Rasizmus je diskriminačná teória, ktorá rozdeľuje ľudí podľa rasy. Podľa časti zástancov rasizmu možno ľudský druh rozdeliť do niekoľkých kategórií podľa rasy, ktoré možno zoradiť do hierarchickej štruktúry. V niektorých prípadoch však rasizmus nehovorí o
nie,ale ak to budeš hovoriť 50 černochom dookola a stale im budeš lizť na nervy tak da daju do laty.
podla mna to s tym prehanaju aj tak sme si vsetci rovní...hovoria preto ze sme rasisti že nechcemi ich priad niečo im dovoliť alebo beremi im to...niekto nenavidi napr.nejaeho človeka cernocha 100 rokov len preto ze raz mal z nim zle skusenostio..zavisi od nas ludi aky sme ku sebe samym a inym ludom
@malcharek ? rasizmus ??? asi jedna z najvetsich problemovych otazok sveta.... ??? neni nahodou globalne oteplovanie a to ze 80% sveta zije zo 1/4 dolara na den vacsi problem ?
v amerike ma Ku-klux-klan na svedomi strasne vela mrtvych a stava skorej militantnov organizaciou....kukni si dokument INSIDE AMERICAN HATE a pochopis o com hovorim...
som pozeral dokument o pravda o kukluxklan ževraj vätšinu nezvestnych deti maju na svedomi myslim čierny ....gang čiernych ktorych ich zabijali ...a oni to chceli hodit na bielych pritom oni len par deti pobili..ale pravdu sa aj tak nedozvieme raz ked pojdeš do uSA a nastuduješ si to neviem či su tie dokumenty pristupne ,zaujímalo by ma to...neviem kde je pravda ale cierny poukazuju na svoju diskriminaciu pritom už pohltia celu ameriku
@puco90 v USA som nebol, ale z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze najviac farebneho rasizmu je v Juznej Afrike (bavime sa o %). Okrem cernochov, ktori tam prisli za pracou su tam rasisti takmer vsetci. V priemere 60 vrazd denne len v Johannesburgu hovori za vsetko.
A samozrejme rovnaky pristup ako tu. Jebnes ciganovi si rasista, jebne on tebe nic sa nedeje. Belocha v afrike isiel okradnut cernoch, ten (beloch) na neho vytiahol pistol a postrelil ho. Hadaj kto isiel do basy? a ani nie za neprimeranu obranu, ale za rasizmus.
V USA to nie je az take strasne (z rozpravania znamych co tam ziju). Tam existuje aj cierny rasizmus a vymozitelnost prava je tam podstatne vyssia nez hocikde inde na svete. I ked je pravda, ze su viac haklivejsi ked ide o rasizmus zo strany bielych..
@18@puco90 zas to neber tak, ze cernosi su vacsi rasisti. V USA je sloboda slova taka, ze toto prejde bez problemov. Tam nikomu nevadia taketo veci, rovnako ako nikomu nevadia tisice nacistickych stranok, ktore tam siria propagandu a vyzyvaju na to iste co cierni rasisti.. To je proste AMERIKA
@21 a myslíš že prečo há lebo su čierny no tak asi hej chudáci sa robia a pri tom sa maju lepši poniektorí.inak
.......pozri na obamu ten na nich jebe aj na čiernych zachilu padne cela amerika aj s ich slavnou ekonomikou a zamestnanostou jedine čo tam maju dokonale to je zravotnicvo a pravo a boj za vlasť....army
v johanesburgu su najchudobnejši ludia..a kradeže su tam ako živnost keby si mal
@johnysheek az na to, ze za cias pozitivnej diskriminacie v JAR mali cernosi pracu, strechu nad hlavou a nebola kriminalita.. jedine v com boli farebni diskriminovani boli zvlast vchody (aj pokladne) do obchodov, muzeii a vlastne do kazdej verejnej budovy (nemali zakaz vstupu, len boli separovani), plaze sa delili na biele a farebne, autobusy tiez.. v podstate vsetko ale to bolo jedine obmedzenie.
Ked si porovnam situaciu vtedy (nezil som, ale ucili sme sa o tom a rovnako to mam z rozpravania mojej rodiny, ale aj par cernochov - znamych) a dnes, tak vtedy sa kazdemu zilo lepsie a to ti povie kazdy (okrem politickych vaznov prirodzene). Dnes sa zije dobre paradoxne len bielym.. Cernosi nemaju kde byvat, nemaju pracu, nemaju ziadne prava a pri tom maju svojich vo vlade aj v parlamente
@spisino no veru nemaju sa tam cernosi lepsie a ani sa nebudu mat, lebo su to negramotne opice.. JAR dopadne rovnako ako Zimbabwe, kde ked padol "biely" rezim, tak s nim padla aj ekonomika, zivotna uroven aj zamestnanost.. To iste sa teraz zacina diat aj v JAR..
