myslim ze 2 fora pod mojou temou je tema podobna a rozobera sa tam nieco taketo =D cize je vlastne vesmir nekonecny alebo je to nejake nehorazne velka plocha ktora ma svoj koniec a nas vesmir je v dalsom obrovskom priestore kde je velmy vela dalsych vesm
aáno. hne ma tvoja gramatika zaujala ale to je jedno momentálne....
podla mňa nie sme vo vesmíre iba my... resp.iba slnečná sústava a v nej život IBA na Zemi... to považujem pritiahnuté za vlasy. podľa mňa je len otázkou času,kedy sa s nami budú chcieť spojiť aj iné "životy".... neverím na mimozemšťanov či UFO alebo duchov,len si myslím,že môžu žiť ešte niekde nejaké mimozemské civilizácie,ktoré sú možno aj natoľko inteligentné ako my,ľudia.
ale tak mozno keby sme chceli cestovat v case tak proste cele telo by sa muselo rozlozit nejak na castice aby sa tam dostalo a zatial to nie je mozne ze by sa potom dalo naspat dohromady ale to uz asi vela filmov pozeraaam
@zajko30 nie , cierne a cervie diery su uplne rozlisne veci .. skus ceknut na net cierna diera myslim ze vies co ja ale schvalne sa pozri na cervie diery viem o com tocim
Červia diera je hypotetický fyzikálny objekt umožnený schopnosťou priestoročasu vytvoriť skratku cez priestor a čas.
Tento fenomén po prvýkrát opísali v roku 1935 Albert Einstein a Nathan Rosen ako tzv. Einsteinov-Rosenov most, čo je však iba jeden z hypotetických možných druhov červých dier.
Názov červia diera sa vysvetľuje na základe analógie k červovi, ktorý sa z jedného bodu povrchu jablka prehrýza samotným jablkom na iný bod na jeho povrchu, nepohybuje sa teda dvojrozmerne po povrchu, ale používa trojrozmernú stratku práve červou dierou.
Podľa teórie možno prepojiť dva veľmi vzdialené body vo vesmíre s využitím zakrivenia priestoročasu. Pozorovateľ prechádzajúci červou dierou nikdy neprekračuje rýchlosť svetla, no vzdialenosť medzi štartom a cieľom prekonáva podstatne rýchlejšie ako svetelný lúč letiaci priamo.
Vo fyzike a fikcii, červia diera je hypotetickým topologickým fenoménom časopriestoru, ktorý by v zásade mohol byť "skratkou" cez časopriestor. Pre jednoduchú vizuálnu predstavu červej diery, si skúsme predstviť časopriestor ako dvoj-rozmernú (2-D) plochu (pozri obrázok vpravo). Ak tento povrch "preložíme" pozdĺž (neexistujúceho) tretieho rozmeru, vytvorí to jednoduchý obraz červej diery "mostu". (Prosím berte do úvahy, že tento obrázok je len vizualizácia, ktorá umožňuje obrazne sprostredkovať v podstate nezobraziteľnú štruktúru existujúcu v 4-och alebo viacerých rozmeroch.) Červia diera je teoretická, podobne ako tunel s dvoma koncami, každý v oddelených bodoch časopriestoru.
.. a k tym mimozemskym civilizaciam.. jasne ze vesmir je velky cize by aj teoreticky mohli existovat, len keby zili v nejakej inej galaxii tak by im asi velmi dlho trvalo dostat sa sem,vlastne ani by sa sem asi nedostali keby nahodou neboli nesmrtelni, kedze k Zemi najblizsou galaxiou je hmlovina v suhvezdi Andromeda a ta je od Zeme vzdialena 2 miliony svetelnych rokov
len pre priklad... jeden svetelny rok je asi 94608 krat desat na jedenastu metrov
@anitchka ano , a dostat by sa sem mohla iba jedna generacia lebo porod vo vesmre nieje mozny kedze tam nieje gravitacia co je vylucene , ale hovorim , dalo by sa to cez cervie diery
ja nad tym dakedy rozmyšlam, vslabich podnapitych chvilkach.. a ked nadtym tak vzdy rozmyslam, stale dojdem k zaveru,že vsetko je mozne.
no myslim,asi to nieje pravda,svet sa riadi istymi pravidlami a na zaklade nich funguje,keby ich nebolo svet by neexistoval.niekde na zaciatku sa nachadza niaka pričina,niečo veľmi veľmi male a nepodstatne,čo spustilo niečo obrovske a od toho sa vyvyja náš svet stále viac a viac..(domino efekt,efekt motylich kridel).a tá reťaž nejde len tak hocikade chaoticky,len naoko,vskutočnosti to je niaky system a zákony,no sú náhodne generované.jedneho dna akcia vyvola reakciu pretoze retaz udalosti narazi na "múr",a začne sa vracat,zmršťovať späť.a potom to všetko zase začne od začiatku,ale svet sa vyvinie inak ako predtým,lebo sa vyvíja náhodne.
