no neviem, ale všimla som si napr. že v mojom okolí čo sú taký 10 ročný chalani a sú trochu viac pri sebe a všeobecne večší sú uplne trápny.- Aj ja ked som mala 10 tak všetci chalani zo školy s tímto opisom boli trápny a neoblubený v škole. a aj teraz čo sa týka spolužiakov môjho brata je to take iste. asi na tom niečo bude!
chcem ešte dodať že sú to chalani na svoj vek moc urastený. tak to bolo myslené. nevravím že všetci su taký ale z mojho okolia čo boli tak do nohy boli trápny a neboli v kolektíve oblubeny. nikoho nechcem uraziť
urcite na tom nieco je, tiez som si to vsimol. sice sa hovori "nesud cloveka...bla bla", ale povedzme si pravdu vacsinou sa da clovek zhruba odhanut podla vyzoru
@miaja jj aj my sme mali v triede takeho chalana, vyssieho o hlavu od ostatnych a bol to strasny kkt ktory vsetky deti mlatil.. ale to byvali aj nejaky mensi, ale on mozno najviac
@zamidari podla mna toto je skorej o tom ze nemas odsudit kazdeho kto ma piercingy ze je to zly clovek, kazdeho kto ma dredy ze je fetak, etc..
ja som názoru že prvý dojem je najväčšia piča aká je (okrem toho keď človek jednoducho podvedome cíti aký ten druhý je...) často si myslím že tá je taká, ten je taký len z videnia... ale nezaraďujem ich tak a keď sa snimi dakedy spoznám nezačnem sa snimi baviť z už vytvoreným názorom... často často som zistila že ludia čo sa mi zdalo napr. ako naposledy afektovaná piča, sú úplne fain ludia...
poznám aj podla výzora ludí ktorý vezarú všeliako...a pritom sú to šasto mudry a inteligentný ludia...a hlavne v nútri dobrý
a možno že aj preto som taká lebo kým si niekoho k sebe pripustím (normálne sa bavím... ale uplne pred nim neotvorím) tak pozorujem..správanie, konanie a všetko... ide o to aký je človek vnútri...
urcite sa to nejak ovplyvnuje napriklad necakala by som od niekoho v celom ciernom a satanistickymi znakmy a neviem cim vsetkym ze chodi na balet a na posedenia pri kavicke ale zase neda sa to povedat na 100 %
@kaku Niektorým ľuďom tu môžeš predložiť akékoľvek argumenty, ale aj tak si budú ďalej rozvíjať svoje nezmysli Grafológia a kreacionizmus by tu zožali podobný úspech. Niekto by mal napísať minibrožúrku "Základy kritického myslenia, formálnej, neformálnej logiky a sociálnej psychológie" - to je len pracovný názov, skutočný by bol údernejší a tá by sa mala rozdávať na verejných miestach zadarmo, pretože čomu tu (a nielen tu) niektorí ľudia veria a ako uvažujú to je vrchol.
Je mi jasné, že proti vydaniu tejto knihy by sa postavil ktorýkoľvek politik a že tá kniha by nemala zmysel, keďže spoločnosť je tvorená z prevažnej časti ľuďmi z SJ a SP temperamentom ( tým myslím temperamenty z Keirseyho rozdelenia temperamentov vychádzajúceho z MBTI), ale aj tak by to bol čin roka
Vážení, fyziognómia je blbosť. Na vyvrátenie tejto "náuky" stačí, že sa nájdu dvaja ľudia s rovnakou fyzickou črtou, no s rozdielnymi vlastnosťami. A tých nájdete možno len vo svojej rodine niekoľko.
Samozrejme týmto som nechcel poprieť, že osoby s určitým postihnutím ako napr. Downov syndróm majú podobný výraz tváre, resp. tvárové črty.
