jednu vec brutalne nechapem tak sa tu spytam plena
Dajme tomu,že som Boh, pohadam sa s jednym anjelikom alias Lucifer a pri tej svojej dobrote ho hned nezničim len ho supnem do pekla, ktore som samozrejme vytvoril origi pre neho a tam ho spavim ja
Satan bol vzdy chytrejsi ako Boh. Satan chcel pre ludi dobre a ked to Boh zistil tak ho chcel znicit. Satan je spravodlivost a Boh je falos! Vzdy by som sa radsej dostal do pekla ku Satanovi ako do spinavej falosnej diery k Bohu...Peklo neni take ako ho poznaju ludia a tak isto ani nebo nie...To si len ludia vytvorli takuto predstavu. Ver v Satana a nicoho sa nemusis báť.
na taketo otazky, co su fakt na rozum, ti krestan povie...otvor si bibliu tam a tam a precitaj si tamto a picoviny budu trepat, ze to netak bolo a uplne od veci, len aby ti zamotali hlavu. Na toto ti fakt asi nikto neda normalnu odpoved. Krestania ziju v rozpravke a snivaju , ze raz pojdu do neba. Do pici pojdu a ne do neba, dementi.
Tak isto aj vsetci ostatni s nimi, co veria v Alaha, Satana, posvatne kravy aj neviem co. Neviem ci boh je, ale ked je, tak nas stvoril tak aby sme sa starali sami o seba.
peklo a nebo nie sú miesta, sú to stavy duše. V nebi je duša blažená, v pekle trpí.
(Aspoň takto to vysvetľujú tí "vzdelaní" v náboženstve.)
Podľa mňa sú nebo aj peklo v pozemskom živote len na postrašenie detí a nesvojprávnych, aby sa chovali slušne, lebo "boha ich potrestá" alebo "pôjdu do pekla".
Dalo by sa však polemizovať, či je nebo to dobré a peklo to zlé. Závisí len od uhla pohľadu. Napríklad ja by som sa v nebi nudila. Je tam ticho a zima - pre mňa hotové utrpenie. Naopak v pekle je teplúčko, oheň (ja som pyroman ), srandičky, opekačky, grilovačky...
takze, ako hovori @6 , otvor si bibliu a citaj, pretoze tvoje otazky su na 200stran, a cokolvek by som ti povedala, by si aj tak nebral vazne, pretoze vychadzam z biblie, a pokial ju beries ako totalnu hovadinu, tak potom ani ziadne uspokojive vysvetlenie nedostanes...
ale neboli by to az take tazke otazky, keby ako argument beries bibliu..
cruz89 su 3 tipy satanizmu ..jeden z nich je verit v matku prirodu a nic nadprirodzene..da sa povedat ze je to ateizmus ale vola sa to satanizmus z dovodu toho nastvat krestanov
no ved o tom hovorim, vsetci chcete dokazy a racionalne fakty, ale odpoved na biblicke otazky su proste v biblii, ktoru tu aj tak nikto za vysvetlenie nepovazuje
Satanizmus je niečo úplne iné, ako nám ho predkladajú cirkevní a iní hodnostári. Bol storočia démonizovaný. Satanisti dávajú dôraz na človeka a prírodu.
Oki Myrush, prosím poskytni teda aj biblické "fakty a argumenty"
trosku zapletene, ale nevadi...predstavte si taky priklad, ze je otec a jeden z jeho synov sa proti nemu vzburi, jednoducho nepocuva, aj ked to co mu hovori otec je na neho dobro...a ked odide z domu, tak skodi dalej a spochybnuje otcovu autoritu...tak je to aj so Satanom, akurat ze ako bolo napisane skor Boh nevytvoril peklo, aby sa tam Satan realizoval. Lebo ziadne peklo neexistuje. To je iba bajka na strasenie deti. Nikde sa o pekle nedocitate. Lae naspat k teme. Dalsia vec je, ze si ked si ten syn zoberie do hlavy, ze ked ludia budu pocuvat jeho, ze sa im bude dobre darit...otec by to nevyriesil tak, ze by zabil syna a potom by uz len zostali otazky ze preco. Nech sa realizuje. A nech dokaze, ze co je pre ludi lepsie. A dnes vidiet, ze tych 6 tisic rokov ludskej nadvlady ludstvo neposunulo vyssie. Skor naopak. Este nejake ozaky?
@18 mile, ale ako mozes porovnavat obycajneho otca a syna s najdokonalejsim stvorenim ever? Odkial sa vobec vzala ta myslienka, ze vobec bude okrem dobra existovat aj nejake zlo? Ked boh bol prvy a vsetko ostatne stvoril on.
ano, biblicky boh je vsemocny, takze Boh stvori cloveka, pre seba, aby s nim mal vztah, cloveku da slobodnu volu sa rozhodnut, ci chce zit s bohom alebo nie, teda takto, keby existovalo iba dobro, clovek sa nema medzi cim rozhodnut, cize nema slobodnu volu, ale boh miluje cloveka a chce aby aj on ho miloval z vlastnej vole..
cize podla biblie je boh vsemocny a nie je pravda ze boh nemoze "zabit" satana aby bola rovnovaha.., v knihe zjavenia je popisany koniec diabla, konecny boj medzi bohom a nim, keedy bude uplne zvrhnuta moc diabla a jeho vplyv na svet...
preco diabol zvadza ludi k zlemu a idu potom do pekla, no tak to preto lebo diabol nikdy neuznal boha ako vladcu vsetkeho, no uvedomuje si ze neporazitelneho neporazi ale kedze ho nenavidi, a vie aky je bozi plan s ludmi, snazi sa mu to prekazit pokial je to mozne, a zviest co najviac ludi tam, kde raz bude on.....
@21 presne, mne to pripada taketo : keby boh znicil Satana, hned akoby si sa mu vzburil, co by povedali ostatni anjeli tam hore? Sak boh by vyzeral dost blbo v ich ociach
Ale aj tak si myslim, ze je to cele len jedna velka rozpravka
dobre si to vysvetlila,,,xixi,, takže diabol prehovori čo najvac ludi na svoju stranu,, a potom jako maju trpiet? vsak ved to je proti zdravej logike ze budes trestat svojich stupencov.
a tak boh je vsemohuci ale radsej si napisal nejaky scenar jako porazi zlo a dovtedy sa tu mame mi ludia trapit, vojnami atd? vsak to sa snami len zarava, aka slobodna volba ?
Diabol a peklo boli vymyslene az neskor, neviem v ktorom storoci, ale bolo to len na strasenie ludi. Tak isto aj ocistec, takze tieto otazky su bezpredmetne...
@27 Podla mna to bola skorej iba zivotna filozofia a to ze sa tam prihodil boh, na vysvetlenie nevysvetlitelneho na zaciatku a neskor sa tam prihadzovali dalsie veci aby ludia boli viac ovladatelni to je jasne. Preto neverim nabozenstvam, stale je to len o ovladani ludi a dostat z nich "desiatok" pre seba . Ver sam sebe a spoliehaj sa na seba, max. na ludi ktorym bezvyhradne veris....
