Cim to myslite je, že v súčasnosti je dnes oveľa viac rozvodov ako bolo v minulosti? Je to touto skazenou dobou a preto sa aj partneri navzajom nevazia tak ako kedysi?
Ked sa pozriem na svojich starych rodicov ci starych rodicov svojich priatelov p
neviem,mozno to nie je ani o tom ze ludia si menej vazia lasku ale o tom ze niekedy to bolo nezvyk sa rozvadzat.Ludia potom ohovarali jeden druheho . A dnes sa to uz berie akosi normalne ked sa nekto rozvedie a fakt neviem....vsetko sa meni
No, o skazenej dobe čítame už mnoho stoviek rokov.. a poväčšine o nej rozprávajú staršie generácie s dodatkom, že za ich mladých liet to bolo celé ináč.. Týmto chcem povedať, že dobou to nebude, ale ľuďmi. A ich vzájomnou schopnosťou spoločne vychádzať, komunikovať, rešpektovať nielen svoje potreby, ale aj potreby druhého. A to je u človeka problém, myslieť v hraniciach iného ako toho vlastného JA! Ľudia sa zameriavajú viac na veci ako na okolitých ľudí. Teraz ma tak napadla situácia vodiča vyzbrojeného novou "leštenkou", ako nežne prechádza cez rozbité koľajisko, aby sa mu na tej jeho sprostej kraksni nevybili bársnové no po čínsky "nablýskané tlmiče"... Sa tak snažím si spomenúť, kedy som naposledy videla chlapa, ako svojej polovičke rovnako nežne berie z ruky víkendový nákup...( Ale na pánsku obhajobu - já sa vám chlapci niekedy ani nedivím...)
@Sajmonnko Je to pravda že dnes je viac rozvodov ako v minulosti lenže aj v minulosti sa kopa mladých nútiac rodičmi(inak by sa ani nesobášili čiže rozvody by tiež neboli) zosobášila a tiež to nebolo šťastné manželstvo a rozvodov bolo asi preto menej lebo ľudia sa voľakedy aj hanbili lebo sa to považovalo za čosi neskutočné aby sa ľudia rozvádzali a dnes sa to berie ako samozrejmosť tak asi preto dnes sa ľudia račej rozvedú ako by mali spolu trpieť z donútenia mne sa to zdá normálne akurát v dnešnej dobe je nenormálne prečo vlastne niekto s niekým chodí alebo má plán si ho zobrať ak ho nemiluje ani k nemu nič necíti iba sú spolu pre vlastné uspokojenie(krásu ktorá raz pominie alebo bohatstvo) tomu nepochopím lebo potom sa netreba čudovať že stúpa rozvodovosť.
Proste v minulosti sa žilo viac duchovne a dnes sa žije materiálne. V minulosti sa ľudia buď brali že sa milovali alebo s donútenia inak nie a dnes sa ľudia berú buď že sa milujú tých JE minimum, potom tu sú vzťahy umelé na pár rokov(väčšinou tam hrajú rolu peniaze buď zo strany muža alebo ženy, chvíľkové splanutie proste sa zoberú na rýchlo keď sú ešte do seba zamilovaný a po čase to vystieda kríza a už je po vzťahu(keď nie je vo vzťahu sex tak je koniec) tak tomu ja láska nehovorím) alebo sa berú len pre krásu tomu ja hovorím aby zachovali iba krásny a hlúpy svoj rod.
