ak ma clovek trochu logiky, rad analyzuje tak az sa zamysli nad tym ze moznosti a akcie zo vsetkych moznosti su obmedzene cisto na okolnosti v case, co znamena ze sa to da aplikovat na uplne vsetko, od pohnutie tanierom az po cervenu na semafore, kde v to to vesmire chces vopchat koncept vole? vo vesmire kde niekolko trilion nasobne vacsie sily ovplyvnuju niekolko nasobne vacsie telesa a deje ako su clovek sam tak sem chces vipchat koncept slobodnej vole hej? ... to je blaznovstvo..
ano samozrejme je to krasna predstava, romanticka, idealna...beriem to len ako pojem pre opis ducha cloveka ako osobnosti v "skrupine" ludskeho tela cize aby som to mohol lahko definovat ked ferko sa rozhodne hodit kockou lavou rukou a nie pravou.
Slobodná vôľa môže byť len ilúziou a nikdy na to nemusíš prísť.
Napríklad niektoré parazity majú schopnosť ovplyvniť správanie svojho hostiteľa a dosť výrazne. (Áno, aj ľudí.) Odporúčam Pozor, Toxo! Okrem jedinečnej šance 300 strán sa ujebávať na prof. Flegrovi, lebo jeho štýl písania je proste veľmi super zistíš enormné množstvo vecí, ktoré pošlú akékoľvek tvoje ilúzie o slobodnej vôli priamou cestou do hajzlu.
A dostaneš prudké nutkanie dať sa otestovať na toxoplazmózu.
To ze vesmir nie je deterministicky dokazali kvantovi fyzici pred 80timi rokmi ale ci mame slobodnu volu? Toxoplazmoza moze sice menit nase rozhodnutia, ale stale su to nase rozhodnutia na ktore maju vplyv samozrejme rozne vonkajsie okolnosti.
@staphylococcus za toto máš u veľký mna bod +. Aj hviezdičku som ti dal. Hneď sa ta aj spýtam ako sa to prenáša, nechce sa mi to vyhľadávať na webe. Teda myslím že to už viem, len mi to nápiš aj ty.
@xy12345 uhhh thanks? Už som čakala že ma niekto došiel zhejtiť just bc, proste, lebo som to ja.
No mostly hovnami mačkovitých šeliem. Pôdou, ktorá prišla s nimi do kontaktu. Čiže veľa vecí - neumytá zelenina, práca v záhrade, keď ťa poškriabe mačka, vynášanie mačacích hajzlov keď máš na rukách rezné rany...iné veci. Zabudla som už. Prakticky čímkoľvek v podstate.
A surové mäso, no.
@5 ak si myslíš, že je to stále to je rozhodnutie aj keď ho niekto zmenil, tak to potom za tvoje rozhodnutie môžeš považovať fakt všetko, aj to, keď ťa niekto so zbraňou o hlavu donúti urobiť čo chce. Takisto rôzne autonómiu jednotlivca potlačujúce polit. režimy.
Yay, slobodná vôľa!
Hmmm no ja neviem táto toxoplazmóza...
A len tak mimochodom, ak si uvedomuješ príčiny zmýšľania, ktoré sú následkom nejakých biologických procesov, neznižuješ tým zároveň ich vplyv na svoju myseľ?
Slobodná vôľa je zbožným želaním každého člena stáda, ktoré inak dobrovoľne nasleduje vodcu. Je to rovnaké, ako spýtať sa ovce, či chce slobodu. Stádo nosíme všetci v sebe a bľaboceme o slobode. Všetko, čo urobíme, ba aj čo si myslíme, je produktom prirodzeného výberu s jeho komplikovanými vplyvmi a vzťahmi. Ako by asi tak mal vyzerať prejav slobodnej vôle? Fakt neviem, čo by to malo byť.
@karlotiskot Nie som determinista ale - keď si zviazaná a pred tebou je fľaša a chceš sa napiť ale uvedomíš si že akurát máš obmedzenú slobodnú vôľu, je to prejav slobodnej vôle alebo prejav poznania? Nie som determinista len to bol zlý argument.
