Aký je tvoj názor na náboženstvo (celkovo) a potom na jednotlivé náboženstva -nemyslím vetvy, ondnože, cirkvi ako napr. katolici, evanjelici, sunniti, šiiti ... - skôr tak celkovo kresťanstvo, islám, budhizmus ...
budhizmus je pre mna najzaujimavejsi, vlastne by som ho mozno ani nenazvala nabozenstvom.
pokial ide o krestanstvo - tam sa furt zaoberam tym, co tu bolo pred krestanstvom a preco nam ho sem nasilne priniesli. ci to pre nas vlastne bolo dobre.
@feelagain akoze preco by mali byt slabi ? v com slabi ?
jeden z najvacsich indickych duchovnych ucitelov, pricestoval prvykrat do ameriky, ked mal cez 60 rokov, mal par dolarov, nepoznal tam skoro nikoho, oslovil par mladych ludi a postupne rozsiril vedomie krishnu po celom svete ,, strasne slaby clovek..
ako ja chapem, ze tomu ty neveris, vela ludi tomu neveri a proste tak to ma byt, ale hovorit na veriacich, ze su slabi, len preto, ze veria v nejaku "vyssiu silu".. ?
a vedela si o tom, ze aj John Lennon bol oddany Krishnu a v pesnicke, ktora hrala aj v strazcoch galaxie, sa spieva o Krishnovi? (len mi to proste napadlo spomenut, lebo viem, ze si ju sem par krat davala)
@sasi2680 mne je to jedno komu bol john lennon oddany, keby john lennon skocil do studne tak ja neskocim. a povedzme si uprimne, john lennon nevynasiel ziadny vynalez, ktory by zachranil svet - bol hudobnik, na to nepotrebujes IQ 150 (tym nechcem povedat, ze bol hlupy)
jj podla mna su slabi, lebo sa nespoliehaju sami na seba (ale to som napisala aj vyssie)
@feelagain Vskutku pozoruhodná teória. Ja som naríklad veriaci, a nespolieham sa na to, že za mňa niečo urobí Boh. A vonkoncom sa necítim slabý. Mám to chápať tak, že ak ste neveriaca, tak ste silnejšia ako ja? Fyzicky i mentálne, a teda budete v živote vždy úspešnejšia?
@feelagain V akom zmysle sa "nespoliehajú sami na seba"? Že akože keď chcú praženicu tak sa modlia k svätcom alebo odriekajú zaklínadlá, miesto toho aby kúpili vajcia a dali ich na panvicu?
@feelagain a co si myslis, ze spoliehaju na to, ze budu sediet doma so zalozenymi rukami a vsetko co chcu, tak im posle boh? ked niekto veriaci nieco vacsie dosiahne, tak je slabi preto, lebo veri? aj ked vsetko dosiahol vlastnymi rukami ?
ja som potom asi tiez strasne slaba.. ked sa mi este pred rokom polovica birdzu vysmiala, ked som sa pytala na pracu aspon za 700e v nejakej administrative a teraz idem robit nieco za o dost viac penazi v inej sfere a dosiahla som to svojim usilim, mame s priatelom (ktory je tiez tak isto veriaci ako ja), vlastnu nehnutelnost, na ktoru nam nikto nedal peniaze,,, ?
akoze ja sa nechcem hadat,, ale to proste nechapem..ze za to, ze je niekto veriaci, nemusi sa teraz spoliehat len na Boha, ze sa len pomodli a vsetko dostate, bez toho aby sa o to pousiloval aj sam..
mozno ty si takych stretla,, ale netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca..
@sasi2680 sak mne to je jedno, nech si kazdy robi co chce, napisala som moj nazor
proste ok nespoliehas sa ale myslis si, ze nejaka vyssia moc ovplyvnuje tvoj zivot. ja si zas myslim, ze jedine co ovplyvnuje moj zivot som ja a moje rozhodnutia
@feelagain ano myslim si to, ale podla mna to neznamena, ze som slabsia.. lebo viem, ze ked nieco chcem, tak sa o to musim posnazit.. a nespadne mi to z neba..
@feelagain Hlavne ze napises status o tom ako ti tu chybaju inteligentne diskusie a pritom sama odflaknes diskusiu tym, ze "tebe to je jedno a nech si kazdy robi co chce".
Ak by si nabozenstva podrobne studovala, tak by si vedela ze nie vsetky su barlicka a nenapises taky nepresny a moralne nadradeny koment.