Dneska je pre veľa ľudí pojem láska: peniaze a sex tak sa netreba čudovať krátkym manželstvám. Peniaze sa neminú len jeden z partnerov čo ich má nadostač zisti že je využívaný len kôly nim a už je rozvod na svete a ak ide o ten sex tak po čase to jedného s partnerov omrzí alebo neskôr už keď to nie je ono ako za mlada tak sa rozvádzajú a to je najhoršie lebo tam už trpia ich vlastné deti a vyrastajú v rozvrátených rodinách a je 90% isté že tie deti to čaká tiež lebo to majú vsugerované(buď su týraný psychicky alebo fyzicky alebo nemusia byť ale proste to tak vnímajú) že je to normálne vo vzťahu.
možno to bude znieť divne, ale je to hlavne tým, že ako sa doba vyvíja, tak sa vyvíja aj ľudstvo a ľudia ako jednotlivci takisto... kedysi a vlastne aj teraz, ale fakt vo výnimočných prípadoch stačilo každému mať ženu/muža, strechu nad hlavou a nejaké peniaze, aby mali z čoho vyžiť a uživiť ako seba tak aj svoju rodinu... dnes sú ľudia náročnejší, inteligentnejší (aj keď sa to na prvý pohľad nezdá) a tým pádom väčšina vsádza na svoj rozum... to je jedna vec
a druhá... je to spojené hlavne s vierou ako to už tuším bolo spomínané... kedysi podľa mňa neexistovali svadby "len tak" niekde na matrike, ale každý kto sa chcel zosobášiť musel to spraviť v kostole... a vieme veľmi dobre, že ak sa niekto v ňom zosobášil, resp. pred Bohom, tak či chce či nie tak musí zotrvať v manželstve, lebo dal sľub Bohu...
na margo tejto myšlienky, resp. toho, čo sa v tom sľube rozpráva... "v zdraví a v chorobe, v bohatstve aj v chudobe, v dobrom i v zlom..." a chcel by som poukázať na to "v dobrom i v zlom" ak sa nad tým zamyslíte, tak podľa týchto slov je Bohu úplne jedno či niekto je v manželstve týraný alebo hocičo iné... proste musíte byť spolu až do konca života... nie je to trochu za vlasy?
@Pa3cek Nasi su tiez rozvedeni, ale ze by som mal do buducnosti rozvod vsugerovany, tak to nie... Pravo naopak! Vies ako sa hovori, ze mudry sa uci z chyb druhych S tymi percentami si to prehnal imho...
@Method možno že si tých 10% ale nie v pohode dúfam že som ťa nijak neurazil. Ono to všetko záleží od veku dieťaťa, ďalej od citovej stránky a od každého individuálne vieš každé dieťa si berie rozvod trocha inak.
@Pa3cek Tak ja som to bral sportovo, pocuval som rap, tam je plno textov o zivotoch ludi, ktori to mali ovela tahsie, takze pri komparacii s ich pribehmi som si uvedomil, ze to vobec nieje nic extra a vela ludi je na tom ovela horsie Ale ako si napisal...zalezi na veku, na mentalnej vyspelosti a vyrovnani jedinca
podľa mňa to bolo aj tým, že ľudia viac rešpektovali manželstvo, a najmä to kresťanské. Potom asi aj tým, že v dnešnej dobe stretávame oveľa viac ľudí, a ja si nemyslím, že človek môže milovať (v zmysle partnerskom) len jednu osobu. Jednoducho je väčšia možnosť, že budeme milovať viac osôb naraz. Ibaže manželstvo je u nás monogamné, takže sa ľudia sobášia a rozvádzajú, a sobášia a rozvádzajú.
Ja osobne by som rozvod nepovažoval za nič katastrofálne. A keď má pár deti, tak je pre tie deti častokrát lepšie, že manželstvo sa rozpadne.
@Newgeneration. Keď ja ani neviem, či budem vedieť odpovedať.. Máš na mysli situáciu, kedy napr. dievčinu niekto prinútil si zobrať partnera, ktorý prejavoval agresívne sklony? (Preto randíme, aby sme si pozorne partnerovo správanie všímali, nie? Nie len kukali aký má zadok, kozy, nohy.... a na chalanoch - nooo, nebudem prezrádzať Minimálne pri jeho-jej kontakte so svojím okolím (počas randenia sa zvykne pri svojom objekte každý "držať" v medziach - či myslíš, že nie?)! Inak. Každý je zodpovedný za svoje rozhodnutia. Aj ten, kto je neskôr týraný. Jeho ujma je dôsledkom vlastných konaní. Aspoň v dnešnej dobe áno.
