ako vieme tak Carreyov Truman Show sa odohorava v normalnom meste a on preziva to co prezivaju aj ostatni ludia.... avsak, ak by sme tento napad pohnali do uplne drastickej roviny, to znamena, nadorene dieta vystavit vyskumu, napriklad .... zil by s dvoma
Určite by ho prijal pretože pre neho by to bola jediná realita s ktorou by kedy prišiel do styku. Nemal by prečo pochybovať. Človek sa nerodí s vedomosťami.
no však hej prijal, aj ja som kresťan lebo som sa narodil do kresťanskej rodiny
a akékoľvek zaváhanie kontruje silné výchovné korene a dogmy a preto je ťažké z daného presvedčenia - ktorým som bol krmený od raného detstva - potlačiť, aj keď miestami učenie nehroázne nesedí
veril by ten chlapec napr aj tomu keby mu povedali ze ostrov sa nachadza len v obrovskej nadobe a ze ich rasa troch ludi bola vytvorena obrovskymi dazdovkami ktore sa cez mraky na nich pozeraju a skuamju ich ? uveril by teda naozaj vsetkemu ? nic by sa nepytal ?
Alebo by mu dokonca mohli zacat vysvetlovat, ze svet bol stvoreny nejakou entitou, ktorej skutocne zalezi na tom, aby neboli homosexualne manzelstva...
@maxton - asi prijal - tak ako aj ludia na našej zemi prijimali v dávnych dobách názory skrz rozne mýty - napr. ze počasie riadi boh xy - a od toho aku obet mu ludia odovzdaju - bude na nich "štedrý" a pošle dažd aby ich uroda prosperovala. Prijali to lebo si to nevedeli logicky odovodnit v tej dobe tak týmto spôsobom mali pocit že "vedia a čiastočne maju na to vplyv".
myslím si ze chlapec by to prijal nakolko by to bola jediná forma "pravdy" ktoru sa dozvedel. Nemal by pristup k iným - tým padom by ani asi neuvažoval o tom že by to mohlo byt inak - nakolko by bol systematicky presviedčany že existuje len jedna pravda - a tým by sa u neho nepodnecovalo konštruktívne a logicko-filozoficke nahliadanie - ale skor priam tzv. dogmatizmus jednostrannosti
ja som bola asi do 11tich rokov presvedcena ze darceky nosi jezisko, a ze vsetky tie decka co mi tvrdia opak kecaju, vsak vlastni rodicia by ma hadam tak hnusne neklamali..
takze ano, myslim ze by to prijal
@maxton dennodenne tu vidíš ľudí ktorí ani neboli izolovaní od civilizácie a bez prístupu k vzdelaniu a veria väčším a škodlivejším kokotinám, samozrejme že by to prijal, stalo by sa to jadrom jeho svetonázoru a vytvoril by si okolo toho celú vtáčiu mytológiu ochrancov a padlého havrana pokušiteľa atď atď... to je vždy o tom istom, človek zoči-voči neznámu, pokiaľ nemá inú možnosť, ho vždy časom začne zapĺňať svojim vnútrom.
@milo5 zatiaľ nebolo preukázané, že by,prinajmenšom ľudský genetický kód mal schopnosť niesť spomienkam podobné informácie, resp. spomienky/vedomosti rodičov sa do DNA nezapisujú, inak povedané sorry, Assassin's Creed je čisté scifi
@maxton pridávam sa k odporúčaniu The Village. A prípadne aj The Others, aj keď to je ešte o niečo vzdialenejšie, dá sa to pozerať mnohými spôsobmi a jeden pohľad je také skúmanie že ako veľmi a na ako dlho sa dá zmiasť ľudská myseľ. Čistá fikcia, s duchmi, ale vcelku dobre napísaná a natočená
@midnight minule som cosi na sposob ac cital, a najst v dna spomienky predkov vraj scifi nie je, ale bolo by to take drahe, ze je to az absurdne, kolko by nieco podobne stalo
@trdelniiiq
"a najst v dna spomienky predkov vraj scifi nie je"
áno, je. tvoje spomienky sa do DNA nezapisujú. ak myslíš epigenetiku, tak tá je o niečom inom
@milo5 áno dá sa to vyvrátiť a bolo to vyvrátené. neviem o akej novej DNA hovoríš, a len tak fyi, výrok typu "nedávno vedci objavili novú DNA" má nulovú informačnú hodnotu a znie že asi ani nedáva zmysel
muselo by to byt fakt dobre premyslene, aby chlapec nemal dovod pochybovat (nejasnosti ci protichodne tvrdenia v teorii) ci tuzit spoznat svet za velkou mlakou. ale pozri napriklad na Severnu Koreu, ti ludia su totalne odtrhnuti od sveta a ani nemusia byt na nejakom ostrove. a niektore domorode kmene tiez este stale nestretli "bieleho cloveka"...