a myslím že cestovať v čase sa dá..len my niesme taký dokonalí aby sme to dokázali,niesme nato dosť intelektualne vyspeli.namiesto toho aby sme sa snažil čo najlepšie využiť pritomnosť sa len vždy ženieme do buducnosti alebo minulosti.a možno my sme schopní vidieť budúcnosť.možno ju vidíme a máme o nej sny..máme sny o možných,pravdepodobných scenároch,ktoré sa niekedy uskutočnia a niekedy nie.
@etelnair ano presne tak.. ale TD zakony maju vseobecnu platnost.
Zistilo sa, ze entropia vesmiru narasta.. a ja si narast entropie bez jeho expanzie neviem moc predstavit, tym padom musi byt konecny... lebo keby je nekonecny, nemoze expandovat... tak si to aspon ja predstavujem..
@matus123 - to závisí od toho ako definuješ pojem "vesmír". myslíš pod tým náš, priestorovo trojrozmerný, časovo a pravdepodobnostne jednorozmerný vesmír/časť priestoru? hovorí ti niečo výraz p-brány? podľa teórie p-brán je náš vesmír len priamkou na prieniku štvorrozmerných plôch, ale tie tiež existujú len vrámci nejakého priestoru, pravdepodobne 5rozmerného... NÁŠ vesmír (priestor kde žijeme my, definovaný troma priestorovými a jednou časovou súradnicou) je dokázateľne konečný... tá nekonečnosť sa bude odohrávať skôr v zmysle dodatočných rozmerov, a v ich rámci sa môže ťahať kamkoľvek... môžeš mať 8rozmerný vesmir, v ktorom poletujú 7rozmerné plochy, pričom na jednej z nich existuje 6rozmerná plocha na ktorej existuje 5rozmerná plocha na ktorej existuje 4rozmerná plocha, na ktorej prieniku s inou 4rozmernou plochou vzniká 3rozmerná priamka, ktorá je tým čo my vnímame ako "celý vesmír"...
to je tak mozme mat akukolvek techniku mozme byt akokolvek mudry a vieme o tomto hovno ci uz cigan z osady alebo studovany vedec je to jedno obaja vedia to iste NIC !!! co je nekonecno ? a ked neni vesmir nekonecny tak co je za jeho koncom ? takze tak noo
Vesmír je nekonečný, no to neviem, nemyslím si, ale je dosť veľký aby sa nám zdal nekonečný. Pre niektorých je nekonečná a lúka pred nimi za mestom....
A tak.
A nemyslím si, že by sme boli sami, niekto tu ešte je vo vesmíre myslím Ale nejako tí zelený mužíčkovia mi prídu od veci.
Čierná diera, som raz povedala, že v podstate nevieme čo za nimi je, môže byť aj dobré alebo zlé. Keď to niekto zistíte dajte mi vedieť, ak nie je to takto tak sa mi zrúti jeden môj sen.
Uf, dnes sme mali filozofiu poznania, kde sme preberali vznik vesmíru, a teraz ešte také otázky, to je fakt priveľa!!!
Je vesmír nekonečný? Ťažko povedať. Vieme, že vesmír sa rozpína, nakoľko sa hviezdy od seba vzďaľujú. No kde sa vlastne rozpína? Len v sebe samom, alebo kdesi von, do vonkajšieho priestoru? No to by muselo byť nihilum a metafyzika odmieta existenciu nihila - negatio totius entis absurdum est.
A kde sa všetka hmota vesmíru po Veľkom tresku umiestnila, ak nie v nejakom prapriestore, nejakom ,,éteri"? No vlastne pred Veľkým treskom neexistoval priestor (ani čas)...
Cestovanie v čase? Hm... Čas je (od dôb Einsteina) len štvrtý rozmer. V ostatných troch sa vieme pohybovať, tak prečo nie aj v čase? Ale to by musel prísť druhý einstein...
Len tak mimochodom: mne sa zdá existencia zelených mužíkov rovnako nezmyselná, ako existencia akýchkoľvek iných mimozemšťanov, pričom na podporu tohto tvrdenia mám aj vedeckú hypotézu s uhlíkom, ako uvádzam v ostatných fórach.
