Demokracia je asi tak realna ako komunizmus. Vlastne vzdy, za akehokolvek rezimu sa ludia len snazia priblizit tomu co teoreticky dali na papier. Je to ako zadanie, vela sa vymysli, ale v praxi sa vzdy vela z toho nedostane von, za chodu zmeni. Boze, vsak sme len ludia, co cakame?
ale aj tak neviem, čo je podstatou tejto otázky/témy/oznamovacej vety.
že či súhlasím s tým, že legitimizujem nejakú populačnú väčšinu k tomu, aby si volili zástupcov, ktorí budú (aspoň v teoretickej rovine) prezentovať a pokúšať sa znormatívniť ich myšlienky, názory a postoje? a že či súhlasím s tým, aby sa dodržiavanie a neporušovanie týchto nimi vymyslených zákonov a zásad a obmedzení, vymáhalo hoc aj represívne, hoc aj pod hrozbou trestu smrti alebo zastrčenia ho väzenia?
nuž, obávam sa, že s takým niečím nemôžem s radosťou súhlasiť.
ale tak každopádne, nik z tých, čo s tým súhlasí, sa ma ani neobťažoval spýtať, či s tým súhlasím a či súhlasím alebo nesúhlasím, tie pravidlá, s ktorými oni súhlasia, sú tak či onak aplikované aj na mňa, čiže je približne jedno, či s tým súhlasím alebo nesúhlasím.
@spisovatel všetci "velice dobre vieme" že toto nie je demokracia,aj ked je to vo svete uznané za demokratický,tento režim,ktorý reprezentuje slovensko,čiže formálne sa jedná o demokraciu a asi naj. problémom je korupcia a bývalé tunelovania slov národa,myslím si že to ľud pociťuje najviac na slovensku.
@violinkenneth našlo by sa zopár takých nedemokratov. môžeš hľadať napríklad medzi tými politológmi, ktorí preferujú iné než normatívne demokratické riadenie spoločnosti.
tak akože demokracia reálne nefunguje. a neviem teda, či by som s ňou súhlasila, keby fungovala niekde, kde by som sa jej mohla zúčastniť, pretože som sa jej nikdy nezúčastnila a pochybujem, že niekedy budem mať tú možnosť.
@elemia pokiaľ nie je zmanipulované sčítavanie hlasov, tak akákoľvek priama/nepriama demokracia funguje približne úplne presne tak, ako má teoreticky fungovať.
@alpynus pokiaľ.
ale za tým je viac (než nejaké voľby do parlamentu, či voľby prezidenta,) čo som mala na mysli tým nefungírovaním. no nemám nejako záujem sa v tom pitvať.
@attis s demokraciou sa dá súhlasiť alebo nesúhlasiť? demokracia má nejaký celistvý názor? by som povedal že si o nej môžem niečo myslieť, ale pojmy súhlasím/nesúhlasím pri nej nedávajú zmysel.
ano je to tak ... system ktory tu mame je v pohode, asi najlepsie co zatial bolo ... to ludsky charakter je na pitchu ... ale naco zase nadavat na politikov ze kradnu, ked vacsina populacie keby bola na ich mieste (pri zdrojoch) robi to iste ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
že či súhlasím s tým, že legitimizujem nejakú populačnú väčšinu k tomu, aby si volili zástupcov, ktorí budú (aspoň v teoretickej rovine) prezentovať a pokúšať sa znormatívniť ich myšlienky, názory a postoje? a že či súhlasím s tým, aby sa dodržiavanie a neporušovanie týchto nimi vymyslených zákonov a zásad a obmedzení, vymáhalo hoc aj represívne, hoc aj pod hrozbou trestu smrti alebo zastrčenia ho väzenia?
nuž, obávam sa, že s takým niečím nemôžem s radosťou súhlasiť.
ale tak každopádne, nik z tých, čo s tým súhlasí, sa ma ani neobťažoval spýtať, či s tým súhlasím a či súhlasím alebo nesúhlasím, tie pravidlá, s ktorými oni súhlasia, sú tak či onak aplikované aj na mňa, čiže je približne jedno, či s tým súhlasím alebo nesúhlasím.
ale za tým je viac (než nejaké voľby do parlamentu, či voľby prezidenta,) čo som mala na mysli tým nefungírovaním. no nemám nejako záujem sa v tom pitvať.