Ahojte pri merani teploty sa mi rozbil teplomer a vysla z neho ortut, zlakol som sa a tak som otvoril vsetky okna a odisiel z izby a nechal ortut na zemi .
Co mam dalej robit ? mam sa tam do izby vratit a tu ortut pozametat ?
choď tam a čo najopatrnejšie pozbieraj tú ortuť servítkou.. a všetky časti..
mne sa stalo niečo podobné, pozbierala som to, len nie celkom dobre a potom to ešte mamka povysávala, lebo ja som ležala v horúčkach, ale neviem, či vysávanie je správna vec
hneď mi napadla ,prášková síra', ale to asi nemáš.
Skús ju vsať do papiera alebo vreckovky a daj si rukavice.
Čítam práve, že by sa mala likvidovať ako nebezpečný odpad, takže buď zájdeš s tým všetkým dobre zabaleným do lekárne, alebo do nejakého zberného dvora.
este dodam, ze sa jej nedotykaj rukami a nevyhadzuj to do kosa ani do wc ani do kontajnera. uskladni ju do nepriepustnej nadoby, zisti, kde to likviduju a odnes to tam.
vy ste akí strašiaci
nic sa neboj, nie je to zas tak toxické, ako sa zvykne strašiť.. výpary sú síce toxické, ale k vyparovaniu pri izbovej teplote dochádza v minimálnej miere. chyťiť sa toho môžeš, ortuť cez pokožku neprestupuje, ale aj tak ti to bude nanič,
bezpecne sa ortute zbavis, ked ju das do styku s nejakym kovom.. vznikne amalgam, ktory je prakticky inertný
si to pozbieraj do nejakého sklíčka (ako, to neviem), dobre zatvor, aby z toho neutekali tie nebezpečné výpary a potom sa s ňou chváľ veď to je taký krásny kov, škoda by ho bolo vyhadzovať.
@stalingrad1000 tak ti poviem, čím dlhšie to tam je, tým viac sa z toho vyparí. Choď tam teraz a normalne to zozbieraj so servitkou alebo s niečím. Neboj, nezabije ťa to. Mne keď sa rozbil teplomer, som to pozbieral s rukou a potom následne som si ju umyl. A tu som, živý a zdravý
jaké caviky okolo toho robíte ja som ako decko rozbila teplomer, potom som sa s ortuťou hrala s holými rukami lebo ma fascinovala jej konzistencia a som tu, živá a zdravá...
@atropabelladona ja viem, aj keď pochybujem, že také množstvo aké je v teplomeri je dáko nebezpečné...to "s holými rukami" bolo na margo toho čo tu niekto písal že si má dať rukavice
toot bol najlepší edvenča tájm na strednej:
zavolali sme len kvôli takým tým ľuďom, čo zabezpečujú nebezpečné látky, ale prišlo niekoľko požiarnych áut, policajti so samopalmi a sanitka
.D
takže nevolaj nikoho hlavne,
podľa mňa by to malo stačiť, prednedávnom sa mi tiež rozlialo nebezpečné vyparujúce sa dačo a žijem, zatiaľ
Oh, take ze "let me google that for you" alebo UTFG nepoznas? a preventivne sa toho nechytaj, tie rukavice nebudu na skodu ak ich mas pozbieraj, zavri do nejakej nadobky, odnes do lekarne alebo kde sa to likviduje.
Mne keď sa rozbil teplomer s ortuťou tak som do nej prstom ťukal a delil ju papierom na mini časti aj keď som vedel že je jedovatá čiže sa nemaš čoho bať ak sa jej nechceš dotýkať zober ju napr na papier a hoď do koša
Taký cirkus s tým narobíte, ja som sa ako dieťa bežne hrávala s ortuťou lebo ma bavilo ako sa mi nedala chytiť a tie guličky mi utekali A žijem bez újmy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
mne sa stalo niečo podobné, pozbierala som to, len nie celkom dobre a potom to ešte mamka povysávala, lebo ja som ležala v horúčkach, ale neviem, či vysávanie je správna vec
hneď mi napadla ,prášková síra', ale to asi nemáš.
Skús ju vsať do papiera alebo vreckovky a daj si rukavice.
Čítam práve, že by sa mala likvidovať ako nebezpečný odpad, takže buď zájdeš s tým všetkým dobre zabaleným do lekárne, alebo do nejakého zberného dvora.
nic sa neboj, nie je to zas tak toxické, ako sa zvykne strašiť.. výpary sú síce toxické, ale k vyparovaniu pri izbovej teplote dochádza v minimálnej miere. chyťiť sa toho môžeš, ortuť cez pokožku neprestupuje, ale aj tak ti to bude nanič,
bezpecne sa ortute zbavis, ked ju das do styku s nejakym kovom.. vznikne amalgam, ktory je prakticky inertný
@klaudiqaaa tie "gulicky" nie su take nebezpecne, ale ich pary.
fakt máš 21?
toot bol najlepší edvenča tájm na strednej:
zavolali sme len kvôli takým tým ľuďom, čo zabezpečujú nebezpečné látky, ale prišlo niekoľko požiarnych áut, policajti so samopalmi a sanitka
.D
takže nevolaj nikoho hlavne,
podľa mňa by to malo stačiť, prednedávnom sa mi tiež rozlialo nebezpečné vyparujúce sa dačo a žijem, zatiaľ
na slovensnku sa minulý rok otrávili traja ľudia - bohužiaľ detičky, kôli rozbitému teplomeru....
zavolaj hasičou, ale skôr im povedz čo sa ti stalo, príde iba hliadka a všetko zneškodní...
neboj nestojí to nič...