerobí a napríklad ak má deti, neostáva mu nič iné, ako osláviť Vianoce, lebo väčšina rodín je kresťanských a asi jeho dieťa by dosť zle prežívalo, ak by na Vianoce nič nedostalo. Takže ak je v rodine dieťa, tie darčeky a podobne musia byť.
Ale aj tak, to hodovanie a darčeky sú len komercia, preto celkom nechápem, že niektorí kresťania to považujú za hlavnú náplň Vianoc, ak by som bola kresťanka, tak pre mňa by mali Vianoce hlavne duchovný význam a teda by som nikdy nepovedala, že ich oslavujú aj nekresťania, nakoľko ich nevnímajú ako narodenie ježiša.
Takže mi príde smutné, ak nejaký kresťan považuje za hlavné hodovanie, voľno a darčeky.
@21 darčeky majú spoločné s náboženstvom veľa. Traja králi tak isto priniesli dary, keď sa Ježiš narodil. A tak sa to ako zvyk prenieslo až k nám. Ale hej, nieje to prvoradé.
Lebo sa im to lúbi čo robia kresťania.. aj vianoce , páči sa im že my kresťania sme na Vianoce všetci po kope rodina atď. oslavujeme že sa Ježiš narodil ale oni len berú Vianoce tak že darčeky a veľa jedla..trápne je to všetko .. celý svet
@gabbi Vystilha si to do poslednej bodky!!.. Dpc co ma spolocne krestanstvo alebo ine akekolvek nabozenstvo s tym, ze ja si chcem uctit mojich nablizis, a chcem si na nich pospominat...
a mimochodom. ty ludia v hroboch su uz mrtvy takze maju dost ze na haku ci im daku uctu prejavite alebo nie. a vlastne im to uz ani jedno nieje. totiž to oni uz nie su
uctiť si zosnulých, zmier sa s tým že nie všetko tu existuje pre katolíkov evanjelikov a neviem koho, na štedrý deň čakám otázku prečo ho ateisti oslavujú, mám pre teba už nachystanú odpoveď
jj nejde o vieru alebo to co ten sviatok znamena.. potom by kolky ludi neslavili vianoce.. a v tomto pripade nejde o vieru ale ide to aby sme si pripomenuli blizkeho, ci znameho..
napríklad ja som nebola a ani neplánujem.... tak ako to odznelo v jednej komédii: na to, aby som si pripomenula, že polka mojej rodiny je mŕtva, nepotrebujem jeden kalendárny deň. Slavím to celý rok.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
a k @8 : môžu, ale to je presne to, prečo aj druhá strana chodí práve teraz a nie hocikedy cez rok - je to zvyk. pýtať sa, prečo sa na pamiatku zosnulých chodí na hroby, je ako pýtať sa, prečo sa tam chodí na všetkých svätých. zvláštne, že čoraz viac birdzákov sa pýta na takéto veci....
Ale tento sviatok je k tomu určený, napríklad mnoho ľudí má hroby aj stovky kilometrov od bydliska a inokedy sa tam kvôli práci nedostanú.
Ale ak má niekto blízkych na cintoríne pár metrov od domu, tak je smutné, že tam zájde iba raz ročne.
To potom svedčí o tom, že mu až tak nechýbajú a ten deň tam chodí iba kvôli tomu, že sa to patrí a rodina by ho ohovárala, ak by nešiel zapáliť aspoň jeden kahanec.
Treba to brať tak, že pre mňa bohužial, pre kresťanov asi chvalabochu je Slovensko dosť kresťansky založená krajina.
O tom hovorí aj to, že napriek tomu, že kopu významných dní v našej histórii nemáme ako sviatok, tak práve kvôli veľkému množstvu kresťanských sviatkov patríme medzi krajiny s najväčším počtom voľných dní.
Aj nekresťan musí byť na napríklad Vianoce doma, nakoľko sa vtedy nerobí a napríklad ak má deti, neostáva mu nič iné, ako osláviť Vianoce, lebo väčšina rodín je kresťanských a asi jeho dieťa by dosť zle prežívalo, ak by na Vianoce nič nedostalo. Takže ak je v rodine dieťa, tie darčeky a podobne musia byť.
Ale aj tak, to hodovanie a darčeky sú len komercia, preto celkom nechápem, že niektorí kresťania to považujú za hlavnú náplň Vianoc, ak by som bola kresťanka, tak pre mňa by mali Vianoce hlavne duchovný význam a teda by som nikdy nepovedala, že ich oslavujú aj nekresťania, nakoľko ich nevnímajú ako narodenie ježiša.
Takže mi príde smutné, ak nejaký kresťan považuje za hlavné hodovanie, voľno a darčeky.
Lebo to nemá veľa s náboženstvom spoločné.
@3 word
@waagbistritz69 síce som to nezaložila , ale je to celkom dobrá diskusia
prove me wrong !!!!