@midnight Tak neviem ci ty si ten chlapec na opustenom ostrove ze si o tom nevies najst clanok na nete. Ale koncom minuleho roka sa o tom popisalo. Ale vidim, ze ty uznavas len svoje ideje
@maxton - tiež to je v závislosti ( pokračovanie môjho názoru@20 ) od toho - do akej miery sa chlapcovi venovali - ak ho ľudia s ktorými obýval ostrov naučili len hovoriť, je veľmi pravdepodobne že jeho vývin v najširšom slova zmysle - sa nedostane nikdy na takú úroveň ako vývin človeka ktorý sa všestranne rozvíjal v rôznych oblastiach - ako ľudia v norme napr. písaním ,čítaním, štúdiom vied. To následne priamo negatívne vplýva na chlapcovu schopnosť kognitívne myslieť. Veľkú rolu na tom celom zohrajú dvaja ľudia ktorý s ním sú ako píšeš - ak ako som pochopila - oni priamo na neho zámerne pôsobia jedným skresleným tipom svetonázoru - donekonečna tvrdiac bez podnecovania chlapca myslieť si možné iné . - t.j. Zámerne v chlapcovi potlačenie skúsiť si vytvárať aj odpovede na základe logickej otázky prečo - ale len slepo prijímať jednu názorovosť neodôvodnenú žiadnou zmysluplnou argumentáciou (nakoľko asi nebudú vymýšľať napr. klamstvo ako sa da s biologického hľadiska odôvodniť premena človeka na vtáka - lebo to ani nebude potrebné - chlapec nebude mat ani poňatie že niečo také existuje (rôznorodé hlbinné vysvetlenia na základe vied) - a pravé tie možne poznatky ku ktorým mu nedali prístup - poukazuju na to že to čo mu tvrdia je vymyslené a ničím rozumným nepodložene ako možne vierohodne) - to vyústi v názorovosť žial maximálne zaostalú (v porovnaní s normou)
výsledkom toho celého bude slepe prijatie "podhodeného"
@milo5 nie, uznávam idey ktoré sú prezentované dosť na to aby som aspoň vedel aká idea je to vlastne prezentovaná. takže keď niečo napíšeš, tak to aspoň napíš tak aby človek vedel čo myslíš (lebo z tamtej vágnej poznámky by to nepochopil ani keby tie popísané články čítal), alebo to nepíš vôbec. alebo sa nediv že sa mi nechce domýšľať si čo myslí človek čo sa ani nevie poriadne vyjadriť.
@midnight Narazal som na ten prvy clanok. V skole nas ucili ze iba 10% dna su kodujuce oblasti a teraz sa to cislo bude zvysovat? To by priroda bola taka sprosta aby urobila 90% zbytocnej hmoty?
Len tam nieco musi byt. Nehovorim zrovna ze spomienky predkov, ale nieco co s tym uzko suvisi.
@milo5 tzv. Junk DNA sa v súčastnosti považuje za úseky, ktoré regulujú zvyšok tej proteín-kódujúcej oblasti.
Ale nie je to nová DNA, vždy tamm bola - len sa sčasti ozrejmilo, aký má asi význam.
Epigenetické zmeny (metylácia génov atď.) sa môžu prenášať aj na ďalšie generácie a tak ovplyvniť znaky bez toho, aby boli zapísané v genóme potomka.
KLDR funguje na podobnom princípe,kedže tam neni internet a len štatna televizia a noviny ludia sa dozvedia len to čo im povedia,takže žiju v presvedčení že všade okolo sa žije horšie ako u nich
@hellium Nehovorim ze nemas pravdu, ale vela veci si zamlcala. Mozno zamerne, mysliac si ze som blbecek Ta "Junk DNA" aj ked to slovo neznasam lebo to je akurat tak pre americanov sice ma regulacnu funkciu ale iba mala cast. Ostatok je stale neprebadany. A co introny v gene? Som zvedany ako mi vysvetlis ich vyznam.
Mne teraz len napada otazka, preco by niekto vobec rozmyslal nad takym experimentom?