Ak sa pýtaš na to, čo s nešťastným manželstvom, či v ňom trpieť - nepýtaš sa človeka, ktorý ovláda kanonické právo, ale sa riadi vlastným svedomím a úmyslom. Čím nechcem znevažovať jeho platnosť a jeho správne úmysly..Keď v rodine trpia všetci (väčšinou aj trýzniteľ, ktorému to všetko prerástlo cez hlavu) ja by som odchod zvolila. Rozluka je aj podľa kanonického práva povolená.
Na druhej strane, ak Ti partnerka sľúbi, že s Tebou ostane aj v dobrom aj v zlom - nepáčilo by sa Ti , keby Ti tým milovaná osoba dokázala aký silný k Tebe prechováva cit - hlavne ak mám na mysli vaše zlé časy?
A k tomu prvému odstavcu - neviem čo by som mohla dodať. Nezhodneme sa tu v zásadných bodoch.
Kedysi stačilo každému mať ženu/muža, strechu nad hlavou a nejaké peniaze, aby mali z čoho vyžiť a uživiť ako seba tak aj svoju rodinu... dnes sú ľudia náročnejší, inteligentnejší (aj keď sa to na prvý pohľad nezdá) a tým pádom väčšina vsádza na svoj rozum...
- nemyslím si, že aj pre človeka v minulosti to bolo všetko po čom túžil. Ale oproti dnešku to boli veci ktoré boli najdôležitejšími vecami jeho života a ktoré si zo všetkých síl chránil. Volakedy ľudia menej stavali okolo seba múry a viac žili vzájomne. Hrávali divadlá, umelecky tvorili (zabudnime na to, že na úrovni to dokážu len študovaní), nielen zachovávali tradície a zvyky, ale podľa nich aj žili. Všetko v súlade s ich náboženstvom a hodnotami.
A hlavne. Rozum a inteligencia sú dve veci, ktoré spolu nemusia súvisieť. Ak by som si mala vybrať medzi rozumným a inteligentným priateľom - môžeš tri krát hádať, ktorý z nich by to bol!
@manajas no takže narážal som na tú druhú situáciu... tú prvú si si ani neviem skadiaľ vymyslela (stačilo si to pozornejšie prečítať a zapojiť logiku ) no a ďalšia vec... ak mám byť úprimný tak naozaj neviem ako sa kedysi žilo a akí boli ľudia... možno teraz trepnem riadnu hovadinu a možno ani nie... ale ak sa dobre pamätám, tak keď som ešte chodil do školy a učili sme sa o našich slovenských spisovateľoch v hocijakej dobe... tak tuším stále sa to tam krútilo o mešťanoch (bohatý národ) a chudobných dedinčanoch a pod. z toho mi tak nejako vyplýva ako keby normálny život obyčajného človeka, ktorý žije v meste ani neexistoval... kde boli všetci tí ľudia? ako žili? nemám ani šajnu...
a tvoja poznámka, že na úrovni dokážu umelecky tvoriť len študovaní sa mi ani náhodou nepáči... ale radšej to nebudem rozvíjať...
@Newgeneration . Aaach jaj. Keby som čítala tak pozorne ako Ty, ani mne by sa tá myšlienka nepáčila. Takže ešte raz si to prečítaj. "(...zabudnime na to, že na úrovni to dokážu len študovaní)"
Situácia 1: Asi nekukáš po babách ako vyzerajú, či majú správne dĺžky, hrúbky, farby.... - tak si medzi chlapmi vzácnosťou. Asi vždy vsádzaš zásadne na duševnéhodnoty...! Buď v kľude. Si ako z učebnice o vzťahoch. Čo ja mám skúsenosť - za peknými kočkami sa obzrú aj staroženáči...- že by tak rýchlo vedeli opáčiť jej vnútorné hodnoty....
Situácia 2: predpokladám, že s odpoveďou na ňu si bol spokojný.
