Mmmmmmmm..teraz som cital nejaky prispevok, kde bolo v hojnom mnozstve to klasicke nahradzanie pismen - w, x, j ... To akoze pisete prstokladom, alebo hladate na klavesnici a triafate sa? Ked tak niekto pise 10imi, tak potom je to cavo, ked mu nerobi prob
Zas nechcem nikoho urazit, ale mam pocit, ze cim viac niekto pouziva w alebo x, tym je to vacsi "inteligent". To uz nehovorim o tom, ze tito ludia takmer spravidla dokazu ohurit aj uzasnou gramatikou. Ludia, co vas v tej skole ucia???
fo : mno pre mna taky clovek je vsetko mozne ale nie inteligen take veci ani necitam neste sa mi to luštiť
mno a k tej gramatike, nuz klobuk dole pred vsetkymi co pisu bez chyb aj ja by som to chcela vediet ale nemam na to vlohy - obcas sa mi podari riadna hrubka
Tak ja som sa naučila prstoklad cez jeden program, ale zdokonalila som si ho až častým používaním. Ale je pravda že píšem len deviatimi neviem prečo ale jeden palec nepoužívam... ale to je len sila zvyku. A nejak sa mi tiež neľúbi výmena v za w alebo zas v sms ked potrebujem znaky pouzijem x namiesto ch...
A k tej gramatike, ja som ju ovladala super no to mám skôr po rodičoch, ako z kníh, lebo moc nečítam, ale dosť sa mi skazila netom, pretože aj na chate alebo forách je veľa chýb a strašne sa to vryje do pamäte a robím chyby... ale tak viem si dať pozor...
ked sa ma na toto niekto pyta.. preco pisem tak ako pisem odpowedam jednoducho.. ked potrebujem rychlo niekomu napisat sms zvyknem pouziwat "w" naiesto "v", lebo je to owela rychlesie.. mam to este z cias kedy sa mi wiac oplatilo pisat ako wolat zvykla som si takto pisat.. myslim, ze ked niekto pouzije "w" namiesto "v" alebo "x" namiesto "ch" nie je to az taky problem rozlustit.. a btw. mala som na skole ADK.. a co? este pouziwam aj "j" namieto "i" ale tym was uz radsej nebudem zatazowat..
Sipperkowa: len je rozdiel pisat sms na telefone a pisat text na klavesnici. Pisanie V na telefone je zdlhave lebo sa k nemu musis dopracovat viacerymi stlaceniami kdezto na klavesnici mas kazde pismeno samostatne tak nevidim dovod preco pisat W miesto V
Majlos: ked si schopny bez problemov rozlustit spravu v ktorej sa pouziva "w" namiesto "v" tak preco ti robi problem rozlustit text, ktory je takto pisany? a ak ti to nerobi problem tak co ti na tom vadi? podla mna ovela viac do oci bije ak niekto napise "vysiet" ako ked ja napisem "wisiet"..
co sa mna tyka, tak pokial je to lustitelne, tak mi je uplne jedno ci niekto napise namiesto v-w, ch-x, k-q a podobne... ked sa mu to paci, nech si posluzi
preco opakuju take anglicke vyrazy? mali by sme byt hrdi, ze mame slovensky jazyk, tak ako su anglicania hrdí na ten svoj, kurnik sopa, nech zije slovencina (aj ked sme si s nou vytrpeli, ja vím), vazme si to, co zanechali nasi predkovia, pestujme svoju kulturu...hej, zboznujem Sturovcov...bez srandy
Sipprkpwa : mas pravdu viac vynikne blbost pisatela lebo nevie ake v tam patri hehehe//skus nieco inteligentnejsie lebo toto mam pocit spada pod urowen..kedze je pre teba problem len bez problemow opisat nick..
co sa tyka temy, pouziwam "x,w,aj lol aj setky tje pre was zatracujuce weci pretoze je to zvyk..w chatowyx diskusiax je to normalna forma pisanja tak newiem preco sa tu rozkrikujete..kazdy z was ma minimalne wlastne narecje a toto sa da k tomu prirownat..obmedzene nazory.. a wsimnite si prosim temu..