V Johannesburgu su najchudobnejsi ludia? To je jedno z najbohatsich miest sveta a skoro najbohatsie mesto afriky (myslim, ze je tam nejaky malicky statik s mrte vysokym HDP, ktore je pred JAR).
Port Elizabeth, ci Durban je z hladiska chudoby cernochov na tom podstatne horsie.. Asi taky rozdiel ako medzi Bratislavou a hmm ja neviem Kezmarkom.
@puco90 pokial je to len v teoretickej rovine tak je to demokracia i ked divna, ale je. Mas tam najvacsiu slobodu slova na svete. Samozrejme akonahle jeden z tych primitivov zacne fyzicky uplatnovat svoje myslienky, tak ma problem.
Rasizmus je samozrejme smutné, ale zároveň smiešne. Žiaľ ľuďom, čo ho "vyznávajú" len ťažko niekto vysvetlí, že všetci pochádzame z predkov z Afriky, ktorí boli čierni, čo je teda prirodzená farba pre človeka, ktorá sa zmenila dlhými rokmi klimatickými podmienkami v Európe.
jediny možno ktory bojoval za práva čiernych bol King a jeho deti a ako dopadol...musel ho niekto zabiť a hlavne sa tu prihrava otázka či to bol čierny alebo biely ? asi biely jednoznačne...čo myslite bol najatý to vrah??,
@james144 preco? neobhajam rasizmus (ani jeden), len hovorim ako je to v USA a ako to bolo v JAR. Alebo si chces zakryvat oci pred tym, ze existuje cierny rasizmus? Teba mozno nenahanali cernosi s nozom v ruke.. Mna ano a to som mal 13
@spisino USA ma podla teba dokonale zdravotnictvo?asi stvrtina obyvatelov vobec nema zdravotne poistenie takze pokial nezaplatia cash osetria ich iba v pripade ohrozenia zivota a samozrejme ze aj to si musia potom zaplatit
@hetfield tak sa nim chvali tak čo a vláda ho dotuje ako dojné teľa,no tak hej ked dalšiu časť tvoria romovia,čenosi a početna skupina bezdomovcov a neviem ešte kto
@johnysheek a co hovoril? lebo si spomenul len nieco s Mandelom a tot vsio.. Pred tym nez ho pustili z basy na neho picovali vsetci. Ved bol nepriatel "bieleho" systemu. Potom ked sa bielym nepomstil, tak ho zacali mat radi takmer vsetci.
funkčný systém pod palcou bielej menšiny vystriedala pozitívna diskriminácia čiernej väčšiny..
bielych policajtov, ktorí si vymohli poriadok vystriedali čierni, ktorí svoju moc často zneužívali.. (v zmysle daj niekomu moc, kto ju doteraz nemal)
prišli zákony, ktoré určovali doslova až to, že koľko hráčov čiernej pleti musí byť v rugby tímoch.. (rugby a kriket boli rýdzo záležitosťou bielych.. černosi mali futbal.. do zákona sa dostalo, že každý rugby tím musí mať zaregistrovaných x hráčov.. z ktorých určitý počet musí i hrať!)
čo sa týka ochrany životov... belosi mali poväčšine farmy.. rádovo pár stoviek km od mesta..
z obavy o svoje životy sa museli sťahovať, lebo sa rozmohli gangy, ktoré chodievali okrádať ľudí na týchto farmách.. často to končilo vyvraždením rodiny kvôli pár dolárom /doslova/
inými slovami.. z poriadku sa pre "práva iným" spravil bordel.. ktorý sa následne musel hasiť..
----------
a tak je to všade a z toho sú i problémy.. v minulosti bol rasizmus široko rozšírené a to najmä skrz otroctvo..
potom sa to ľudia snažili napraviť.. tak to obrátili a pozitívne diskriminovali..
a dnes, v dobe ke´d je snaha o nediskrimináciu.. stačí sa častokrát podradiť k nejakej minorite a reagovať "to preto že som..." a už je tu pozitívna diskriminácia..
viď obrázok, čo sem niekto postol s tými deťmi..
---------------
preto mi nesedelo, že si do "pozitívnej diskriminácie" v jar zahrnul oddelené vchody a ostatné veci.. to mi ako pozitívna diskr. neprišlo..