Ano, suhlasim, uz som si to vsimla, tiez pozan ludi, co sa na seba podobaju, nevedia o sebe a pdoobaju sa aj povahovo, halsom a tak..nieco na tom asi bude.. Celkom to je sranda
@matoko mám s tým nepriamu skúsenosť, ktorá to trošku potvrdzuje... spočíva v tom že hrozne veľa o povahe človeka sa dá zistiť už len z jeho výzoru. takže ak sa na seba dvaja ľudia podobajú, tak tie časti povahy ktoré sa z výzoru dajú zistiť/odhadnúť sa na seba tiež budú podobať. ale nebral by som to ako univerzálne fungujúce pravidlo, skôr ako vec ktorá vyzerá že funguje ale kedykoľvek sa môže ukázať že to tak nie je, chápeš, neriadiť sa tým príliš.
vďaka za reakcie V prvom rade, určite som tým nemal na mysli prvý dojem alebo dokonca predsudky ako tu bolo napísané. Uniformitou by som to tiež nenazval, škatuľkovanie nemám rád ani ja a neplatí to len na psychické vlastnosti ale aj na fyzické (ako napr. ten hlas). O fyziognomike si určite niečo bližšie prečítam, aj keď je jasné že nič sa nedá brať na 100%.
INTJ/P v MBTI a v KTS som Architect Rational (to je typ v zásade vysoko pozitívne korelujúci s INTP), s určitými ENTP (inventor rational) tendenciami, predovšetkým kvôli mojej expresivite Ale vzhľadom na moje rôznorodé koníčky a moju relatívne žoviálnu povahu v porovnaní s typickými INTJ a občasnú roztržitosť o sebe hovorím ako o INTP.
Ja si myslím, že SJ, SP a aj NF ľudia majú v spoločnosti svoj význam, bez pracovitých SJov a šikovných SPov by svet nefungoval a NF ženy tie sú skvelé Koncepty INTP, INTJ a ENTP by nemal kto realizovať a ENTJ by nemali komu vládnuť Veď koniec koncov medzi každým temperamentom sa nájdu inteligentní ľudia. Len preferencie NT a ich spôsob zhromažďovania informácií, ich posudzovania a rozhodovania im dáva náskok v určitých oblastiach, predovšetkým vo vede a v podstate v akejkoľvek činnosti vyžadujúcej systematické myslenie. Na druhej strane všetko si vyberá svoju daň a preto NT zaostávajú v spoločenskej obratnosti. A tak je to prikaždom temperamente...
Richard Feynman, fyzika, predpokladám, že nick má niečo s Mičiom Kakuom, či je to len nejaká skratka? Teoretická fyzika je typická NT oblasť - Feynman (ENTP), Dirac (INTP), Einstein (INTP), Bohr (INTJ) atď. iných nejdem odhadovať, lebo nemám dostatočné vedomosti o nich
Ja sa tu chodím len tak flákať Občas sa zasmiať a pod. A dosť často sa zapájam aj do fór keď mám čas, ale moje príspevky aj tak asi nikto nečíta Ale aspoň si precvičím argumentáciu Okrem toho, birdz určite nepovažujem za portál, kde sa zhromažďuje spoločenský odpad ako na pokeci, práve naopak Len časti prispievateľov na fóre chýba nadhľad, kritické myslenie a triezvy úsudok
"Myslíte že môže čisto naša vizuálna stránka, teda náš výzor, ktorý je do veľkej miery daný geneticky, nejako ovplyvniť naše postoje, hobby, osobnosť, atď?" - toto bola otázka.
A akým iným spôsobom chceš určiť pravdivosť tézy, že ľudský vzhľad súvisí so zastávanými záľubami, postojmi a osobnosťou ako práve ich vedeckým testovaním? Veď keď celé tvrdenie založíš na subjektívnych pocitoch týkajúcich sa tak vzhľadu, ako aj osobnosti a postojov, tak tvoj pocit bude mať minimálnu výpovednú hodnotu, pretože v dôsledku potvrdzovacej odchýlky budeš mať tendenciu považovať vzhľad osôb ako podobnejší, než v skutočnosti je a to isté platí aj o ich osobnostiach. Takisto je hrozba vzniku Forerovho efektu...
Nadovšetko treba zdôrazniť, že vzorka 6 dievčat, voči ktorým je matoko zaujatý nie je dobrým príkladom reprezentatívnej vzorky.
