Mohol by som postrelit cigana ktorí sa vlupal na moj pozemok kradnut a odmietal by s neho dobrovolne odist aby som potom nebol trestne stihani a odsudeni?
Dokonca aj keby na teba nôž vytiahol, môžeš sa brániť, až keď ťa poreže a až vtedy sa to berie za sebaobranu... pri ohrození nemôžeš nič, tak máme na hlavu postavené zákony.... najprv počkať kým ťa zabijú a potom sa až brániť
@plyn povedzme ze ich je viac napriklad desat (ciganska ferovka 1 bieli proti desiatim ) a moje varovania neberu vazne myslia ze nemam na to ich odstrelit a vrhnu sa na mna ale nestihnu mi ublizit pretoze padnu na zem nakrmeni olovom co potom?
@demonicbass@binos Za pouzitie zbrane v sulake so zakonom sa povazuje aj jej pouzitie proti inemu vo svojom obydli na ochranu zivota, zdravia, alebo majetku, ak osoba do obydlia neopravnene vnikne alebo v nom neopravnene zotrva a nejde o nutnu obranu. To vsak neplati, ak bola pritom umyselne sposobena smrt. V pripade , ak smrt bola sposobena z nedbanlivosti, mozno to povazovat pri dodrzani dalsich podmienok za opravnene pouzitie zbrane. Tym obydlim sa mysli byt, dom, ale aj pozemky kt. k tomu patria.
Za opravnene pouzitie zbrane sa povazuje aj ak nejde o nutnu obranu, ale ak ide hoc len aj o neopravnene zotrvanie cudzej osoby v obydli inej osoby a porusuje sa tym ustavne pravo na nedotknutelnost obydlia.
@binos ja by som síce nezastrelila, ale hneď by som vzala prvé čo mám po ruke a tresla ho po hlave ale aj to by bolo brané ako útok... ako vravím- musíš počkať, kým zaútočí prvý a až potom sa môžeš brániť, aj to má jeden háčik- musíš sa brániť predmetom, či zbraňou úmernou tej jeho... čiže ak na teba vybehne len s rukou, musíš aj ty len s rukou, nesmieš ho tresnúť lopatou napr.
A keby ich bolo desať? Keby si ich všetkých zabil skôr ako ťa napadnú, ideš do basy toľko k tomu... a okrem vraždy by si dostal aj za rasizmus...
@method prepáč, ale dovolím si nesúhlasiť.... v praxi je to úplne inak...dokonca som zažila prípad, kedy pol roka bývalý majiteľ nášho domu, nevedel vysťahovať podnájomníkov (cigánov) ktorí mu neplatili... oni proste odmietli odísť a žiadne úrady ani polícia s tým nič nezmohla, pretože zákon má určité nedostatky... tak sa to ťahalo takými spôsobmi, že raz keď neboli doma, im odmontoval a poschovával všetky dvere, vrátane vchodových a to ver-never, oni ho ešte udali za krádež! (čo majiteľ domu bol ON, oni len podnájomníci) a ťahačky neskutočné kvôli tomu... on proste im nevedel dohovoriť, nech vypadnú, narobili mu dlhy, elektrina, voda, kúrenie atď... a nezmohol nič, policajti tam boli na dennom poriadku a nezmohli ani oni nič, že podľa zákona to možné nie je, neexistuje ich násilím vysťahovať, to by bol stíhaný...
@method no ja trestne pravo nemam preto som sa pytal
@demonicbass nech je to akokolvek nikdy by som necakal dokym mi zasadi ranu ako prvi to by uz mohlo byt potom pre mna neskoro radsej sediet v base z pocitom dobre vykonanej prace ako umlateni k smrti bandov opic
@demonicbass» www.zakonypreludi.sk/zz/2005-300... , toto co tu pises ty, to je miesanie zas niecoho ineho je rozdiel ked ti niekto vnikne do obydlia, alebo ked je niekto najomnik a byva tam, ma tam vlastne sidlo, alebo obydlie. V takom pripade je to naozaj dost komplikovane a v praxi vznikaju vseliake zvlastne situacie.
@demonicbass a to co pises, ze ma pouzit zjavne primeranu obranu, to sa tyka nutnej obrany, co pri horepolozenej otazke nehra rolu, kedze tam staci porusenie nedotknutelnosti obydlia
a co v pripade ked ublizim vlamacovi, strepem ho ako zito a budem sa tvarit, ze sa nic nestalo a nikde to nenahlasim? pojde to cigan nahlasit, ze sa mi vlamal do domu a ja som ho zbila?