@johnysheek pockaj asi sa nerozumieme.. Za apartheidu nic z toho, co si napisal nebolo. Nastalo to az vtedy, ked pustili Mandelu z basy, ktori cernochom otvoril oci. Dovtedy sa neodvazili robit bordel a nemali ani ziadne prava vo vlade ani v ziadnej inej exekutie atd. Ano v silovych zlozkach boli cernosi, ale zo strachu hajili zaujmy bielych.
A toto trva od padu Apartheidu (resp uz par rokov pred padom) do dnes len v podstatne horsich rozmeroch. Dnes by som bez auta von nesiel uz ani na Morningside kde sme byvali, co je jedno z najlukrativnejsich cast Sandtonu (nove centrum johannesburgu, kedze to stare maju pod palcom cernosske gangy) a blizkeho okolia.
Dedo mi rozpraval ako za Apartheidu chodieval pesi po centre Johannesburgu, vsade cistucko, ziadna kriminalita. Dnes? Drogy, bordel, vrazdy atd.. Sak tam sa cernosi strielaju z okna mrakodrapov, co boli kedysi office budovy. Dnes su to drogove sidla.
@tommyhot tým ako opisuješ apartheid. Nemá to ďaleko od toho čo tu v inej diskusii ktosi písal o koncentračných táboroch...teda štýlom nebolo to až tak zlé. Podobne by som ti mohol z rozprávania niektorých ľudí popísať komunizmus. Vtedy vlastne tiež všetci mali prácu strechu nad hlavou nebola kriminalita akurát sme nemohli moc cestovať a občas niekto študovať ale to sa ani moc nezmenilo. A takto vnímať rasovú segregáciu...úbohé.
"...cernosi pracu, strechu nad hlavou a nebola kriminalita.. jedine v com boli farebni diskriminovani boli zvlast vchody (aj pokladne) do obchodov, muzeii a vlastne do kazdej verejnej budovy (nemali zakaz vstupu, len boli separovani), plaze sa delili na biele a farebne, autobusy tiez.. v podstate vsetko ale to bolo jedine obmedzenie."
@james144 Apartheid opisujem tak ako bol. Z historie vieme, ze Apartheid bolo to najlepsie co v afrike (nie je to len vecou JAR) bolo. Napriklad v Zimbabwe bieli vybudovali vsetko, dali cernochom pracu a strechu nad hlavou. 1USD sa rovnal 1 ZWD.. Cernosi si zrazu zmysleli, ze vedia krajinu riadit lepsie, tak pozabijali belochov a tych co nestihli ti sa sami prestahovali na juh do JAR. O par rokov Zimbabwe padlo na hubu, cernosi zacali kapat od hladu, nemali kde byvat, inflacia kazdorocne stupala a stale stupa radovo o 100vky percent a tak sa prestahovali do JAR za bielymi lebo zistili, ze oni predsa len vedia s ich zivotmi nalozit lepsie.
A teraz sa historia opakuje aj v JAR. Po pade Apartheidu znova nastava vrazdenie bielych a ti pomaly ale isto znova balia kufre ale teraz uz mimo afriky. Co sa stane? No cernosi pokapu od hladu.
Porovnavat africky apartheid so socikom v europe, je scestne pretoze po pade sociku to ide stale len k lepsiemu takmer vo vsetkych ohladoch. Ano je aj chudoba a bla bla, ale tych vyhod je podstatne viac ako nevyhod. V afrike je to presne naopak. Tam kym nevladnu bieli formou takehoto rasizmu, tak je to v srackach, lebo cernosi su prmitivi neschopni postarat sa o seba. To nie su vyplody fantazie nejakeho rasistu, to su proste fakty.
je mi az zle ked citam kolko mladych ludi obhajuje rasizmus a vety ako apartheit bol to najlepsie co v Afrike bolo- fuj hnus. hanba Vam, akykolvek rasizmus ci zo strany ciernych bielych je nezmyselna vec- vsetci rasisti maju podla mna o kolecko menej v mozocku - mali by ste sa zamysliet
@johnysheek niektorí cierny chceli zrusit aj narodny tym rugby a nakoniec JAR vyhrala majstrovstva sveta Clint Eastwood o tom natocil dost zaujimavy film Invictus
tvoja definícia rasizmu je nesprávna, lebo stotožňuje rasovú neznášanlivosť a rasizmus.
rasizmus v jeho pôvodnom význame je priznanie rasových rozdielov. nič viac. nehovorí o nadradenosti, neodsudzuje, nehaní. iba priznáva existenciu rozdielov medzi jednotlivými rasami.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
Samozrejme, že existujú aj čierni rasisti...najviac ich je v Amerike a začínajú presakovať aj k nám do Európy, konkrétne Francúzska.
nieco taketo si myslel ?
