Uprednostním seba pred pred kolektívom alebo svoje potreby obetujem pre dobro iných?
Uprednostním inú osobu pred ostatnými alebo naopak?
Som individualista alebo kolektivista?
Znamená kolektív všeobecne celú spoločnosť alebo sa jedná o určitú, špecifickú skupinu ľudí, ktorých poznám?
Ak platí individuálne dobro pred kolektívnym v prospech mňa, tak platí, ak to individuálne platí pre niekoho iného, tak neplatí. Z morálneho hľadiska by sme mali všetci hlasovať za prvú možnosť. Ak niekto dá druhú možnosť, tak snáď bude v takej situácií a bude neskôr plakať do vankúša...
@kierkegaard A schválne budem zlý... @vladqog ... asi som sa zle vyjadril namiesto morálne správna by som použil súvetie morálne dobrá... ináč ťa absolútne nechápem. To čo si popísal nie je kolektívne dobro ani individuálne dobro, ale sociálna dilema.... a v tom je kua rozdiel.
odporúčaná literatúra: Etika Nikomachova.....síce z Aristotelom nesúhlasím ale jemu je to jedno už Nabudúce sa budeme venovať vo fóre Platón vs. Aristoteles v inej otázke, zaujímavejšej
Fuu... veľmi to záleží od konkrétnej situácie, ale skôr kolektívne.
Napríklad som proti tomu aby sa jeden mal lepšie na úkor ostatných, ale zas som aj proti tomu aby sa musel jeden obetovávať pre to, aby sa ostatní náhodou nemali horšie než on.
hoci priznavam, ze v tomto smere som trocha pokrytec. neviem, ci je mozne uplne odstranit prirodzenu sebecnost, a preto sa sem-tam stane, ze uprednostnim seba pred inymi, hoci to nieje vzdy uplne koser. robim vsetko preto, aby som sa takymto situaciam vyhol, ale nie vzdy sa to podari tak, ako by sa malo.
napriklad na jednej skuske som dostal C, ktore som si nezasluzil. to bolo FX jak vysite, nebolo sa o com bavit. skratka som bol docentovi sympaticky. kamos mal skusku rovnako ako ja, mozno o trochu lepsie a dostal FX. bol som pri tom, videl som to, pocul som to. mal som do toho vstupit a povedat, ze ked mam ja C, tak on nemoze mat FX. hold, nesiel som. ono v podstate o nic neslo, lebo tu skusku dal hned na druhy den, ale kvoli principu ma to zralo este dobre dva tyzdne jednoducho som si nevedel odpustit, ze nonstop picujem na nespravodlivost v skolstve a ked som mohol zakrocit, neurobil som to.
Kolektivizmus (v zmysle spoločenské povedomie, dôraz na spoločenstvo, vzájomnú podporu) > Patologický individualizmus (kt. môže prerastať až do akejsi dravosti, ako možno pozorovať napr. v USA)
Zahlasoval som vlastne missclickom, ale ak by sa individualizmus bral ako dôraz na osobnú slobodu (nie však nutne ekonomickú; na politickom spektre by som teda bol skôr niekde vľavo dole, než vpravo dole), tak môj hlas platí. Isté rozpaky však vo mne vyvoláva už pojem "dobra".
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
Som zvedavý na komentáre.
Uprednostním inú osobu pred ostatnými alebo naopak?
Som individualista alebo kolektivista?
Znamená kolektív všeobecne celú spoločnosť alebo sa jedná o určitú, špecifickú skupinu ľudí, ktorých poznám?
@vladqog ... asi som sa zle vyjadril namiesto morálne správna by som použil súvetie morálne dobrá... ináč ťa absolútne nechápem. To čo si popísal nie je kolektívne dobro ani individuálne dobro, ale sociálna dilema.... a v tom je kua rozdiel.
Napríklad som proti tomu aby sa jeden mal lepšie na úkor ostatných, ale zas som aj proti tomu aby sa musel jeden obetovávať pre to, aby sa ostatní náhodou nemali horšie než on.
napriklad na jednej skuske som dostal C, ktore som si nezasluzil. to bolo FX jak vysite, nebolo sa o com bavit. skratka som bol docentovi sympaticky. kamos mal skusku rovnako ako ja, mozno o trochu lepsie a dostal FX. bol som pri tom, videl som to, pocul som to. mal som do toho vstupit a povedat, ze ked mam ja C, tak on nemoze mat FX. hold, nesiel som. ono v podstate o nic neslo, lebo tu skusku dal hned na druhy den, ale kvoli principu ma to zralo este dobre dva tyzdne jednoducho som si nevedel odpustit, ze nonstop picujem na nespravodlivost v skolstve a ked som mohol zakrocit, neurobil som to.
Zahlasoval som vlastne missclickom, ale ak by sa individualizmus bral ako dôraz na osobnú slobodu (nie však nutne ekonomickú; na politickom spektre by som teda bol skôr niekde vľavo dole, než vpravo dole), tak môj hlas platí. Isté rozpaky však vo mne vyvoláva už pojem "dobra".