Situácia 3: Spomienky. Ak si v 21 rokoch spomínaš, že ste sa učili o minulosti v ktorej na Slovensku žil národ s názvom Bohatý - rýchlo si prerátaj koľko máš naozaj rokov. V inom prípade máš ohromnú sklerózu a treba s tým niečo friško robiť. O takom národe ste sa jednoducho učiť nemohli....
"... kde boli všetci tí ľudia? ako žili? nemám ani šajnu..." júj, tak rýchlo do knižnice a požičať niektorých našich klasikov: Timravu, Figuli, Tajovského, Kukučína ....... život sa nekrúti len okolo logiky a čísiel...
@manajas situácia 1: ja keď na nejakú pozriem, tak sa mi buď páči alebo nie...neriešim žiadne proporcie ani nič podobné ako väčšina... poznám tu len buď alebo... stredná cesta u mňa neexistuje v mnohých prípadoch a v tomto takisto nie
situácia 2: predpokladáš správne
situácia 3: netvrdím, že sa život krúti okolo logiky a čísel a môj život s číslami nemá nič spoločné aj keď mi to kedysi dávno v nejakom teste vyšlo, ale doteraz som si to nevšimol... nemohol som sa učiť o národe s názvom Bohatý? alebo som sa nemohol učiť o typickom obyčajnom mestskom človeku? ak o tej prvej variante, tak potom niekto z nás asi nedával pozor na hodinách slovenského jazyka, lebo čo ja viem, tak v takmer každom diely vystupoval ako zemepán, tak aj poddaný... či to neboli naši autori? ak nie tak ok... ešte horšie to je ako to potom vyzerá... a na margo tvojich odporúčaní... slovenskú kultúru či už filmovú alebo knihovú alebo hocijakú inú jednoducho nemusím...
no podla mna po 1 tam bol vacsi vplyv nabozenstva a verejnej mienky a po 2 niekedy nebolo take jednoduche sa rozviezt z hladiska legislativy a po 3 boli prisposobivejsi
@Newgeneration... ešte horšie to je ako to potom vyzerá... - yeees! Tak konečne sa zhodneme!
Poznámka: 1. Keď pozrieš - čo tak akurát môžeš "zbadať"...? - formu (a o tom som celý čas písala!)!!
2. Keď povieš ohľadne žien buď Áno alebo Nie - prosím Ťa, čo riešiš? - Predpokladám, že len pri komunikácii takéto postoje "áno alebo nie" nepotrebujeme...
3. O akom obyčajnom človeku v mestskom prostredí v dobách poddanstva by si rád čítal? - nikto Ťa nikdy neoberal o možnosť, že si sa učiť o ňom mohol... - ale keby si sa učil, vedel by si, že národ Bohatý proste nie je. Že bohatých a chudobných má každý národ a aj mal - a to snáď vieš aj bez náročného "štúdia".
A na margo slovenskej kultúry, ktorú nemusíš... : Myslíš, že tým potom moc utrpela?
A ak mi budeš chcieť ešte niečo "vysvetliť", kľudne preklikni na TS - neviem či toto tu totiž ešte iných zaujíma....
Kedysi bol rozvod v spoločnosti vnímaný ako hriech Dnes je len životným prelomom, bez ohľadu na malé deti. Partneri hľadajú nový vzťah a paradoxne končia opäť len v podobnom aký bol ten rozpadnutý. Do budúcna to zakladá problémy, pretože deti rozvedených manželstiev sa môžu chcieť sobášiť a tak hrozí sobáš medzi pokrvným príbuzenstvom.Budúcnosť žiaľ v tomto majú moslimovia ich prelietavosť rieši mnohoženstvo a nevera je trestaná
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Proste v minulosti sa žilo viac duchovne a dnes sa žije materiálne. V minulosti sa ľudia buď brali že sa milovali alebo s donútenia inak nie a dnes sa ľudia berú buď že sa milujú tých JE minimum, potom tu sú vzťahy umelé na pár rokov(väčšinou tam hrajú rolu peniaze buď zo strany muža alebo ženy, chvíľkové splanutie proste sa zoberú na rýchlo keď sú ešte do seba zamilovaný a po čase to vystieda kríza a už je po vzťahu(keď nie je vo vzťahu sex tak je koniec) tak tomu ja láska nehovorím) alebo sa berú len pre krásu tomu ja hovorím aby zachovali iba krásny a hlúpy svoj rod.