Alex700: viem co je prstoklad, a nepozeram sa na klavesy... Moj ty boze nie som kreten, teda aspon moje IQ to ukazuje DD
Black Angel: absolute suhlas , ked uz si das zalezat na tom aby si mal "pisat" a nie "pysat" tak aj to "V" by sa malo pouzivat tak jak sa ma! A to pisanie W a X miesto V a CH je len ozaj zalezitost "drsneho image".
Sipper: A co by sa ti stalo keby si si zvykol pisat tak jak sa ma? Som zvedavy ked prides do zamestnania ci ti pomoze zvyk na X a W alebo normalne pisanie. Napr. taka "ZmluWa o diele" by vyzerala ozaj "cool".
Majlos:sry,ale opat ma njekto nepozna a ma blbe poznamky..neraz som njeco tak pisal a problem s tym ja nemam..zacat pisat inak? naco?je to ako normalna howorowa rec..a opat sa tu odraza to ze si njekto porjadne neprecita prispewok, ale hlawne ze sa snazis do mna nawazat..howorim o chatowyx diskusiax,kde je prstoklad welmi dolezity, kedze ja osobne urcite welmi nerad cakam na sprawu odosielatela dlhsje ako 5minut..takze njekto o woze a njekto o koze..nesnaz sa na silu robit njeco co robi wacsina ked na to nemas swoj wlastny nazor..
BlackAngel nje som zjadny z tyx co sa snazja ist silou mocou proti autoritam alebo njeco podobne tak ma tu neskatulkuj prosim..a mozno mi tyx par hormonow na wyse asi len zawidis
Black Angel wjes mne sa len zvysuje krwny tlak ked tu citam tje zadubene nazory ..skus tak pisat napr len s clowekom kt pise tjez tak..newjem preco,ale pre mna je to upokojujuce:B..
Sipper: Je to fakt "cool", ked pises w,x,j. Citis pritom, ze si vykrocil z radu a ze si viac ako my vsetci ostatni dokopy? Mmmm, normalne ti zavidim... Chcel by som tak vediet pisat...
"...howorim o chatowyx diskusiax,kde je prstoklad welmi dolezity..."
- To ti blahozelam, ze si si svoj prstoklad dok..vil takymto sposobom.
"...nesnaz sa na silu robit njeco co robi wacsina ked na to nemas swoj wlastny nazor..."
- Vidim, ze ty uz mas isto na vec vlastny nazor a isto nepodliehas ziadnym sklonom byt "stylovy". Som si isty, ze nahradzanie v-w, ch-x a i-j si urcite vymyslel ty sam!!! Oooo, aky si len originalny...
Fo: jaaay.. akoze nepochopim preco clowek, ktory pise tak ako pise ma podla teba len potrebu sa silou mocou odlisowat od ostatnych.. to jak keby si powedal, ze holka si farbi wlasy na cerweno len aby posobila ako sexualna bohyna a mala potrebu sa odlisowat od inych.. a zato, ze ty mas iny nazor ako niektori ostatni musis sa hned donho pustat, odsudzowat ho a nadawat mu? wjes potom to zase na mna posobi tak ako keby sme mi co piseme s "w" boli len spodina a ty si tu pan newjem-aky.. wjes inteligencia cloweka sa moze odrazat aj wtom ako dokaze akceptowat druhych nazory bez toho aby si silou mocou musel presadzowat swoju prawdu..
Sipperkowa: Zabudni na to - v podstate o nic nejde. Len o to, ako si dokazete to svoje w,x,j obhajit aj ked je to cisty nezmysel, ved sa nad tym zamysli
Sipper a Sipperkowa: No tak vy sa tu branite tym ze takyto prstoklad pouzivate pri chatovych diskusiach. Mne sa toto FORUM nezda ako chatova diskusia kde kazdy so zatajenym dychom caka kym mu vyskoci odpoved a kazdych 5 sekund refreshuje stranku. Takze tento vas styl pisania si nechajte pre take stranky ako su pokec a ine massove stretnutia ludi co sa nedokazu rozpravat z oci do oci...
FO: suhlas, ked nevedia nic o kulture slova tak ani klavesnicu by som im nedal pod ruky...
