Predstavte si, že vám ponúknu ako letnú dovolenku pár dní v hocijakom historickom období a je len na vás pre ktoré sa rozhodnete
Mňa história dosť zaujíma ale keby som si mala vybrať len jedno nešla by som ani ďaleko ani preč, zostala by som na Slovensku od takého 10.Novembra 1989 cez 17.November a ešte pár dní po revolúcií, chcela by som si na vlastnej koži vyskúšať žiť v komunizm
ak to nemusi byt nutne pocas letnych mesiacov, tak bud do cias spartakovho povstania, do obdobia 1./3. kriziackej vypravy alebo k dinosaurom (jura/krieda)
narodil som sa v historickom obdobi neuveris, ale par dni po vybuchu cernobylu .. jaj uz viem preco mi tak zdatne sibe a preco som retardovany ...
jasne, v komunizme to bolo tazke, spominam si ako som nemohol revat na tribune ked bol miting..musel som dokonca prist na kacerovi alebo na tatrovke..nuz..historicke obdobie, ktore nepusti..
no a neexistovalo zeby sa dakto niekam rozlietal..co ste na hlavu?
@tomias prepáč ale pre mňa je to obdobie ktoré sa ma už netýka, som ročník 1996 a veď história to je relativne, o pár hodín bude aj toto história ...a trochu ti aj závidím ale v dobrom pretože máš len 10 rokov a vieš čo je to komunizmus
@tomias na nejaky bal/ples mozno, ale na ulicu by som tak nesla aj ked, mozno si zozeniem nejake saty, co su aspon trochu vyzdobenejsie.. len je problem to, ze aj tak to nemas viac-menej kedy nosit, lebo na slovensku mas zimu a potom rovno leto, taketo saty sa podla mna hodia tak na 20 stupnov a oblacno a to moc casto nebyva.. v tej dobe si predstavujem panicky ako boli stale len zatvorene v tych sidlach, ako je schonbrunn (neviem, ci je to hrad? skorej nie ako ano), ked tak sa flakali po zahrade, cize s teplotou nemali az take problemy.. myslim.
@oveckaa som scitany tak vies ako to chodi, sa lisim od rovesnikov a kludne mozme ist aj von, vobec by si si nevsimla ten vekovy rozdiel
pre mna je historicke povazovane obdobie pod rokom 1899.. 1900 to uz novodobe a rozmach vsetkeho.
historicke obdobie vnimam ako rozna arcjitektura, slohy, literarne styly, rozne umelecke zanre. proste nieco, co v dnesnej dobe nemozes vylepsit lebo uz to nebude mat svoje caro. za to veci, hudbu... ktora pochadza z minuleho storocia sa upravuju stale. najnovsie dejiny neuzavries. ale mas pravdu, aj toto raz bude historia
@hoperpohroma no to mas pravdu, ale vtedy nikto nikam nechodil, iba vojska sa bit o nejaku princeznu a bohatstvo a zeny ostavali doma a promenadovali sa akurat v letnom obdobi po nadvori a zahrade.. maly sa zle? vzdy mali tie najlepsie saty, vejar, slnecnik, topanky
V prípade obdobia, kedy sa nosili korzety, mala by som zázračne taký pás, aby prežil sťahovanie na tie minirozmery, ktoré boli spoločensky prijateľné?
Automaticky by som absorbovala spoločenský protokol a podobné veci potrebné na prežitie v prípade, ak by som sa ocitla medzi vyššou vrstvou?
Ak by som sa ocitla medzi sedliakmi, vedela by som zázračne hneď kravu podojiť?
Ako by sa pozerali na ženskú, ktorá sa fušuje do vecí, do kt. sa v tom období ešte nemá čo fušovať?