Dneska je pre veľa ľudí pojem láska: peniaze a sex tak sa netreba čudovať krátkym manželstvám. Peniaze sa neminú len jeden z partnerov čo ich má nadostač zisti že je využívaný len kôly nim a už je rozvod na svete a ak ide o ten sex tak po čase to jedného s partnerov omrzí alebo neskôr už keď to nie je ono ako za mlada tak sa rozvádzajú a to je najhoršie lebo tam už trpia ich vlastné deti a vyrastajú v rozvrátených rodinách a je 90% isté že tie deti to čaká tiež lebo to majú vsugerované(buď su týraný psychicky alebo fyzicky alebo nemusia byť ale proste to tak vnímajú) že je to normálne vo vzťahu.
a druhá... je to spojené hlavne s vierou ako to už tuším bolo spomínané... kedysi podľa mňa neexistovali svadby "len tak" niekde na matrike, ale každý kto sa chcel zosobášiť musel to spraviť v kostole... a vieme veľmi dobre, že ak sa niekto v ňom zosobášil, resp. pred Bohom, tak či chce či nie tak musí zotrvať v manželstve, lebo dal sľub Bohu...
na margo tejto myšlienky, resp. toho, čo sa v tom sľube rozpráva... "v zdraví a v chorobe, v bohatstve aj v chudobe, v dobrom i v zlom..." a chcel by som poukázať na to "v dobrom i v zlom" ak sa nad tým zamyslíte, tak podľa týchto slov je Bohu úplne jedno či niekto je v manželstve týraný alebo hocičo iné... proste musíte byť spolu až do konca života... nie je to trochu za vlasy?
@manajas čo si o tom myslíš ty?
Je to preto, lebo v inych dobach nebolo povolene sa rozviest (ba v pripade smrti jedneho z manzelov).... A celu zahadu mate vyriesenu..
Tato doba vobec nie je horsia ako tie predtym, vzdy bolo rovnako.
Ja osobne by som rozvod nepovažoval za nič katastrofálne. A keď má pár deti, tak je pre tie deti častokrát lepšie, že manželstvo sa rozpadne.
Ak sa pýtaš na to, čo s nešťastným manželstvom, či v ňom trpieť - nepýtaš sa človeka, ktorý ovláda kanonické právo, ale sa riadi vlastným svedomím a úmyslom. Čím nechcem znevažovať jeho platnosť a jeho správne úmysly..Keď v rodine trpia všetci (väčšinou aj trýzniteľ, ktorému to všetko prerástlo cez hlavu) ja by som odchod zvolila. Rozluka je aj podľa kanonického práva povolená.
Na druhej strane, ak Ti partnerka sľúbi, že s Tebou ostane aj v dobrom aj v zlom - nepáčilo by sa Ti , keby Ti tým milovaná osoba dokázala aký silný k Tebe prechováva cit - hlavne ak mám na mysli vaše zlé časy?
A k tomu prvému odstavcu - neviem čo by som mohla dodať. Nezhodneme sa tu v zásadných bodoch.
Kedysi stačilo každému mať ženu/muža, strechu nad hlavou a nejaké peniaze, aby mali z čoho vyžiť a uživiť ako seba tak aj svoju rodinu... dnes sú ľudia náročnejší, inteligentnejší (aj keď sa to na prvý pohľad nezdá) a tým pádom väčšina vsádza na svoj rozum...
