Včera som bola na spovedi, už niekoľko rokov tam chodim len na vianoce a velku noc a len pre to,že si to žela môj otec, nikdy sme sa nerozprávali o tom ako vieru vnimam ja. Otvorila som knizku na spytovani svedomia a prva otazka bola ci pristupujem ku spo
ja chodim na spoved trocha castejsie ale musim uznat ze nie vzdy poviem vsety hriechy...a svedomie si nespytujem podla knizocky ale podla seba...a ma to pre na ten vyznam ze ked si nieco neviem odpustit a vyspovedam sa z toho mam pocit ze uz to mam odpustene
na spoved chodim len na vianoce aj ked chcel som ist aj na velkonocnu.. kedysi som sa nespovedal uplne uprimne ale teraz uz hovorim vsetko... ani u mna boh nie ja na prvom mieste...ale citim sa potom trochu lepsie aj ked hriechy ktore b ymi nejak tazilu dusu nemavam...
naposledy som bol na spovedi asi pred deviatimi rokmi, ked som absolvoval tych povinnych 9 ci 7 alebo kolko svatych spovedi, tak nejako sa to vola...
ale viem to pochopit. Teda urcite nie, ak tam chodis z povinnosti a rozpravas veci akoze si pouzivala skarede slova a opisovala si na pisomke, ale jednoducho ak ma clovek nieco na srdci a povie to hoc aj nejakemu knazovi v spovednici, tak sa hned citi lepsie
pre mna mala asi taky zmysel ze som sa citil po nej lepsie , ale po case mi doslo ze je lepsie najst si dobreho priatela , ( ktory ta aj poochopi , nie vzdy je to sice mozne ) ako nejake knaza , ktory ta povacsine nepochopi aj keby sa o to chcel snazit , co vacsina nespravi , alebo sa tak len tvaria ....
Ked nam je proste tazko na srdci treba to povedat cloveku blizkemu a co sa tyka svedomia to si musi kazdy spytovat sam pred sebou
ja chodim ale iba s donutena rodicov a starkovcov akoze nechapem ze ked mam boha v srdci tak preco by som to mala nejakemu fararovi hovorit ved boh vie ake mame hriechy
a nejak mi nepomoze ta spoved aj tak nadavam tak co
a este sa len tesim na birmovku tak kazdy 1 piatok chodit na spoved
Spoveď ako taká nemá zlý úmysel, ale v mojich očiach je nepotrebná. V terajšom svete je to skôr tak, že sa človek vyspovedá, len čo vyjde z kostola, robí to isté ako predtým. Ak človeka naozaj štve to čo robí, tak sa snaží to nerobiť a keď naozaj chce. Tak sa dá zmeniť to. Spoveď by mne v tomto nepomohla. No to je môj uhol pohľadu.
Sama sa musíš zamyslieť nad všetkými otázkami. Nad tým v čo veríš a v čo neveríš. Chodiť tam len preto že ťa tlačia rodičia nemá moc zmysel. Porozmýšľaj sama, ako vnímaš tento svet. Nechaj si to prejsť hlavou, len v sebe môžeš nájsť odpoveď.
Ja som to v podstate riešila tiež. Rodina ma k viere viedla. No potom prišli pochybnosti, nevedela som na čom som. Rozmýšľala som nad tým a nie je tam možno.. odpoveď je áno alebo nie. Mne omše v chráme nič nedávajú, v boha neverím. Verím len v to, že človek musí v niečo veriť, inač by sa zbláznil. Niekto to volá boh, hviezdy, osud.. každý po svojom. Mame som pred pár rokmi povedala, že neverím. Vie to len ona. Videla som že ju to mrzí a povedala, že možno raz, keď prídu problémy, sa uchýlim k tejto možnosti. Uvidíme..
