Ahojte, mám taký problém. Nerada nosím slnečné okuliare a dnes som na to doplatila. Nielen, že mám "spečenú" tvár, ale štípu ma aj oči a nemám doma žiadne kvapky. Nejaká rada? Čo si mám na ne dať?
@etelnair tak ale ked ma spalenu celu tvar tak aj viecka a tie mozu sposobovat pocit stipania oci kazdopadne, ked na ne zacapi smotanu, neublizi a bude ich mat zatvorene tak ci tak
harmancekovy caj este ukudnuje a pomaha na taketo veci, cize este tym si to skus liecit..
jo a este mi napadlo toto.. viem ze teda toho snehu je momentalne vonku pomenej ale slnko je tento rok svinsky silne
Snežná slepota
Zápal očnej rohovky, tzv. snežná slepota, vzniká v horách pôsobením UV žiarenia na nechránené oči. Môže sa prejaviť aj po 6–8 hodinách po pobyte na slnku, napr. v noci. Stav trvá najmenej 6–8 hodín, príznaky miznú do 48 hodín, po ťažkom zápale aj niekoľko týždňov. Mali by sme vyhľadať lekára.
Môže sa to stať každému, kto sa pohybuje dlhšie na snehu bez ochrany zraku. Pre oči nie je tak nebezpečná, ale na horách môže znamenať smrť lebo nevidíme kam stúpame alebo stratíme orientáciu! Človeka takto postihnutého nenechávame samotného a postaráme sa o jeho bezpečný zostup.
Príznaky:
• bolestivé, zapálené a opuchnuté oči
• bolestivý pocit cudzieho telesa v oku
• slzenie a kŕče viečok
Liečba:
• očné kvapky alebo masť
• bolesť tíšiace a protizápalové lieky (Ibuprofen)
• prikladať studené obklady alebo vlhké vrecúška od čaju na zavreté viečka
• pobyt v tmavej miestnosti
• 8–10 hodín zakryť oči obväzom
• Očné kvapky s miestnym anestetikom (collyrium trimecainii chlorati 2 %, Novesin 0,4 %) – aplikovať 1 kvapku do každého oka každých 30–60 sek. 3–8 krát za sebou a potom opakovať každých 15 min pokiaľ neprejde bolesť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
ved normalne studenu vodu a zavrete ich maj
harmancekovy caj este ukudnuje a pomaha na taketo veci, cize este tym si to skus liecit..
Snežná slepota
Zápal očnej rohovky, tzv. snežná slepota, vzniká v horách pôsobením UV žiarenia na nechránené oči. Môže sa prejaviť aj po 6–8 hodinách po pobyte na slnku, napr. v noci. Stav trvá najmenej 6–8 hodín, príznaky miznú do 48 hodín, po ťažkom zápale aj niekoľko týždňov. Mali by sme vyhľadať lekára.
Môže sa to stať každému, kto sa pohybuje dlhšie na snehu bez ochrany zraku. Pre oči nie je tak nebezpečná, ale na horách môže znamenať smrť lebo nevidíme kam stúpame alebo stratíme orientáciu! Človeka takto postihnutého nenechávame samotného a postaráme sa o jeho bezpečný zostup.
Príznaky:
• bolestivé, zapálené a opuchnuté oči
• bolestivý pocit cudzieho telesa v oku
• slzenie a kŕče viečok
Liečba:
• očné kvapky alebo masť
• bolesť tíšiace a protizápalové lieky (Ibuprofen)
• prikladať studené obklady alebo vlhké vrecúška od čaju na zavreté viečka
• pobyt v tmavej miestnosti
• 8–10 hodín zakryť oči obväzom
• Očné kvapky s miestnym anestetikom (collyrium trimecainii chlorati 2 %, Novesin 0,4 %) – aplikovať 1 kvapku do každého oka každých 30–60 sek. 3–8 krát za sebou a potom opakovať každých 15 min pokiaľ neprejde bolesť.