Nechcem nikoho uraziť ani sa dotknúť. Len v mojom blogu sme rozoberali, či nevidiaci človek môže vidiet v sne. (v tomto pripade od narodenia nevidiaci). Proste ma vobec predstavy? Predstavu ako vyzeraju farby alebo... vobec sa do toho neviem vzit... vase
pocul si niekedy hlas slimaka? a ked ti niekto povie, ze slimaky fakt vedia spievat, vedia vydavat zvuky, ktore si nikdy predtym nepocul, budes si ich vediet predstavit? aj toto je uz prehnane, pretoze zvukovy zaklad mas, takze z neho mozes vyvodit iny zvuk, aj podla inych zmyslovych vnemov ako napr. zrak. Ale od narodenia slepy clovek nema ziadnu predstavu. moze si domyslat na zaklade zvukov a zvukom moze pripisovat nieco ako obraz, co v podstate ani obraz nemusi byt, len nejaky pocit.
to je akoby si sa muza pytal, ako sa citi zena v tehotenstve... najlepsie sa niekoho takeho opytat. Ale cisto teoreticky, taki co uz niekedy videli a potom oslepli, myslim ze v snoch vidia ako vsetci ostatni. A ti, ktori su nevidiaci od narodenia, mozu v snoch vidiet urcite predtavy z obrysov, ktore nadobudli len hmatovo, budu mat asi urcite odlisne "videnie" svojim sposobom..
@Anthvillie no toto ma zaujima, chcel by som sa vzit do takej fantazie, aj ked viem ze je blbe rozoberat taku temu, ale berme to teraz z takej umeleckej alebo filozofickjej stranky... co by sami odohravalo v mysli keby som nevidel a niekto by mi vysvetloval ako nieco vyzera..
Myslím že tak ako v reálnom živote si nevedia predstaviť to čo nevidia, tak aj ich sny sa skladajú iba zo všetkých tých hmatových, zvukových a čuchových vnemov, jednoducho ten sen prežívajú v tej rovine čo môžu ..
slepý ľudia nie sú teda viazaný na trojrozmerný priestor ktorý ani nemusí byť reálny . je to divné všetko . proste . ani to čo vnímame nemusí byŤ reálne ..
všetci sa zhodnete, ale aby som túto tému zase trošku rozdúchal..... zoberte si, že čítajú knihy, preciťujú nielen ich dej, ale aj opisy ľudí, prírody, či iného prostredia, v ktorom sa tie deje odohrávajú. podľa mňa si to musia vedieť aj predstaviť, t.z. že tieto predstavy potom môžu ovplyvňovať aj ich sny. Oni vedia aj čo je zelená, červená modrá, len neviem ako si tie farby predstavujú. Myslím teda, že ich sny sú farebné, s ľuďmi, z domami.... ale postavené na nejakom subjektívnom, imaginárnom základe.
ano pretoze spanok je to ked sa veci a spomienky z kratkodobej pamete presuvaju do dlhodobej pamete....preto snivaju aj slepy....pretoze i ked oni nevidia...oni pocuju a mozu si pritom hocico predstavovat....co ja poznam slepe dievca tak jej sa sniva
@1smajlik13 Otázka nie je či snívajú, určite snívajú, ale či v tých snoch vidia...
@stage Aj tak si nemyslím že majú úplne vizuálne tie predstavy... Nevedia čo je to vidieť... A s tými knihami - knihy čítam rada a vo veľkom, ale popravde, čo sa predstáv týka - snažím sa predstaviť si veci ako rozloženie nábytku v miestnosti, vecí na poličke, polohu izieb v dome... ale už napríklad tých hrdinov v tom prostredí si predstavujem skôr ako súhrn charakteristík, tomu vonkajšiemu opisu nejakú výraznú pozornosť nevenujem pokiaľ to nejako neovplyvňuje dej... Takže tie knihy by som ako až tak výrazný argument nebrala...
@Tinqo Možno nie až tak, ľudia s rôznymi postihnutiami zvyknú brať veci tak viac s nadhľadom (teda pokiaľ s tým žijú už dlhší čas), myslím že takáto otázka by skôr pobavila než urazila
aj my vidíme všeličo iné a nové v snoch.... áno, možno je to tým, že sa nám odrážajú bývalé vnemy z podvedomia vo vizualizácií....podvedomie sa s tým hrá, pretvára to atď, na základe niečoho, čo sme už videli...
a čo ak sme nič nevideli? ak niekto nevidí, jeho podvedomie si može vytvárať podľa mňa určite tiež nejakú vizualizáciu na základe pocitov....
veď napríklad aj ja keď niečo cez deň cítim, veľmi intenzívne- nejaký pocit, zvykne sa mi o tom snívať a naberá podobu niečoho, čo som v živote nevidela...
takže si myslím, že slepí snívať určite možu... možno nevidia v sne veci ktoré my ako vidiaci vidíme, to jest napr. predmety, ale vidia niečo, čo si sami vytvoria.... to je moj názor
sam nevidim od narodenia, takze vam umoznim pokojne spat. Ano snivame. sny vnimam(teda aspon ja), pocitmi. sluch, pocity. hmat, asi az tak nie. ved koniec koncov, ide to z mozgu. väcsinou nejake predstavy, ku ktorym sa pripoja pocity, etcetc.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
@stage Aj tak si nemyslím že majú úplne vizuálne tie predstavy... Nevedia čo je to vidieť... A s tými knihami - knihy čítam rada a vo veľkom, ale popravde, čo sa predstáv týka - snažím sa predstaviť si veci ako rozloženie nábytku v miestnosti, vecí na poličke, polohu izieb v dome... ale už napríklad tých hrdinov v tom prostredí si predstavujem skôr ako súhrn charakteristík, tomu vonkajšiemu opisu nejakú výraznú pozornosť nevenujem pokiaľ to nejako neovplyvňuje dej... Takže tie knihy by som ako až tak výrazný argument nebrala...
@Tinqo Možno nie až tak, ľudia s rôznymi postihnutiami zvyknú brať veci tak viac s nadhľadom (teda pokiaľ s tým žijú už dlhší čas), myslím že takáto otázka by skôr pobavila než urazila
aj my vidíme všeličo iné a nové v snoch.... áno, možno je to tým, že sa nám odrážajú bývalé vnemy z podvedomia vo vizualizácií....podvedomie sa s tým hrá, pretvára to atď, na základe niečoho, čo sme už videli...
a čo ak sme nič nevideli? ak niekto nevidí, jeho podvedomie si može vytvárať podľa mňa určite tiež nejakú vizualizáciu na základe pocitov....
veď napríklad aj ja keď niečo cez deň cítim, veľmi intenzívne- nejaký pocit, zvykne sa mi o tom snívať a naberá podobu niečoho, čo som v živote nevidela...
takže si myslím, že slepí snívať určite možu... možno nevidia v sne veci ktoré my ako vidiaci vidíme, to jest napr. predmety, ale vidia niečo, čo si sami vytvoria.... to je moj názor
Konečne dačo nové..
V nejakom prenesenom zmysle slova určite áno, pretože si myslím, že majú s nami mnoho spoločných a priori poznatkov.
sam nevidim od narodenia, takze vam umoznim pokojne spat. Ano snivame. sny vnimam(teda aspon ja), pocitmi. sluch, pocity. hmat, asi az tak nie. ved koniec koncov, ide to z mozgu. väcsinou nejake predstavy, ku ktorym sa pripoja pocity, etcetc.