Neverím ani v existenciu iných vesmírov. Sme ohraničení časopriestorom vesmíru, teda iné vesmíry nemôžeme s istotou poprieť, alebo potvrdiť, no viaceré vedecké predpoklady iné vesmíry odmietajú, na základe toho, čo vieme a môžeme vedieť.
vo vesmire je podla mna kvantum zivota a kazdy zivot ma ine specificke znaky a odlisnosti ... vesmir myslim si ze je nekonecny ale nekonecny v zmysle ze nezacal,neskonci a stale je v pohybe ... mozno je to nepochopitelna myslienka ale tak njako si myslim ze to funguje ... a cervie diery su zaujimave veci, osobne neviem ci sa to da moc mi to zmysel teda nedava ale teoreticky by mala existovat teleportacia alebo proces ktory by vyzeral ako teleportacia aj proces ktory by trochu vyzeral ako cestovanie v case ale myslim si ze teleportacia a cestovanie v case ako take procesi neexistuju ... myslim si to len
čas si vymysleli ludia ...a ked je dakto dost mocny tak si s nim robi co chce ... ludia v case uz cestovali a to je fakt ...jedneho isteho roku ked pan Gregor zavadzal svoj kalendar namiesto kalendara pana Juliana ...a chcel vyrovnat nejake nepresnosti posunul cas o 10 dni ...ludia toho roku isli spat vecer 4. oktobra a ked sa rano zobudili uz bolo 15. oktobra haha ...mas smolu , kto neveri nech si to nastuduje .......a mimozemstania ? ...jasne ze su ...ale asi tazko sa k nam dostanu ....my sa hrajeme na inteligentnych ...panov vesmiru ...a kde sme zatial boli ? ...na mesiaci ? ..mozno hej mozno ne ...aj keby tak troska chabe ...aj to len par krat ...najcastejsie chodime na vylety len do vysky 300 km nad matersku hrudu (ISS) ....vo vesmirnych meritkach to je asi 0,000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 a este aj menej ...cize smola ...ale inac myslim si ..no aspon pre mna je to strasna bezmocnost ...ze napr tam dakde su ine svety a my sa s nimi nemozme nijako skontaktovat ....alebo oni prisli na nasu Zem a my sme ich potomkovia .... staroveke civilizacie ...egypt babylonia ....mezopotamia ...vyspele kultury ...pritom v europe v tej dobe behal clovek s kamenymi nastrojmi ? ...preco ...cim sa tak lisila europa od blizkeho vychodu ? ....pyramidy ...bez elektriny a strojov ...ludia nemali co robit len tahat tonove kvadre do vysky 150 m ...bez zeriavu ze ? ...a toto sa ucime na vysokej (boze ake neseriozne) ....a najhorsie je ze mi tomu aj poniektori verime ze to tak bolo ....pyramidy , ktore boli postavene doslova len ludskymi rukami stoja po dobu 4000 rokov , ktora nasa moderna stavba , stavana najmodernejsimi technologiami vydrzi 4000 rokov ? .....atd atd
no mozno to bolo sposobene tym, ze Europa v tom obdobi bola prakticky neprechodna dzungla a mezopotamia jedna z najurodnejsich oblasti sveta s velkymi zdrojmi nerastov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
podla mňa nie sme vo vesmíre iba my... resp.iba slnečná sústava a v nej život IBA na Zemi... to považujem pritiahnuté za vlasy. podľa mňa je len otázkou času,kedy sa s nami budú chcieť spojiť aj iné "životy".... neverím na mimozemšťanov či UFO alebo duchov,len si myslím,že môžu žiť ešte niekde nejaké mimozemské civilizácie,ktoré sú možno aj natoľko inteligentné ako my,ľudia.
hen tu mas cosi o tom
» sk.wikipedia.org/wiki/... ervia_diera
Tento fenomén po prvýkrát opísali v roku 1935 Albert Einstein a Nathan Rosen ako tzv. Einsteinov-Rosenov most, čo je však iba jeden z hypotetických možných druhov červých dier.
Názov červia diera sa vysvetľuje na základe analógie k červovi, ktorý sa z jedného bodu povrchu jablka prehrýza samotným jablkom na iný bod na jeho povrchu, nepohybuje sa teda dvojrozmerne po povrchu, ale používa trojrozmernú stratku práve červou dierou.
Podľa teórie možno prepojiť dva veľmi vzdialené body vo vesmíre s využitím zakrivenia priestoročasu. Pozorovateľ prechádzajúci červou dierou nikdy neprekračuje rýchlosť svetla, no vzdialenosť medzi štartom a cieľom prekonáva podstatne rýchlejšie ako svetelný lúč letiaci priamo.