Samozrejme ak by tu bola seriózna štúdia pracujúca s veľkou, kontrolovanou a reprezentatívnou vzorkou ľudí a bola by tu vysoká pozitívna korelácia medzi ich vlastnosťami (ktoré by sme najprv museli subjektívne posúdiť) a ich vzhľadom, tak prosím (kauzalita by bola pravdepodobná). Ale inak ide pravdepobne len o náhodu.
prosimta, ide o bezpredmetnu otazku na ktoru staci odpoved na zaklade subjektivneho pocitu. stretnem cudzieho cloveka -> na zaklade jeho vyzoru si ho zaradim do nejakych teoretickych skatuliek -> spoznam ho blizsie a zistim ze som si ho zaskatulkoval spravne/nespravne -> prevlada spravne, tak asi tam nejaky suvis bude. s touto hypotezou si teda vystacim, tak isto ako nemusim prilis filozofovat nad tym ci si dam caj alebo mineralku. take vedecke testovanie kvaziproblemov by som nechal na bakalarske prace studentov filozofie a sociologie.
@zamidari samozrejme, takto to funguje v bežnom živote. Nehovorím, že ja sa správam inak ako si popísal. Ale to, že sa takto správajú bežne ľudia neznamená, že existuje príčinná súvislosť medzi vzhľadom a povahou, resp. osobnosťou. Tá otázka, ktorú tu položil matoko rieši filozofický, resp. vedecký problém a preto na ňu nemožno odpovedať rovnakým spôsobom ako na otázku "ideme kúpiť auto?, "ideš so mnou na pivo?" a pod. Je to otázka do formálnej debaty. Zatiaľčo tie druhé do bežnej konverzácie. A keďže je to otázka do formálnej debaty, tak si vyžaduje aj inú kvalitu argumentov
logicky: nadpis plati, ak obe osoby maju iba jeden nazor za cely jej zivot. Inac, stretol som uz aj velm podobnych vyzorovo aj slovom podobnych ludi, co nemaju ziaden vztah a fakt je tazko uverit, ze nie su rodina. Jeden je o 13 rokov starsi cca ale ta podoba..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
a pre tych co nevedia AJ: » cs.wikipedia.org/wiki/Fyziognomi...
@zamidari podla mna toto je skorej o tom ze nemas odsudit kazdeho kto ma piercingy ze je to zly clovek, kazdeho kto ma dredy ze je fetak, etc..
poznám aj podla výzora ludí ktorý vezarú všeliako...a pritom sú to šasto mudry a inteligentný ludia...a hlavne v nútri dobrý
a možno že aj preto som taká lebo kým si niekoho k sebe pripustím (normálne sa bavím... ale uplne pred nim neotvorím) tak pozorujem..správanie, konanie a všetko... ide o to aký je človek vnútri...
velmi dobra stranka je aj www.fyziognomika.cz , len teraz nejako nefunguje...
Je mi jasné, že proti vydaniu tejto knihy by sa postavil ktorýkoľvek politik a že tá kniha by nemala zmysel, keďže spoločnosť je tvorená z prevažnej časti ľuďmi z SJ a SP temperamentom ( tým myslím temperamenty z Keirseyho rozdelenia temperamentov vychádzajúceho z MBTI), ale aj tak by to bol čin roka
Vážení, fyziognómia je blbosť. Na vyvrátenie tejto "náuky" stačí, že sa nájdu dvaja ľudia s rovnakou fyzickou črtou, no s rozdielnymi vlastnosťami. A tých nájdete možno len vo svojej rodine niekoľko.
Samozrejme týmto som nechcel poprieť, že osoby s určitým postihnutím ako napr. Downov syndróm majú podobný výraz tváre, resp. tvárové črty.
Popravde, pridanim url na wiki som sledoval ci v tomto fore bude aspon zavan rozumu a natrafil som na teba
Predpokladam, ze si INTJ/TP....to ze vacsinu populacie tvoria SJ, SP je sice nahovno ale vdaka tomu mozu ludia ako mi, vyniknut
V podstate neviem preco chodim na birdz, radsej by som sa mal venovat Feynmanovym prednaskam z fyziky a ty tu naco chodis?
Podla mojich pozorovani nezavrhujem fyziognomiu, urcite sa podla urcitych znakov daju odhadnut niektore crty osobnosti.
myslim povodna ze otazka vyznela ako "je nejaka paralela medzi fyzickym vyzorom a povahovimi crtami?" a nie "je fyziognomika exaktna veda?"
