Rusi a ich večná snaha "chrániť" Rusov v iných krajinách tak že ich vezmú pod svoje krídla, ach. Asi bolo len otázkou času kedy to pukne, ale takto skoro som to nečakal. "Pobavilo" ma to vyjadrenie že Rusi tam posielajú jednotky aby stabilizovali situáciu...tých 1000 mŕtvých civilistov, bombardovanie gruzínskych cieľov je tá stabilizácia? Netvrdím že Gruzínci sú svätí, ale Rusi... nemám rád ich náturu a politiku.
gruzinci su tvrdy narod bojujuci proti ruskym okupantom a podla mojho nazoru to bude pre rusov katastrofa aku zazili za jelcina v cecensku..nenavist plodi nenavist a kazdym ruskym naletom na civilne ciele kde televizie ukazuju hrozy vojny celemu svetu sa bude zvysovat odhodlanie gruzincov
Netusim kde tento konflikt dospeje, ale dufam, ze sa to rychlo skonci. Ved je to normalne? Sme v roku 2008 a este ani teraz si ludia neuvedomili ake svinstvo je vojna? Toto ja nepochopim..
@13 nezáleží na tom v akom sme roku...ako povedal Morgenstern: "začať vojnu nieje nič iného než rozotnúť uzol namiesto toho aby sme ho rozmotali". Ludia vždy budú inklinovať k tomu čo sa zdá lahšie, duplom ked je to dobrý spôsob ako lahko dosiahnuť svoje cieľe.
@14 nie celkom... Južné Osetsko malo istú autonómiu, tá ale bola údajne v poslednej dobe oklieštená. Separatisti sa chcú pripojiť k Severnému Osetsku, ktoré je súčasťou Ruska. Čiže tu nejde o vytvorenie nového štátu, ale o pridruženie sa k Rusku, a to je trochu rozdiel.
@13 vojna tu je odkedy je clovek a bude kym posledneho nezabiju, nezalezi na tom aky je rok, bude to cim dalej horsie kedze uz existuju jadrove, chemicke a biologicke zbrane
@16 Kosovo znamenal precedens...a bola len otázka času, kedy vznikne niečo podobné...nevadí, že to nie je to isté...tým mŕtvm civilistom je to aj tak jedno...
@18 kosovo znamená precedens pre toho komu to vyhovuje. Ak niekto (a duplom ruský predstavitel) sa odvoláva na kosovo, dokazuje to že niesu iné argumenty ktoré by ospravedlnili utok na nezávislú krajinu! To je ten rozdiel!
no ak sa do toho zase nezapletú naši ochranci mieru- USA, tak tento konflikt nebude podľa mňa mať dlhé trvanie, tým však nechcem poprieť jeho zbytočnosť...keby sa každá menšia komunita nechcela osamostatniť, tak podobné konflitky prakticky neexistujú....porovnanie s kosovom veru nie je až tak mimo misu
ja si myslím že to je o delení vplyvu USA a RUSKA vo svete.. amici so zobrali Irak a rusi gruzinsko. A tým je vec uzavretá. Možu grzinci apelovat na USA aby im pomohlo... nepomožu.. USA nie su sproste na tolko aby vypukla 3. sv. Je to dohoda.. rusi sa nebudu srat do iraku a afganistanu, amici zas do gruzinska...
je to proste sku**ena politika.. a aj ked mam rad všetkých Slovanov, tak toto fakt je hnusne od Rusov.. mali by odist nielen z olympiady, ale aj gruzinska..
@23 podobne este keby som necitala noviny tak môj svet by bol ozaj ružový, ale kedze ich citam tak aj o tomto viem
mno a suhlasim tam s niekym hore...pokial sa do toho nezpaletu usa co by snad nemali(i ked pri vztahoch s ruskom...neviem...jednoznacne ak sa do toho nezapletu 3 svetová by nemala hroziť...
@15@17 ..ok, nezalezi v akom sme roku, ale ked uz sa clovek povazuje za najinteligentnejsieho tvora na zemi (aspon myslim), tak sa uz mohol z predchadzajucich vojen poucit a mohol riesit podobne konflikty bez zbrani. Ale niekto si tu asi stale musi dokazovat svoju silu.