@24 ide o to ze diablovi je ukradnute co bude s ludmi, jemu nezalezi na tom aby sa mali v pekle dobre, ked on sa mat nebude.. jeho jedinym cielom je protivit sa bohu, tak ako uplne na zaciatku chcel byt on vladcom a boh ho zvrhol z neba.. diabol v sebe nema lasku, uz vobec nie k ludom..
da sa to tak povedat, ze boh ma scenar ale ide o to ze vojny a vrazdy na zemi su pricinou hriechu, toho ze clovek si vybral zlo, neposluchol boha
no a boh vytvoril nahradny plan na zachranu ludi, cez jezisa
VIEM ZE PRILEJEM OLEJ TO OHNA TAK ALE MAM ESTE JEDNU TECHNICKO-TEOLOGICKU OTAZKU
jezis ako človek aj so svojim telom vstupil na nebesia,,
tak ale vsetci vravite ze nebo je spiritualne, tak ale podla byblie tam vstupil človek v hmohnej podstate,, teda moze tam iste aj dalsi človek, nie len dusa, či nie?
lebo takto to vyzera ze v neby su vsetky dusicky a duchovia tak ale on jediny tam je s teplotou 37 C
hadam chapete čo naznačujem,, skratka to on si lieta na oblaku alebo jak?
@25 ja neviem ako to bolo na zaciatku, ale najprv sa bohu postavil diabol, a uz tu vznikaju dva poly, potom sa clovek rozhodne ze spapa jablko ktore ma zakazane, a tym sa vzdaluje od boha na stranu diabla
podla biblie bol povodne strom ktory predstavoval moznost postavit sa na druhu stranu (volbu)
@31 mŕtve telo Ježiša Krista zostalo mŕtvym, zatiaľčo jeho duša vstala a vystúpila na nebesia. Aby sa to však ľuďom spred dvoch tisíciek rokov lepšie chápalo, pri nanebovstúpení sa o tele nehovorí.
v biblii sa pise ze po vzmrtvychvstani jezis dostal ine telo- oslavene telo, jasne ze netusim ake je to telo ale urcite ine ako nase fyzicke, a takisto ludia budu mat po smrti take telo
v biblii je nebo dokonca trochu popisovane, neviem preco si vsetci myslia, ze nebo su oblaciky a je tam nuda
Tym co tu veria na nejakeho diabla, peklo, ocistec uplne zajebava... TIETO VSETKY VECI SI VYMYSLELA CIRKEV AZ NESKOR!!! V STREDOVEKU TO POUZIVALI NA STRASENIE LUDI TAKZE NIC TAKE NEEXISTUJE!!!! PICOVINY SU TO!!! VAS KLAMU, ROBIA SI Z VAS 2000 ROKOV PICU!!!
Vzdy sa tato rozpravka bude rozoberat..stale o tom istom a nikto na nic nepride, pretoze je cely Boh a vsetky divy okolo neho velky nezmysel. veria v neho len ludia co sa boja smrti...boja sa toho co potom bude tak sa falosne klanaju niekomu ,kto ani neexistuje...Dalo sa to chapat niekedy pred tisic rokmi, ale ze to robi aj vyspela civilizacia, ktora je vysoko inteligentna..tak tomu nechapem...verte radsej v seba-svoje schopnosti a nie tomu ze vam v zivote nejakym sposobom pomoze Boh...ved sa zamyslite
@33 pricinou zla je nas hriech a teraz sa mozes rozhodnut ci sa vratis k bohu alebo budes nadalej zit v hriechu
a v tych spominanych zjaveniach je pisane ze boh raz zlo zastavi, ale potom uz bude neskoro si hovorit, a dokelu dobre boze verim ti, potom pride sud, kde boh bude spravodlivo sudit
Aj keď nakoniec budeme všetci vzkriesení, nie všetci pôjdu do neba. Každý človek musí urobiť rozhodnutie v tomto živote, kde chce tráviť večnosť. Biblia hovorí, že je nám dané zomrieť len raz a potom príde súd (Židom 9:27). Tí, ktorí boli ospravedlnení, budú večne žiť v nebi, ale neveriaci budú potrestaní večným trestom v pekle (Matúš 25:46).
Peklo, tak ako nebo, nie je len forma existencie, ale doslova skutočné miesto. Je to miesto, kde bezbožníci budú zakúšať nekonečný večný Boží hnev. Budú prežívať emocionálne, mentálne a fyzické muky, vedome budú trpieť hanbou, ľútosťou a nenávisťou.
Peklo je popísané ako bezodná priepasť (Lukáš 8:31, Zjavenie 9:1), ohnivé jazero horiace sírou, kde vo dne v noci budú ľudia trpieť na večné veky (Zjavenie 20:10). V pekle bude plač a škrípanie zubov v hlbokom nešťastí a hneve (Matúš 13:42). Je to miesto, “kde červ neumiera a oheň nevyhasína” (Marek 9:48). Boh nemá záľubu v smrti bezbožných, ale želá si, aby sa odvrátili od svojich bezbožných ciest, aby mohli žiť (Ezechiel 33:11). Ale On si nebude vynucovať naše podriadenie sa; ak sa rozhodneme, že Ho zavrhneme, nemá inú možnosť, len dopriať nám to, čo chceme – život v odlúčení od Neho.
Život na zemi je skúškou – prípravou na to, čo má prísť. Pre veriacich to má byť večný život v bezprostrednej blízkosti Boha. Takže ako sme ospravedlnení a uschopnení k tomu, aby sme prijali večný život? Je len jediná cesta – skrze vieru a dôveru v Božieho Syna, Ježiša Krista. Ježiš povedal: “Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, aj keby zomrel, bude žiť. A nik nezomrie naveky, kto verí vo mňa...” (Ján 11:25-26).
Dar večného života sa zdarma ponúka všetkým, ale musíme sa zriecť svetských pôžitkov a obetovať sa pre Boha. “Kto verí v Syna, má večný život, kto však neposlúcha Syna, neuvidí večný život, ale hnev Boží zostáva na ňom” (Ján 3:36). Po smrti už nebudeme mať príležitosť kajať sa z našich hriechov, pretože keď uvidíme Boha tvárou v tvár, nebudeme mať inú možnosť, len v Neho uveriť. On chce, aby sme k Nemu prišli vo viere a v láske teraz. Ak prijmeme smrť Ježiša Krista ako obeť za náš hriech, ktorým je vzbura proti Bohu, máme zaručený nielen zmysluplný život tu na zemi, ale aj večný život v prítomnosti Krista.
Otázka: Čo sa stane po smrti? Biblia hovorí, že vo chvíli smrti človek prechádza do neba alebo do pekla podľa toho či prijal Krista ako svojho Spasiteľa. Pre veriacich smrť znamená odchod z tela a príchod do prítomnosti Pána - do neba(2 Korintským 5:6-8; Filipským 1:23). Pre neveriacich po smrti začína večný trest v pekle (Lukáš 16:22-23).
Toto sú konečné večné destinácie pre všetkých ľudí – určené podľa toho, či človek uveril v Ježiša Krista ako jediného Spasiteľa, ktorý ho zachráni od hriechu.
