Na Ukrajine je aktuálne okolo 150 tisíc Rusov. O tom už písalo viacero nezávislých zdrojov. Ukrajina pred 14 dnami povolala všeobecnú mobilizáciu, čo znamená že všetci muži vo veku od 18 do 50 rokov sú povinní narukovať do armády. Ak teda Ukrajina povolala všetkých bojaschopných mužov do domobrany, mala by mať vojenskú silu o sile okolo 10 milionov mužov ! V takom prípade by 150 tisícovú rusku armádu mala za chvilku zničiť.... lenže ako vidíme, tak Ukrajinská armáda neustále ustupuje, a Rusi sa dostávaju stále viac a viac do vnútrozemia, ako je to možné ?
Domobrana sa nezaoberá len bojom. Pre vystrojenie všetkých asi ani nemajú materiál. Chlapov čo sa vracali na Ukrajinu vraj poslali naspäť. Čo som čítal tak v bojovom nasadení sú v drvivej väčšine profi vojaci. Zálohy síce boli povolané ale chvíľu trvá kým sa sformujú a zocvicia pre nasadenie - lebo to nieje tak že chlapom rozdáš samopaly a hurá na rusa. A veľká časť domobrany sa venovala napr. opevnovacimi prácami okolo Odessy.
To je nejaké čudné, Ved už je dobytých 15% Ukrajiny a oni stále neboli povolaní k bojom ?
@CItr0n
Ok, tak ale aj kebyže sa bojom zaoberá čo i len 30% domobrany, tak stále by to boli obrovské čísla niekolkých milionov mužov !
Vieš čo, nemyslím si že by mala Ukrajina nedostatok zbraní. Takto, Ukrajina dáva na obranu ročne 6 miliárd eur. Jeden samopal AK47 stojí okolo 600 eur. Z toho si vieš potom lahko vypočítať že IBA za jeden rok, by dokázala Ukrajina nakúpiť 10 milionov samopalov ! Takže naozaj si nemyslím že by Ukrajina mala nedostatok pušiek.... » www.statista.com/statistics/1293...
Ok, ale aj tých profi vojakov a vojakov zo zálohy má Ukrajina okolo 1 miliona... takže aj to je dosť veľká sila oproti 150 tisíc Rusom... Hmmm, no už to ale trvá nejako dosť dlho, ved mobilizácia bola vyhlásená pred 14 dnami....
@tomas55555@5 opakujem že to nieje tak ž rozdáš chlapom samopaly. Vojak potrebuje jesť, byť vystrojený a vycvičený - nielen samopal ale aj topánky a uniforma, nepriestrelná vesta a prilba, MRE dávky, nehovoriac o špeciálnych zbraniach (guľomety, pancierovky etc.) a zabezpečení kvalitnej komunikácie s nadriadenou jednotkou. Taktiež sa hovorí že na jedného vojaka na fronte potrebuješ štyroch ktorí zabezpečujú prísun zásob a servis - zdravotná starostlivosť, nafta, jedlo, munícia, opravy a transport techniky, ženijné zabezpečenie (stavba mostov, poľného opevnenia) etc. Bez toho to nejde, čo ukazuje aj armáda RF ktorá má s týmto problémy.
Pri záložákovi to bude minimálne týždeň-dva.
Pri dobrovoľníkovi bez vojenského výcviku o dosť viac.
A nie všetci môžu byť nasadení priamo na front - je tu hrozba útoku z mora na Odessu, útok z Podnesterska alebo Bieloruska, taktiež musí byť zabezpečené zázemie proti záškodníkom a VDV...
Ok, kedže bola tá domobrana vyzvaná už pred cca 12 dnami, tak by tí záložáci už mali byť na ceste na front, a každú chvílu by sme mali vidieť obraty v bojoch, no ne ? Ved UA má okolo 1 milion vojakov v zálohe. To by proti 150 tisíc Rusom mala byť značná presila...
A pritom dobrovolníkovi cca kolko ? Mesiac ? Aj tak mi to ale moc nesedí. Ved kebyže mám povolať nováčika do armády v čase invázii, tak by mi išlo hlavne o to aby išiel bojovať na front čím skor. Dal by som mu do ruky pušku, tri dni by som mu dal výcvik ako nabíjať pušku a strielať na terč, ako odistiť granát, a to by malo stačiť... samozrejme nemal by taký výcvik ako James Bond, ale aj slabo zdatný vojak je stále lepší než žiaden vojak, alebo vojak nasadení až o mesiac - dva... no ne ?
Ukrajina však nemá námorníctvo ani ponorky, takže tam to nemáš tak, že by teraz ludia narukovali do námorníctva....
@tomas55555@1 Asi je rozdiel, keď je niekto profesionálne vycvičený vojak na špeciálne operácie tohoto typu a nejaký Sergej s Kyjeva čo robil predavača na pumpe ktorý dostane AR-15 do ruky ...