@29 Gruzinsko to nenapadlo.. to je ich uzemie len vyzera tak že je nezavisle.. niečo proste ako kosovo v srbsku... takže Rusi vstupili na cudzí štát.. gruzinci su tam doma
@29 južné osetsko vyhlásilo kedysi dávno nezávislosť, ale takmer nikto ju neuznáva, takže je to stále de facto gruzínske územie. Rusi sa na tomto území zdržiavali ako "mierové jednotky" pričom iba podporujú separatistické snahy. Btw tá ruská stíhačka čo zostrelila tento rok gruzínske bezpilotné lietadlo štartovala z GRUZINSKA (zo separatistického územia abcházsko)! Kde absolutne nemala čo robiť. Ale Rusi....
@31 ano jasné, pre to podporujme ruskú inváziu, za to že gruzínci si robia poriadky vo SVOJOM štáte. Keby ale takto srbi (ako gruzínci) zaútočili na kosovo, to by si už zase bol podporoval srbov...
A ruská logika... gruzinci zabili 15 našich vojakov = zabijeme čo najviac civilistov nech už sú to ktokolvek (lebo to bude výsledkom ich intervencie, viac a viac mŕtvych)
A ked som videl rozhovor s vyslancom Ruska pri UN, tak mi až došlo zle....
A "akty genocídy" na obyvateľoch južného osetska? Za prvé by som bol rád keby ich pán Putin konkretizoval a necápal do vetra hovadiny, a za druhé: rusi zabili už viac obyvatelov južného osetska než gruzínska armáda, pretože ich taktika je nejebať sa a všetko vystrielať, straty sú zandebaťeľné...slovami spomínaného vyslanca s kamennou tvárou "takéto veci sa stávajú, je to normálne"
Mna sa táto vojna osobne dotýka,pre mna je najdôležitejšie aby sa skončila. Nepáči sa mi však ak niekorí ľudia zastávajú stranu Rusov bez toho aby sa hlbšie ponorili do tohto konfliktu a vedeli o čo ide.
To ako keby sa maďarská menšina chcela aj s našim územím odtrhnúť a maďari by im dali maďarské pasy, však nech sú právoplatnými občanmi Maďarska a potom s nami bojovali o naše územie. To by sa nám malo páčiť????????
Absurdné však, a to presne robia Rusi akože zachraňujú svojich občanov na území Gruzínska.
Gruzínsko je malá krajina a pod talkom rusov nemá najmenšiu šancu a USA nerobí zatiaľ nič aby sa to ešte viac nevyhrotilo.
/my sme tiež malá krajina a história niekorých z nás nepoučila/
Mne v tejto vojne umierajú priatelia a rodina. Sú to obyčajní ludia ktorí nikomu nič neurobili.
Nemôžem inak ako striktne stáť na strane Gruzínska a modliť sa za skoré ukončenie vojny.
@34 Rusi su rovankí imperialisti ako USA.. Gruzinsko proste beru za svoj štat, chcu z neho urobit Bielorusko.. Na Ukrajinu si nedovolia.. tí je tušim 40mil., ale Gruzincov je len 5mil. Takže asi tak... A Bush može teraz kecat kolko chce... len mu tato situacia prišla vhod aby zakryl pod koberec svoje činy v Iraku.. Anglicko ani USA neurobia bohužial nič aby zabranili prieniku Rusov. Je to presne ako povedal prezident Saakašvili - ako ked Rusi napadli Finov v 1939.
Myslim ze tu nikto nechape etnicku a narodnostnu politiku ktora tam prebieha. Ked to prirovnam k utokom v Kosove, kde sa snazila odtrhnut minimalna absolutne zanedbatelna skupina ludi, a USA bezproblemovo vojensky zasiahli, aby uznali autonomiu. A pritom etnicky je to ako keby sa chcela odtrhnut Petrzalka od Stareho mesta.
V Gruzinsku sa chce separovat narod, ktory tam je uz niekolko vekov, poctom velkostou Slovenska, uplne samostatna narodnostna skupina ludi.
Ked sa rozpadlo ZSSR, vsetky pridruzene staty mali moznost zalozit si vlastnu republiku, krajinu ci jak sa to vola, a teraz ked sa Oseti rozhodnu ze chcu mat autonomiu, tak na nich Gruzinci posielaju tanky a snazia sa ich vojensky donutit ostat sucastou Gruzinska.
Vobec sa necudujem ze Rusko vojensky zasiahlo, ked Gruzinci vojensky zasahuju vo vlastnej krajine, proti vlastnym ludom. Ich sposob je kruty, ale neodsudzujem ich.