19: porovnavat mozem, kedze ten vztah je velmi podobny, akurat ze clovek je nedokonaly otec
ta myslienka sa vzala v mysli Satana, jednoducho chcel to, co ma Boh...aj za cenu toho, ze budu trpiet koniec koncov ale pacilo by sa mu, keby ho uctievali...co vlastne vacsina teraz robi
20: syn, ano syn, lebo ked to tak vezmes tak sme vsetci...lebo bez neho by sme tu neboli...bez neho by neboli nasi rodicia atd...a nie je syn ako syn, cize duchovna bytost matku mat nemusi...a to ze sa Jezis narodil, to bola jeho podoba na zemi...a Jezis bol vlastne obycajny sice dokonaly ale obycajny clovek az dokym sa nedal pokrstit...
21: kto by kladol otazky? ludia...lebo keby bolo aj vsetko dobre, hned by sa nasiel niekto, kto by povedal: ked to moze byt takto, nemoze to byt aj inak? nemozeme si vladnut sami? je to cele skor o spochybneni Bozej autority a o tom, kto ma pravo vladnut nad svetom
Diabol je taký dobrák od kosti, že chce sa so všetkými podeliť o to "svoje peklo". On sa vyžíva v nešťastí druhých. Diabol nemá žiadnú svojú moc, má len tú moc ktorú dostal od Boha. Diabol človeka môže len pokúšať. Ak s tým človek súhlasi môže ho aj ovládať. Diablovi neprináleží moc brať do pekla ľudí, on len vykonáva rozhodnutia Boha a aj rozhodnutia človeka. Diabol je len vykonávateľ večného trestu nad človekom.
Boj medzi dobrom a zlom je už dávno vyhratý v prospech dobra.
Iz 30:33 Lebo už dávno je pripravené peklo; aj to je prihotovené kráľovi; hlboké, široké učinil; čo do jeho popravišťa, jesto oheň a dreva mnoho; dych Hospodinov, ktorý je ako potok síry, ho zapáli.
Zj 6:8 A videl som a hľa, plavý kôň, a tomu, ktorý sedel na ňom, bolo meno smrť, a peklo išlo spolu za ním. A bola im daná moc nad štvrtinou zeme, zabíjať mečom, hladom a smrťou, a aby hynuli ľudia od zemskej zveri.
Zj 20:13 A more vydalo mŕtvych, ktorí boli v ňom, i smrť i peklo daly mŕtvych, ktorí boli v nich, a boli súdení jeden každý podľa svojich skutkov.
Zj 20:14 A smrť a peklo boly uvrhnuté do toho ohnivého jazera. Toto ohnivé jazero je tá druhá smrť.
Hoz 13:14 Z ruky pekla ich vyplatím; vykúpim ich zo smrti. Ale nie! Kde sú, ó, smrť, tvoje mory? Kde, peklo, tvoja nákaza? Lútosť bude skrytá pred mojimi očima!
neviem sice aky preklad mas ty, ale tak tazko sa z neho cita
Izaias 30:33 sud nad Asyriou, ktory vykonal Babylon...ziadna linka na peklo.
Zjavenie 6:8 otvorenie 4 pecate...cize smrtelne biely kon a pise sa tam aj o nedostatku potravin, smrtelnom mori a divych zvieratach...co to ma s peklom? a inak dnes sa to vsetko deje, toto je len jedna z predpovedi Zjavenia Janovi.
Zjavenie 20:13 jeden z obraznych zjaveni, akych je v Zjaveni neurekom...a co sa tyka toho pekla co je tam spomenute, pozri si co znamena slovo Hades, ktore je v povodnom texte. Znamena vseobecny hrob ludstva, ziadny link na peklo, muky utrpenie jednoducho stav necinnosti tak ako kazdy clovek, co umrie...cize ziadne peklo.
Zjavenie 20:14 ano smrt je nepriatelom ludstva. Aj hades je. Tie vznikli nasledkom hriechu Adama a Evy. Preto budu znicene. Zase raz slovny obraz - ohnive jazero. Symbol toho, ze uz nikdy nebudu existovat.
Hozeas 13:14 pise sa tu o vzkrieseni ludi...zo vseobecneho hrobu ludstva a spomina sa aj smrt, cize je to vers ktory ma vela spolocne s tym pred nim (Zj 20:14). Cize vykupeni zo smrti, nie z pekla.
dakujem za texty, vidim ze sa vyznas lebo si ich nasla bleskovo - co by som ja asi nezvladol ale ani jeden nehovori o pekle
@63 a co tie martinmove?? jezis priamo hovori, co bude s tymi ktori v neho neveria, budu uvrhnuti do ohnivej pece, ohn. jazera, kde bude plac a skripanie zubov, .. to nie je pisane o minulosti, a tom co pride..
je zaujimave ze neveris v peklo,.. co teda bude po smrti?
@66 neverim, lebo si neviem predstavit, aby dokonaly Boh vytvoril nieco, aby tam mucil ludi, ktori v neho neveria. Ved by to potom nebola slobodna vola. A text z Matusa 13:42 to je zase cele spojene so Zjavenim. Ano, ludia, co robia zlo a nechcu sa napravit musia byt zniceni. A raz a navzdy, a nie aby ich niekto trapil. A pouziva sa tam presne to iste co v Matusovi 8:12. A ten hovori o tom, ze zidovsky narod prestane byt vyvoleny. A tak ako Lukas 13:28 to rozvadza dalej, ze uvidia Abrahama, Izaka, Jakoba ako vzkriesenych ku zivotu ale ich odsudenych na smrt.
Cela biblia si protireci ...Pravy krestan by mal vediet odpovede na otazky: Prečo starý zákon nespomína peklo, ale nový zákon áno?
Prečo boli učeníci prekvapení Ježišovým zmŕtvychvstaním? Veď Ježiš im povedal, že sa to stane. (Matúš 16:21, 17:22-23, 20:17-19 Marek 9:31, 10:34 Lukáš 9:22, 18:33)
Prečo Ježiš v evanjeliách učí vykúpenie pomocou činov, ale Ján opisuje vykúpenie pomocou viery?
Ako máme veriť Marekovmu výkladu písma, ak nám neposkytne žiadne konkrétne údaje?
Prečo Matúš spomína Jeremiášovo proroctvo (Matúš 27:9-10), keď Jeremiáš také proroctvo nemal?
Prečo Pavol nikdy necitoval Ježiša z evanjelií ani nikdy neukázal, že niečo o živote a učení Ježiša vie?
Prečo boli apoštoli vo svojom výklade písma taký povoľní?
Ako je možné, že význam mnohých slov a pasáží sa stratil?
Ako je možné, že niektoré písomnosti neboli prijaté do „oficiálnej“ verzie napriek tomu, že boli spísané prorokmi a očitými svedkami?
Ako je možné, že Biblia sa dá vyložiť mnohými spôsobmi?
Či Boh nechce, aby sme jeho slovo chápali správne?
Prečo modlitba nefunguje, napriek tomu, že v Biblii je mnohokrát prisľúbené, že bude fungovať? ( Ján 14:14 napríklad )
Prečo kresťania nečinia väčšie zázraky ako Ježiš? Veď on sám povedal že budú. Kontext jasne hovorí o zázrakoch. ( Ján 14:12 )
Prečo neboli zázraky z Biblie dokázané?