@darksider96 nechcem citat tvoj blog, tak mi to nemusis davat tvoje odkazy, ked si ho dal do komentaru @1
ok, povedzme ze hari krisna veri tomu, ze einstein ich uznaval, lenze to celkom nie je pravda, myslim, ze mal k nabozenstvu trocha odlisny pristup, takze kazdy si moze pretlmocit to, co einstein povedal inak
@feelagain "jedine co ovplyvnuje moj zivot som ja a moje rozhodnutia"
Ako sorry, ale toto myslíš vážne? Už len to že si sa narodila nebolo výsledkom tvojho rozhodnutia.
@ryu4 ok dobre, tak "od urciteho veku ovplyvnujem svoj zivot len a ja a moje rozhodnutia, pretoze dovtedy ho ovplyvnovali ludia, ktori sa o mna starali t.j. rodicia, stari rodicia,.."
mozes povedat ze ta ovplyvnuju ludia, ale konecne rozhodnutia robis vzdy ty sam
@feelagain Lenže svoj život aj tak neovplyvňuješ len ty a tvoje rozhodnutia, preboha. Ak sa ti niekto zajtra vláme do bytu a zláme ti nohy, tak to si akože tiež docielila sama svojimi rozhodnutiami?
A ešte na margo "vynálezov" a "IQ", lebo to sú tiež fakt príliš očividné argumentačné prúsery. Ty akože tvrdíš že intelektuálna nadpriemernosť a viera sa vylučujú? Však toto ti vyvráti každý kto dával na dejepise trochu pozor, veď hromada najväčších vedcov v histórii boli veriaci alebo dokonca kňazi, viď. Kopernik. A netreba ísť ani do ďalekej histórie, autor teórie veľkého tresku bol katolícky kňaz.
Je to iba nástroj na ovládanie masy ľudí. Inteligentní ľudia ho využívali , resp. aspoň v niečom inteligentnejší... ho využívali na získanie moci, územia, manipulovania s názorom verejnosti, do ktorej "zvestovali" vlastný názor a tým získali silu. Pretože ak to chce masa sama od seba, tak si docieliš svoje. Akože, je to všetko plná kniha a vec lží, klamstiev, možno snahy o niečo dobré, ale naivne pomáhať zlej veci.
Neodsudzujem vieru ako takú. Ja verím tiež. V rôzne veci. Aj v boha povedzme, ak ide do tuhého. Ale vojdite do kostola, a povedzte prvý dojem, resp. pocit. Ja som tak bol nedávno. Po dlhom dlhom čase. A prvý pocit bol, že spievajú ako v tranze, proste akoby ich ovládal niekto. Ja chcem zostať slobodný, chcem sa vedieť rozhodnúť za každých okolností.
Nehovorím iba o kresťanstve. O každom náboženstve. Veď každé jedno tvrdí svojim veriacim, že je jediné, pravé, že boh je jeden, resp. viaceri a práve tí, a tí ktorí tvrdia iné, sú pohania a podobne. Manipulovanie mienky. Názoru ľudí. Sily. Moci. Dnes už síce v menšom merítku ale stále. Veď každý kto verí v nejakého boha, a svojich bohov, a nejake pravidlá viery, tak nech sa pozrie na mapu náboženstiev sveta, a uvidí ako je jeho boh jediný. Pozrite sa koľko ľudí verí v Islam v Alaha, pozrite sa koľko ľudí verí v Hinduizmus, v iné formy kresťanstva a ďalšie. Už len to značí že v každom jednom kúte zeme, ľudí vedome klamú. Šíria nepravdy.
Celé tisícročia tu malo vládu náboženstvo. Ľudia sa zabíjali pre chamtivosť vodcov, pre vieru, pre boha, pre územie, slávu, moc. Nebyť ľudí, ktorí sa im vzopreli, dnes by sme mali stále drevené lode, hlinené domy, prašné cesty a žiadnu techniku.
Len veda dáva dôveryhodné informácie. Fakty. Overeteľné. Čo nie je overiteľné je vyjadrené mierou pravdepodobnosti z celého spektra ľudského poznania.
Ani keby sem prišiel niekto, kto "nás stvoril" resp. život na zemi teda Boh, tak my nie sme povinný sa mu klaňať, ani mu slúžiť. (Som si istý že plno ľudí by to urobilo). Tým,že nás stvoril, nám dal právo na život. Pokiaľ nie je silnejší tak mu nie sme nútení slúžiť. To je zákon všade vo svete. Silnejší vyhráva.