Ale sice mozno by to bolo lepsie zit v takom imaginarnom svete ako v realite
Neprijal, pretože ak by tam bol roky a nikto sa nepremieňal na vtáka, asi by ho frustrácia donútila opustiť zaužívané myslenie. Možno keby ho nainfikuješ svetonázorom, ktorého nefunkčnosť nejde overiť, ale myslím, že mozog by tak či tak nedržal myslenie na jednom mieste. Ono mi príde skôr, že mozog sa skôr zakrpatí a príjme kadejakú kokotinu medzi množstvom ľudí ako medzi pár jednotlivcami.
a teraz si zoberte, ze kazdy z nas vyrastal v inom prostredi, nemusia to byt vtaky ani ostrov, staci spolocenske spravanie, navyky a uz sme ini a uz sa hadame o veciach ktore nejde overit lebo mame presvedcenie, so vstrebavanymi informaciami suvisi velmi vela, jeden psycholog alebo doktor neviem presne kto to bol raz povedal, ze ak mu dame male dieta, ak mu dame dokonale prostredie a niekolko rokov tak z toho dietata vytvori presne to co by sme ako rodicia chceli, chceme aby bol doktor ? bude doktor, aby bol maliar ? bude maliar, chcete aby bol z neho rasista ? spravime z neho rasistu ..... ak by teda chlapec nemal problem s uverenim o vtakoch, mal by problem s uverenim toho ze najlepsia praca prenho je doktorska, ak by bol od mala vychovavany v dokonalych podmienkach ?
@milo5 Len som to chcela uviesť na pravú mieru. Nečítala som celé fórum, hlavne nie hlavný komentár, lebo som ešte nevidela film a nechcem si ho spoilovať.
Intróny sú dobré napríklad na to, aby mohol prebehnúť alternatívny splicing, teda ich vyštiepenie a spojenie kódujúcich exónov. Keďže sa týmto spôsobom môže z jedného templátu pospájať niekoľko rôznych proteínov, šetrí sa miesto a zvyšuje variabilita.
@maxton - toto bolo experimentálne overovane - daný psychológ sa dokonca snažil o to pretaviť to do praxe a s nejakou ženou ktorá mu porodila deti (alebo dieťa jedno už neviem) - išlo o pokus - vychovať z neho tuším šachistu - venoval sa mu od malička a dane dieťa už vo veľmi mladom veku priam excelovalo na nejakej šachovej súťaži kam sa postupne dostalo, čím psychológ dokázal že výchovou a podchytením človeka v útlom veku - môže z neho vytvoriť osobnosť tzv. merateľne dobrú priam v akejkoľvek veci , ktorej sa venovala už od malička počnúc od architekta až po plavca ((ale tak i sériového vraha) (hranica cca 10 000 hodín, kedy sa s človeka na úrovni dobrý stáva chválitebný/výborný) ...dokonca merateľné aj na úspechu hudobných kapiel ktoré sa toľko venovali hraniu -
odpoveď na chlapca je - ano - je to možné i ked nie jednoznačné
@trdelniiiq tiež odpoveď kvality nulovej, niekde "tam" bolo povedané "niečo" a ja tomu mám veriť a ešte ťa aj pochváliť akú prevratnú informáciu si uviedol?
@midnight neziadam ta, aby si uveril, ani aby si ma skrabkal za uchom ako poslusneho psa. bolo to davno, nechce sa mi to hladat, oznamil som ti, co som precital, tym to hasne. je uz na tebe, ci si to budes chciet dodatocne sam vyhladat alebo nie.
@trdelniiiq okej, a ja ti len oznamujem že si to buď zle pamätáš, alebo si to zle pochopil, čo sú obe reálne možnosti, keďže ako hovoríš už to bolo dávno. opakujem, spomienky sa do DNA žiadnym spôsobom nezapisujú, dokonca ani nemôžu, keby sa to dialo, bola by to okamžitá degradácia DNA a po pár rokoch života (čiže vo veku už cca 4roch rokov) by si bol neplodný, pretože tvoje DNA by už nebolo kompatibilné s homo sapiens. a vlastne nielen ty, všetci ľudia na zemi.
@trdelniiiq to že nemame a nevieme (skusal som) nájsť zdroj tvojho tvrdenia znamená, ze by si to tvrdenie nemal takto prezentovať, tvrdis niečo čo ide proti všetkým doteraz znamym dokazom a experimentom, čiže bremeno dokazu je na tebe. To že nevieš najs svoj zdroj by nemali byt ani tak dovodom na "nemozem zaujať stanovisko", ale skôr "beriem späť svoje tvrdenie, keďže ho nemal ako podložiť.
@midnight ak sa chces hrat so slovickami, tak ano, moj prispevok v @49 mozme pokojne zmenit na beriem spat svoje povodne stanovisko, pricom som aj dufal, ze to takto pochopis a usetris seba i mna dalsim zbytocnym 2 prispevkom.