Prečo sa „veľké“ zázraky nedejú dnes? Cirkev má na to povolenie od Ježiša a bola by to vynikajúca cesta, ako ukázať pravdivosť kresťanstva a zachrániť všetky duše.
Prečo cirkev bezhlavo uznáva zázraky z Biblie a bezhlavo odmieta všetky iné?
Prečo je autorstvo niektorých Biblických kníh otázne? Prečo mnohé knihy v Biblii nemajú žiadnu zmienku o autorovi? Prečo sú niektoré Biblické knihy pseudopigrafické? (klamú o autorstve)
Prečo sa písmo nezachovalo v „perfektnej“ podobe?
Ako je možné, že preklady a výklady si niekedy v detailoch odporujú? Nechce Boh, aby sme mali jeho slovo v dokonalej podobe?
Prečo sú ženy opisované ako podradné mužom?
Prečo je väčšina písma adresovaná len slobodným mužom? Boh sa nebaví zo ženami a otrokmi?
Prečo Biblia uznáva otroctvo? (Exodus 21:20-21, Deuteronomy 15:17, Leviticus 25:44-46, Ephesians 6:5-7, 1 Timoty 6:1, 1 Peter 2:18,21. a iné)
Prečo Biblia zobrazuje Boha horšieho ako Hitlera? (Deuteronomy 20:16-17)
Ak Biblia je slovo Božie, tak potom sám Boh o sebe tvrdí, že je zlý. A Boh má vždy pravdu.
Biblia neodsudzuje polygamiu. Na niektorých príkladoch ju dokonca schvaľuje a odporúča. Tak prečo je dnes pre kresťanov zakázaná?
Prečo Biblia neposkytuje objektívne rady ako sa zachovať v situáciách ako: vojna, potrat, pôžičky, disciplína v chráme...?
Ako môže Ježišova smrť zmazať hriechy iných? A prečo je potrebná jeho smrť?
To je ako keby som zabil svojho syna, pretože susedov syn spáchal zločin. Ja mám schopnosť odpustiť a zabudnúť bez požiadaviek a skrytých záujmov. Prečo to neurobí aj Boh? Chce jednoducho krv?
mysli ze cosi logiky to v sebe ma ale mne spoluziacka hovorila ze ty ked zomries spoznas boha a tym ze budes zly pojdes do pekla kde vsak budes trpiet tym ze nebudes moct byt pri bohu
@68 ako tak studujem tvoje slovicko hades, konecne mi svitl nemam originalny text, ale citam, ze hades je v starom zakone, a znamena daco take co pises, miesto kde su ludia oddeleny od boha po smtri a cakaju na sud, ktory pride pre vsetkych ludi naraz, cize zatial su v "pekle"...
po sude sa spomina iny vyraz na oznacenie pekla, nie hades ale hinnom, neviem ci je to po hebrejsky alebo grecky, ale je to ine slovo ako hades=šól po hebr., a citaty o pekle, ci ohnivom jazere zo zjavenia sa uz netykaju hadesu, ten bol pred sudom
@69 ty!, fakt dobre otazky, co keby si dal kazdy den jednu, lebo toto je moc!...
ale je rozdiel medzi starym a novym zakonom, meni sa vztah boha k cloveku, v starom zakone je boh ten ktory prikazuje a ty plnis a dari sa ti, ak neplnis, boh kruto tresta, v novom zakone, sa boh pozera na ludi cez svojho syna, vidi co jezis urobil aby nas zachranil, a kedze jeho obet je dokonala a staci bohu na zmytie viny, odpusta a nespomina viac,.. vztah k ludom je intimnejsi, partnerskejsi..
@74 ano...hades a seol...presne...aj ked ja hebrejsky neviem...a ani grecky akosi viem ze hades je vseobecny hrob ludstva a seol to, co bude potom, ked ludia budu odsudeni na zaklade toho, ze sa nekajali jednoducho...aspon dufam ze to mam spravne
Boh stvoril svet... a Adama a Evu... po jablku a hadovi ich vyhnal z raja, mali 2 deti, Caina a Abela, jeden zabil druheho (nvm kto koho a ostal im len jeden syn...
Je vedecky dokazane ze zem vznikla vybuchom istej hviezdy, ludia vznikli evoluciou z ludoopov (v celej biblii nebolo napisane ze Adam a Eva boli opice). Ako je mozne ze hadi existuju ked boh hada zabil po tom incidente z jablkom? Preco v celej biblii nebola ani zmienka o dinosauroch? Ako mozu byt ludia ked Adam a Eva mali potom len jedneho syna? Co spal so svojou mamou? Alebo mali este jedno dieta, dceru? Spal so svojou sestrou? A ich deti medzi sebou? Z nicoho nic tam bolo vela ludi a potom velka potopa kde prezila len Noemova rodina... Zase incest???
Ludia verili dokonca ze aj zem je plocha... Nevedeli ze existovali dinosauri, nepoznali ziadne vymrete zviera tak tam trepli hada. Ako... verim v evoluciu
35,, boha čo ma kazis,,, vsak ked ježis vstal z mrtvich vsak k nemu dosel ten jeho apostol (tomas tusim) a vopchla mu prsty do ran ktore mal od ukrizovania, takze to znamena ze vsal zmrtvich aj fyzicky!!!
tak teraz de je to jeho fyzicke telo? na oblaciku v neby?? alebo jako jeto?
@84 - tak, tak...a tusim, ze to bolo tak, ze nenasli jeho telo ani v hrobke...ja som toho nazoru, ze ludia co pisali Bibliu, tak to mysleli doslovne, akurat to bolo pisane v uplne inej dobe, a tak su tam taketo nezmysli, a tak si to zacali krestania vysvetlovat obrazne...
uff...ece ze v toto neverim a nemusim si lamat hlavu, jednoducho biblia je podla mna najzlozitejsia legenda aku som kedy videla, Kristus si v dakanej udrziava cool popularitu, no povedzte, kto je taky ako ze kazdy z nas aspon kazdy druhy den spomenie jeho meno, ci v nadavke alebo v modlidbe.
POdla mna ide o to, aby ludia v tom obdobi nekonali zle a velky bubak bol satan a peklo, ako odmenu za ich dobry zivot bol raj; ale v starom rime z toho spravila nieco nadpozemske az monstrozne co sa sirilo po celej europe! nezdravym sposobom sa z toho stal fanatizmus ktory pretrva vlastne az dodnes ale nie az takym sadistickym sposobom.