Skutočná vojna to nie je ako hrať na pc. Vojaci sú reálne ľudské bytosti, ktoré potrebuješ vycvičiť, vojak musí byť mohutný, silný, vyšportovaný, pohotový, mať rýchle reakcie, odolnosť, skúsenosti so zbraňami, vedomosti o vojsku, vedieť strieľať, nebáť sa a mať vnútornú disciplínu. Vojenská technika aj zbrane sú ťažké, to nie je ako nosiť tašku s ntb. Treba tých ľudí neustále zásobovať potravinami, musia sa aj vyspať, musia mať svoje dané uniformy, počúvať a poslúchať rozkazy bez rozmýšľania a podobne. Obyčajní civilisti nebojujú priamo na fronte, pretože by ich hneď odbachli. Nemá to zmysel pokiaľ nenastáva totálna vojna.
Iste, ale aj nejaký ozbrojený vojak je presa lepší než žiaden vojak, a zrejme jeden profesionálny vojak by nezostrelil až 80 neprofesionálnych Ukrajinských brancov
Navyše Ukrajina má tiež profi vojakov, len v zálohe má okolo 1 milion takýchto vojakov, ktorí už absolvovali vojenský výcvik. Takže nechápem prečo tam Ukrajina nepošle týchto vojakov na frontu, a ked už poslala tak 1 milion proti 150 tisíc Rusom by mal tých Rusov neustále viac a viac zatlačovať smerom von z územia..... nedeje sa tak, a pre mna je to záhadou.....
Ok, lenže Ukrajina má aj profi vojakov okolo 1 milion, to sú tí vojaci, ktorí absolvovali vojenský výcvik. Prečo teda nepošle na front ich ? A ak ich poslala, ako je možné že ten 1 milion Ukrajinských profi vojakov nedokáže zatlačiť naspeť 150 tisíc Rusov ale im neustále ustupuje ?
@tomas55555@13 pretoze vojna to nie je jeden front, prebieha heterogenne, zalezi aj aku mas techniku ako sa bojuje, v akej fazi bojov su a ci to ma zmysel, poslel tam naraz napr. na jedno mesto 10 000 vojakov, prileti rusky bombarder, pusti tam bombu a v momente si ich stratil, ale toto bole len priklad, je to strasne zlozite...
@tomas55555@13 Otázka je s čím by ich tam poslali. Dnes by asi nestačili vydle a motiky proti obrneným káram s machinegunami čo vypália 100 nábojov za sekundu. By ich vykosili jak vinohardy na jar ...
Pokiaľ všetci vojaci nechodia v jednej línii, ale sú rozmiestnení po celom územi na menšie skupinky, tak by bolo dosť nemožné aby bombardéry dokázali takéto skupinky vybombardovať.....
Vojaci sa možu skrývať aj v lesoch, mestách, za jednotlivými budovami, v skrýšach, nevravím že všetci musia chodiť verejne na polných cestách a byť na terči bombardérom....
Granáty - cca 45 eur za kus
nepriestrelna vesta - 310 eur za kus
munícia/náboje - v priemere 1 euro za náboj
pušky - samopal - cca 800 eur za kus
obuv - Kanady - cca 60 eur za kus
uniforma - okolo 100 eur za kus
Rátajme teda s 1 milionovou armádou to máš teda uniformy za 100 milionov eur, Kanady za 60 milionov eur, samopaly za 800 milionov eur, muníciu ak dostane každý az po 400 nabojoch, za 400 milion eur, nepriestrelna vesta 310 milionov eur, granáty ak dáš každému po dva granáty 90 milionov eur Dokopy ak to zrátaš to máš 1,76 miliardy eur ! Výdavky Ukrajiny na vojenské zbrojenie sú ročne okolo 6 miliárd eur - 4% HDP. Ciže podotýkam, že IBA za JEDEN rok, by dokázala Ukrajina nakúpiť plnú polnu pre 1 milion obyvatelov, a ešte by jej vyše 4,2 miliard zostalo ! Takže to čo tvrdíš ty, že Ukrajina nemá dostatok zbraní, výstroje pre 1 milion vojakov je číry nezmysel !
@tomas55555@17 Vidím, že ty tou vojnou žiješ keď si toto zistuješ ... A dáš si tu námahu to tu rozpísať. Stačilo napísať, tú poslednú vetu aj tak som čítal len tú ...
Tak ked diskutujem s oponentom chcem aby aj tie moje odpovede na niečom stáli, na nejakých výpočtoch a nielen že "trust me bro" . Takže výpočty som ti dal, zrejme sa teda zhodneme na tom, že Ukrajina mala a má financie na vyzbrojenie 1 miliona vojakov do plnej polnej... otázne je teda, prečo ich nenasadí na front ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
To je nejaké čudné, Ved už je dobytých 15% Ukrajiny a oni stále neboli povolaní k bojom ?
@CItr0n
Ok, tak ale aj kebyže sa bojom zaoberá čo i len 30% domobrany, tak stále by to boli obrovské čísla niekolkých milionov mužov !
Vieš čo, nemyslím si že by mala Ukrajina nedostatok zbraní. Takto, Ukrajina dáva na obranu ročne 6 miliárd eur. Jeden samopal AK47 stojí okolo 600 eur. Z toho si vieš potom lahko vypočítať že IBA za jeden rok, by dokázala Ukrajina nakúpiť 10 milionov samopalov ! Takže naozaj si nemyslím že by Ukrajina mala nedostatok pušiek....