Uvediem príklad...
My Slovania sme pôvodom bieli (Árijci).
Maďari sú Ugrofíni a teda pôvodom boli trochu hnedší...pochádzajú z Uralu a teda nie sú biela rasa.
Čo nastalo, keď sem prišli ? Miešanie.
Čiže o jednoliatej rase sa nedá hovoriť...rasa sa určuje len v %.
Podobne aj u iných národoch.
ok ale skus povedat nejakemu cernochovi do oci ze NEGER a urcite ho nepotesis...
Zbozny antifasista bojujuci za slobodu a mier vo svete
podla mna to s tym prehanaju aj tak sme si vsetci rovní...hovoria preto ze sme rasisti že nechcemi ich priad niečo im dovoliť alebo beremi im to...niekto nenavidi napr.nejaeho človeka cernocha 100 rokov len preto ze raz mal z nim zle skusenostio..zavisi od nas ludi aky sme ku sebe samym a inym ludom
preco?len mna zaujima asi jedna z najvetsich problemovych otazok sveta....
v amerike ma Ku-klux-klan na svedomi strasne vela mrtvych a stava skorej militantnov organizaciou....kukni si dokument INSIDE AMERICAN HATE a pochopis o com hovorim...
Zober si do úvahy tie drbnuté ľudskoprávne organizácie, ktoré vidia rasizmus úplne všade.
POZOR !!! V USA sú rôzne rasistické organizácie zamerané proti bielym a môžem ti garantovať že bieli sú oproti nim neškodní.
A čierni používali vety typu " Nám nestačí, keď zabijeme bieleho človeka. Musíme príjsť k nemu domov a zabiť mu aj ženu a deti"
A toto hovorili podotýkam na VEREJNOSTI !!!!
Oni s sťažujú, že bieli im ubližujú..pravda je taká, že keby ich bieli neprijmú, tak skapíňajú niekde v Afrike.
A samozrejme rovnaky pristup ako tu. Jebnes ciganovi si rasista, jebne on tebe nic sa nedeje. Belocha v afrike isiel okradnut cernoch, ten (beloch) na neho vytiahol pistol a postrelil ho. Hadaj kto isiel do basy? a ani nie za neprimeranu obranu, ale za rasizmus.
V USA to nie je az take strasne (z rozpravania znamych co tam ziju). Tam existuje aj cierny rasizmus a vymozitelnost prava je tam podstatne vyssia nez hocikde inde na svete. I ked je pravda, ze su viac haklivejsi ked ide o rasizmus zo strany bielych..
jeden beloch z jar sa nevyjadroval ked som sa s nim rozpraval velmi uznanlivo o mandelovi...
.......pozri na obamu ten na nich jebe aj na čiernych zachilu padne cela amerika aj s ich slavnou ekonomikou a zamestnanostou jedine čo tam maju dokonale to je zravotnicvo a pravo a boj za vlasť....army
v johanesburgu su najchudobnejši ludia..a kradeže su tam ako živnost keby si mal
Ked si porovnam situaciu vtedy (nezil som, ale ucili sme sa o tom a rovnako to mam z rozpravania mojej rodiny, ale aj par cernochov - znamych) a dnes, tak vtedy sa kazdemu zilo lepsie a to ti povie kazdy (okrem politickych vaznov prirodzene). Dnes sa zije dobre paradoxne len bielym.. Cernosi nemaju kde byvat, nemaju pracu, nemaju ziadne prava a pri tom maju svojich vo vlade aj v parlamente
@spisino no veru nemaju sa tam cernosi lepsie a ani sa nebudu mat, lebo su to negramotne opice.. JAR dopadne rovnako ako Zimbabwe, kde ked padol "biely" rezim, tak s nim padla aj ekonomika, zivotna uroven aj zamestnanost.. To iste sa teraz zacina diat aj v JAR..
V Johannesburgu su najchudobnejsi ludia? To je jedno z najbohatsich miest sveta a skoro najbohatsie mesto afriky (myslim, ze je tam nejaky malicky statik s mrte vysokym HDP, ktore je pred JAR).
Port Elizabeth, ci Durban je z hladiska chudoby cernochov na tom podstatne horsie.. Asi taky rozdiel ako medzi Bratislavou a hmm ja neviem Kezmarkom.
..aka strata prečernochov isto
Pýtaj sa na porovnanie systému s rozumom a etikou.
