nepovedal by som, že rozpúšťa ... skôr zabraňuje zamŕzaniu do určitej teploty , v závislosti od druhu soli ... tie posypové , čo sa u nás používajú nejaké 3 druhy tuším do -12, -16 , -20 ??? ale to si fakt niesom istý tymi teplotami, som to už dávno bral :/
a wtf je technicka sol? ako tu bolo spomenute, ide v prvom rade o koncentraciu soli a v druhom rade o to, že sol nemôže zabrániť vode, aby zamrzla, len znížiť teplotu, pri ktorej zamrzne.
@vladqog Aj o tom by sa dalo polemizovať napr. aj slaná voda pri -50 - -70 je hustá jak kaša (viď nemrznúce kapaliny ktoré majú napr. že do -20 st. c) hlavne v oblasti polov kde je zriedená sladkou vodou a ľad je tuhé teleso čiže čakať že sa drevo rozpustí v géle no veľa šťastia načo by nám potom boli ľadoborce.
@henci soľ rozpúšťa ľad tým, že sa s ním zmieša a zvyšuje jeho bod zamŕzania ("A 10-percent salt solution freezes at 20 F (-6 C), and a 20-percent solution freezes at 2 F (-16 C)"), neviem presne ako veľmi, ale v praxi to teda znamená že vonku je mínus 5, bod zamŕzania daného ľadu je kvôli obsahu soli -16, a tak sa roztopí, lebo teplota nie je dosť nízka. myslím že to nejak súvisí s iónmi rozpustenej soli, asi nejak interagujú s molekulami H2O a pôsobia proti väzbám jednotlivých molekúl vody medzi sebou z ktorých vzniká kryštalická štruktúra, zima musí byť teda dosť veľká aby "prekonala" odpudivú energiu iónov soli a znova ich "stlačila" do zlúčeniny - pôvodnej NaCl. Keď sa to podarí, soľ sa znova kryštalizuje, a "neodtláča" molekuly vody snažiace sa formovať kryštálik ľadu od seba.
hmm... @catmartina tak nejak? +súvisí tá väzba čo tvorí kryštály nejak aj s vodíkovými mostíkmi, či tie sa čisto zaoberajú len jej udržovaním v tekutom stave?
@catmartina postačí mi predpoklad/tip/hypotetická úvaha z pohľadu niekoho kto vie napriek tomu určite chémiu lepšie, pretože sa stále aspoň nejakou jej časťou zaoberá
@2 skus sa napit mora v severnom ladovom oceane, a ver mi, ze bude sakra nechutne / nepitne slana napriek tomu, ze ma o par percent menej soli ako v mimopolarnych oblastiach...
@midnight tie vodikove mostiky su tie iste medzi usporiadanymi molekulami v krystali ladu ako aj medzi volnymi molekulami vody. len v lade su silnejsie a kratsie dosledkom nizsej teploty (alebo vyzsieho tlaku)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
2. soľ nerozpúšťa ľad. Len znižuje bod mrazu.
Takže keď je soli málo a/alebo mrzne tak, že ani soľ nepomôže, je jasné, že to zamrzne
ale v poľských koláčoch hej!
hmm... @catmartina tak nejak? +súvisí tá väzba čo tvorí kryštály nejak aj s vodíkovými mostíkmi, či tie sa čisto zaoberajú len jej udržovaním v tekutom stave?