Ťažká filozofická otázka v túto hodinu . Autorov literárnych a aj iných diel a aj iných ľudí zaujíma odpoveď na otázku, či zobratie jedného života osobe, ktorá zabila a asi aj zabije veľa ľudí, môže byť ospravedlnené práve tým, že sa tak predíde zlu. Ch
Videl som jeden krásny film - netuším ako sa volal - v jednoduchosti - išlo v ňom o to že zavreli jedného chlapíka a odsúdili ho na trest smrti - no bol nevinný pretože to na neho nastražili.
Nikdy by som neveril súdnictvu - ani americkému a určite nie slovenskému
@sasi2680 - nie nemyslím. Na film ktorý myslím - nebol veľmi známi - ale o to lepší Fakt na zamyslenie sa - je to film pre ľudí ktorý rozmýšľajú nad dejom a snažia sa ho pochopiť a niečo im ten film dá. Keď nad filmom nechceš rozmýšľať tak si pusti Súmrak
hmmmm.. každý jednotlivec má iný rebríček hodnôt a každý má najvyšší morálny princíp inde...
napríklad hlboko veriaci by takého vraha zavraždenie odsudzovali....čo boh stvoril človek neznesie zo sveta.... lenže na druhej strane tam ten vrah zabil viac ľudí, viac životov, ktoré by sa mohli zachrániť, keby vrah nežil....
takže dosť diskutabilné.....
a ak ťa zaujíma subjektívny názor mojej maličkosti- skúsme kompromis- keby vieme, že nejaký človek niekoho v budúcnosti zabije šup s ním do basy....
Dostojevskij písal výlučne zo psychologického hľadiska, psychológiou bol aj ovplyvnený celou svojou dušou, keď písal, každé jedno slovo je ňou nasýtené, takže iné okolnosti boli zanedbané... je to však príjemné si prečítať z takého pohľadu o tejto téme navyše vo vynikajúcom štýle
môj názor je taký, že nie je žiadny ale vážne, toto sú témy, ktoré sa nikdy nevyriešia, vyberie sa menšie zlo možno, ale vždy to nebude doriešené, môžem tak len úvahu zo seba dostať a k ničomu nedospejem jasne, to nemám rada, eutanázia, interupcia sú individuálne problémy a nimi aj ostanú
@shoshana uplne s tebou suhlasim, nic sa tym nevyriesi a ten kto zabije toho zlocinca tiez spacha vrazdu a mal by byt rovnako potrestany takze by to bolo stale dokola a postupne by sme sa pozabijali...
@fialkasirotkova jj podľa knihy je to natočené.. mne len kamaratka povedala že je to riadne dobry film (skôr dokument) že si to mám pozrieť tak som si to stiahla a zajtra kuknem.. ty si to videla / čítala?
@22@sasi2680 a tu knihu nenapísal/a náhodou Rhonda Byrne? lebo to by si mi potom mohla poslať, tiež to chcem vidieť, kamarát to čítal a povedal že je to dobré
@sasi2680@fialkasirotkova - divne, ako sa zrazu ta kniha stala najpopularnejsim dielom slovenskej mladeze
hlavne ked o tej teme uz predtym bolo napisanych snad milion knih, autorka zrejme pouzila na svoj obchodny uspech silu vlastnej mysle
@30 hej, divne sa vyvinula tato diskusia
aby som ju trochu napravil a nieco sem pridal...tak keby sa niekomu v minulosti podarilo spachat atentat napriklad na Hitlera, bol by to mravny skutok - nikto by sa na takehoto atentatnika nepozeral ako na vraha, ale ako na hrdinu. Je to trochu ina vec ako trest smrti, aj ina nez rozoberal dostojevskij, co si pamatam z literatury, ale tiez to podla mna stoji za zmienku...
@1 eutanázia a to, čo som myslel sú iné veci, nie? @1 7 "zabila som princíp" ...nice! @30 fak to prešlo zaujímavo k filmom @32 bol by bratý ako hrdina, ale bol by aj vrahom.
No nakoniec poviem svoj subjektívny názor. Asi nie, myslím si, že nikto nemá právo vziať druhému život, aj keby mal zabiť 1000 ľudí. Ale zas obetovať niekoho pre dobro spoločnosti...to neznie zle. Proste je to asi nevyriešiteľná otázky.
btw som za trest smrti, ak je to dobre vyšetrené, tak áno.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Nikdy by som neveril súdnictvu - ani americkému a určite nie slovenskému
napríklad hlboko veriaci by takého vraha zavraždenie odsudzovali....čo boh stvoril človek neznesie zo sveta.... lenže na druhej strane tam ten vrah zabil viac ľudí, viac životov, ktoré by sa mohli zachrániť, keby vrah nežil....
takže dosť diskutabilné.....
a ak ťa zaujíma subjektívny názor mojej maličkosti- skúsme kompromis- keby vieme, že nejaký človek niekoho v budúcnosti zabije šup s ním do basy....
.. mám pocit že bol aj taký film o tom....
môj názor je taký, že nie je žiadny ale vážne, toto sú témy, ktoré sa nikdy nevyriešia, vyberie sa menšie zlo možno, ale vždy to nebude doriešené, môžem tak len úvahu zo seba dostať a k ničomu nedospejem jasne, to nemám rada, eutanázia, interupcia sú individuálne problémy a nimi aj ostanú
zabila som princíp
hlavne ked o tej teme uz predtym bolo napisanych snad milion knih, autorka zrejme pouzila na svoj obchodny uspech silu vlastnej mysle
trafili ho guľometom.
Letel vtáčik dole,
na mínové pole.
Po dopade od radosti,
rozhadzuje vnútornosti.
aby som ju trochu napravil a nieco sem pridal...tak keby sa niekomu v minulosti podarilo spachat atentat napriklad na Hitlera, bol by to mravny skutok - nikto by sa na takehoto atentatnika nepozeral ako na vraha, ale ako na hrdinu. Je to trochu ina vec ako trest smrti, aj ina nez rozoberal dostojevskij, co si pamatam z literatury, ale tiez to podla mna stoji za zmienku...
@1 7 "zabila som princíp" ...nice!
@30 fak to prešlo zaujímavo k filmom
@32 bol by bratý ako hrdina, ale bol by aj vrahom.
No nakoniec poviem svoj subjektívny názor. Asi nie, myslím si, že nikto nemá právo vziať druhému život, aj keby mal zabiť 1000 ľudí. Ale zas obetovať niekoho pre dobro spoločnosti...to neznie zle. Proste je to asi nevyriešiteľná otázky.
btw som za trest smrti, ak je to dobre vyšetrené, tak áno.