Čo je to vlastne šťastie ? Ako sa dá dosiahnuť ? Určite to všetci poznáte, ak nieste šťastní a máte dajaký cieľ, idete si za ním, myslíte si že keď ho dosiahnete budete už navždy šťastní. Ale, ak sa vám ten cieľ podarí dosiahnuť, na chvíľku sa z neho teš
je to tým, že je hlúposť myslieť si, že ide len o tú jednu vec. však akoby to aj vyzeralo, keby som už teraz mohla dosiahnuť ultimatívne šťastie? kam by som potom šla? čo by ma vlastne ešte čakalo? riešením je uvedomiť si, že splnenie nás síce urobí šťastných, ale nie bezvýhradne a bude to v poriadku.
a inak nemám veľmi rada filozofovanie o tom, čo je šťastie... viem, kedy budem šťastná (to jest čo ma poteší, čo ma urobí po sčítaní viac šťastnou ako nešťastnou, v zmysle predchádzajúceho odstavca) a to mi stačí.
ako ho dosiahnuť? to je ťažké, je to zmes vlastnej roboty, zásahov ostatných a šťastnej náhody. na niektoré veci (napríklad profesionálny úspech) môže existovať nejaký návod, ale prevažne odpovede na túto otázku považujem za bullshity.
ach áno, ešte som si zabudla trochu zapsychologizovať...ešte existuje aj možnosť, že to, čo človek chce, vlastne ani nechce. chce to preto, lebo ho k chceniu toho naučili rodičia, pretože si myslí, že to mu chýba do života, aj keď na to ešte nebol pripravený, alebo preto, lebo dosiahnutím toho sa snaží zakryť nejaký komplex z niečoho oveľa dôležitejšieho a vlastne si to neuvedomuje.
psychologickejší ako @anzu budem asi ťažko, ale tak skúsim byť aspoň pseudo/vedecký
šťastie = pocit, vyvolaný väzbou dopamínu na príslušné receptory v mozgu, k uvoľneniu dopamínu dochádza následkom mechanického, sluchového, či iného zmyslového vnemu ktorý je interpretovaný ako pozitívny (prípadne nervovým vzruchom spôsobeným myšlienkou, nápadom), alebo účinkom zablokovania dotyčných receptorov látkami dopamínu štruktúrne podobnými - niektoré drogy - napr. kokaín
šťastie je potešenie z dosiahnutej veci, zážitku, čohokoľvek a trvá krátko, lebo naše ciele sú konečné, pretože sme sebecký a nevieme sa s ničím uspokojiť. človek je najšťastnejší, keď urobí šťastným niekoho iného, nezištne a bez toho aby očakával že mu to bude rovnako vrátené. Pravé šťastie ide ruka v ruke s dobrom a láskou k Bohu a blížnym.
@cjubou ako urobenie šťastným niekoho iného poskytne mojim receptorom stále dráždenie, iné, ako v inom prípade? majú snáď nejaký filter na sebecké a nesebecké správanie?
povedal by som, že je tam kvalitatívna odlišnosť - mám lepší pocit pri spomienke na to, ako som niekomu pomohol, ako pri spomienke na kúpenie si novej knihy
@cjubou ok, v tejto kombinácii to vyznieva síce ako ľahká matika, ale dobre len to z toho predchádzajúceho komentu to pôsobí tak, akože keď sa budeme starať o druhých, dosiahneme to šťastie, o ktorom sa hovorí pod nadpisom, čo je blbosť. aj keď budeš cítiť hrdosť a šťastie z pomoci iným, doženie ťa dosť rýchlo pocit, že ti to alebo ono (niečo veľmi dôležité, žiadna kniha ) chýba. je to pekný pocit pre tých, ktorí sú tak nastavení, ale žiaden zázrak. ale to asi vieš, aj keď to tak nevyznelo.
@cjubou neznegujem, nie je treba ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že keď sa budeš úspešne pokúšať o šťastie stále, budeš stále šťastný. ty to len konkretizuješ pre jeden spôsob potechy.
pretože pri ceste za svojim snom sa tešíme z každého úspechu ktorý nás posunie bližšie k cieľu.ak ten cieľ dosiahneme tešíme sa ako malé deti ale ked radosť vyprchá skĺzneme do depresie pretože už sme si sen splnili a nemáme v zásobe daľší.proste nie je nič.A to je desne deprimujúce.
@cjubou veľmi optimistické, možno niekedy až príliš.
budem fakt extra super hnusná a vymodelujem situáciu:
občas úspešné, občas neúspešné (ako to už býva) pokusy pomáhať blízkym ťa vedú k namýšľaniu si, aký si skvelý človek, na ktorého sa dá obrátiť. ostatní to v skutočnosti oceňujú asi tak, že ťa sebecky využívajú a ty sa z toho ešte tešíš a staviaš na tom svoj život. (tiež som sa už snažila byť ten najnápomocnejší človek a skončila som akurát osratá a jediná som z toho vlastne vyšla nešťastná)
Ale kašľať, dám to sem, čakajú ma ešte iné vysvetľovania ľuďom, po tom čo plánujem.