Mozno mierne pripustam alternativu, ze nieco nadpozemske je, ale bolia ma prsty a nechce sa mi moja myslienka na tri strany A4 vypisovat.
fuu takžeee mno podla mna boh dal aj svojim anjelomm slobodnu volu tak ako nam a on ako najlepšie najdokonalejšie dobro predsa nikoho nezahubí , padly anjel lucifer sa rozhodol odedlit ale peklo nemozžeme chapat ako nie´čo horuce z rozpravok je to nejake miesto zlaa a preoč mno by ta tam vzal mno preto aby mal stupencov je mu ide o to že je pyšný a chce vladnut , no a ten sud nebude ta sudt boh len ti ukaže co si za svoj život vykonal a odsudiš sa sam , sam si prijmeš svoju zodpovednost za tento život a vlasten podla mna to je len moja teoria boh ako ja ho berem ako upolne dokanalu lasku ako ten najkrajši zažitok zo života AKO PRSOTE LASKA UMOCNENA NA MILION TAK ON PODKA MNA KADEHO SPASI A DA MU MOžNOST OLUTOVAT SVOJE CHYBY A NAPRVAIT ICH V OčISTCI , NEMYSLIM žE AK POLžIL Z ANAS SBVOJ žIVOT ZA VšETKYCH , BRAL BY HO NAAM ... IDE LEN O VIERU V NEHOO NEMU SI BYT NEJAKa fanatickaaa staič taka obyčajan jednoducha take to spolahnutie sa ked to dokažeme voči sebe prečo nie voči bohu hm ??
Radim ti aby si nad takymito vecami narozmislal.Ved ked umres tak to zistis.NO a ked ta to tak velmi sere mas tu kopec nazorov z ktorych si mozes vybrat
@86 v strom rime? Ktorom? V tom kde krestanov nahanili a zabijali? V tom Rime, kde ucitievali pohanskych bohov a nutili VSETKYCH aby ho oslavovali verejne? A kto neoslavoval bol popraveny? Totiz narazam presne na 24. December kedy sa oslvoval zimny slnovrat ci co (proste pohania vtedy oslavovali boha slnka) a krestania sa bud prisposobili a uctievali tiez tohto boha alebo neprisposobili a boli popraveni.
Inak tu krasne vynika absurdita celych Vianoc v podani rimskokatolickej cirkvi, ked si posunuli sviatky ako sa to hodilo - zhodou okolnosti na sviatky kedy oslavovali ludia pohanskych bohov.
Pretoze bolo dokazane, ze Jezis sa musel narodit niekedy v Januari a nie v Decembri...
Inak tato otazka ma absolutne netrapi pre mna je boh mrtvy a ziadny satan nie je... Je len "matka priroda"
zacitovala som z knihy Rady zkušeného ďábla od C.S.Lewisa, pretože si myslím, že diablova najväčšia taktika je oklamať ľudí, že žiadne peklo neexistuje a preto sa nemajú čoho báť a môžu si žiť svoje životy naďalej v hriechu. diabol je príliš inteligentný ale je ten najväčší klamár. hovoríte o racionálnom myslení a o ateizme, ale Boh, to je niečo viac ako naše obmedzené myslenie. je to niečo OVEĽA viac a myslím, že na tom doslova "smrteľne" záleží...
Poniektori mi pripadate akoby ste chceli, zeby vam niekto ukazal, ze aha moj zlaty toto je Boh a toto je Satan, no a presne tak a tak to tu funguje, este mozno zeby Boh vam porozpraval ako to vsetko je, no a mozno potom, ta joj Pane Boze, ty fakt si. Ale to nie je politicka strana, ale VIERA, t.j., ze v to verim. Ked maju dvaja vztah, ale ten vztah myslim, ktoreho hodnoty nie su len sex, tak chlap zene veri, ze ho miluje, tak isto naopak, ale ukazat sa to neda. Je to viera (nie veda).
lol nemam nervz citat to cele ale mam takz nazor ze boh rozhodne nemoye bzt len dobry lebo zrejme bz podla mna teda potom nemohol vytvorit zlo, asi bude neutralny a ak vie vsetko tak ako sa pise, tak (kafka o tom napisal poviedku) by mal vediet zrejme co by sa stalo keby a teda kedze vsetko so vsetkym suvisi realne nie je nic zle ani dobre iba zle pre a dobre pre cize by to nemal ani sudit on, teda vychadzajme z toho ze boh stvotil vsetko a teda aj zlo a diabla, tym ze by znicil diabla aby si sam odporoval, nemoze to predsa len tak vziat spat a teda problem vyriesil takymto sposobom(z toho teda aspon mne vychadza ze boh by teoreticky mohol byt vsemocny ale len do tej miery ze by vedel sice vsetko ale nie splnit naraz viac navzajom si odporujucich podmienok napr. vytvorit nezdvihnutelny kamen(uplne) a zaroven ho zodvihnut bez porusenia prvej podmienky), moj nazor je ale v celku k bohu dost negativny hlavne v tom zmysle ze sa jedna o vsemocnu bytost(teda do urcitej miery) lebo ak by mal byt skutocne dobry tak by svet nestvoril tak ako je ale bez zla pripadne by ho niekam izoloval(a nemyslim tym do cloveka alebo tak), ono je pravda ze teraz mame my ludia vlastne moznost si vybrat ci budeme dobri alebo budeme robit zle ale realne ten co to vymyslel musel byt uchyl, sadista alebo nieco take, pripadne pripustam aj moznost ze sme boli stvoreni ako urcity experiment aby sa tie vyssie bytosti mohli rozhodnut v niecom a skusili ako na to mozu ich ´ludia´ zareagovat a co si maju pripravit(nejaky simulator), pripadne sme ako jedna zo starsich verzii neskor zrejme upravenych zlo by v tomto pripade mohlo byt aj nejaky bug. ja osobne som proti uctievaniu akehokolvek bozstva. atkto o tom uvazujem ja.
jeden možný pohľad je ten, čo napísala xyz666 @7 .
ten je skvelý.
druhý možný pohľad je cez princíp duality - všetko v našom svete/vesmíre je duálne - MUSÍ byť, všetko má proste protiklad, lebo z dvoch vzájomne protikladných vecí vzniká rovnováha, a na to, aby sa niečo nezrútilo to potrebuje byť v rovnováhe, vieme?
boh sa so satanom nepohádal, ani nič také. oni sa dohodli, a rozohrali hru. Možno ich baví, možno nie, možno niekedy áno a niekedy nie, možno sa občas niektorý z nich na toho druhého fakt naštve, ale hnev veľmi rýchlo skončí, keď si spomenie na to, že je to predsa len hra ktorá slúži na udržanie celého toho stroja v chode.
+ nie, boh nie je všemocný. Teda... aby som bol presnejší, bytosť, ktorú kresťania chápu pod pojmom Boh, nie je všemocná. Vrámci nášho sveta (teda toho, ktorý stvorila) áno, každopádne sú svety nad tým naším, a pravidlá nad tými našimi, ktoré nemôže obísť ani "Boh", pretože musí tiež existovať vrámci nich.
(Môžete si to predstaviť takto: píšete poviedku, vlastne tvoríte svet a osudy ľudí v ňom, a ste pre nich boh. Vrámci ich sveta ste všemocní, môžete čokoľvek. Ale stále sa musíte podriaďovať pravidlám sveta, v ktorom žijete vy, takže napríklad nemôžete do "reálneho" sveta svoje postavy z tej poviedky vytiahnuť.)
