Opisuje vzájomné pôsobenie (interakciu) priestoru a času na jednej strane a hmoty (vrátane polí) na strane druhej. Jej hlavná výpoveď je, že gravitácia vlastne nie je nič iné ako geometrický jav v zakrivenom štvorrozmernom časopriestore, presnejšie: Hmotné telesá sú zdrojom gravitačného poľa, ktoré určuje metriku (vlastnosti) časopriestoru v danej oblasti, ktorá zas naopak spätne ovplyvňuje stav a pohyb telies v danej oblasti.
to som okopírovala hej lebo to neviem
laicky povedané, teória relativity je o tom, že všetko je premenné. Všetky veci ktoré pôsobia na predmet. priestor, čas, gravitácia. vezmi si, že máš predmet ktorý tvorí štvrtý pojem teórie. trebárs tehlu. na tehlu vplýva čas, gravitáciu tvorí vlastne tehla, pretože ona padá dole a priťahuje čas. priestor tvorí všetko na vôkol. v priestore pôsobí tehla, čas, i gravitácia. to znamená, že teleso padá rovnako rýchlo v tomto priestore ako to druhé teleso.
čas ktorý je v priestore sa posúva. tak isto ako sa posúva na zemi. to znamená, že teleso bude padať v našom čase rýchlejšie ako niekde na druhej strane zemegule. preto sa čas posúva... existujú časové pásma. kde pripočítaš hodiny aby ti vyšlo, že teleso vlastne padalo rovnakú dobu ako u nás.
čierne diery sú zase opakom relativity. to znamená, že tvoria všetko obrátene. v čiernej diere by mal čas ísť inak a priestor by sa mal rovnako inak lámať. ako keď máš dva zrkadlá oproti sebe.
a vlastne to vysvetliť neviem iba tomu v hlave rozumiem
no ja to chápem tak, že keď si vezmeš jeden vlas ... tak dva vlasy na hlave sú málo .... ale dva vlas v polievke sú veľa ... takže je to relatívne či sú dva vlasy málo či veľa aspoň tak to chápem ja
@9 neverim ze cela ta megabombaobrovska teoria s milion vzorcami (teda, aspon podla wikipedie) je len o tom, to potom poviem rovno, ze nikdy nic neviem na isto =D a aj tak tomu celkom nerozumiem.
Bože už si len zober fyziku z 1. ročníka na strednej. Pohyby. Si napr vo vlaku ktorý sa pohybuje. Vzhľadom napr. na sedadlo vo vlaku si v pokoji. No vzhľadom na zem si v pohybe. Stojíš na mieste tvoja rýchlosť je nulová vzhľadom na zem. Tvoja hybnosť je nulová vzhľadom na zem. Nulovú rýchlosť v skutočnosti nemáš pretože sa zem otáča, tá krúži okolo slnka etc... Takže tvoja hybnosť tiež nie je nulová... Toto je len tá relatívnosť niečoho... Časom som sa ešte nejak nezaoberal ale podnietil si ma k tomu. Odporúčam pozrieť dokument Einsteinova veľká myšlienka. Má to skoro 2h ale je tam fakt všetko všetulinko do podrobna a jednoducho vysvetlené tým najprimitívnejším spôsobom ktorý bol vlastne nejaká tá veda do 20. storočia. Sú tam všetky jeho myšlienky od premeny hmoty na energiu a naopak až po teóriu relativity. Tú tam vysvetľuje tak že so svojou priateľkou sedí na lavičke pri nejakom jazere po ktorom sa plaví loď a je na nej nejaká ženská. A začne jej hovoriť niečo také s čím som začínal že ona je vzhľadom k lodi v pokoji a vzhľadom k vode v pohoby aaatď... A čo sa týka E=m.c.c . Tak E je energia, m hmotnosť telesa a c predstavuje rýchlosť telesa. Einstein vo svojej teórii premeny energie na hmotu povedal že ak teleso dosiahne rýchlosť svetla, berme to tak že to teleso je napr. vlak, a budeme doňho stále vhánať viac energie tak bude teleso oťažievať. Energia sa bude meniť na hmotu. To znamená že m=Sqrt(E/cc) čo znamená že hmotnosť telesa sa bude rovnať po prekročení rýchlosti svetla sa bude rovnať podielu množstva energie ktoré bolo telesu dodané a druhej mocniny rýchlosti svetla za podmienky že teleso ide väčšou rýchlosťou než je rýchlosť svetla. Uf... asi som vám nepovedal nič nové a neviem či som to vôbec povedal dobre nakoľko som to po prečítaní ani ja sám nepochopil...