- nemyslím si, že aj pre človeka v minulosti to bolo všetko po čom túžil. Ale oproti dnešku to boli veci ktoré boli najdôležitejšími vecami jeho života a ktoré si zo všetkých síl chránil. Volakedy ľudia menej stavali okolo seba múry a viac žili vzájomne. Hrávali divadlá, umelecky tvorili (zabudnime na to, že na úrovni to dokážu len študovaní), nielen zachovávali tradície a zvyky, ale podľa nich aj žili. Všetko v súlade s ich náboženstvom a hodnotami.
A hlavne. Rozum a inteligencia sú dve veci, ktoré spolu nemusia súvisieť. Ak by som si mala vybrať medzi rozumným a inteligentným priateľom - môžeš tri krát hádať, ktorý z nich by to bol!
a tvoja poznámka, že na úrovni dokážu umelecky tvoriť len študovaní sa mi ani náhodou nepáči... ale radšej to nebudem rozvíjať...
Situácia 1: Asi nekukáš po babách ako vyzerajú, či majú správne dĺžky, hrúbky, farby.... - tak si medzi chlapmi vzácnosťou. Asi vždy vsádzaš zásadne na duševnéhodnoty...! Buď v kľude. Si ako z učebnice o vzťahoch. Čo ja mám skúsenosť - za peknými kočkami sa obzrú aj staroženáči...- že by tak rýchlo vedeli opáčiť jej vnútorné hodnoty....
Situácia 2: predpokladám, že s odpoveďou na ňu si bol spokojný.
Situácia 3: Spomienky. Ak si v 21 rokoch spomínaš, že ste sa učili o minulosti v ktorej na Slovensku žil národ s názvom Bohatý - rýchlo si prerátaj koľko máš naozaj rokov. V inom prípade máš ohromnú sklerózu a treba s tým niečo friško robiť. O takom národe ste sa jednoducho učiť nemohli....
"... kde boli všetci tí ľudia? ako žili? nemám ani šajnu..." júj, tak rýchlo do knižnice a požičať niektorých našich klasikov: Timravu, Figuli, Tajovského, Kukučína ....... život sa nekrúti len okolo logiky a čísiel...
Lebo sa nevedia dohodnúť a navzájom rešpektovať?
Lebo sa berú preto že musia?
A lebo prídu na to po rokoch, že boli úplne zaslepený?
situácia 2: predpokladáš správne
situácia 3: netvrdím, že sa život krúti okolo logiky a čísel a môj život s číslami nemá nič spoločné aj keď mi to kedysi dávno v nejakom teste vyšlo, ale doteraz som si to nevšimol... nemohol som sa učiť o národe s názvom Bohatý? alebo som sa nemohol učiť o typickom obyčajnom mestskom človeku? ak o tej prvej variante, tak potom niekto z nás asi nedával pozor na hodinách slovenského jazyka, lebo čo ja viem, tak v takmer každom diely vystupoval ako zemepán, tak aj poddaný... či to neboli naši autori? ak nie tak ok... ešte horšie to je ako to potom vyzerá... a na margo tvojich odporúčaní... slovenskú kultúru či už filmovú alebo knihovú alebo hocijakú inú jednoducho nemusím...
Poznámka: 1. Keď pozrieš - čo tak akurát môžeš "zbadať"...? - formu (a o tom som celý čas písala!)!!
2. Keď povieš ohľadne žien buď Áno alebo Nie - prosím Ťa, čo riešiš? - Predpokladám, že len pri komunikácii takéto postoje "áno alebo nie" nepotrebujeme...
3. O akom obyčajnom človeku v mestskom prostredí v dobách poddanstva by si rád čítal? - nikto Ťa nikdy neoberal o možnosť, že si sa učiť o ňom mohol... - ale keby si sa učil, vedel by si, že národ Bohatý proste nie je. Že bohatých a chudobných má každý národ a aj mal - a to snáď vieš aj bez náročného "štúdia".
A na margo slovenskej kultúry, ktorú nemusíš... : Myslíš, že tým potom moc utrpela?
A ak mi budeš chcieť ešte niečo "vysvetliť", kľudne preklikni na TS - neviem či toto tu totiž ešte iných zaujíma....