Naštartovala ma diskusia "prečo sa hovorí ´ani srnky netušia´", tak ja sa pýtam, prečo sa hovorí "zobrať nohy na plecia" keď to znamená UTEKAŤ, čo je s nohami na pleciach nemožné
no neviem ale ja som si pri tom vždy predstavovala nejakú postavičku z animáku, napr. toma a jerryho - keď sa oni tak strašne rozbehli tak ako keby mali nohy v úrovni pliec toť moje detské vysvetlenie
Je to metafora. Vezmes nohy na plecia, cize utekas ako najrychlejsie to ide, mozno sa to da prirovnat akoze obrazne povedane utekas tak rychlo, az nemas ani nohy na zemi, cize metaforicky vzal som nohy na plecia.
veď viete ako vtych animovanych rozpravkach ked utekaju ....teda ked sa rozbiehaju tak im nohy lietaju jak kolesa...ako napr. v skuby dú tak to vyzera ako ,mat nohy na pleciach rtada trepm hovadiny
presne ako vravi @matii alebo @lawey .. tiez si to tak predstavujem kedze som vyrastal an mickey mouseovi, kacerovi donaldovi a podobnych .. proste bezis stylom, ze mas nohy vsade okolo seba az do vysky pliec ... v suvislosti s tymto ma vzdy fascinovalo, zesi zajac/kralik pri behu neskoci na usi a nepregula sa dopredu
hovori sa to presne z toho isteho dovodu ako trafit klinec po hlavicke, bezat ako o zivot, spievat z plneho hrdla, pozerat prvade do oci, hrat otvorenu hru alebo malovat certa na stenu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
...priznávam, že netuším