1. nesmieš spyšnieť a niečo si namýšľať, môžeš si povedať, že si dobrá, ale že to môže spraviť ktokoľvek - jednou z dôležitých čností je pokora - a ak vďaku neočakávaš, prežiješ, keď sa nedostaví
@cjubou@24 to je tvoj uhol pohladu, ludia su povacsine sebecke ku*vy, len male percento ako my ma vnutornu radost ked niekomu moze pomoct.
Boh je len namotavka pre slaboduchych ludi. Ako ti pomaha boh ? Tym ze v neho veris tak mas umelo silnejsiu istotu vo veciach co robis, ale v skutocnosti si to ty sam co robi veci.
A keby sme sa aj chvilu tvarili ze existuje (krestansky, alebo aky chces) boh, on nevie robit zasahy aby menil a ovplyvnoval situacie tu na zemi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
a inak nemám veľmi rada filozofovanie o tom, čo je šťastie... viem, kedy budem šťastná (to jest čo ma poteší, čo ma urobí po sčítaní viac šťastnou ako nešťastnou, v zmysle predchádzajúceho odstavca) a to mi stačí.
ako ho dosiahnuť? to je ťažké, je to zmes vlastnej roboty, zásahov ostatných a šťastnej náhody. na niektoré veci (napríklad profesionálny úspech) môže existovať nejaký návod, ale prevažne odpovede na túto otázku považujem za bullshity.
šťastie = pocit, vyvolaný väzbou dopamínu na príslušné receptory v mozgu, k uvoľneniu dopamínu dochádza následkom mechanického, sluchového, či iného zmyslového vnemu ktorý je interpretovaný ako pozitívny (prípadne nervovým vzruchom spôsobeným myšlienkou, nápadom), alebo účinkom zablokovania dotyčných receptorov látkami dopamínu štruktúrne podobnými - niektoré drogy - napr. kokaín
(a toto píšem prosímpekne z hlavy)
to je tak krásne chladné a cynické!
to nebolo cielené - vieš, že ja som cynický zriedkavo - len som to poňal z biochemického pohľadu
zo Zeme, ale absolvoval som trojročnú modifikáciu na katedre biochémie PrifUK
šťastie je potešenie z dosiahnutej veci, zážitku, čohokoľvek a trvá krátko, lebo naše ciele sú konečné, pretože sme sebecký a nevieme sa s ničím uspokojiť. človek je najšťastnejší, keď urobí šťastným niekoho iného, nezištne a bez toho aby očakával že mu to bude rovnako vrátené. Pravé šťastie ide ruka v ruke s dobrom a láskou k Bohu a blížnym.
neviem, nie som odborník :p
povedal by som, že je tam kvalitatívna odlišnosť - mám lepší pocit pri spomienke na to, ako som niekomu pomohol, ako pri spomienke na kúpenie si novej knihy
a preto máš iným pomáhať stále a budeš stále šťastná - a už sa teším ako mi zneguješ toto
áno, ale v iných oblastiach nie je úspech zaručený, kým tu sa ti vyplatí už len snaha
budem fakt extra super hnusná a vymodelujem situáciu:
občas úspešné, občas neúspešné (ako to už býva) pokusy pomáhať blízkym ťa vedú k namýšľaniu si, aký si skvelý človek, na ktorého sa dá obrátiť. ostatní to v skutočnosti oceňujú asi tak, že ťa sebecky využívajú a ty sa z toho ešte tešíš a staviaš na tom svoj život. (tiež som sa už snažila byť ten najnápomocnejší človek a skončila som akurát osratá a jediná som z toho vlastne vyšla nešťastná)
Ale kašľať, dám to sem, čakajú ma ešte iné vysvetľovania ľuďom, po tom čo plánujem.
1. nesmieš spyšnieť a niečo si namýšľať, môžeš si povedať, že si dobrá, ale že to môže spraviť ktokoľvek - jednou z dôležitých čností je pokora - a ak vďaku neočakávaš, prežiješ, keď sa nedostaví
2. bez Boha človek nič nezmôže
Boh je len namotavka pre slaboduchych ludi. Ako ti pomaha boh ? Tym ze v neho veris tak mas umelo silnejsiu istotu vo veciach co robis, ale v skutocnosti si to ty sam co robi veci.
A keby sme sa aj chvilu tvarili ze existuje (krestansky, alebo aky chces) boh, on nevie robit zasahy aby menil a ovplyvnoval situacie tu na zemi.
namotávka pre slaboduchých ? no nechceš hádam povedať, že všetci kresťanskí filozofi a mnohí vedci boli slaboduchí
veci robí človek ale s Božou pomocou
Boh robí zásahy, len si to ľudia nevšímajú
Šťastie je pre každého niečo iné. Tam kde niekto vidí šťastie, ty nemusíš vidieť nič.
Každý vie čo pre neho šťastie znamená, i keď niekedy nevie ako ho dosiahnuť...
Boh neexistuje a nerobi zasahy, ale to je zbitocna debata. Radsej nech si kazdy mysli ako to citi.
debata nie je zbytočná, keď nie je zbytočná jej téma
Ale opat dodavam, ze kazdy podla svojej chuti.