ale to je otom ze ludia su hriesnici - od nas sa neocakava ze nebudeme robit hriechy (od krestanov) ale ze ich budeme robit menej... a v konecnom dosledku to je pravda.. kolko veci by som mohol spravit inac... ja napr chcem prestat nadavat.. naco to je dobre? to iba svedci o mojej nizkej inteligencii( aj ked je vysoka)
podla mna spoved je zla a hlupa. clovek urobi chyby/zle veci, chova sa zle, klame a potom sa NAIVNE IDE vyspovedat s tym, ze mu boh odpusti.. to nie je dobre
spoved? no, ja osobne na spoved farara nepotrebujem. moj boh je vsade okolo mna, takze on vie, co robim, vie co si myslim, ked nieco vyvediem, tak vie, ze mi je to uprimne luto...
ma to x-krat vacsi ucinok, nez vyjst zo spovedelnice a odrapotat si tych cca 10 zdravasov alebo co, co mi nakaze farar.
-
je mi tazko na dusi? tak zvolam svoje butlave vrby (baby, pozdravujem! a vykecam sa z toho.
alebo ked si myslim, ze je lepsie spravit samej sebe psychiatra, zoberem sa, vypadnem na svoj oblubeny cintorin a je zase dobre.
Som bola naposledy v kostole pred 7 rokmi... Nemam sa preco spovedat FARAROVI... on je pre mna cudzi clovek, to ako by som povedala svoje najväcsie tajomstva a hriechy nejakemu bezdomovcovi na ulici...
Spoved je najvacsia hlupost a urazka moralky, aka moze byt. Ked niekto vyvrazdi 20 ludi, pojde sa vyspovedat, bude sa stale modlit a Boh mu akoze odpusti, je to v poriadku ? pojde do neba ? a clovek, co cely zivot nespravil nic zle, iba neveril v "Boha" a nechodil do kostola, pojde podla krestanov akoze do pekla ?
Chodím len na Vianoce a Velkú Noc a aj to niekedy nejdem.
Neuznávam všetky výmysli tej Cirkvi. Ja verím v Boha, ale nie v Cirkev.
Príde mi chytené za hlavu, ak je hriech: prechod na červenú a pod. Nemám ani najmenšiu chuť sa spovedať sprepáčením z každej blbosti. To nikdy nepochopím
pre man je spoved niecim zbytocnym. podla mna clovek sa ma spravat a vykonavat take cinnosti aby sa z nich nemusel nikomu spovedat. pre mna je to nieco vymyslene a zbytocne. ak clovek chce nieco olutovat, tak to olutuje v sebe samom a nemusi sa spovedat niekomu cudzemu... ze sprostredkovatel
Základom je Odpustenie hriechov. V spovedelnici sa nespovedáme kňazovi, ale Bohu, Boh sa za kňaza maskuje. Široká cesta a tesná brána vedie do Božieho kráľovstva.
Ak človek zaseje raž, nemôže zožať pšenicu. Kto seje zlo, nemôže zožať dobro.
Ak niekto svoje minulé zlé skutky neodčiní skutkami dobrými sám, môže to urobiť ktosi iný za neho? Nie!
V Biblii je mnoho dôkazov o tom, že každý si je strojcom vlastného šťastia a osudu, a nikto druhý neponesie hriechy cudzieho človeka so sebou.
Hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľto, kým nezaplatíš do ostatného haliera." Toto je myslené tak, že v očistci budeš dovtedy dokým sa ti všetky hriechy nezmyjú ohňom ako sa čistí zlato.
Kto sadí i kto polieva, sú jedno, ale každý dostane vlastnú odmenu podľa toho, ako pracoval.
Ale ty si svojou zaťatosťou a nekajúcim srdcom hromadíš hnev na deň hnevu, keď sa zjaví spravodlivý Boží súd. On odplatí každému podľa jeho skutkov: večným životom tým, čo vytrvalosťou v dobrých skutkoch hľadajú slávu, česť a nesmrteľnosť, hnevom a rozhorčením tým, čo tvrdošijne odporujú pravde a oddávajú sa neprávosti. Súženie a úzkosť doľahnú na každého človeka, ktorý pácha zlo.