Potrebujem odpovede na tieto otázky, potom odpoviem. Ale asi by bolo v prípade priaznivých podmienok fajn sa pozrieť do obdobia národných obrodení (takmer hocikde) a byť pri vzniku formovania spisovných národných jazykov a podobne
Ale inak všetky, čo sa rozplývajú nad šatami v @10 chcem vidieť, ako by sa tvárili, ak by to vyslovene museli nosiť dlhšie ako týždneň, lebo pekné to je aj všetko, ale predstavte si už len chodiť v tom na WC
(ale dobre, som ticho, pánska móda zo zhruba toho obdobia by sa mohla pokojne vrátiť, pokojne aj trocha umiernenejšia, a bolo by to super )
@mielikki Pravda je že tému som si trochu prispôsobila pre seba, pretože ja by som si vybrala Slovensko a naozaj len pár dní, ale nemyslela som to ako podmienku, len ma zaujímalo kam to ľudí najviac ťahá a pre ktoré his. obdobie by sa rozhodli. Ale pre mňa by bolo ťažké zostať sama, ešte k tomu v úplne inej dobe na akú som zvyknutá, naozaj by mi stačilo len pár dní. A možno by som kravu vedela podojiť, aj cudzími jazykmi hovoriť ale stále by som mala problém s "aklimatizovaním". ...A čo sa týka korzetov najlepšie by bolo vyskúšať si ich bez zázračného pása, tak ako to naozaj bolo, aby keď sa vrátime môžeme povedať že sme si naozaj tú ktorú dobu vyskúšali na vlastnej koži a zhodnotiť pozitíva a negatíva, prehodnotiť náš vzťah k dobe ktorá nás fascinovala, vidieť ju z každej stránky a nakoniec si povedať, sme radi že žijeme teraz?
@oveckaa Ja som si hneď spomenula na všetky americké vtákoviny, kde sa vrátia päťsto rokov dozadu a do inej krajiny a plynule sa tam dohovoria, tak mi to nedalo
Veď, to aklimatizovať sa Som si predstavla ten smrad na dvore Ľuda XIV, keď sa kúpali tak raz ročne
A práve ja som skúšala a bolo to značne menšie stiahnutie a síce viem, že pravidelným nosením by som si zvykla, predstava, že sa teleportujem do minulosti a bez varovania ma stiahnu nie o nejakých päť-šesť cm, ale rovno aspoň pätnásť ak nie viac, je viac než desivá
Len ono by bolo treba tam vydržať dlhšie, po pár dňoch sa ešte neaklimatizuješ a tak, možno by si si nakoniec povedala, že napriek tomu a tomu a tomu bolo v tom danom období lepšie
(to vraví tá, čo ak sa má narodiť ešte raz, tak v praveku
Inak ja by som ešte asi rozmýšľala tiež o období keď žil Ježiš, ale nie konkrétne ukrižovanie, iba by som ho chcela zažiť. A tiež do Atlantídy, ja som presvedčená že existovala. A Francúzsku revolúciu, ale asi len ako pozorovateľ, lebo to bolo naozaj ťažké obdobie.
Jeruzalem za Ježišov života. Ak ale myslíš na Slovensku tak to prvú republiku okolo 1928. Veľmi by ma zaujímalo ako to vtedy ľudia vnímali. Či tiež boli takí kritický ako sme my dnes alebo to skutočne bol lepší štát.
aľebo Aglicko a New York a Florida a LA v 60-70-80.rokoch!
Vtedy keď boli Sex Pistols,Janis Joplin,Jim Morrison,Jimi Hendrix,The Beatles,Rolling Stones,The Runaways a Joan Jett a začiatky Madonny a hotel Chelseaaaaaaaaaaaaa:3
tieto roky by som chcela zažiť asi najviac,aj keď to nieje tak dávno,keďže to boli pre mňa,či už v hudbe,alebo štýle najlepšie roky celého ľudstva!
uff neviem si vybrat ale asi by som si vybral nieco na styl obdobie Nicolu Tesly a ku koncu turnusu by som im ten timetreveling device proste ukradol a C U L8R
nevedel by som si vybrať len jedno obdobie, v každom ma niečo zaujalo tak, že by stálo za to zažiť to predlho som rozmýšľal než som to tu napísal aj tak som k ničomu nedospel.
chcel by som vidieť vznik vesmíru, zrod človeka, dinosaurov, starú stróju, rím a grécko, svetové vojny, ale najmä stretnúť sa osobne s ľuďmi ako (John Lenon, Ray Charles, Bruce Lee, Ayrton Senna, Nikola Tesla, Albert Einstein, Wayne Gretzky)
@oveckaa Výborne možno by si nám tu všetkým mohla urobiť láskavosť a za tú dobu od 10. do 17. novembra 1989 sa pokúsiť zvrátiť túto smutnú revolúciu ktorá nás za 23 rokov priviedla do doby zbedačenia vlasti... Mohli by sme do tej doby isť spolu a zabrániť vzniku revolúcie...