@trdelniiiq rozdiel medzi "nemôžem sa vyjadriť inak než pôvodne, lebo neviem nájsť zdroj z ktorého som čerpal" a "beriem späť svoje pôvodné stanovisko lebo neviem nájsť zdroj z ktorého som čerpal" mi nepríde ako hra so slovíčkami, ale ako veľmi podstatný rozdiel významu.
@aventine mne rodicia nikdy netvrdili, ze darceky nosi jezisko a tak som bola prekvapena, ked som v telke pocula, ze ,,ako detom povedat, ze jezisko darceky nenosi'' alebo ked spoluziak vravel, ako mu doslo, ze rodicia ho klamali v tomto nikdy som neverila na jeziska proste, sme ateisti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
podla mna by ale na nic neprislo a prijalo by to
a inac @3
a akékoľvek zaváhanie kontruje silné výchovné korene a dogmy a preto je ťažké z daného presvedčenia - ktorým som bol krmený od raného detstva - potlačiť, aj keď miestami učenie nehroázne nesedí
(to len tak, pre oživenie témy)
myslím si ze chlapec by to prijal nakolko by to bola jediná forma "pravdy" ktoru sa dozvedel. Nemal by pristup k iným - tým padom by ani asi neuvažoval o tom že by to mohlo byt inak - nakolko by bol systematicky presviedčany že existuje len jedna pravda - a tým by sa u neho nepodnecovalo konštruktívne a logicko-filozoficke nahliadanie - ale skor priam tzv. dogmatizmus jednostrannosti
takze ano, myslim ze by to prijal
@milo5 zatiaľ nebolo preukázané, že by,prinajmenšom ľudský genetický kód mal schopnosť niesť spomienkam podobné informácie, resp. spomienky/vedomosti rodičov sa do DNA nezapisujú, inak povedané sorry, Assassin's Creed je čisté scifi
@maxton pridávam sa k odporúčaniu The Village. A prípadne aj The Others, aj keď to je ešte o niečo vzdialenejšie, dá sa to pozerať mnohými spôsobmi a jeden pohľad je také skúmanie že ako veľmi a na ako dlho sa dá zmiasť ľudská myseľ. Čistá fikcia, s duchmi, ale vcelku dobre napísaná a natočená
"a najst v dna spomienky predkov vraj scifi nie je"
áno, je. tvoje spomienky sa do DNA nezapisujú. ak myslíš epigenetiku, tak tá je o niečom inom
@milo5 áno dá sa to vyvrátiť a bolo to vyvrátené. neviem o akej novej DNA hovoríš, a len tak fyi, výrok typu "nedávno vedci objavili novú DNA" má nulovú informačnú hodnotu a znie že asi ani nedáva zmysel
výsledkom toho celého bude slepe prijatie "podhodeného"
čiže ešte raz, narážal si na epigenetiku
» objevit.cz/novy-objev-vedc...
, syntetickú DNA,
» tech.ihned.cz/hnfuture/c1-437...
» technet.idnes.cz/zapis-informaci...
, alebo niečo z nejakého scifi filmu? lebo nič iné mi nenapadá, a ani jedno z horeuvedených nijak nesúvisí s tým o čom hovoríme.
Len tam nieco musi byt. Nehovorim zrovna ze spomienky predkov, ale nieco co s tym uzko suvisi.
Ale nie je to nová DNA, vždy tamm bola - len sa sčasti ozrejmilo, aký má asi význam.
Epigenetické zmeny (metylácia génov atď.) sa môžu prenášať aj na ďalšie generácie a tak ovplyvniť znaky bez toho, aby boli zapísané v genóme potomka.
Ale sice mozno by to bolo lepsie zit v takom imaginarnom svete ako v realite
Zaoberá sa tým gnozeologia (teoria poznania)
či samotný človek sa približuje pravda alebo nie...
Ja osobne som toho názoru ľudská mysel vždy bude pritahovaná k pravde.
čiže po čase by začal pochybovať...
Aj v tvrdom komunizme znejú "podpultové" názory.
V tak dokonale zabezpečenom scenári by to bolo len o čistej mysli jednotlivca a prezentovanej pravde...
Intróny sú dobré napríklad na to, aby mohol prebehnúť alternatívny splicing, teda ich vyštiepenie a spojenie kódujúcich exónov. Keďže sa týmto spôsobom môže z jedného templátu pospájať niekoľko rôznych proteínov, šetrí sa miesto a zvyšuje variabilita.
odpoveď na chlapca je - ano - je to možné i ked nie jednoznačné