@puco90 etika je pre mna len zalezitost moralstiov.. v prvom rade sa spravam tak aby som neporusoval zakon.. takze v tomto sa nezhodneme
@malcharek KKK ma dnes uz len par tisic clenov kedysi ich boli styri miliony
učiteľ pôvodom z jar.. beloch, cca 40r vtedy tak 35r
...asi som rasista :/
totižto neviem si pomôcť, ale pre mňa aj čistý cigán smrdí
....za peniazmi by ich to bolo ale o spravaní ani slychu
funkčný systém pod palcou bielej menšiny vystriedala pozitívna diskriminácia čiernej väčšiny..
bielych policajtov, ktorí si vymohli poriadok vystriedali čierni, ktorí svoju moc často zneužívali.. (v zmysle daj niekomu moc, kto ju doteraz nemal)
prišli zákony, ktoré určovali doslova až to, že koľko hráčov čiernej pleti musí byť v rugby tímoch.. (rugby a kriket boli rýdzo záležitosťou bielych.. černosi mali futbal.. do zákona sa dostalo, že každý rugby tím musí mať zaregistrovaných x hráčov.. z ktorých určitý počet musí i hrať!)
čo sa týka ochrany životov... belosi mali poväčšine farmy.. rádovo pár stoviek km od mesta..
z obavy o svoje životy sa museli sťahovať, lebo sa rozmohli gangy, ktoré chodievali okrádať ľudí na týchto farmách.. často to končilo vyvraždením rodiny kvôli pár dolárom /doslova/
inými slovami.. z poriadku sa pre "práva iným" spravil bordel.. ktorý sa následne musel hasiť..
----------
a tak je to všade a z toho sú i problémy.. v minulosti bol rasizmus široko rozšírené a to najmä skrz otroctvo..
potom sa to ľudia snažili napraviť.. tak to obrátili a pozitívne diskriminovali..
a dnes, v dobe ke´d je snaha o nediskrimináciu.. stačí sa častokrát podradiť k nejakej minorite a reagovať "to preto že som..." a už je tu pozitívna diskriminácia..
viď obrázok, čo sem niekto postol s tými deťmi..
---------------
preto mi nesedelo, že si do "pozitívnej diskriminácie" v jar zahrnul oddelené vchody a ostatné veci.. to mi ako pozitívna diskr. neprišlo..
A toto trva od padu Apartheidu (resp uz par rokov pred padom) do dnes len v podstatne horsich rozmeroch. Dnes by som bez auta von nesiel uz ani na Morningside kde sme byvali, co je jedno z najlukrativnejsich cast Sandtonu (nove centrum johannesburgu, kedze to stare maju pod palcom cernosske gangy) a blizkeho okolia.
Dedo mi rozpraval ako za Apartheidu chodieval pesi po centre Johannesburgu, vsade cistucko, ziadna kriminalita. Dnes? Drogy, bordel, vrazdy atd.. Sak tam sa cernosi strielaju z okna mrakodrapov, co boli kedysi office budovy. Dnes su to drogove sidla.
» deco-01.slide.com/r/1/0/dl/TA7cI9...
"...cernosi pracu, strechu nad hlavou a nebola kriminalita.. jedine v com boli farebni diskriminovani boli zvlast vchody (aj pokladne) do obchodov, muzeii a vlastne do kazdej verejnej budovy (nemali zakaz vstupu, len boli separovani), plaze sa delili na biele a farebne, autobusy tiez.. v podstate vsetko ale to bolo jedine obmedzenie."
A teraz sa historia opakuje aj v JAR. Po pade Apartheidu znova nastava vrazdenie bielych a ti pomaly ale isto znova balia kufre ale teraz uz mimo afriky. Co sa stane? No cernosi pokapu od hladu.
Porovnavat africky apartheid so socikom v europe, je scestne pretoze po pade sociku to ide stale len k lepsiemu takmer vo vsetkych ohladoch. Ano je aj chudoba a bla bla, ale tych vyhod je podstatne viac ako nevyhod. V afrike je to presne naopak. Tam kym nevladnu bieli formou takehoto rasizmu, tak je to v srackach, lebo cernosi su prmitivi neschopni postarat sa o seba. To nie su vyplody fantazie nejakeho rasistu, to su proste fakty.
tvoja definícia rasizmu je nesprávna, lebo stotožňuje rasovú neznášanlivosť a rasizmus.
rasizmus v jeho pôvodnom význame je priznanie rasových rozdielov. nič viac. nehovorí o nadradenosti, neodsudzuje, nehaní. iba priznáva existenciu rozdielov medzi jednotlivými rasami.