Pripomína mi to Československo v roku 1968 keď prišli sovietské (ruské)vojská a obsadili našu krajinu. Doteraz sa Nám Ruská federácia neospravedlnila. Tiež sa na nás západné mocnosti vykašlali. Podobný scenár.
heh že slovanský bratia fakt super brat ten rus 48 masove vyvrazdovanie nepohodlných osob a inteligencie vdaka bratovi, 68 stopnutie cestu ku slobode a "dočastné"(podla zásady dlho, dlhsie, najdlhsie, dočastne) umiestnenie vojst rozumej okupaciu zase vdaka bratovi
neviem na čom ten hegel fičal ked vymyslel národnosť ale bol to fakt pičus...
Tak kedže 2/3 ludí tu nevie ktorá bije tak pekne po poriadku...
Gruzinsko vzniklo kedysi dávno ked ho kolonizovali gréci, neskôr sa dostalo pod správu byzantskej ríše, tá ked zanikla bolo stále napadané arabmi prechádzajucimi mongolmi a turkmi, vtedy sa dočkalo pomoci od taktiež pravoslavneho ruska. tj gruzinec/ka = grek+byzantik+nieco s araba/turka/mongola/rusa.
Pri vzniku ZSSR bolo gruzinsko začlenené do zssr (ked ceskoslovensko stratilo "len" slobodu oni dosli od všetko)
Abcházko sú moslimovia ktorý sa tam niekedy po rozpade byzancie naplavili z juhu turecka
od 8 do 19str boli súčastou gruzie ako autonomna oblast niečo ako česko v R-U po 19str si to rozmysleli a boli nezávislí, po vzniku zssr bolo pričlenené k gruzinsku až do jeho rozpadu, potom vyhlásili jednostrannú nezávislosť a vyhostili všetkych gruzincou,
južné ostestko je niečo podobné len to niesu moslimovia ale niečo podobné ako čečeni.
de jure je to gruzinske uzemie, ale kedže rusku sa nepáči smerovanie gruzínska na západ a to že nad ním postupne stráca vpliv tak podporuje separatistické regiony vo vojne s gruzinskom, kedže putin sa viac krát vijadril že gruzinsko bude za to pikat (smerovanie na západ) tak gruzinsko zbrojí na armádu vynaklada cez 1,3mld USD, gruzinsky kontingent (i ked neni clenom nato) na misiach nato je tretí najvecsí, vzhladom kôli očakávanemu konfliktu z ruskom a podobe terenu gruzinskeho pohranicia a hôr afganistanu/iraku.
mesiac pred "napadnutím" juzneho ostska gruzinska tj vlastneho uzemia sa vystahovalo skoro cele JO pretože uz cele týždne ostrelovalo gruzinske pohranicie a ked tak dlho do niekoho kádžeš kamene tak na teba možno aj vybehne. ešteo tych občanoch ruska, kedže rusi robia vsetko pre to aby zosekali gruzinsko rsp aby pykali (ako ma po novom pykat aj litva estonsko, lotissko, polsko a finsko) tak im udelili ruske pasi tým pádom sa stali občanmi ruska, a sami sa tam naverbovali ako mierotvorci aby chánili osetou ked ostreluju gruzinske dediny s ruskými zbranami a za ich peniaze,
k počtu obetí pri obliehaní Tsinvali ruská strana uvádzala 1400 a potom 2000 ale nikoho okrem rusou tam nepustili takže k objektivite ruských medii asi tolko » thorn.blog.sme.sk/c/160253/Nezavi...
juhoosetský lekár ku ktorému nosili vsetky telá lebo marnice nefungovali ich napocítal 44 a nie 2000
rusko po vpade gruzinska navrhlo jednu mierovu zmluvu s ktorou guzinsko samozrejmenesuhlasilo, pretože jej znenie bolo asi také ze ziadne strany okrem ruskej nemozu v konflikte zasahovať....