Divoký západ 2. polovica 19.storočia... A to už preto lebo v tej dobe kovbojské oblečenie bolo pravé chlapské oblečenie a kým tento štýl ešte nedokurvili homosexuáli....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
a takto
skoda, ze by mi dnes bolo v tom blbe chodit po ulici
jasne, v komunizme to bolo tazke, spominam si ako som nemohol revat na tribune ked bol miting..musel som dokonca prist na kacerovi alebo na tatrovke..nuz..historicke obdobie, ktore nepusti..
no a neexistovalo zeby sa dakto niekam rozlietal..co ste na hlavu?
v dobovom obleceni zeny vyzeraju neodolatelne..krasa v krase
ak nie, tak by som sa poďakoval a podaroval lístok niekomu o kom viem že ho história zaujíma.
...nezujima ma historia
alebo potom USA po vyhlásení nezávislosti, kým to bola ešte skutočne demokratická krajina
pre mna je historicke povazovane obdobie pod rokom 1899.. 1900 to uz novodobe a rozmach vsetkeho.
historicke obdobie vnimam ako rozna arcjitektura, slohy, literarne styly, rozne umelecke zanre. proste nieco, co v dnesnej dobe nemozes vylepsit lebo uz to nebude mat svoje caro. za to veci, hudbu... ktora pochadza z minuleho storocia sa upravuju stale. najnovsie dejiny neuzavries. ale mas pravdu, aj toto raz bude historia
@hoperpohroma no to mas pravdu, ale vtedy nikto nikam nechodil, iba vojska sa bit o nejaku princeznu a bohatstvo a zeny ostavali doma a promenadovali sa akurat v letnom obdobi po nadvori a zahrade.. maly sa zle? vzdy mali tie najlepsie saty, vejar, slnecnik, topanky
V prípade obdobia, kedy sa nosili korzety, mala by som zázračne taký pás, aby prežil sťahovanie na tie minirozmery, ktoré boli spoločensky prijateľné?
Automaticky by som absorbovala spoločenský protokol a podobné veci potrebné na prežitie v prípade, ak by som sa ocitla medzi vyššou vrstvou?
Ak by som sa ocitla medzi sedliakmi, vedela by som zázračne hneď kravu podojiť?
Ako by sa pozerali na ženskú, ktorá sa fušuje do vecí, do kt. sa v tom období ešte nemá čo fušovať?
Potrebujem odpovede na tieto otázky, potom odpoviem. Ale asi by bolo v prípade priaznivých podmienok fajn sa pozrieť do obdobia národných obrodení (takmer hocikde) a byť pri vzniku formovania spisovných národných jazykov a podobne
(Asi je to už deformácia, nie?
(ale dobre, som ticho, pánska móda zo zhruba toho obdobia by sa mohla pokojne vrátiť, pokojne aj trocha umiernenejšia, a bolo by to super )
Veď, to aklimatizovať sa Som si predstavla ten smrad na dvore Ľuda XIV, keď sa kúpali tak raz ročne
A práve ja som skúšala a bolo to značne menšie stiahnutie a síce viem, že pravidelným nosením by som si zvykla, predstava, že sa teleportujem do minulosti a bez varovania ma stiahnu nie o nejakých päť-šesť cm, ale rovno aspoň pätnásť ak nie viac, je viac než desivá
Len ono by bolo treba tam vydržať dlhšie, po pár dňoch sa ešte neaklimatizuješ a tak, možno by si si nakoniec povedala, že napriek tomu a tomu a tomu bolo v tom danom období lepšie
(to vraví tá, čo ak sa má narodiť ešte raz, tak v praveku
Yes, please!
Vtedy keď boli Sex Pistols,Janis Joplin,Jim Morrison,Jimi Hendrix,The Beatles,Rolling Stones,The Runaways a Joan Jett a začiatky Madonny a hotel Chelseaaaaaaaaaaaaa:3
tieto roky by som chcela zažiť asi najviac,aj keď to nieje tak dávno,keďže to boli pre mňa,či už v hudbe,alebo štýle najlepšie roky celého ľudstva!
Maximalne by som chcela zazit vrcholne momenty niektorych protikultur (ako sa tomu po slovensky?), beatnikov, hippies, skinheadov etc.
chcel by som vidieť vznik vesmíru, zrod človeka, dinosaurov, starú stróju, rím a grécko, svetové vojny, ale najmä stretnúť sa osobne s ľuďmi ako (John Lenon, Ray Charles, Bruce Lee, Ayrton Senna, Nikola Tesla, Albert Einstein, Wayne Gretzky)
uprímno sústrasť