@vladqog my tu mame v knihe napisane ze ak maju obidve vety rovnaky podmet pouzivame vazbu infinitiv + um .. zu
Ak sa podmety nezhoduju je nutne pouzit spojku damit .
um... zu sa pouziva ked sa jedna aj v hlavnej aj vedlajsej vete o tu istu osobu
damit ked o rozne osoby
priklad:
1. ich kaufte das Buch, um es lesen zu können (jedna sa o jednu osobu - kupila som knihu aby som si ju mohla precitat)
2. ich kaufte das Buch, damit es mein Sohn lesen kann. (jedna sa o rozne osoby- kupila som knihu aby si ju mohol precitat moj syn)
ono to pouzitie je znacne zlozitejsie, v tej prvej vete by si damit pouzit mohol, v tej druhej by um...zu nefungovalo, ale snazila som sa to vysvetlit trosku polopatisticky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Ak sa podmety nezhoduju je nutne pouzit spojku damit .
nechapem tomu
damit ked o rozne osoby
priklad:
1. ich kaufte das Buch, um es lesen zu können (jedna sa o jednu osobu - kupila som knihu aby som si ju mohla precitat)
2. ich kaufte das Buch, damit es mein Sohn lesen kann. (jedna sa o rozne osoby- kupila som knihu aby si ju mohol precitat moj syn)
ono to pouzitie je znacne zlozitejsie, v tej prvej vete by si damit pouzit mohol, v tej druhej by um...zu nefungovalo, ale snazila som sa to vysvetlit trosku polopatisticky