Nebyť náboženstva, tak dnes by sme už lietali po vesmíre. Náboženstvo brzdí vývoj ľudstva a prijatie nových objavených skutočnstí. Pretože "vyvolalo by to paniku".
Akokoľvek ľudia majú problém prijať niečo nové, nech veria v čokoľvek. Skutočnosť skrátka bude musieť prijať každý.
@feelagain Ježiš, toto fakt nemôžeš myslieť vážne Čo ak si ten byt nemohla dostatočne zabezpečiť preto, lebo na to proste nemáš prachy? Alebo si proste zabudla aktivovať alarm? (Toto je samozrejme len jeden príklad, ono to že každého život je ovplyvňovaný aj rozhodnutiami iných je dosť očividná záležitosť, nad ktorou priemerný jedinec príliš rozhutovať nemusí.)
Tak ono keď človek iba napíše nejaký dosť arbitrárny výrok ako "john lennon nevynasiel ziadny vynalez", tak človeku asi neostáva nič iné než čítať medzi riadkami. Ale dobre, počnúc touto chvíľou to beriem tak, že si nás len chcela informovať o Lennonovej neexistujúcej vedeckej kariére a nijak sa to k ničomu neviazalo.
@ryu4 bolo moje rozhodnutie, ze som nespravila nic preto, aby som tie prachy zarobila, aby som si dostatocne zabezpecila byt? jj aj "zabudnutie" je moje rozhodnutie. budeme takto pokracovat donekonca?
@feelagain Aha, takže sme sa čistou náhodou vlastne dopracovali až k tomu, že aj chudoba je rozhodnutie, to je fakt zaujímavé. Ale ok, môžme pokračovať. Ideš po chodníku, ožratý vodič to do teba napáli a skončíš na vozíku. Tiež tvoje rozhodnutie? Nedostatok činorodosti a vôle k tomu, aby sa ti zrástla miecha?
A dozvieš sa aj to, čo myslel Einstein pojmom God… Preto aj v ďalsom svojom citáte hovori "Boh nehrá kocky". On veril v Boha, nejakú vyššiu inteligenciu, ale nikde netvrdil, že je to osoba lebo zas moc ďaleko nebol a nechápal vtedy až tak tomúto učeniu.
@ryu4 chudoba ako taká nie, ale to, že s tou chudobou už čosi nerobíš, tak to je tvoje rozhodnutie @darksider96 jj Einstein tomu nechápal, ale darksider áno
@tangerina za to že tebe nepomáha.. Ja odkedy som sa začala zaujímať o toto Krišna vedomie.. Nie, nestretavam sa so žiadnymi "sektarmi" a ani nechodím nikde do chrámu, kostola, nikde.. Tak môj dovtedy dosť zlý život sa otočil o 180 stupňov k lepšiemu a postupne sa mi plní všetko, po čom som 25 rokov dovtedy túžila.. Aby som si nevyvratila to, čo som napísala vyššie.. Nic mi z neba nespadlo, len sa mi do cesty začali stavať ľudia a príležitosti, ktoré som využila a pracovala aj na sebe.. A nemyslím si, že je to náhoda, že 25 rokov som mala celkom smutný život..