Sipper: si na smiech uz len s tym tvojim "tje", icko mas od jecka max. 2 cm (vzdialenost stredov klaves). Co ti brani napisat to normalne?? Musis mat pekne hnile prsty... (hnily v zmysle lenivy)
powodne som si myslela, ze tato diskusia bola zalozena aby ste sa dozwedeli "preco?" pisem(e) tak ako pisem(e).. ale bola som asi naivna.. mam pocit, ze cele toto je tu len na to aby mi neikto mohol powedat swoj nazor na to aka som strasne zakomplexowana a potrebujem sa odlisowat.. aj ja aj Sipp sme wam powedali preco piseme tak ako piseme.. ja nepotrebujem nikoho dowolenie na to aby som si pisala "w" a pod. okrem toho fpodstate jedina wec, ktora vam na tomoto wadi (ak som to sprawne pochopila) je to, jak si strasne kazime prstoklad a podobne.. poprwe moj prstoklad nebol nikdy prstoklad ale tukanje 7 prstami.. a podruhe je to len moj problem ci mam alebo nemam zniceny prstoklad.. je to len moj problem ako sa vysporiadawam s tym ako napisat pracu do skoly, ci uradny list.. a pokial je kazdy was pohlad na seberealizaciu sa (teraz nemam wobec na mysli tento styl pisania) takyto ubohy a do setkeho idete s predsudkami tak je to smutne..
Ok, Sipperkowa, tak to cele zhrnme. Preco je teda dobre pouzivat na pocitaci w namiesto v a j namiesto i? Na mobile to pochopim, ale na pocitaci si to necham vysvetlit. Asi som trochu nechapavy, ak mi to zatial este nedoslo... Existuje aj iny argument okrem "lebo"?
mno nach si pise kto chce co chce a ako chce podla mna az bude mat taky lol a 20r viac prestane ho to bavit byt "cool" a bude pisat ako clovek - to su hormony - niekto pise miesto v - w iny si vytetuje na rit srdco - v podstate o nic nejde - len niektorim ludom je to divne
Zipporah si napisal: "Preco opakuju take anglicke vyrazy?..."
a preco nie? tje skratky wymysleli ti co rozbehali dnesny internet a je to zauziwane wsade na nete a hlawne na IRC-cku, tak na co byt odlisny?
btw to zamienanie pismen tu bolo este ked nikto z nas ani netusil co je net. Si pamatam ked som mal prwykrat net w 1998 a isiel som na IRC, tak tam sa pisali ine hieroglify
napr:
hacker - hAx0r
loser - 1u2eR
a kopu ineho.. A skratky typu RTFM boli bezne, a su aj dodnes..
Tommyhot: Myslim, ze v 1998 uz mnohi z nas vedeli, co je to net
1ka polozil otazku inak. Nie odkedy sa zamienaju pismena, ale preco? Preco pisat 1u2eR namiesto loser? Ten, kto to pise sa s tym viac narobi a ten, kto to cita tiez, kym to rozlusti. Od veci... Podobne je to s w,j,x. Na klavesnici tym v podstate nic neusetris, akurat ti to kazi prstoklad a horsie sa to cita. Ale to uz sa asi opakujem, pardon.
Co sa tyka pouzivania skratiek, proti nim nic nemam. Su uz viac menej dlhodobo ustalene a clovek, ktory vela pise cez net tym moze vela usetrit. Preco su tie skratky anglicke, to je snad jasne, tak ako je jasne aj to, ze nema zmysel hladat nejake slovenske ekvivalenty a snazit sa ich presadit.
hmm ja ak tak pisem tak nie preto ze sa chcem opicit ale preto ze je to moj styl...len tak ked chatujem alebo pisem si s vrstevnikmi je to u mna normalne a oni to respektuju...mam to hlavne z sms kde som lenivy a nece sa mi stlacat tolko krat jedno tlacidlo aby som sa dostal k potrebnemu pismenu...ale ked chcem dokazem pisat aj normalne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
a tym ze pisem casto tak som sa ho naucil ale vlastny nemam tak polozene prsty ako to ma byt a pouzivam len 6 prstov
mno a k tej gramatike, nuz klobuk dole pred vsetkymi co pisu bez chyb aj ja by som to chcela vediet ale nemam na to vlohy - obcas sa mi podari riadna hrubka
Dakujem
A k tej gramatike, ja som ju ovladala super no to mám skôr po rodičoch, ako z kníh, lebo moc nečítam, ale dosť sa mi skazila netom, pretože aj na chate alebo forách je veľa chýb a strašne sa to vryje do pamäte a robím chyby... ale tak viem si dať pozor...