» www.statista.com/statistics/1293...
Ok, ale aj tých profi vojakov a vojakov zo zálohy má Ukrajina okolo 1 miliona... takže aj to je dosť veľká sila oproti 150 tisíc Rusom... Hmmm, no už to ale trvá nejako dosť dlho, ved mobilizácia bola vyhlásená pred 14 dnami....
Pri dobrovoľníkovi bez vojenského výcviku o dosť viac.
A nie všetci môžu byť nasadení priamo na front - je tu hrozba útoku z mora na Odessu, útok z Podnesterska alebo Bieloruska, taktiež musí byť zabezpečené zázemie proti záškodníkom a VDV...
Ok, kedže bola tá domobrana vyzvaná už pred cca 12 dnami, tak by tí záložáci už mali byť na ceste na front, a každú chvílu by sme mali vidieť obraty v bojoch, no ne ? Ved UA má okolo 1 milion vojakov v zálohe. To by proti 150 tisíc Rusom mala byť značná presila...
A pritom dobrovolníkovi cca kolko ? Mesiac ? Aj tak mi to ale moc nesedí. Ved kebyže mám povolať nováčika do armády v čase invázii, tak by mi išlo hlavne o to aby išiel bojovať na front čím skor. Dal by som mu do ruky pušku, tri dni by som mu dal výcvik ako nabíjať pušku a strielať na terč, ako odistiť granát, a to by malo stačiť... samozrejme nemal by taký výcvik ako James Bond, ale aj slabo zdatný vojak je stále lepší než žiaden vojak, alebo vojak nasadení až o mesiac - dva... no ne ?
Ukrajina však nemá námorníctvo ani ponorky, takže tam to nemáš tak, že by teraz ludia narukovali do námorníctva....
Iste, ale aj nejaký ozbrojený vojak je presa lepší než žiaden vojak, a zrejme jeden profesionálny vojak by nezostrelil až 80 neprofesionálnych Ukrajinských brancov
Navyše Ukrajina má tiež profi vojakov, len v zálohe má okolo 1 milion takýchto vojakov, ktorí už absolvovali vojenský výcvik. Takže nechápem prečo tam Ukrajina nepošle týchto vojakov na frontu, a ked už poslala tak 1 milion proti 150 tisíc Rusom by mal tých Rusov neustále viac a viac zatlačovať smerom von z územia..... nedeje sa tak, a pre mna je to záhadou.....
@Yoss
Ok, lenže Ukrajina má aj profi vojakov okolo 1 milion, to sú tí vojaci, ktorí absolvovali vojenský výcvik. Prečo teda nepošle na front ich ? A ak ich poslala, ako je možné že ten 1 milion Ukrajinských profi vojakov nedokáže zatlačiť naspeť 150 tisíc Rusov ale im neustále ustupuje ?
Pokiaľ všetci vojaci nechodia v jednej línii, ale sú rozmiestnení po celom územi na menšie skupinky, tak by bolo dosť nemožné aby bombardéry dokázali takéto skupinky vybombardovať.....
Vojaci sa možu skrývať aj v lesoch, mestách, za jednotlivými budovami, v skrýšach, nevravím že všetci musia chodiť verejne na polných cestách a byť na terči bombardérom....
@Gombik35
Podme teda počítať,
Granáty - cca 45 eur za kus
nepriestrelna vesta - 310 eur za kus
munícia/náboje - v priemere 1 euro za náboj
pušky - samopal - cca 800 eur za kus
obuv - Kanady - cca 60 eur za kus
uniforma - okolo 100 eur za kus
Rátajme teda s 1 milionovou armádou to máš teda uniformy za 100 milionov eur, Kanady za 60 milionov eur, samopaly za 800 milionov eur, muníciu ak dostane každý az po 400 nabojoch, za 400 milion eur, nepriestrelna vesta 310 milionov eur, granáty ak dáš každému po dva granáty 90 milionov eur Dokopy ak to zrátaš to máš 1,76 miliardy eur ! Výdavky Ukrajiny na vojenské zbrojenie sú ročne okolo 6 miliárd eur - 4% HDP. Ciže podotýkam, že IBA za JEDEN rok, by dokázala Ukrajina nakúpiť plnú polnu pre 1 milion obyvatelov, a ešte by jej vyše 4,2 miliard zostalo ! Takže to čo tvrdíš ty, že Ukrajina nemá dostatok zbraní, výstroje pre 1 milion vojakov je číry nezmysel !
Tak ked diskutujem s oponentom chcem aby aj tie moje odpovede na niečom stáli, na nejakých výpočtoch a nielen že "trust me bro" . Takže výpočty som ti dal, zrejme sa teda zhodneme na tom, že Ukrajina mala a má financie na vyzbrojenie 1 miliona vojakov do plnej polnej... otázne je teda, prečo ich nenasadí na front ?
Vieš mi na to prosím nejak odpovedať ?