@11 - práve naopak, pokiaľ bibliu berieš ako pravdivý zdroj, práve VTEDY žiadne uspokojivé otázky nedostaneš... pokiaľ teda myslíš aj vlastným mozom. Biblia nedáva odpovede, biblia dáva náhražky odpovedí pre uspokojenie ľudí ktorí sa nepýtajú, ale boja neistoty.
A to je pekelný rozdiel, takpovediac .
A asi dobre nechápeš význam slova argument, z čoho vyplýva aj to, že si ho divne použila, a aj to, že kniha tohto typu sa za argument považovať nedá.
@15 - a prosímťa, neurážaj otázku duality tým, že ju nazveš "biblická otázka", budem ti vďačný.
...na viac reagovať nebudem, lebo by to aj tak nikto nečítal.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
96 komentov
Tiež tomu nerozumiem a rád si počkám na kresťana, ktorý mi to objasní.
Tak isto aj vsetci ostatni s nimi, co veria v Alaha, Satana, posvatne kravy aj neviem co. Neviem ci boh je, ale ked je, tak nas stvoril tak aby sme sa starali sami o seba.
Viva la ateismus.
peklo a nebo nie sú miesta, sú to stavy duše. V nebi je duša blažená, v pekle trpí.
(Aspoň takto to vysvetľujú tí "vzdelaní" v náboženstve.)
Podľa mňa sú nebo aj peklo v pozemskom živote len na postrašenie detí a nesvojprávnych, aby sa chovali slušne, lebo "boha ich potrestá" alebo "pôjdu do pekla".
Dalo by sa však polemizovať, či je nebo to dobré a peklo to zlé. Závisí len od uhla pohľadu. Napríklad ja by som sa v nebi nudila. Je tam ticho a zima - pre mňa hotové utrpenie. Naopak v pekle je teplúčko, oheň (ja som pyroman ), srandičky, opekačky, grilovačky...
ale neboli by to az take tazke otazky, keby ako argument beries bibliu..
Oki Myrush, prosím poskytni teda aj biblické "fakty a argumenty"
"otec by to nevyriesil tak, ze by zabil syna a potom by uz len zostali otazky ze preco."
Kto by kládol tie otázky?
My ľudia by sme sa zrazu pýtali, že prečo niet vojen, chorôb etc. ?
Celé toto vysvetlenie mi pripadá ako nepodarená stavka medzi Bohom a Diablom, ktorí sa škriepia a dokazujú si, čo je lepšie pre ľudstvo.
cize podla biblie je boh vsemocny a nie je pravda ze boh nemoze "zabit" satana aby bola rovnovaha.., v knihe zjavenia je popisany koniec diabla, konecny boj medzi bohom a nim, keedy bude uplne zvrhnuta moc diabla a jeho vplyv na svet...
preco diabol zvadza ludi k zlemu a idu potom do pekla, no tak to preto lebo diabol nikdy neuznal boha ako vladcu vsetkeho, no uvedomuje si ze neporazitelneho neporazi ale kedze ho nenavidi, a vie aky je bozi plan s ludmi, snazi sa mu to prekazit pokial je to mozne, a zviest co najviac ludi tam, kde raz bude on.....
tot zhruba krestanska teologia..
Ale aj tak si myslim, ze je to cele len jedna velka rozpravka
a tak boh je vsemohuci ale radsej si napisal nejaky scenar jako porazi zlo a dovtedy sa tu mame mi ludia trapit, vojnami atd? vsak to sa snami len zarava, aka slobodna volba ?
Pre mňa nie je reálna ani jedna zo spomenutých vecí.
da sa to tak povedat, ze boh ma scenar ale ide o to ze vojny a vrazdy na zemi su pricinou hriechu, toho ze clovek si vybral zlo, neposluchol boha
no a boh vytvoril nahradny plan na zachranu ludi, cez jezisa
jezis ako človek aj so svojim telom vstupil na nebesia,,
tak ale vsetci vravite ze nebo je spiritualne, tak ale podla byblie tam vstupil človek v hmohnej podstate,, teda moze tam iste aj dalsi človek, nie len dusa, či nie?
lebo takto to vyzera ze v neby su vsetky dusicky a duchovia tak ale on jediny tam je s teplotou 37 C
hadam chapete čo naznačujem,, skratka to on si lieta na oblaku alebo jak?
podla biblie bol povodne strom ktory predstavoval moznost postavit sa na druhu stranu (volbu)
v biblii sa pise ze po vzmrtvychvstani jezis dostal ine telo- oslavene telo, jasne ze netusim ake je to telo ale urcite ine ako nase fyzicke, a takisto ludia budu mat po smrti take telo
v biblii je nebo dokonca trochu popisovane, neviem preco si vsetci myslia, ze nebo su oblaciky a je tam nuda
a v tych spominanych zjaveniach je pisane ze boh raz zlo zastavi, ale potom uz bude neskoro si hovorit, a dokelu dobre boze verim ti, potom pride sud, kde boh bude spravodlivo sudit
Peklo, tak ako nebo, nie je len forma existencie, ale doslova skutočné miesto. Je to miesto, kde bezbožníci budú zakúšať nekonečný večný Boží hnev. Budú prežívať emocionálne, mentálne a fyzické muky, vedome budú trpieť hanbou, ľútosťou a nenávisťou.
Peklo je popísané ako bezodná priepasť (Lukáš 8:31, Zjavenie 9:1), ohnivé jazero horiace sírou, kde vo dne v noci budú ľudia trpieť na večné veky (Zjavenie 20:10). V pekle bude plač a škrípanie zubov v hlbokom nešťastí a hneve (Matúš 13:42). Je to miesto, “kde červ neumiera a oheň nevyhasína” (Marek 9:48). Boh nemá záľubu v smrti bezbožných, ale želá si, aby sa odvrátili od svojich bezbožných ciest, aby mohli žiť (Ezechiel 33:11). Ale On si nebude vynucovať naše podriadenie sa; ak sa rozhodneme, že Ho zavrhneme, nemá inú možnosť, len dopriať nám to, čo chceme – život v odlúčení od Neho.
Život na zemi je skúškou – prípravou na to, čo má prísť. Pre veriacich to má byť večný život v bezprostrednej blízkosti Boha. Takže ako sme ospravedlnení a uschopnení k tomu, aby sme prijali večný život? Je len jediná cesta – skrze vieru a dôveru v Božieho Syna, Ježiša Krista. Ježiš povedal: “Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, aj keby zomrel, bude žiť. A nik nezomrie naveky, kto verí vo mňa...” (Ján 11:25-26).
Dar večného života sa zdarma ponúka všetkým, ale musíme sa zriecť svetských pôžitkov a obetovať sa pre Boha. “Kto verí v Syna, má večný život, kto však neposlúcha Syna, neuvidí večný život, ale hnev Boží zostáva na ňom” (Ján 3:36). Po smrti už nebudeme mať príležitosť kajať sa z našich hriechov, pretože keď uvidíme Boha tvárou v tvár, nebudeme mať inú možnosť, len v Neho uveriť. On chce, aby sme k Nemu prišli vo viere a v láske teraz. Ak prijmeme smrť Ježiša Krista ako obeť za náš hriech, ktorým je vzbura proti Bohu, máme zaručený nielen zmysluplný život tu na zemi, ale aj večný život v prítomnosti Krista.
mozem ti povedat ze to nie je zo strachu zo smrti
Toto sú konečné večné destinácie pre všetkých ľudí – určené podľa toho, či človek uveril v Ježiša Krista ako jediného Spasiteľa, ktorý ho zachráni od hriechu.