Nema to pre mna ziadny zmysel. Neverim ziadnym takymto nezmyslom... Hlavne ked sa este vyhovaraju ze Boh je nieco viac a preto sa to neda vedecky vysvetlit ma nuti zasmiat sa
no úplne ťa chápem.. ja som sa bola spovedať v nedeľu a to preto lebo ma k tomu donútila moja mama.. stále hovorím tie isté hriechy..a tak ako si povedala ty.. isto by som nepovedala dosť súkromné veci.. tiež nič neľutujem..možno pár vecí ale neverím v to že keď sa vyspovedám tak sa to nejak zmení.. a po ďalšie.. neznášam chodiť do kostola nič mi to neprináša.. a je to podľa mňa len stráta času sedieť tam hodinu a počúvať tie hlúposti.. a nevidím dôvod prečo by sa mal človek spovedať aj z toho že onanuje a podobne.. to je už podľa mňa prehnané.. ta cirkev si stále niečo nové vymyslí.. a tak by som mohla pokračovať ďalej neznášam cirkev a kostol.. to hádam stačí...
Mna do kostola nastastie nikdo nenuti..a keby nutil nesla by som lebo som ateistka.Mam vlastnu hlavu a nebudem verit takym tlapotilnam..A spovedám sa akurát mojej mamine
dakujem vsetkym za prispevky..mnohi te vystihli to co citim aj ja..na co sa spovedat niekomu cudziemu a z niecoho co niekto iny povedal ze je hriech?ked spravim nieco co ma trapi musim odpustit najprv sama sebe...naco sa spovedat z toho ze mam sex pred svadbou a berem antikoncepciu ked ma to absolutne netrapi,robim to vedome a s jasnym umyslom...takze tak..suhlasim s nazorom ze cirkev mnoho veci urcuje na to aby mohla ludmi manipulovat..tez neuznava cirkev...a chodenie do kostola?tiez mi to nic nedava ale zvladam to...raz bola zaujimava kazen o tom ze jezis ked liecil ludi, o ktorych ostatni verili ze ich choroba je tretsom za ich hriechy, nikdy sa ich na tie hriechy nepytal...sice som nepochopila co tou kaznou chcel povedat...ale bolo to konecne nieco uzitocne co som tam pocula...
keďže chodím na cirkevné gymko(čo ma ozaj mrzí,lebo ako kresťan sa naozaj nechovám:/ ),tak na spoveď musím chodiť každý mesiac..ale ja sa nad mojimi hriechami zamyslím tak akurát 5minút pred spoveďou,počas nej a po spovedi som to zasa ja,čo hreší,nadáva,pácha zločiny a pod. čiže nejako mi to nepomáha,ako sa vidím..áno je to smutné,ale možno sa nad tým raz zamyslím a tak.možno na každého to príde inokedy,také to zamyslenie
hm, no pre mna dost velky, pretozeee verim v Boha, no ale to tu nebudem rzoberať, spoved nie je otom, ze si to niekto iny zela, pokial tam nie si z vlastne vole, tak to nema vyznam podla mna, no ja sa po spovedi citim taka jakeby lahsia ani to neviem opisat, no proste tak super sa citim tak kvazi odlahcenie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
ale viem to pochopit. Teda urcite nie, ak tam chodis z povinnosti a rozpravas veci akoze si pouzivala skarede slova a opisovala si na pisomke, ale jednoducho ak ma clovek nieco na srdci a povie to hoc aj nejakemu knazovi v spovednici, tak sa hned citi lepsie
Ked nam je proste tazko na srdci treba to povedat cloveku blizkemu a co sa tyka svedomia to si musi kazdy spytovat sam pred sebou
a nejak mi nepomoze ta spoved aj tak nadavam tak co
a este sa len tesim na birmovku tak kazdy 1 piatok chodit na spoved
Sama sa musíš zamyslieť nad všetkými otázkami. Nad tým v čo veríš a v čo neveríš. Chodiť tam len preto že ťa tlačia rodičia nemá moc zmysel. Porozmýšľaj sama, ako vnímaš tento svet. Nechaj si to prejsť hlavou, len v sebe môžeš nájsť odpoveď.