a teraz mám chuť to cele vymazat lebo je to celé uplne na** ale ked som si s tým už dal tu prácu
# 37 no ono to ani tak o osamostanenie osetska nejde to je na tom tá sranda
2/3 osetska su v rusku tj severné osetsko ktoré by bolo tiež najradčej samostatné len im to rusko nechcelo dovoliť a následne ich začalo uplácať a rôzne zvýhodnovať aby boli spokojný, čečni to isté národ ktorý mal byt samostatný, teraz každým rokom zomrie v čečnsku 1400(priznaných) ruských vojakou čo to tam stráži aby sa to neodtrhlo
respektíve skoro celé rusko je pozliepane z menších národov kde večšina nechce byť súčastou tej dieri len ich tam nasilu držia
Necital som prispevky ale tie media ma az zarazaju ako ti amici, kedze oni riadia takmer vsetky media hadzu, ze to je vina rusov atd. Ale gruzinsky prezident to sam vyprovokoval, podla mna to vyprovokovala amerika, kedze dzugasvili je ich aby z rusov spravili tych zlych a poliaci podpisali, ze suhlasia s protiraketovymi radarmi, ci co za guta....do tej bedne sa uz neda pozerat sama loz
Vojnu začalo Gruzinsko, Sakassvili bol uistený kundov rajcovnou ža mu pomožu, ale nepomohli a tak takinko ostal ako hovno v tráve sam a teraz budu celý svet klamať ako to bolo
hh postavili sa rusom nie moc chytre ... najviac sa mi pacila sprava v radiu este davnejsie ... Rusko odpovedalo vyslanim stoviek tankov .... a k tomu treba riadne dlhu kolonu zasobovacov z PHM dalsi kopec vojakov lebo tanky neutocia bez podpory pechoty a zas pre pechotu treba proviant....takze ked to zratame vecej Rusov tam ako vsetkych Gruzincov dokopy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
@8 kôli maličkému gruzínsku? toho sa nemusíš báť...pri najhoršom ho svet obetuje
mno a suhlasim tam s niekym hore...pokial sa do toho nezpaletu usa co by snad nemali(i ked pri vztahoch s ruskom...neviem...jednoznacne ak sa do toho nezapletu 3 svetová by nemala hroziť...
mno ale je to usa takže idem stavať bunker
» aktualne.centrum.sk/zahranicie/azia...
» aktualne.centrum.sk/zahranicie/azia...
A dostalo ma ze Bush vyzval Rusov aby stiahli svoje vojska, nech sa pozre kolko ich ma on v Iraku
@31 ano jasné, pre to podporujme ruskú inváziu, za to že gruzínci si robia poriadky vo SVOJOM štáte. Keby ale takto srbi (ako gruzínci) zaútočili na kosovo, to by si už zase bol podporoval srbov...
A ruská logika... gruzinci zabili 15 našich vojakov = zabijeme čo najviac civilistov nech už sú to ktokolvek (lebo to bude výsledkom ich intervencie, viac a viac mŕtvych)
A ked som videl rozhovor s vyslancom Ruska pri UN, tak mi až došlo zle....
A "akty genocídy" na obyvateľoch južného osetska? Za prvé by som bol rád keby ich pán Putin konkretizoval a necápal do vetra hovadiny, a za druhé: rusi zabili už viac obyvatelov južného osetska než gruzínska armáda, pretože ich taktika je nejebať sa a všetko vystrielať, straty sú zandebaťeľné...slovami spomínaného vyslanca s kamennou tvárou "takéto veci sa stávajú, je to normálne"
To ako keby sa maďarská menšina chcela aj s našim územím odtrhnúť a maďari by im dali maďarské pasy, však nech sú právoplatnými občanmi Maďarska a potom s nami bojovali o naše územie. To by sa nám malo páčiť????????
Absurdné však, a to presne robia Rusi akože zachraňujú svojich občanov na území Gruzínska.
Gruzínsko je malá krajina a pod talkom rusov nemá najmenšiu šancu a USA nerobí zatiaľ nič aby sa to ešte viac nevyhrotilo.
/my sme tiež malá krajina a história niekorých z nás nepoučila/
Mne v tejto vojne umierajú priatelia a rodina. Sú to obyčajní ludia ktorí nikomu nič neurobili.
Nemôžem inak ako striktne stáť na strane Gruzínska a modliť sa za skoré ukončenie vojny.
V Gruzinsku sa chce separovat narod, ktory tam je uz niekolko vekov, poctom velkostou Slovenska, uplne samostatna narodnostna skupina ludi.
Ked sa rozpadlo ZSSR, vsetky pridruzene staty mali moznost zalozit si vlastnu republiku, krajinu ci jak sa to vola, a teraz ked sa Oseti rozhodnu ze chcu mat autonomiu, tak na nich Gruzinci posielaju tanky a snazia sa ich vojensky donutit ostat sucastou Gruzinska.