@demonicbass boli on ich tam musi nejaku dobu strpiet, ak maju male deti ta lehota sa predlzuje o dost, presne ti teraz neviem povedat, ale viem ze este sa da voci rozhodnutiu opustit byt aj odvolat a pekne sa to da ponatahovat a ked si nevedia ine byvanie zabezp. je to complicated
@method nemali ani malé deti... len pár druh a družka... ale išlo pravdepodobne o to, že si nevedeli zabezpečiť iné bývanie... no ale povedz mi teraz o čom to je? Zákon má všade také nezmyselné skulinky, že to až nie je možné...
@method no tak apson viem, co mam robit lebo to, ze ho strepem a vyhodim mi na dusi ulavi viac nez to, ze ho udam, budu sa s nim tahat procesy a skonci v base (alebo len s nejakou podmienkou).
@demonicbass@method moj nazorje ze ten pan mal bud zle nastavenu zmluvu alebo bol hlupak. Lebo za normalnych okolnosti by mu ti cigani porusili podmienky podnajmu a tM by im zanikla najomna zmluva. Alebo mal dat najomnu zmluvu na urcity cas. V takom pripade by sa mu v obydli zdrziavali neopravnene.
@semhamforas ano, ale vyhodit ich predsa za urcitych podmienok po urcitu dobu jednoducho nemozes. Profak nam hovoril, ze mal pripad, kedy jeho kamos takto musel (teraz uz si nepamatam ci 6 mesiacov, alebo az 1,5 roka) niekoho v byte strpiet aj napriek tomu, ze uz neplatili.
@david95 oco mal v minulosti devinu keby bolo mozne aby mal civilista v legalnej drzbe rotacny gulomet tak ver ze si ho kupim a hadaj naco by som ho pouzil
je síce pravda že vela ludí nevie ako sa zbaviť problémových nájomníkov, mám kamaráta čo prenajíma svoje byty a on to robí následovne... niekto neplatí 3-4 mesiace, na zmluve má že po 2 mesiacoch neplatenia má právo im dať čas na vypratanie bytu (obvykle 1-2 týždne) ak tak neurobia, má právo vypratať všetky jeich veci na chodbu a vymeniť zámky... môžu sa súdiť kolko chcú, nemajú šancu a ešte budú platiť aj súdne trovy... a hotovo nemá problém...
@method co ja viem tak je to len o tom ako si postavis zmluvu. A ked ti to oni podpisu tak nie je o com. Ba sokonca im nemusis ani poskytovat nahradne ubytovanie ak si to v zmluve uvedies.
@binos pred par rokmi bol v televizii taky pripad- muzovi chodili pravidelne na jeho pozemok cigani a kradli vsetko co nasli.pokojne prisli za bieleho dna a tahali kovovy plot zo zeme. ked na nich krical tak sa mu vyhrazali ze ho zabiju. jeden den sa nahneval,vytiahol brokovnicu a vystrelil. jedneho zabil, druheho zranil a ostatni zdrhli. chlapa odsudili (uz neviem na kolko,takze nebudem hovoril ano priblizne), ciganom sa nic nestalo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
ale zas v USA to je podla mna prehnane tam odstrelia hocikoho kto im omylom po ceste z krcmy vlezie na pozemok
Za opravnene pouzitie zbrane sa povazuje aj ak nejde o nutnu obranu, ale ak ide hoc len aj o neopravnene zotrvanie cudzej osoby v obydli inej osoby a porusuje sa tym ustavne pravo na nedotknutelnost obydlia.
Prosim pekne, dnes Trestne pravo za FX
A keby ich bolo desať? Keby si ich všetkých zabil skôr ako ťa napadnú, ideš do basy toľko k tomu... a okrem vraždy by si dostal aj za rasizmus...
@demonicbass nech je to akokolvek nikdy by som necakal dokym mi zasadi ranu ako prvi to by uz mohlo byt potom pre mna neskoro radsej sediet v base z pocitom dobre vykonanej prace ako umlateni k smrti bandov opic
ale postrielat ich mozes
nene,, nevsimol som si tvoje chyby, nebudem na ne reagovat
@tomias oni by nesli na sud ale cela osada by sa my sla pomstit ale to nevadi olovo je jedina vec ktoru som ochotni im dat zadara
je síce pravda že vela ludí nevie ako sa zbaviť problémových nájomníkov, mám kamaráta čo prenajíma svoje byty a on to robí následovne... niekto neplatí 3-4 mesiace, na zmluve má že po 2 mesiacoch neplatenia má právo im dať čas na vypratanie bytu (obvykle 1-2 týždne) ak tak neurobia, má právo vypratať všetky jeich veci na chodbu a vymeniť zámky... môžu sa súdiť kolko chcú, nemajú šancu a ešte budú platiť aj súdne trovy... a hotovo nemá problém...
takze take su slovenske zakony v praxi
@janehoda no ved to! ved aj odstrel medvedov byva vynimocne povoleni. nechapem preco nie aj ciganov...celorocne