Ahojte ako sa ucite slovnu zasobu na cudzie jazyky trebars anglictinu ?
snazite sa slovicka iba nejako nabiflit alebo sa snazite aj robit nejake vety so slovickami ktore sa naucite na lepsie stiepenie do pamete alebo aku mate strategiu ?
A kolko slovico
Nás to učiteľka učila tak, že sa naučíme slovíčko a potom tvoríme vety, kde ho použijeme... a výslovnosť napríklad tak, že si ho dáš do translatora a počúvaš ho
...a myslím že sa nedá povedať presne, koľko slovíčok potrebuješ... postupne sa naučíš tie najpoužívanejšie, len si treba stále slovnú zásobu rozširovať...napríklad ja si rozširujem slovnú zásobu tak, že si kupujem bilingválne knihy- naľavo je strana v angličtine a na pravo v slovenčine a ak nejaké slovíčko neviem tak si ho pozriem vedľa zakrúžkujem a potom sa k nemu vrátim
Ucenie sa cudzieho jazyka je podla mna dlhodoby proces, nemyslim ze sa da naucit jazyk tak ze sa nabiflis AJ/SJ slovnik a budes moct povedat ze vies anglicky... Iste percento si zapamatas mozno a zvysok sa ti pekne postupne povymazuje z pamati.. treba zacat od zakladov, z tych zakladov vediet skladat vety, potom odposluch - ja som sa ucila pocuvanim BBC napr. ale na nete uz najdes jednoduchsie nahravky pre samoukov...
A casom sa ti k tym zakladom budu nabalovat dalsie a dalsie informacie az zistis ze si mozes v pohode vypocut hocijaku pesnicku/film a budes jej rozumiet
slovicka sa naucis citanim textov a plynulo rozpravat tak ze budes s niekym po anglicky konverzovat - najlepsie s cudzincom aby si bol nuteny mu to vysvetlit len v anglickom jazyku
Ja sa to musim jednoducho biflit. Inak velmi dobre je byt dosledny a vzdy ked najdes na nete slovicko ktore nerozumies, prelozit a zapisat si ho. Pretoze si to citala v kontexte, lahko sa ti to potom zapamata.
na kazdeho plati nieco ine, tvorenie viet je super na pochopenie spravneho vyznamu, avsak nemyslim si, ze sa da aplikovat na slovensky vyucovaci proces, kde sa decka musia zo dna den nabiflit 100 sloviciek. (schvalne som pouzila slovicko biflovat, lebo nic ine cloveku v takomto pripade nezostava) jednoducho to nestihnes, hlavne, ak mas este nejaku inu pracu...Rozsirovanie zasoby ako take, klasicky veci co vsetci poznaju, citanie knih v jazyku (ja moc neuznavam bilingvalne knihy, teda pokial nie je clovek kusok po zaciatocnikovi, mierne pokrocily, alebo ako sa tie stupne nazyvaju), pozeranie filmov s titulkami/bez titulkov to uz je na cloveku, citanie cudzojazycnych blogov atd atd....je toho kvantum, avsak toto je skor dlhodoby proces a ide hlavne o to, ci to cloveka bavi...ak neznasat citat knihy, tak to nie je sposob pre teba.
vela zdaru!
keby si mi dal 10 slovíčok tak sa ich naučím možno za 5 minút, ale o týždeň z nich budem vedieť možno polovicu. Slovnú zásobu je podľa mňa najlepšie rozširovať si počúvaním anglických pesničok a keď niečomu nerozumieš, pozrieť si to v preklade, bilingválne knihy ako bolo písané v @1 , v mojom meste máme takú super anglickú školu, chodím tam 2x do týždňa a učebnice používame minimálne, nič si nepíšeme len sa rozprávame, on nám vysvetluje frázy v angličtine a pritom sa učíme aj slovíčka, chodím tam zatiaľ tri mesiace ale ako pokrok si myslím, že dosť veľký a sme tam 4, čo je tiež výhoda.
dril dril dril, niekolko rkat denne si čítať slovíčka a HLAVNE si čítať v tom jazyku hrať hry, dívať filmy s titulkami, počúvať hudbu... ked toto dáš k aktívnemu učeniu veeeľmi rýchlo sa naučíš ten jazyk aj používať... resp. ti to pôjde o moc rýchlejšie a prirodzenejšie
angličtina sa mi učí ľahko, slovíčka si zapamatám ľahko, keď si ich píšem na papier, stále dokola a to mám vlastne tak isto aj teraz pri latinčine a ľahké som to mala aj pri taliančine, chorvátčine aj slovinčine Horšie to je s latinským skloňovaním, z toho som trošku mimo, ale všetko, čo si dokola píšem, si ľahšie zapamatám
základné slovíčka sa musíš jednoducho nabifliť, na rozšírenie slovnej zásoby je najlepšie čítať knihy a pekne so slovníkom každé slovo, čo nevieš prekladať
slovicka - mnemotechnicky, po menach pokemonov, neustalym opakovanim, najlepsie s istym tonom alebo epickou vyslovnostou, opakovanie je matka mudrosti... bezne si rollujem translator v telefone a citam si slovicka, celkom fun.
áno, najlepšie je používať vo vetách a pochopiť jeho význam tam, naše spomienky sa spájajú so zážitkami, preto si pozri film, hoci aj s titulkami, ale s pôvodným zvukom. u mňa asi najviac fungujú titulky, takto si pripadám akoby som vôbec nepočúval cudzí jazyk. a postupom času si na isté slovné spojenia zvyknem a viem kde sa to slovo používa hoci mnohokrát z počutia si nepamätám, čo znamená, ale viem približne v akej situácii ho použiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
...a myslím že sa nedá povedať presne, koľko slovíčok potrebuješ... postupne sa naučíš tie najpoužívanejšie, len si treba stále slovnú zásobu rozširovať...napríklad ja si rozširujem slovnú zásobu tak, že si kupujem bilingválne knihy- naľavo je strana v angličtine a na pravo v slovenčine a ak nejaké slovíčko neviem tak si ho pozriem vedľa zakrúžkujem a potom sa k nemu vrátim
A casom sa ti k tym zakladom budu nabalovat dalsie a dalsie informacie az zistis ze si mozes v pohode vypocut hocijaku pesnicku/film a budes jej rozumiet
vela zdaru!
dril dril dril, niekolko rkat denne si čítať slovíčka a HLAVNE si čítať v tom jazyku hrať hry, dívať filmy s titulkami, počúvať hudbu... ked toto dáš k aktívnemu učeniu veeeľmi rýchlo sa naučíš ten jazyk aj používať... resp. ti to pôjde o moc rýchlejšie a prirodzenejšie