19: porovnavat mozem, kedze ten vztah je velmi podobny, akurat ze clovek je nedokonaly otec
ta myslienka sa vzala v mysli Satana, jednoducho chcel to, co ma Boh...aj za cenu toho, ze budu trpiet koniec koncov ale pacilo by sa mu, keby ho uctievali...co vlastne vacsina teraz robi
20: syn, ano syn, lebo ked to tak vezmes tak sme vsetci...lebo bez neho by sme tu neboli...bez neho by neboli nasi rodicia atd...a nie je syn ako syn, cize duchovna bytost matku mat nemusi...a to ze sa Jezis narodil, to bola jeho podoba na zemi...a Jezis bol vlastne obycajny sice dokonaly ale obycajny clovek az dokym sa nedal pokrstit...
21: kto by kladol otazky? ludia...lebo keby bolo aj vsetko dobre, hned by sa nasiel niekto, kto by povedal: ked to moze byt takto, nemoze to byt aj inak? nemozeme si vladnut sami? je to cele skor o spochybneni Bozej autority a o tom, kto ma pravo vladnut nad svetom
sa mi paci, ze konecne niekto pouziva texty...ale odkial mas to o mukach a pekle? nic take sa v Biblii nespomina
daj priklad textu v Biblii, kde sa pise o pekle
Boj medzi dobrom a zlom je už dávno vyhratý v prospech dobra.
Zj 6:8 A videl som a hľa, plavý kôň, a tomu, ktorý sedel na ňom, bolo meno smrť, a peklo išlo spolu za ním. A bola im daná moc nad štvrtinou zeme, zabíjať mečom, hladom a smrťou, a aby hynuli ľudia od zemskej zveri.
Zj 20:13 A more vydalo mŕtvych, ktorí boli v ňom, i smrť i peklo daly mŕtvych, ktorí boli v nich, a boli súdení jeden každý podľa svojich skutkov.
Zj 20:14 A smrť a peklo boly uvrhnuté do toho ohnivého jazera. Toto ohnivé jazero je tá druhá smrť.
Hoz 13:14 Z ruky pekla ich vyplatím; vykúpim ich zo smrti. Ale nie! Kde sú, ó, smrť, tvoje mory? Kde, peklo, tvoja nákaza? Lútosť bude skrytá pred mojimi očima!
neviem sice aky preklad mas ty, ale tak tazko sa z neho cita
Izaias 30:33 sud nad Asyriou, ktory vykonal Babylon...ziadna linka na peklo.
Zjavenie 6:8 otvorenie 4 pecate...cize smrtelne biely kon a pise sa tam aj o nedostatku potravin, smrtelnom mori a divych zvieratach...co to ma s peklom? a inak dnes sa to vsetko deje, toto je len jedna z predpovedi Zjavenia Janovi.
Zjavenie 20:13 jeden z obraznych zjaveni, akych je v Zjaveni neurekom...a co sa tyka toho pekla co je tam spomenute, pozri si co znamena slovo Hades, ktore je v povodnom texte. Znamena vseobecny hrob ludstva, ziadny link na peklo, muky utrpenie jednoducho stav necinnosti tak ako kazdy clovek, co umrie...cize ziadne peklo.
Zjavenie 20:14 ano smrt je nepriatelom ludstva. Aj hades je. Tie vznikli nasledkom hriechu Adama a Evy. Preto budu znicene. Zase raz slovny obraz - ohnive jazero. Symbol toho, ze uz nikdy nebudu existovat.
Hozeas 13:14 pise sa tu o vzkrieseni ludi...zo vseobecneho hrobu ludstva a spomina sa aj smrt, cize je to vers ktory ma vela spolocne s tym pred nim (Zj 20:14). Cize vykupeni zo smrti, nie z pekla.
dakujem za texty, vidim ze sa vyznas lebo si ich nasla bleskovo - co by som ja asi nezvladol ale ani jeden nehovori o pekle
@60 : a aky preklad mas ty?
je zaujimave ze neveris v peklo,.. co teda bude po smrti?
Prečo boli učeníci prekvapení Ježišovým zmŕtvychvstaním? Veď Ježiš im povedal, že sa to stane. (Matúš 16:21, 17:22-23, 20:17-19 Marek 9:31, 10:34 Lukáš 9:22, 18:33)
Prečo Ježiš v evanjeliách učí vykúpenie pomocou činov, ale Ján opisuje vykúpenie pomocou viery?
Ako máme veriť Marekovmu výkladu písma, ak nám neposkytne žiadne konkrétne údaje?
Prečo Matúš spomína Jeremiášovo proroctvo (Matúš 27:9-10), keď Jeremiáš také proroctvo nemal?
Prečo Pavol nikdy necitoval Ježiša z evanjelií ani nikdy neukázal, že niečo o živote a učení Ježiša vie?
Prečo boli apoštoli vo svojom výklade písma taký povoľní?
Ako je možné, že význam mnohých slov a pasáží sa stratil?
Ako je možné, že niektoré písomnosti neboli prijaté do „oficiálnej“ verzie napriek tomu, že boli spísané prorokmi a očitými svedkami?
Ako je možné, že Biblia sa dá vyložiť mnohými spôsobmi?
Či Boh nechce, aby sme jeho slovo chápali správne?
Prečo modlitba nefunguje, napriek tomu, že v Biblii je mnohokrát prisľúbené, že bude fungovať? ( Ján 14:14 napríklad )
Prečo kresťania nečinia väčšie zázraky ako Ježiš? Veď on sám povedal že budú. Kontext jasne hovorí o zázrakoch. ( Ján 14:12 )
Prečo neboli zázraky z Biblie dokázané?
Prečo sa „veľké“ zázraky nedejú dnes? Cirkev má na to povolenie od Ježiša a bola by to vynikajúca cesta, ako ukázať pravdivosť kresťanstva a zachrániť všetky duše.
Prečo cirkev bezhlavo uznáva zázraky z Biblie a bezhlavo odmieta všetky iné?
Prečo je autorstvo niektorých Biblických kníh otázne? Prečo mnohé knihy v Biblii nemajú žiadnu zmienku o autorovi? Prečo sú niektoré Biblické knihy pseudopigrafické? (klamú o autorstve)
Prečo sa písmo nezachovalo v „perfektnej“ podobe?
Ako je možné, že preklady a výklady si niekedy v detailoch odporujú? Nechce Boh, aby sme mali jeho slovo v dokonalej podobe?
Prečo sú ženy opisované ako podradné mužom?
Prečo je väčšina písma adresovaná len slobodným mužom? Boh sa nebaví zo ženami a otrokmi?