@kierkegaard Džízas... Pozri tvoj mozog nie je povraz, je to súčasť mysle rovnako ako myseľ je súčasť mozgu, navzájom sa ovplyvňujú. Neviem ako inak reagovať na tak absurdne vykonštruovaný argument. Akonáhle objavíš procesy, ktoré ťa tlačia do nejakej situácie s tým že na ne nemáš vplyv, automaticky získaš možnosť nad nimi vplyv získať. Ak sa chceš drzať svojej analógie je to ako zistiť, že napiť sa nemôžeš lebo si zviazaný a tým pádom pochopíš, že prvé čo musíš urobiť je rozviazať sa čím vlastne získavaš schopnosť sa raz napiť. Či už roztrieskaš stoličku, alebo prehryzieš lano, vykĺbiš si ruku, alebo proste nedokážeš nič a umrieš tam od smädu lebo si sa o nič nepokúsil, nić to nemení na tom, že toho lana si si vedomí a mohol si s ním niečo skúsiť robiť narozdiel od situácie kedy by si ani nevedel čo ťa púta a nemohol tak spraviť žiadne opatrenie na rozpútanie sa.
Mozes si robit co chces, ale kazde rozhodnutie nesie nasledky. Sme nauceni rozhodovat sa tak, aby sme bud.najmenej skodili sebe, alebo ldom na ktorych nam zalezi. Slobodne rozhodnutia su casto obmedzovane inymi vplyvmi, ale ked clovek chce, urobi si v zivote fakt cokolvek tak ako chce. Cize, ano, existuje.
to je skoro taká otázka ako či existuje Boh... Ak áno, tak kto ho stvoril? Všetko má svoju príčinu a všetko je determinované, ale je asi lepšie veriť tomu, že to tak nie je a nezamýšľať sa.... človek ma lepší pocit keď si myslí že to má všetko v rukách...
@karlotiskot
Nie. Je to poznanie skutočnosti. Poznatky o skutočnosti - zber informácii - nie je prejavom slobodnej vôle, ale prejavom života, je to doslova definícia života. Robia to aj baktérie. Ešte raz: Slobodná vôľa je chiméra vymyslená človekom, podobne ako existencia posmrtného života, nebo, raj, boh.
@gorgor Čiže poznanie skutočnosti o neslobodnosti svojej vôle ti nepomôže slobodnú vôlu nájsť? Ale ľudia predsa stvorili aj determinizmus -.- , je to teória vytvorewná človekom, rovnako ako je vytvorená teória o slobodnej vôli. Obidve boli používané v Náboženstve- Determinizmus ľudského chovania sa je dokonca základ bahadvagity . Ako nehnevaj sa na mňa viem toho celkom dosť o fyzike a neurobiológii a tvrdiť ako je všetko predurčené, napriek tomu, že niečo takéto musí mať v sebe zahrnuté premenné ako sú kvantové fluktuácie, alebo ešte nevyspitateľnejšiu ľudskú myseľ, je ako prednášať kreacionizmus s tvrdením, že všetko stvorila hyperinteligentná bytosť. Síce nevieš ako by to mohla spraviť, ale z diaľky by to tak nejak mohlo pasovať.
Neodbočuj. Neviem o tom, že by som spomínal determinizmus, či z neho vychádzal. Stále si pletieš slobodnú vôľu s inteligenciou. Poznanie skutočnosti je vlastne zberom informácii, a to je zafixované aj každej baktérii už v génoch. My sa nezaujímame o svet zo "slobodnej vôle", ale z titulu vrodených predispozícii. Dobývanie Marsu nie je nič iné, ako hľadanie si životného priestoru. (Vyšli sme z Afriky, naša cesta pokračuje mimo Zem.) Robíme to, čo všetky zvieratá. Ak to nazveš slobodnou vôľou, inklinuješ k antropocentrizmu. Bohužiaľ je to všeobecný ľudský omyl.