Je to aj o karme, keď sa niekto má zle
@sasi2680 áno? ja som na tom tak podobne, tiež sa mi niekedy od tých cca. 23 rokov začali diať samé dobré veci, našla som si super frajera, super prácu, som obklopená super ľuďmi, a vlastne mám všetko o čom som kedy snívala ibaže mne s tým žiadna vyššia moc nepomohla, ja som si to všetko vybojovala sama, o to viac som na seba hrdá
čiže predpokladám, že aj ty si si to celé vybojovala sama, len sa ti to podarilo práve v období, keď si sa dostala ku tomu krišnovi a teda si to s tým zrejme spájaš... (ale neviem presne o čom je toto krišna, len som v tom komente predtým skôr narážala na tých prehnane veriacich katolíkov)
som veriaca, ale nemám rada fanatizmus a vymývanie mozgov a to v každom náboženstve, alebo život podľa toho ako si to predstavuje náboženský vodca, veď pokiaľ verím v Boha, verím, že nám dal aj svedomie, a to máme na to, aby sme my sami odlíšili dobré od zlého, ...a ešte osobne si myslím, že čo sa týka fanatizmu nezáleží na tom, aké náboženstvo človek vyznáva, ale či je dostatočne ovplyvniteľný,napr. ak je niekto ešte v dnešnej dobe taký "vzorný" katolík, že uráža napr. evanjelikov, ľudí inač žijúcich a všade kde ide len presviedča, bol by taktiež vzorný moslim (možno člen ISIS), ak by sa narodil o niečo na východ do moslimskej rodiny, hoci tvrdí,že nie, ak by bol hinduista, navážal by sa do iných kást a len svoju by považoval za naj, ak by bol budhista, premeditoval by celé dni a žil by z prány...no v týchto prípadoch je tam tá podriadenosť (prijatie celého učenia, hoci vnútorne nesúhlasím) ako povahová črta s tým sa nedá nič robiť...ale viera ako taká je super, ale musí byť aj s rozumom zlúčiteľná
Pokial je to v sulade s jeho vlastnym presvedcenim, vychovou a pod. tak to akceptujem, ak to je vynutene za ucelom sirenia nejakych konspiracii a vymyvania mozgu, vtedy to neuznavam, teda ze mi nasilu vnucuje svoje ideologie, ktorym veri on a jemu podobni. Takisto sa mi nepaci ked niekto hovori o bohovi a sprava sa amoralne v roznych situaciach.
Silná a veľká téma a moje vedomosti o mnohých náboženstvách sú veľmi mizerné. Ale páčili sa mi niektoré reakcie a komentáre v tomto fóre a patrične som ich za to odmenil hviezdičkou.
@vreskot000 A inak aj ja som prospechársky a predsa verím v Boha. Nie každý kto verí Védam je aj svätec. Mnohí využívajú tieto duchovné veci aj pre materiálny prospech a podobne... Vygoogli si pojem rituál karma-khanda. Takéto niečo podľa konšpirácií (ktorým sa mimochodom nedá moc veriť) vykonáva na západe istá skupina židov ktorých nebudem radšej na birdzi menovať. Akurát, že to robia v kabale. Vy blbý kresťania si to mýlite so satanistickými ritálmi.
@darksider96 jedine Einstein naozaj vedel, ci bol veriaci alebo nie, tieto hadky podla mna nemaju zmysel kazdy si moze na internet napisat co chce,, a podla mna je to uplne jedno ci bol alebo nebol veriaci..
Veď nech si každý verí v koho a čo chce.Ak niekto verí v karmu tak je slabší lebo neverí v Alaha?Náboženstvo nie je zlá vec pre niekoho.Ľudia zvyčajne dostanú vieru v niečo pri narodení.Narodíš sa do katolíckej rodiny tak si katolík a je už len na tebe,či sa o to budeš zaujímať alebo nie,myslím si,že ateisti by mali rešpektovať katolíkov,moslimov...Vždy tu budú hádky,ateisti podceňujú veriacich a ospevujú to svoje,veriaci širia to svoje.Je to nekonečný príbeh.
@darksider96 vieš bratu. podľa toho čo píšeš ver si aj v špagetovú príšeru, mne je to úplne jedno. ty ma neživíš, pohoda. ja nie som blbý kresťan. presťan prosím ťa kktiny hovoriť. dobre?
