myslim si, ze Ubuntu, Kubuntu, Knopix je lahka instalacia. Ja som to zvladol. Akurad mi narobilo trochu mensi problem oznacenie kde sa ma ten system naisnstalvoat (c/
Ale bezim aj tak na windovse, na linuxe sa mi nedalo nadstavi internet
Lahsie s grafickou instalackou: (K/ Ubuntu, Suse, Mandriva, Fedora Core, a kopu dalsich
Tazsie s textovou instalaciou (binarne): Debian (aj ked IMHO je debian jednoduche distro, nemal som ziadny problem s instalaciou ani s nicim), Slackware..
Najtazsie hardcore distro (zdrojaky, compilujes cely system z ineho linux distra): LinuxFromScratch (LFS)
Toto je vseobecne tvrdenie ale ja si myslim ze ziadne linux distro nie je zlozite, zalezi len od toho kolko casu tomu ces obetovat.. Hlavne treba citat vela manualov ked sa ces pustit napr do Slackwaru alebo Gentoo..
Keby moje prve distro nebolo Knoppix, tak uz davno frcim na LFS, lenze som zhnil a 4-5 dni sa mi nece compilovat system aj s GUI. Radim ti zacni niecim tazsim, lebo fakt si navyknes na tie click distra a neobajvis skutocnu silu linuxu
Ale aj tak nemam rad distra zalozene na RedHat-e a hlavne ten ich blby balickovaci system.. Najlepsie sa mi zatial robilo s debianovskym apt-getom. A predpokladam ze s emerge-om je este lepsia robotka.. Ale Gentoo som zatial neskusal..
Emerge ti nestiahne balik v binarke ako apt-get, ale ako zdrojaky, ktore potom kompilujes. ja osobne ficim pod kubuntu, a zda sa mi to na spravu snad este lahsie ako win.
Fyzik a ake distra si uz pouzival? Nic v zlom, ale mandrivu odporucaju ludia co maju skusenosti tak maximalne z OpenSuse.
Mandriva (aspon vtedy ked sa este volala Mandrake) sa mi zdala byt velmi windoze like a nielen v primitovnosti ale aj v pouzitelnosti.. A zalezi od konkretneho cloveka ci sa chce linuxom venovat alebo chce linux len koli tomu ze ho uz sere windoze.. Ak ta druha moznost, tak si kludne vystaci s Mandrivou, ak nie tak skor by som zacal niecim nie az tak jednoduchym, ale stale jednoduchym na prechod (alebo aspon dual boot) na linux..
Ubuntu je fajn, ale tiez prestane po case bavit. Ja ho mam doteraz a jediny dovod preco neprechadzam na ine distro je ten ze ho mam pekne upraveny (graficky), keby to tak neni, tak sa radsej venujem mojmu debianu 4.0 etch (ale uz som ho dlho nenabootoval)
uz aj mna zacina ubutnu omrzievat rozmyslam nad arch linuxom a free BSD, skuskal som aj gentoo davat ale len do VMware strasne dlho to robilo kym som z toho dostal zakladny system asi 6 hod
Mno archlinux je nieco podobne ako gentoo vraj trosku jednoduchsie, to je v poho, ale freeBSD to je samovrazda pokial nie si linuxovi expert a ver tomu ze instalacia sa ti na prvy krat nepodari. Z akeho stage si instaloval Gentoo?
Ja to mam riesene tak ze mam hlavnu particiu, kde mam kubuntu + beryl + pekne zabezpecene, proste system aky potrebujem, a potom mam testovaciu particiu a tam skusam rozne distra, momentalne tam mam debian 4.0 etch + fluxbox.
Hlavnu necham kym sa mi tam nieco nedodrbe a testovacia tam menim distra cca kazde 2 mesiace...