Determinizmus správania má, samozrejme, isté mantinely, aj ja viem, že na mikrobiálnej úrovni je určený kvantovými fluktuáciami, čiže náhodou, a výsledkom je potom prevládajúci náhodný efekt. Prevládajúci až natoľko, že jeho seansy my nijako nevnímame a zdá sa nám, že tu bolo všetko vopred predurčené. (Perlička: Ja si dokonca myslím, že aj prírodné zákony nie sú ničím iným ako spriemerované kvantové fluktuácie. Že napr. gravitačná konštanta nebola vždy tá, čo je teraz, že sa mení v čase. Čo by o.i. vysvetlilo záhadu temnej hmoty.)
Bohužiaľ ti nedokážem presne vysvetliť, ako to myslím, lebo drvivá väčšina aj vzdelancov je zaťažená antropocentrizmom, čo im bráni "slobodne" myslieť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
ano samozrejme je to krasna predstava, romanticka, idealna...beriem to len ako pojem pre opis ducha cloveka ako osobnosti v "skrupine" ludskeho tela cize aby som to mohol lahko definovat ked ferko sa rozhodne hodit kockou lavou rukou a nie pravou.
Napríklad niektoré parazity majú schopnosť ovplyvniť správanie svojho hostiteľa a dosť výrazne. (Áno, aj ľudí.) Odporúčam Pozor, Toxo! Okrem jedinečnej šance 300 strán sa ujebávať na prof. Flegrovi, lebo jeho štýl písania je proste veľmi super zistíš enormné množstvo vecí, ktoré pošlú akékoľvek tvoje ilúzie o slobodnej vôli priamou cestou do hajzlu.
A dostaneš prudké nutkanie dať sa otestovať na toxoplazmózu.
No mostly hovnami mačkovitých šeliem. Pôdou, ktorá prišla s nimi do kontaktu. Čiže veľa vecí - neumytá zelenina, práca v záhrade, keď ťa poškriabe mačka, vynášanie mačacích hajzlov keď máš na rukách rezné rany...iné veci. Zabudla som už. Prakticky čímkoľvek v podstate.
A surové mäso, no.
@5 ak si myslíš, že je to stále to je rozhodnutie aj keď ho niekto zmenil, tak to potom za tvoje rozhodnutie môžeš považovať fakt všetko, aj to, keď ťa niekto so zbraňou o hlavu donúti urobiť čo chce. Takisto rôzne autonómiu jednotlivca potlačujúce polit. režimy.
Yay, slobodná vôľa!
A len tak mimochodom, ak si uvedomuješ príčiny zmýšľania, ktoré sú následkom nejakých biologických procesov, neznižuješ tým zároveň ich vplyv na svoju myseľ?
preto ju nám dal Boh...
a kto trochu rozmýšľa, ju správne použije....
Nie. Je to poznanie skutočnosti. Poznatky o skutočnosti - zber informácii - nie je prejavom slobodnej vôle, ale prejavom života, je to doslova definícia života. Robia to aj baktérie. Ešte raz: Slobodná vôľa je chiméra vymyslená človekom, podobne ako existencia posmrtného života, nebo, raj, boh.
Determinizmus správania má, samozrejme, isté mantinely, aj ja viem, že na mikrobiálnej úrovni je určený kvantovými fluktuáciami, čiže náhodou, a výsledkom je potom prevládajúci náhodný efekt. Prevládajúci až natoľko, že jeho seansy my nijako nevnímame a zdá sa nám, že tu bolo všetko vopred predurčené. (Perlička: Ja si dokonca myslím, že aj prírodné zákony nie sú ničím iným ako spriemerované kvantové fluktuácie. Že napr. gravitačná konštanta nebola vždy tá, čo je teraz, že sa mení v čase. Čo by o.i. vysvetlilo záhadu temnej hmoty.)
Bohužiaľ ti nedokážem presne vysvetliť, ako to myslím, lebo drvivá väčšina aj vzdelancov je zaťažená antropocentrizmom, čo im bráni "slobodne" myslieť.