@darksider96 druhá vec. chod sa poprechádzať von, a zaujímaj sa o veci, ktoré teba, teda teba, nie iných zaujmú viac, ako nejaké konšpiračné teorie na nete. aspon nebudeš naozaj myslieť na somariny, zahlb sa do nejakej práce, aby si vedel aj trochu o živote... druhá vec. keď robíš ankety... skús robiť konrkétne. ak ťa v niečom oslovilo, alebo sa ti zhnusilo nejaký typ náboženstva, tak napíš konkrétne v čom. v čom vidíš klady, alebo zápor,y a aký to má dopad na tvoje myslenie. a pokiaľ nulové zbytočne sa tým zaťažuješ. nemá to význam. náboženstvo nie je súkromná záležitosť, ale predsa zasahuje do intimity človeka. AK nie si vyrovnaná osobnosť, nikdy nepochopíš a neobsiahneš hodnoty, ktoré ti nejaké náboženstvo ponúka. je zbytočné porovnávať kresťanstvo s inými náboženstvami, pochop... pretože kresťanstvo má iné ambicie, ako má hocijaké iné svetové náboženstvo. pokiaľ tie výzvy prijmeš, prijmeš, ked odmietneš, odmietneš... prečítaj si bibliu, ak ta v niečom osloví, alebo ju nečítaj nikdy. názor tvoriť na naboženstvo je nezmysel, pretože to je tak komplexná téma, ktorá prekračuje akýkoľvek druh poznania človeka, že keď ho začneš skúmať nikdy nebudeš spokojný. (žalm 64 hlbočina je človek a jeho srdce je priepasť) a práve osoby, ktoré sa zaoberajú bibliou alebo vierou všeobecne možno ako ty, dostane sa neustále do zmätkov, do rozporov, do bludov, a čo je horšie... do nepokoja. ten nepokoj potom môžeš prenášať na ostatných, niečo proste ako tu na webe. pokiaľ ťa nijaká forma uctievania nebaví, a nič ku nej necítiš, zbytočne sa rozplývaš, pretože obsah náboženstva je založený na vzťahu medzi Bohom a človekom nie imaginárnou postavou a človekom, ale reálnym Bohom, ktorý prišiel spasiť človeka. dôvod je jednoduchý.... žijeme vo svete, kde nie si šťastný, a všetko len aj tak predstieraš. naplna ťa tento život? áno, napĺňa, ale len dovtedy kým žiješ. a aký zmysel bude mať existencia keď zomrieš? pre materialistu žiadna. podobne pre hocikoho, kto si myslí, že po smrti nič neexistuje. na toto ti dáva odpoveď písmo sv. a kresťanstvo. nikto iný. druhá vec. je farizejstvo povedať, že kresťan, ktorý nadáva, je zlý, a taký nemôže byť. biblia ma síce napomína aby som žil morálne, čestne v súlade s božím poriadkom desatorom, ale mi neprikazuje milovať vraha, podvodníka klamára, a neviem ešte akého šmejda. vieš kresťanstvo v užšom slova zmysle je elita, kde nemôžeš len tak patriť, pokiaľ naozaj nepochopíš o čom to kresťanstvo je, pretože to, čo prežilo kresťanstvo nie je jednoduché. písmo sv. spomína, že Ježiš dal petrovi kľúce od nebeského kráľovstva a čo zviaže na zemi, bude zviazané na nebi. Tá moc, ktorá pochádza od Ježiša je neopísateľná a nepochopiteľná, a preto bez svetla viery v súbehu svetlom prirodzeného rozumu nepochopíš tajomstvá viery nikdy. Takže pokiaľ necítiš ku viere, kresťanstvu ako takému nič, ťažko sa dá tvoriť akýsi prvotný názor na vieru.
Akoby som to. Jáj, nemám rád náboženstva. Nerád definujem svoje vierovyznanie, ale verím v seba, ako v bytosť ľudskú. Všeobecne mi príde, že náboženstvá sú niečo, ako zástierka pre zlých ľudí, aby o sebe mohli tvrdiť, že sú dobrí. Asi nie všetky, ale aj tak mi to tak príde. A príde mi to smutné. Asi nikdy nebudem veriť v dáko konkrétne náboženstvo - verím síce vo väčšiu moc, silu, osud, hocijako to nazvyte, pre mňa za mňa aj Boh, ale jednoduché to je najďalej, čo som ochotný na túto tému zájsť.
@jakzig to mas pravdu o tej zastierke! Som sice katolik, ale musim priznat ze urciti katolici vedia byt poriadne zli a nenavistni ludia.. ked vidim ako niektori ludia dokazu narobit vela zla a popritom spinat ruky a drat kolena v kostole ,naozaj sa mi chce z toho plakať, pretože robia nepekné svedectvo o krestanstve a tak doslova nicia toto nabozenstvo, ktore je samo o sebe si myslim perfektne ...