Ja som to v podstate riešila tiež. Rodina ma k viere viedla. No potom prišli pochybnosti, nevedela som na čom som. Rozmýšľala som nad tým a nie je tam možno.. odpoveď je áno alebo nie. Mne omše v chráme nič nedávajú, v boha neverím. Verím len v to, že človek musí v niečo veriť, inač by sa zbláznil. Niekto to volá boh, hviezdy, osud.. každý po svojom. Mame som pred pár rokmi povedala, že neverím. Vie to len ona. Videla som že ju to mrzí a povedala, že možno raz, keď prídu problémy, sa uchýlim k tejto možnosti. Uvidíme..
ma to x-krat vacsi ucinok, nez vyjst zo spovedelnice a odrapotat si tych cca 10 zdravasov alebo co, co mi nakaze farar.
-
je mi tazko na dusi? tak zvolam svoje butlave vrby (baby, pozdravujem! a vykecam sa z toho.
alebo ked si myslim, ze je lepsie spravit samej sebe psychiatra, zoberem sa, vypadnem na svoj oblubeny cintorin a je zase dobre.
a teraz som ateista takže neni dôvod
cele chore
Neuznávam všetky výmysli tej Cirkvi. Ja verím v Boha, ale nie v Cirkev.
Príde mi chytené za hlavu, ak je hriech: prechod na červenú a pod. Nemám ani najmenšiu chuť sa spovedať sprepáčením z každej blbosti. To nikdy nepochopím
Podobne ako @peter_piper to radšej bližšie nekomentujem, dosť bolo náboženských flamewarov
vidim tie falosne ksichty a je mi zle..
do kostola zasadne nechodim, v niekoho pre mna vymysleneho neverim..
a je to podla mna strasna sprostost
no ale ked niekto chce... no asi nikdy takeho cloveka nepochopim..
Základom je Odpustenie hriechov. V spovedelnici sa nespovedáme kňazovi, ale Bohu, Boh sa za kňaza maskuje. Široká cesta a tesná brána vedie do Božieho kráľovstva.
Ak človek zaseje raž, nemôže zožať pšenicu. Kto seje zlo, nemôže zožať dobro.
Ak niekto svoje minulé zlé skutky neodčiní skutkami dobrými sám, môže to urobiť ktosi iný za neho? Nie!
V Biblii je mnoho dôkazov o tom, že každý si je strojcom vlastného šťastia a osudu, a nikto druhý neponesie hriechy cudzieho človeka so sebou.
Hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľto, kým nezaplatíš do ostatného haliera." Toto je myslené tak, že v očistci budeš dovtedy dokým sa ti všetky hriechy nezmyjú ohňom ako sa čistí zlato.
Kto sadí i kto polieva, sú jedno, ale každý dostane vlastnú odmenu podľa toho, ako pracoval.
Ale ty si svojou zaťatosťou a nekajúcim srdcom hromadíš hnev na deň hnevu, keď sa zjaví spravodlivý Boží súd. On odplatí každému podľa jeho skutkov: večným životom tým, čo vytrvalosťou v dobrých skutkoch hľadajú slávu, česť a nesmrteľnosť, hnevom a rozhorčením tým, čo tvrdošijne odporujú pravde a oddávajú sa neprávosti. Súženie a úzkosť doľahnú na každého človeka, ktorý pácha zlo.
Boh odplatí každému podľa jeho skutkov.
nechodim sa spovedat a ani nebudem.... kazdeho hovno do toho co robim a co som urobil... a farara uz celkom...
Ale iba obcas..
ale som evanjelik
takze chodim na spoved, ktora vsak prebieha uplne inak
kazdy pred Bohom prizna ze je hriesny, ale nehovori nikomu do ucha hriechy
o tych Boh vie. neda sa to zamlcat ako pri usnej spovedi
a je to tak lepsie
Hlavná vec, že ty si svätá...nie ?