Vobec sa necudujem ze Rusko vojensky zasiahlo, ked Gruzinci vojensky zasahuju vo vlastnej krajine, proti vlastnym ludom. Ich sposob je kruty, ale neodsudzujem ich.
skoncila vôbec neikedy studená vojna?
neviem na čom ten hegel fičal ked vymyslel národnosť ale bol to fakt pičus...
Tak kedže 2/3 ludí tu nevie ktorá bije tak pekne po poriadku...
Gruzinsko vzniklo kedysi dávno ked ho kolonizovali gréci, neskôr sa dostalo pod správu byzantskej ríše, tá ked zanikla bolo stále napadané arabmi prechádzajucimi mongolmi a turkmi, vtedy sa dočkalo pomoci od taktiež pravoslavneho ruska. tj gruzinec/ka = grek+byzantik+nieco s araba/turka/mongola/rusa.
Pri vzniku ZSSR bolo gruzinsko začlenené do zssr (ked ceskoslovensko stratilo "len" slobodu oni dosli od všetko)
Abcházko sú moslimovia ktorý sa tam niekedy po rozpade byzancie naplavili z juhu turecka
od 8 do 19str boli súčastou gruzie ako autonomna oblast niečo ako česko v R-U po 19str si to rozmysleli a boli nezávislí, po vzniku zssr bolo pričlenené k gruzinsku až do jeho rozpadu, potom vyhlásili jednostrannú nezávislosť a vyhostili všetkych gruzincou,
južné ostestko je niečo podobné len to niesu moslimovia ale niečo podobné ako čečeni.
de jure je to gruzinske uzemie, ale kedže rusku sa nepáči smerovanie gruzínska na západ a to že nad ním postupne stráca vpliv tak podporuje separatistické regiony vo vojne s gruzinskom, kedže putin sa viac krát vijadril že gruzinsko bude za to pikat (smerovanie na západ) tak gruzinsko zbrojí na armádu vynaklada cez 1,3mld USD, gruzinsky kontingent (i ked neni clenom nato) na misiach nato je tretí najvecsí, vzhladom kôli očakávanemu konfliktu z ruskom a podobe terenu gruzinskeho pohranicia a hôr afganistanu/iraku.
mesiac pred "napadnutím" juzneho ostska gruzinska tj vlastneho uzemia sa vystahovalo skoro cele JO pretože uz cele týždne ostrelovalo gruzinske pohranicie a ked tak dlho do niekoho kádžeš kamene tak na teba možno aj vybehne. ešteo tych občanoch ruska, kedže rusi robia vsetko pre to aby zosekali gruzinsko rsp aby pykali (ako ma po novom pykat aj litva estonsko, lotissko, polsko a finsko) tak im udelili ruske pasi tým pádom sa stali občanmi ruska, a sami sa tam naverbovali ako mierotvorci aby chánili osetou ked ostreluju gruzinske dediny s ruskými zbranami a za ich peniaze,
k počtu obetí pri obliehaní Tsinvali ruská strana uvádzala 1400 a potom 2000 ale nikoho okrem rusou tam nepustili takže k objektivite ruských medii asi tolko » thorn.blog.sme.sk/c/160253/Nezavi...
juhoosetský lekár ku ktorému nosili vsetky telá lebo marnice nefungovali ich napocítal 44 a nie 2000
rusko po vpade gruzinska navrhlo jednu mierovu zmluvu s ktorou guzinsko samozrejmenesuhlasilo, pretože jej znenie bolo asi také ze ziadne strany okrem ruskej nemozu v konflikte zasahovať....
a teraz mám chuť to cele vymazat lebo je to celé uplne na** ale ked som si s tým už dal tu prácu
2/3 osetska su v rusku tj severné osetsko ktoré by bolo tiež najradčej samostatné len im to rusko nechcelo dovoliť a následne ich začalo uplácať a rôzne zvýhodnovať aby boli spokojný, čečni to isté národ ktorý mal byt samostatný, teraz každým rokom zomrie v čečnsku 1400(priznaných) ruských vojakou čo to tam stráži aby sa to neodtrhlo
respektíve skoro celé rusko je pozliepane z menších národov kde večšina nechce byť súčastou tej dieri len ich tam nasilu držia