@patricos vidis toto je iaty druh násho pokrytectva... Ked vidim druhych. Bratu pozri. Ty sa mozes vysrat co robi druhy pozri sa na seba. Podobne ako v nasich diskusiach. Nikdy som ta nevidel, ani ty mna.... Nevieme o sebe v podstate nic. Za kompom su vsetci frajeri. Mne dava viera inspiraciu a chut do práce, ktora nie je dvakrat lahka, ale zarobim si velke peniaze. Tak do tisicky. V biblii sa pise, ze kto prosi dostane. Ja som prosil, a dostal som. Teda to, co som cital v biblii, v co som doteraz veril, a co verim, aj sa naplnilo. Mam sa velmi dobre, materialne, nic mi abdolutne nechyba. Akutat som si bol prevziat auto zo servisu, dakych dvesto eur robota. Ani som nepocitil. Keby ste nemindžovali stale aj vympohania by ste sa mali dobre. Takto len blbiny robite a komšpiračne teorie o kresťanoch a nezmysly. Vies aky mam nazor na krestanov? Ze po roku 1989 mali pozatvarat vsetkych komunistov, presne tak, ako to robili 40 rokov ti parazitivzo sovietskeho zvezu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
72 komentov
pokial ide o krestanstvo - tam sa furt zaoberam tym, co tu bolo pred krestanstvom a preco nam ho sem nasilne priniesli. ci to pre nas vlastne bolo dobre.
jeden z najvacsich indickych duchovnych ucitelov, pricestoval prvykrat do ameriky, ked mal cez 60 rokov, mal par dolarov, nepoznal tam skoro nikoho, oslovil par mladych ludi a postupne rozsiril vedomie krishnu po celom svete ,, strasne slaby clovek..
ako ja chapem, ze tomu ty neveris, vela ludi tomu neveri a proste tak to ma byt, ale hovorit na veriacich, ze su slabi, len preto, ze veria v nejaku "vyssiu silu".. ?
a vedela si o tom, ze aj John Lennon bol oddany Krishnu a v pesnicke, ktora hrala aj v strazcoch galaxie, sa spieva o Krishnovi? (len mi to proste napadlo spomenut, lebo viem, ze si ju sem par krat davala)
jj podla mna su slabi, lebo sa nespoliehaju sami na seba (ale to som napisala aj vyssie)
ja som potom asi tiez strasne slaba.. ked sa mi este pred rokom polovica birdzu vysmiala, ked som sa pytala na pracu aspon za 700e v nejakej administrative a teraz idem robit nieco za o dost viac penazi v inej sfere a dosiahla som to svojim usilim, mame s priatelom (ktory je tiez tak isto veriaci ako ja), vlastnu nehnutelnost, na ktoru nam nikto nedal peniaze,,, ?
akoze ja sa nechcem hadat,, ale to proste nechapem..ze za to, ze je niekto veriaci, nemusi sa teraz spoliehat len na Boha, ze sa len pomodli a vsetko dostate, bez toho aby sa o to pousiloval aj sam..
mozno ty si takych stretla,, ale netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca..
proste ok nespoliehas sa ale myslis si, ze nejaka vyssia moc ovplyvnuje tvoj zivot. ja si zas myslim, ze jedine co ovplyvnuje moj zivot som ja a moje rozhodnutia
... nabozenštvo ide mimo mňa, neriešim, nesudim ... pokiaľ je kľud na vojnovom poli tak je dobre
Ak by si nabozenstva podrobne studovala, tak by si vedela ze nie vsetky su barlicka a nenapises taky nepresny a moralne nadradeny koment.
ok, povedzme ze hari krisna veri tomu, ze einstein ich uznaval, lenze to celkom nie je pravda, myslim, ze mal k nabozenstvu trocha odlisny pristup, takze kazdy si moze pretlmocit to, co einstein povedal inak
a sorry not sorry, hadat sa s veriacimi ludmi nie je inteligentna diskusia
Ako sorry, ale toto myslíš vážne? Už len to že si sa narodila nebolo výsledkom tvojho rozhodnutia.
mozes povedat ze ta ovplyvnuju ludia, ale konecne rozhodnutia robis vzdy ty sam
A ešte na margo "vynálezov" a "IQ", lebo to sú tiež fakt príliš očividné argumentačné prúsery. Ty akože tvrdíš že intelektuálna nadpriemernosť a viera sa vylučujú? Však toto ti vyvráti každý kto dával na dejepise trochu pozor, veď hromada najväčších vedcov v histórii boli veriaci alebo dokonca kňazi, viď. Kopernik. A netreba ísť ani do ďalekej histórie, autor teórie veľkého tresku bol katolícky kňaz.
» www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpr...
» www.lidovky.cz/relax/zajimavos...
» cs.wikipedia.org/wiki/Albert_Ein...
ani slovo o harikrisna
to nikde netvrdim, ale som rada, ze citas medzi riadkami veci, ktore tam nie su
Neodsudzujem vieru ako takú. Ja verím tiež. V rôzne veci. Aj v boha povedzme, ak ide do tuhého. Ale vojdite do kostola, a povedzte prvý dojem, resp. pocit. Ja som tak bol nedávno. Po dlhom dlhom čase. A prvý pocit bol, že spievajú ako v tranze, proste akoby ich ovládal niekto. Ja chcem zostať slobodný, chcem sa vedieť rozhodnúť za každých okolností.