INTJ/P v MBTI a v KTS som Architect Rational (to je typ v zásade vysoko pozitívne korelujúci s INTP), s určitými ENTP (inventor rational) tendenciami, predovšetkým kvôli mojej expresivite Ale vzhľadom na moje rôznorodé koníčky a moju relatívne žoviálnu povahu v porovnaní s typickými INTJ a občasnú roztržitosť o sebe hovorím ako o INTP.
Ja si myslím, že SJ, SP a aj NF ľudia majú v spoločnosti svoj význam, bez pracovitých SJov a šikovných SPov by svet nefungoval a NF ženy tie sú skvelé Koncepty INTP, INTJ a ENTP by nemal kto realizovať a ENTJ by nemali komu vládnuť Veď koniec koncov medzi každým temperamentom sa nájdu inteligentní ľudia. Len preferencie NT a ich spôsob zhromažďovania informácií, ich posudzovania a rozhodovania im dáva náskok v určitých oblastiach, predovšetkým vo vede a v podstate v akejkoľvek činnosti vyžadujúcej systematické myslenie. Na druhej strane všetko si vyberá svoju daň a preto NT zaostávajú v spoločenskej obratnosti. A tak je to prikaždom temperamente...
Richard Feynman, fyzika, predpokladám, že nick má niečo s Mičiom Kakuom, či je to len nejaká skratka? Teoretická fyzika je typická NT oblasť - Feynman (ENTP), Dirac (INTP), Einstein (INTP), Bohr (INTJ) atď. iných nejdem odhadovať, lebo nemám dostatočné vedomosti o nich
Ja sa tu chodím len tak flákať Občas sa zasmiať a pod. A dosť často sa zapájam aj do fór keď mám čas, ale moje príspevky aj tak asi nikto nečíta Ale aspoň si precvičím argumentáciu Okrem toho, birdz určite nepovažujem za portál, kde sa zhromažďuje spoločenský odpad ako na pokeci, práve naopak Len časti prispievateľov na fóre chýba nadhľad, kritické myslenie a triezvy úsudok
@zamidari
"Myslíte že môže čisto naša vizuálna stránka, teda náš výzor, ktorý je do veľkej miery daný geneticky, nejako ovplyvniť naše postoje, hobby, osobnosť, atď?" - toto bola otázka.
A akým iným spôsobom chceš určiť pravdivosť tézy, že ľudský vzhľad súvisí so zastávanými záľubami, postojmi a osobnosťou ako práve ich vedeckým testovaním? Veď keď celé tvrdenie založíš na subjektívnych pocitoch týkajúcich sa tak vzhľadu, ako aj osobnosti a postojov, tak tvoj pocit bude mať minimálnu výpovednú hodnotu, pretože v dôsledku potvrdzovacej odchýlky budeš mať tendenciu považovať vzhľad osôb ako podobnejší, než v skutočnosti je a to isté platí aj o ich osobnostiach. Takisto je hrozba vzniku Forerovho efektu...
Nadovšetko treba zdôrazniť, že vzorka 6 dievčat, voči ktorým je matoko zaujatý nie je dobrým príkladom reprezentatívnej vzorky.
Samozrejme ak by tu bola seriózna štúdia pracujúca s veľkou, kontrolovanou a reprezentatívnou vzorkou ľudí a bola by tu vysoká pozitívna korelácia medzi ich vlastnosťami (ktoré by sme najprv museli subjektívne posúdiť) a ich vzhľadom, tak prosím (kauzalita by bola pravdepodobná). Ale inak ide pravdepobne len o náhodu.
prosimta, ide o bezpredmetnu otazku na ktoru staci odpoved na zaklade subjektivneho pocitu. stretnem cudzieho cloveka -> na zaklade jeho vyzoru si ho zaradim do nejakych teoretickych skatuliek -> spoznam ho blizsie a zistim ze som si ho zaskatulkoval spravne/nespravne -> prevlada spravne, tak asi tam nejaky suvis bude. s touto hypotezou si teda vystacim, tak isto ako nemusim prilis filozofovat nad tym ci si dam caj alebo mineralku. take vedecke testovanie kvaziproblemov by som nechal na bakalarske prace studentov filozofie a sociologie.