Prečo Biblia uznáva otroctvo? (Exodus 21:20-21, Deuteronomy 15:17, Leviticus 25:44-46, Ephesians 6:5-7, 1 Timoty 6:1, 1 Peter 2:18,21. a iné)
Prečo Biblia zobrazuje Boha horšieho ako Hitlera? (Deuteronomy 20:16-17)
Ak Biblia je slovo Božie, tak potom sám Boh o sebe tvrdí, že je zlý. A Boh má vždy pravdu.
Biblia neodsudzuje polygamiu. Na niektorých príkladoch ju dokonca schvaľuje a odporúča. Tak prečo je dnes pre kresťanov zakázaná?
Prečo Biblia neposkytuje objektívne rady ako sa zachovať v situáciách ako: vojna, potrat, pôžičky, disciplína v chráme...?
Ako môže Ježišova smrť zmazať hriechy iných? A prečo je potrebná jeho smrť?
To je ako keby som zabil svojho syna, pretože susedov syn spáchal zločin. Ja mám schopnosť odpustiť a zabudnúť bez požiadaviek a skrytých záujmov. Prečo to neurobí aj Boh? Chce jednoducho krv?
po sude sa spomina iny vyraz na oznacenie pekla, nie hades ale hinnom, neviem ci je to po hebrejsky alebo grecky, ale je to ine slovo ako hades=šól po hebr., a citaty o pekle, ci ohnivom jazere zo zjavenia sa uz netykaju hadesu, ten bol pred sudom
tak to chapem
ale je rozdiel medzi starym a novym zakonom, meni sa vztah boha k cloveku, v starom zakone je boh ten ktory prikazuje a ty plnis a dari sa ti, ak neplnis, boh kruto tresta, v novom zakone, sa boh pozera na ludi cez svojho syna, vidi co jezis urobil aby nas zachranil, a kedze jeho obet je dokonala a staci bohu na zmytie viny, odpusta a nespomina viac,.. vztah k ludom je intimnejsi, partnerskejsi..
ani ja neviem, ale bavilo by ma hrat sa so slovickami v povodnom zneni, ist do hlbky..
Lebo vo svete už nie je viera.
Boh stvoril svet... a Adama a Evu... po jablku a hadovi ich vyhnal z raja, mali 2 deti, Caina a Abela, jeden zabil druheho (nvm kto koho a ostal im len jeden syn...
Je vedecky dokazane ze zem vznikla vybuchom istej hviezdy, ludia vznikli evoluciou z ludoopov (v celej biblii nebolo napisane ze Adam a Eva boli opice). Ako je mozne ze hadi existuju ked boh hada zabil po tom incidente z jablkom? Preco v celej biblii nebola ani zmienka o dinosauroch? Ako mozu byt ludia ked Adam a Eva mali potom len jedneho syna? Co spal so svojou mamou? Alebo mali este jedno dieta, dceru? Spal so svojou sestrou? A ich deti medzi sebou? Z nicoho nic tam bolo vela ludi a potom velka potopa kde prezila len Noemova rodina... Zase incest???
Ludia verili dokonca ze aj zem je plocha... Nevedeli ze existovali dinosauri, nepoznali ziadne vymrete zviera tak tam trepli hada. Ako... verim v evoluciu
tak teraz de je to jeho fyzicke telo? na oblaciku v neby?? alebo jako jeto?
POdla mna ide o to, aby ludia v tom obdobi nekonali zle a velky bubak bol satan a peklo, ako odmenu za ich dobry zivot bol raj; ale v starom rime z toho spravila nieco nadpozemske az monstrozne co sa sirilo po celej europe! nezdravym sposobom sa z toho stal fanatizmus ktory pretrva vlastne az dodnes ale nie az takym sadistickym sposobom.
Mozno mierne pripustam alternativu, ze nieco nadpozemske je, ale bolia ma prsty a nechce sa mi moja myslienka na tri strany A4 vypisovat.
Inak tu krasne vynika absurdita celych Vianoc v podani rimskokatolickej cirkvi, ked si posunuli sviatky ako sa to hodilo - zhodou okolnosti na sviatky kedy oslavovali ludia pohanskych bohov.
Pretoze bolo dokazane, ze Jezis sa musel narodit niekedy v Januari a nie v Decembri...
Inak tato otazka ma absolutne netrapi pre mna je boh mrtvy a ziadny satan nie je... Je len "matka priroda"
-Zkušený ďábel-
zacitovala som z knihy Rady zkušeného ďábla od C.S.Lewisa, pretože si myslím, že diablova najväčšia taktika je oklamať ľudí, že žiadne peklo neexistuje a preto sa nemajú čoho báť a môžu si žiť svoje životy naďalej v hriechu. diabol je príliš inteligentný ale je ten najväčší klamár. hovoríte o racionálnom myslení a o ateizme, ale Boh, to je niečo viac ako naše obmedzené myslenie. je to niečo OVEĽA viac a myslím, že na tom doslova "smrteľne" záleží...
jeden možný pohľad je ten, čo napísala xyz666 @7 .
ten je skvelý.
druhý možný pohľad je cez princíp duality - všetko v našom svete/vesmíre je duálne - MUSÍ byť, všetko má proste protiklad, lebo z dvoch vzájomne protikladných vecí vzniká rovnováha, a na to, aby sa niečo nezrútilo to potrebuje byť v rovnováhe, vieme?
boh sa so satanom nepohádal, ani nič také. oni sa dohodli, a rozohrali hru. Možno ich baví, možno nie, možno niekedy áno a niekedy nie, možno sa občas niektorý z nich na toho druhého fakt naštve, ale hnev veľmi rýchlo skončí, keď si spomenie na to, že je to predsa len hra ktorá slúži na udržanie celého toho stroja v chode.
+ nie, boh nie je všemocný. Teda... aby som bol presnejší, bytosť, ktorú kresťania chápu pod pojmom Boh, nie je všemocná. Vrámci nášho sveta (teda toho, ktorý stvorila) áno, každopádne sú svety nad tým naším, a pravidlá nad tými našimi, ktoré nemôže obísť ani "Boh", pretože musí tiež existovať vrámci nich.
(Môžete si to predstaviť takto: píšete poviedku, vlastne tvoríte svet a osudy ľudí v ňom, a ste pre nich boh. Vrámci ich sveta ste všemocní, môžete čokoľvek. Ale stále sa musíte podriaďovať pravidlám sveta, v ktorom žijete vy, takže napríklad nemôžete do "reálneho" sveta svoje postavy z tej poviedky vytiahnuť.)
@11 - práve naopak, pokiaľ bibliu berieš ako pravdivý zdroj, práve VTEDY žiadne uspokojivé otázky nedostaneš... pokiaľ teda myslíš aj vlastným mozom. Biblia nedáva odpovede, biblia dáva náhražky odpovedí pre uspokojenie ľudí ktorí sa nepýtajú, ale boja neistoty.
A to je pekelný rozdiel, takpovediac .
A asi dobre nechápeš význam slova argument, z čoho vyplýva aj to, že si ho divne použila, a aj to, že kniha tohto typu sa za argument považovať nedá.
@15 - a prosímťa, neurážaj otázku duality tým, že ju nazveš "biblická otázka", budem ti vďačný.
...na viac reagovať nebudem, lebo by to aj tak nikto nečítal.