Nehovorím iba o kresťanstve. O každom náboženstve. Veď každé jedno tvrdí svojim veriacim, že je jediné, pravé, že boh je jeden, resp. viaceri a práve tí, a tí ktorí tvrdia iné, sú pohania a podobne. Manipulovanie mienky. Názoru ľudí. Sily. Moci. Dnes už síce v menšom merítku ale stále. Veď každý kto verí v nejakého boha, a svojich bohov, a nejake pravidlá viery, tak nech sa pozrie na mapu náboženstiev sveta, a uvidí ako je jeho boh jediný. Pozrite sa koľko ľudí verí v Islam v Alaha, pozrite sa koľko ľudí verí v Hinduizmus, v iné formy kresťanstva a ďalšie. Už len to značí že v každom jednom kúte zeme, ľudí vedome klamú. Šíria nepravdy.
Celé tisícročia tu malo vládu náboženstvo. Ľudia sa zabíjali pre chamtivosť vodcov, pre vieru, pre boha, pre územie, slávu, moc. Nebyť ľudí, ktorí sa im vzopreli, dnes by sme mali stále drevené lode, hlinené domy, prašné cesty a žiadnu techniku.
Len veda dáva dôveryhodné informácie. Fakty. Overeteľné. Čo nie je overiteľné je vyjadrené mierou pravdepodobnosti z celého spektra ľudského poznania.
Ani keby sem prišiel niekto, kto "nás stvoril" resp. život na zemi teda Boh, tak my nie sme povinný sa mu klaňať, ani mu slúžiť. (Som si istý že plno ľudí by to urobilo). Tým,že nás stvoril, nám dal právo na život. Pokiaľ nie je silnejší tak mu nie sme nútení slúžiť. To je zákon všade vo svete. Silnejší vyhráva.
Nebyť náboženstva, tak dnes by sme už lietali po vesmíre. Náboženstvo brzdí vývoj ľudstva a prijatie nových objavených skutočnstí. Pretože "vyvolalo by to paniku".
Akokoľvek ľudia majú problém prijať niečo nové, nech veria v čokoľvek. Skutočnosť skrátka bude musieť prijať každý.
Tak ono keď človek iba napíše nejaký dosť arbitrárny výrok ako "john lennon nevynasiel ziadny vynalez", tak človeku asi neostáva nič iné než čítať medzi riadkami. Ale dobre, počnúc touto chvíľou to beriem tak, že si nás len chcela informovať o Lennonovej neexistujúcej vedeckej kariére a nijak sa to k ničomu neviazalo.
ok
“Keď čítam Bhagavad-Gítu a predstavujem si ako Boh stvoril tento vesmír, ostatné otázky sa mi zdajú zbytočné.”
Albert Einstein
A ešte tomu Einsteinovi, ten citát naozaj povedal, nájdi si to tu v kontexte, aj keď inak parafrazovaný...
» creation.com/einstein-the-un...
A dozvieš sa aj to, čo myslel Einstein pojmom God… Preto aj v ďalsom svojom citáte hovori "Boh nehrá kocky". On veril v Boha, nejakú vyššiu inteligenciu, ale nikde netvrdil, že je to osoba lebo zas moc ďaleko nebol a nechápal vtedy až tak tomúto učeniu.
@darksider96 jj Einstein tomu nechápal, ale darksider áno
žiadny psychicky vyrovnaný človek nepotrebuje po večeroch ďakovať nejakej imaginárnej bytosti....
a hlavne, nikomu z vás nikdy žiaden boh nepomohol, iba mu zbytočne dávate zásluhy za veci, ktoré sa bežne dejú aj nám, ktorí ho o nič neprosíme... -.-
Je to aj o karme, keď sa niekto má zle
čiže predpokladám, že aj ty si si to celé vybojovala sama, len sa ti to podarilo práve v období, keď si sa dostala ku tomu krišnovi a teda si to s tým zrejme spájaš... (ale neviem presne o čom je toto krišna, len som v tom komente predtým skôr narážala na tých prehnane veriacich katolíkov)
Isti ľudia to nikdy nepochopia