S @nicmanenapada filozofujeme o tom, aký je rozdieľ medzi slovíčkom ľúbim a slovíčkom milujem, a či vôbec nejaký rozdieľ medzi tými dvomi slovíčkami je.
no.. prve slovo zacina na ľ, je dvojslabicne, obsahuje aj pismeno b. čo sa tyka interpunkcia - ma jeden dlzen. druhe slovo je trojslabicne, zacina na m a obsahuje aj pismena j, e.
no v tomto máme výhodu oproti anglickému jazyku, lebo oni to povedia všetko len jedným slovným spojením I love you... avšak na Slovensku a možno aj v iných končinách je medzi týmito dvoma pojmami podstatný rozdiel... ľúbim je slabšieho charakteru a milujem najsilnejšieho
@midnight mylsim si ze laska existuje len vtedy ked si ten druhy neprivlastnuje toho prveho a naopak...a preot ensuhlasims tym ze slovkom milujem si robim na dakoho naroky
nie je v tom rozdiel. slovenčina je jeden z veľmi mála jazykov, kde má toto slovo synonymum, skoro nikde inde na svete ho nemajú. ani naši susedia češi napríklad. a keď vie trištvrtina sveta žiť bez ľúbiť a milovať, prečo by sme nevedeli aj my?
ja to mám (myslím, že odkukané) tak, že ľúbiť má menšiu váhu, ale neberiem to ako objektívny fakt, nemyslím, že to by bolo dané a každý môže mať inú predstavu. keď som sa nad tým zamyslela z pohľadu jazyka, vyšlo mi, čo už bolo napísané vyššie, že to je zjavne špecifikum slovenčiny (alebo proste len niekoľkých jazykov), ale však tieto dva poznatky sa nevylučujú. môžeme mať na to dve slová len v slovenčine a zároveň ich môžeme mať odstupňované.
Predpokladám, že sa pýtaš na to druhé a to ti môžem vysvetliť jednoducho. Podľa mňa sa tie výrazy používajú často neoprávnene (hlbšie vysvetľovať sa mi to nechce) a ani inak som nemala dôvod to použiť. Nikdy som nemala svoju druhú polovičku, a už vôbec nie takú, na kt. by sa to oplatilo použiť (narážam na to, že v podstate som ako osemročná asi dva dni "chodila" s jedným spolužiakom
A ľuďom ako rodina či kamoši také veci nehovorím, príde mi to ako z gýčového amerického filmu
@mielikki najprv mi bol podozrivy nick potom v diskusii o tom darceku pre dievca si spominala finsko a teraz si napisala milujem ta v anglictine nemcine a fincine.. je to jasne
Slovencina je krasna, ze ponuka dve slova, ktore si kazdy vyklada celkom inak a do inych jazykov sa prekladaju zial uplne rovnako. Podla mna je milovat viac, ako lubit. Neviem preco, ale ja to tak mam zafixovane. Iba lutujem toho, ze uz som slovo MILOVAT vo svojom zivote niekolko krat pouzila uplne zbytocne. Bol len jediny spravny dovod - milujem gitaru, milujem hudbu, milujem umenie. Myslim, ze slovo MILOVAT by sa malo vztahovat vyhradne na materialne veci, nikdy nie na neznamych ludi.
no ja si myslim ze milujem je viac ako lubim...ak niekomu poviem lubim ta ,moze to byt len docasne...ale ak poviem milujem ta -tak to je uz nemenne ,teda mozno nie navzdy,ale na dooooooooooooost dlho...cize milujem ta , poviem len vtedy ked som si uplne ista, s tym co citim...a mozem sa priznat ,ze to som zatial este nikomu nepovedala...na to je este cas
lubit mozem jedlo,sport a milovat iba osoby podla mna..milujem je proste vazne a nemalo by sa hovorit len tak ! ale v synonimickom slovniku by ste tieto slova zrejme nasli ako synonyma
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
no sú aj takí...ktorí tvrdia,že ľúbime rodinu a fakt skvelých priateľov...a milujeme len jednú osobu...
ale takáto téma tu už bola...viackrát
A zamýšĺam sa nájsť nejakú etymologickú vec v tých slovách, aby som prišla na nejakú múdru myšlienku, ale žiarovka stále nebliká
lubit mozes aj zvierata.. zatial co milovanie sa vzdy spaja s fyzickom kontaktom medzi jednym druhom ?
milujem - intenzívne, obsahujúce aj určité množstvo vášne, nemusí si síce robiť nároky, ale väčšinou sa tomu do určitej miery nevyhne...
@midnight a nezáleží viac na citoch ako na slovách?
Ja si myslím, že viac záleží na tom ako cítim než na tom, ako to nazvem.
vidíš to, nepochodili sme
Ja šnicle nemilujem a susedovho psa neľubim! Aby ste vedeli
"a nezáleží viac na citoch ako na slovách?
Ja si myslím, že viac záleží na tom ako cítim než na tom, ako to nazvem. "
samozrejme že viac záleží na citoch ako na slovách, ale otázka bola o slovách, nie? tak som napísal svoj názor.
Predpokladám, že sa pýtaš na to druhé a to ti môžem vysvetliť jednoducho. Podľa mňa sa tie výrazy používajú často neoprávnene (hlbšie vysvetľovať sa mi to nechce) a ani inak som nemala dôvod to použiť. Nikdy som nemala svoju druhú polovičku, a už vôbec nie takú, na kt. by sa to oplatilo použiť (narážam na to, že v podstate som ako osemročná asi dva dni "chodila" s jedným spolužiakom
A ľuďom ako rodina či kamoši také veci nehovorím, príde mi to ako z gýčového amerického filmu
tak akú odpoveď si vlastne chcela?
psychika inak v poriadku, až na takéto mierne výpadky?
Len sme fakt rozmýšlali o tom, či vážne to slovíčko milujem nie je z pohľadu toho druhého silnejšie.
...a dúfam, že som to zase nepoplietla.
@mielikki pochopila som ťa, prepáč nechcela som sa vyzvedať.
@nicmanenapada no čo narobíme... my si to ešte preberieme súkromne
Bez srandy... som zvedavá na tvoj názor.
ale takú @grietusha -u mYlujem nonstop hocikedy