co sa tyka temy, pouziwam "x,w,aj lol aj setky tje pre was zatracujuce weci pretoze je to zvyk..w chatowyx diskusiax je to normalna forma pisanja tak newiem preco sa tu rozkrikujete..kazdy z was ma minimalne wlastne narecje a toto sa da k tomu prirownat..obmedzene nazory.. a wsimnite si prosim temu..
normalne ??? mno ako pre koho, sak ale musis sa odlisovat, ono to prejde to su len hormony
Black Angel: absolute suhlas , ked uz si das zalezat na tom aby si mal "pisat" a nie "pysat" tak aj to "V" by sa malo pouzivat tak jak sa ma! A to pisanie W a X miesto V a CH je len ozaj zalezitost "drsneho image".
Sipper: A co by sa ti stalo keby si si zvykol pisat tak jak sa ma? Som zvedavy ked prides do zamestnania ci ti pomoze zvyk na X a W alebo normalne pisanie. Napr. taka "ZmluWa o diele" by vyzerala ozaj "cool".
BlackAngel nje som zjadny z tyx co sa snazja ist silou mocou proti autoritam alebo njeco podobne tak ma tu neskatulkuj prosim..a mozno mi tyx par hormonow na wyse asi len zawidis
lol co vycitas Majlosovi ved ti adekvatna, relevantne a konstruktivne skritizoval
"...howorim o chatowyx diskusiax,kde je prstoklad welmi dolezity..."
- To ti blahozelam, ze si si svoj prstoklad dok..vil takymto sposobom.
"...nesnaz sa na silu robit njeco co robi wacsina ked na to nemas swoj wlastny nazor..."
- Vidim, ze ty uz mas isto na vec vlastny nazor a isto nepodliehas ziadnym sklonom byt "stylovy". Som si isty, ze nahradzanie v-w, ch-x a i-j si urcite vymyslel ty sam!!! Oooo, aky si len originalny...
Mozno by sa Sipper mohol premenovat na 5jpper.
FO: suhlas, ked nevedia nic o kulture slova tak ani klavesnicu by som im nedal pod ruky...
Sipper: si na smiech uz len s tym tvojim "tje", icko mas od jecka max. 2 cm (vzdialenost stredov klaves). Co ti brani napisat to normalne?? Musis mat pekne hnile prsty... (hnily v zmysle lenivy)
ja sa len pyyytam lebo napr moja spoluziacka si hovori ze ovlada prstoklad a pritom pise dvomi prstami DDDDa kuka sa kade tade len nie na monitor
a preco nie? tje skratky wymysleli ti co rozbehali dnesny internet a je to zauziwane wsade na nete a hlawne na IRC-cku, tak na co byt odlisny?
btw to zamienanie pismen tu bolo este ked nikto z nas ani netusil co je net. Si pamatam ked som mal prwykrat net w 1998 a isiel som na IRC, tak tam sa pisali ine hieroglify
napr:
hacker - hAx0r
loser - 1u2eR
a kopu ineho.. A skratky typu RTFM boli bezne, a su aj dodnes..
1ka polozil otazku inak. Nie odkedy sa zamienaju pismena, ale preco? Preco pisat 1u2eR namiesto loser? Ten, kto to pise sa s tym viac narobi a ten, kto to cita tiez, kym to rozlusti. Od veci... Podobne je to s w,j,x. Na klavesnici tym v podstate nic neusetris, akurat ti to kazi prstoklad a horsie sa to cita. Ale to uz sa asi opakujem, pardon.
Co sa tyka pouzivania skratiek, proti nim nic nemam. Su uz viac menej dlhodobo ustalene a clovek, ktory vela pise cez net tym moze vela usetrit. Preco su tie skratky anglicke, to je snad jasne, tak ako je jasne aj to, ze nema zmysel hladat nejake slovenske ekvivalenty a snazit sa ich presadit.
A odpowedal som preco: "na co byt odlisny?"
Wacsinou je dobre wytrcat z dawu, ale nie w tomto pripade.
btw Prstoklad ti to nekazi, praweze "w" sa lahsie stlaca nez "v" aspon mne hej..