*ubuntu family je v poslednej dobe mozno este viac vhodne ako mandriva pre zaciatocnikov, nakolko staznosti na mandriva 2007 ci opensuse 2007 z pohladu ich odladenosti sa trochu mnozia ... i ked kubuntu tiez nie je na tom prave najlepsie ... ja fungujem po dlhej dobe na debiane. vyhovuje mi jeho stabilita. ale mozem este odporucat PCLinuxOS 2007, o ktorom som napisal recenziu
Emdi PCLinuxOS som skusal a dost sa mi pozdaval, ale ked uz clickacie distro tak asi by som nahodil Mepis.. Jednoduchy, krasny, rychly, malo chyb a uz obsahuje kopu softu (ktore na *buntu musis doinstalovat) a nemusis instalovat ziadne graficke drivery, secko ma..
co je tazke na instalacii freebsd? ja som to skusal v roku 2002 ako zaciatocnik a podarilo sa. teda samozrejme podla toho, co sa mysli pod slovom "nainstaloval"? pokial to, ze to nabootovalo, tak sa mi to podarilo.
ako fajn distro beriem fedoru. ale samozrejme (ako vsade) si treba precitat nejake how-to a riadit sa nim.
Ja používam fedoru. Začínal som šestkou - neskôr som prešiel na sedmičku a teraz najnovšie fičím na osmičke - myslím že je to stabilný OS - vhodný aj pre začiatočníkov - má bohatú on-line podporu - mnoho aktualizácií - takže myslím si že pre začiatočníka je to tá správna voľba.
Zdravim ja mam problem z aplikaciami napr. ked si naistalujem aplikaciu na pocasie tak ju neviem najst nikde pozeral som vsade nevedeli by ste mi niekto poradit?....................Vdaka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
Ale bezim aj tak na windovse, na linuxe sa mi nedalo nadstavi internet
2-4. ubuntu, mandriva, fedora
(možno aj ďalšie sú porovnatelné, ale čím používanejšie, tým skôr nájdeš pomoc na webe)
5. - x. všetky možné aj nemožné distrá.
x. - y. "Hardcore distrá" - Slackware, Debian, Gentoo,
z. vytvorenie vlastného distra
Tazsie s textovou instalaciou (binarne): Debian (aj ked IMHO je debian jednoduche distro, nemal som ziadny problem s instalaciou ani s nicim), Slackware..
Tazsie s textovou instalaciou (zdrojove kody - compilacia): Gentoo, Sabaon, ArchLinux..
Najtazsie hardcore distro (zdrojaky, compilujes cely system z ineho linux distra): LinuxFromScratch (LFS)
Toto je vseobecne tvrdenie ale ja si myslim ze ziadne linux distro nie je zlozite, zalezi len od toho kolko casu tomu ces obetovat.. Hlavne treba citat vela manualov ked sa ces pustit napr do Slackwaru alebo Gentoo..
Keby moje prve distro nebolo Knoppix, tak uz davno frcim na LFS, lenze som zhnil a 4-5 dni sa mi nece compilovat system aj s GUI. Radim ti zacni niecim tazsim, lebo fakt si navyknes na tie click distra a neobajvis skutocnu silu linuxu
Dostupnejsi je centos, co je redhat bez znacky (tie iste zdrojove kody)
RedHat s komunitou vyvijaju Fedoru (od aprila bez 'core').
Takza ak by mal niekto zaujem od RedHat, tak jednoznacne Fedora
Ale aj tak nemam rad distra zalozene na RedHat-e a hlavne ten ich blby balickovaci system.. Najlepsie sa mi zatial robilo s debianovskym apt-getom. A predpokladam ze s emerge-om je este lepsia robotka.. Ale Gentoo som zatial neskusal..
Mandriva (aspon vtedy ked sa este volala Mandrake) sa mi zdala byt velmi windoze like a nielen v primitovnosti ale aj v pouzitelnosti.. A zalezi od konkretneho cloveka ci sa chce linuxom venovat alebo chce linux len koli tomu ze ho uz sere windoze.. Ak ta druha moznost, tak si kludne vystaci s Mandrivou, ak nie tak skor by som zacal niecim nie az tak jednoduchym, ale stale jednoduchym na prechod (alebo aspon dual boot) na linux..
ak sa inslalacia free BSD na prvykrat nepodari tak sa mozno podari na druhy krat /som optimista/
Hlavnu necham kym sa mi tam nieco nedodrbe a testovacia tam menim distra cca kazde 2 mesiace...
ako fajn distro beriem fedoru. ale samozrejme (ako vsade) si treba precitat nejake how-to a riadit sa nim.
Ale ako si povedal pre zaciatocnika je to vcelku dobry vyber.. Mozno sa na desktop hodi, no na server fakt nie..