Nie je lahke uplne pochopit hlavne principy Teorie Relativity a to z toho dovodu, ze sa nejedna o teoriu intuitivnu. TR je popis fungovania vesmiru na urovni /z nasho pohladu/ velkych telies a velkych rychlosti. Pomocou tejto teorie teda vysvetlujeme chovanie sveta na urovni, ktora je diametralne odlisna od toho s cim sa my stretavame a na co sme zvyknuti "nastaveni". A to je dovod preco je tazke si predstavit ako to ten Einstein naozaj myslel. Nejaky slavny fyzik niekde pisal, ze TR pravdepodobne rozumeju len traja ludia... Neviem ako to presne myslel - tusim to bol Feinman. Toto asi mnohym nedoda chut do jej objavovania ale rozhodne doda respekt a ten sa zide. Co taka Darwinova evolucna teoria? Asi kazdy pocul o prirodzenom vybere, premenlivosti, dedicnosti a neustalom boji o prezitie. Pre ludi nie je spravidla problem tymto veciam na zakladnej urovni porozumiet, kedze su to veci intuitivne, zakony ktore sa daju aplikovat v kazdodennom zivote. K TR mozno len tolko ze treba rozlisovat dve gradacie - Specialna Teoria Relativity a Vseobecna Teoria Relativity. STR je mladsia odtial je aj slavny vztah E=mc2. STR sice nie je v rozpore s experimentalnymi pozorovaniami => nie je dovod ju zavrhnut, ale Einstein si uvedomil, ze STR nevysvetluje povod gravitacie a tiez ze funguje len v inercialnych vztaznych sustavach, ktore sa prakticky nevyskytuju /inercialna vztazna sustava je idealizovana sustava, ktora nijakym sposobom nekomunikuje s okolim/. Aby teda zahrnul gravitaciu a tiez nezavislost TR na type vztaznej sustavy vyvinul VTR odtial je znamy model v ktorom planety deformuju priestor podobne ako gulocky na pruznej latke.
Urcite treba siahnut po dostupnej literature - clovek si z toho vzdy nieco vezme. Ak jed to mozno nebude predstava, ktoru mal Einstein. Koho ale zaujima co sa prehanalo v hlave tomu sialencovi? My si vieme vytvorit vlastny pohlad a nazor, ktory nie je o nic lepsi ani horsi ako ten co mal Einstein a to je podla mna na tom uzasne.
Chcela som napísať ,,tebe nie", od čoho som upustila, keďže:
1. to nie je vtipné
2. sama jej rozumiem podstatne viac než elektrine, na čo nie som práve hrdá
3. som prejebala 50 € za knihy, z ktorých som sa nič nedozvedela, nakoľko predpokladom k ich prínosu pre čitateľa je absolútne nekritické uvažovanie a neukončené základné vzdelanie (mám potrebu podeliť sa s touto informáciou so svetom)
@grietusha Jaj, takze take male dedictvo, hej? Dobre, aspon pouci do zivota, narozdiel od albumu znamok, zbierky odznakov a vrzgajucich ratanovych kresiel.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
to som okopírovala hej lebo to neviem
laicky povedané, teória relativity je o tom, že všetko je premenné. Všetky veci ktoré pôsobia na predmet. priestor, čas, gravitácia. vezmi si, že máš predmet ktorý tvorí štvrtý pojem teórie. trebárs tehlu. na tehlu vplýva čas, gravitáciu tvorí vlastne tehla, pretože ona padá dole a priťahuje čas. priestor tvorí všetko na vôkol. v priestore pôsobí tehla, čas, i gravitácia. to znamená, že teleso padá rovnako rýchlo v tomto priestore ako to druhé teleso.
čas ktorý je v priestore sa posúva. tak isto ako sa posúva na zemi. to znamená, že teleso bude padať v našom čase rýchlejšie ako niekde na druhej strane zemegule. preto sa čas posúva... existujú časové pásma. kde pripočítaš hodiny aby ti vyšlo, že teleso vlastne padalo rovnakú dobu ako u nás.
čierne diery sú zase opakom relativity. to znamená, že tvoria všetko obrátene. v čiernej diere by mal čas ísť inak a priestor by sa mal rovnako inak lámať. ako keď máš dva zrkadlá oproti sebe.
a vlastne to vysvetliť neviem iba tomu v hlave rozumiem
Hlavne si dobre pozri ten obrázok nižšie.
ide vlastne o to, že je všetko relatívne. takže sa vždy všetko ešte môže zmeniť.
» www.akela.sk/product_info.ph...
Urcite treba siahnut po dostupnej literature - clovek si z toho vzdy nieco vezme. Ak jed to mozno nebude predstava, ktoru mal Einstein. Koho ale zaujima co sa prehanalo v hlave tomu sialencovi? My si vieme vytvorit vlastny pohlad a nazor, ktory nie je o nic lepsi ani horsi ako ten co mal Einstein a to je podla mna na tom uzasne.
1. to nie je vtipné
2. sama jej rozumiem podstatne viac než elektrine, na čo nie som práve hrdá
3. som prejebala 50 € za knihy, z ktorých som sa nič nedozvedela, nakoľko predpokladom k ich prínosu pre čitateľa je absolútne nekritické uvažovanie a neukončené základné vzdelanie (mám potrebu podeliť sa s touto informáciou so svetom)