Vo fyzike a fikcii, červia diera je hypotetickým topologickým fenoménom časopriestoru, ktorý by v zásade mohol byť "skratkou" cez časopriestor. Pre jednoduchú vizuálnu predstavu červej diery, si skúsme predstviť časopriestor ako dvoj-rozmernú (2-D) plochu (pozri obrázok vpravo). Ak tento povrch "preložíme" pozdĺž (neexistujúceho) tretieho rozmeru, vytvorí to jednoduchý obraz červej diery "mostu". (Prosím berte do úvahy, že tento obrázok je len vizualizácia, ktorá umožňuje obrazne sprostredkovať v podstate nezobraziteľnú štruktúru existujúcu v 4-och alebo viacerých rozmeroch.) Červia diera je teoretická, podobne ako tunel s dvoma koncami, každý v oddelených bodoch časopriestoru.
len pre priklad... jeden svetelny rok je asi 94608 krat desat na jedenastu metrov
no myslim,asi to nieje pravda,svet sa riadi istymi pravidlami a na zaklade nich funguje,keby ich nebolo svet by neexistoval.niekde na zaciatku sa nachadza niaka pričina,niečo veľmi veľmi male a nepodstatne,čo spustilo niečo obrovske a od toho sa vyvyja náš svet stále viac a viac..(domino efekt,efekt motylich kridel).a tá reťaž nejde len tak hocikade chaoticky,len naoko,vskutočnosti to je niaky system a zákony,no sú náhodne generované.jedneho dna akcia vyvola reakciu pretoze retaz udalosti narazi na "múr",a začne sa vracat,zmršťovať späť.a potom to všetko zase začne od začiatku,ale svet sa vyvinie inak ako predtým,lebo sa vyvíja náhodne.
a myslím že cestovať v čase sa dá..len my niesme taký dokonalí aby sme to dokázali,niesme nato dosť intelektualne vyspeli.namiesto toho aby sme sa snažil čo najlepšie využiť pritomnosť sa len vždy ženieme do buducnosti alebo minulosti.a možno my sme schopní vidieť budúcnosť.možno ju vidíme a máme o nej sny..máme sny o možných,pravdepodobných scenároch,ktoré sa niekedy uskutočnia a niekedy nie.
a hej vyjadrite nazor aj na moju teoriu
Zistilo sa, ze entropia vesmiru narasta.. a ja si narast entropie bez jeho expanzie neviem moc predstavit, tym padom musi byt konecny... lebo keby je nekonecny, nemoze expandovat... tak si to aspon ja predstavujem..
A tak.
A nemyslím si, že by sme boli sami, niekto tu ešte je vo vesmíre myslím Ale nejako tí zelený mužíčkovia mi prídu od veci.
Čierná diera, som raz povedala, že v podstate nevieme čo za nimi je, môže byť aj dobré alebo zlé. Keď to niekto zistíte dajte mi vedieť, ak nie je to takto tak sa mi zrúti jeden môj sen.
Je vesmír nekonečný? Ťažko povedať. Vieme, že vesmír sa rozpína, nakoľko sa hviezdy od seba vzďaľujú. No kde sa vlastne rozpína? Len v sebe samom, alebo kdesi von, do vonkajšieho priestoru? No to by muselo byť nihilum a metafyzika odmieta existenciu nihila - negatio totius entis absurdum est.
A kde sa všetka hmota vesmíru po Veľkom tresku umiestnila, ak nie v nejakom prapriestore, nejakom ,,éteri"? No vlastne pred Veľkým treskom neexistoval priestor (ani čas)...
Cestovanie v čase? Hm... Čas je (od dôb Einsteina) len štvrtý rozmer. V ostatných troch sa vieme pohybovať, tak prečo nie aj v čase? Ale to by musel prísť druhý einstein...
Len tak mimochodom: mne sa zdá existencia zelených mužíkov rovnako nezmyselná, ako existencia akýchkoľvek iných mimozemšťanov, pričom na podporu tohto tvrdenia mám aj vedeckú hypotézu s uhlíkom, ako uvádzam v ostatných fórach.
Neverím ani v existenciu iných vesmírov. Sme ohraničení časopriestorom vesmíru, teda iné vesmíry nemôžeme s istotou poprieť, alebo potvrdiť, no viaceré vedecké predpoklady iné vesmíry odmietajú, na základe toho, čo vieme a môžeme vedieť.
@matus123
Vďaka za dobré otázky (myslím tie o nekonečnosti vesmíru, či existencii iných vesmírov), určite ich položím na filozofii prírody.
Asi všetko na svete. A polovicu vecí v živote nebudem potrebovať. Ale aspoň je to zaujímavé...