Z právneho hľadiska-Smie sa odfotiť/nakamerovať(na mobil a pod.) osoba inou osobou bez jej vedomia/súhlasu?
Nikde som nenašiel žiadnu konkrétnu odpoveď ,podla občianskeho zákonníka sa síce záznam bez súhlasu zakazuje, ak nejde o umelecké vedecké účely atď. Ale ak napríklad bude osoba niečo robiť, nwm hýbať hlavou na hudbu, a niekto si ho natočí hodí na youtube.
pokial viem, tak toto je legislativne velmi zle osetrene. tusim sa proti tomu neda nijako efektivne branit, ale tiez by ma zaujimalo vyjadrenie niekoho, kto o tom vie viac.
(1)Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením. ______________________(2)Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jej osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby jej bolo dané primerané zadosťučinenie.______________________(3) Pokiaľ by sa nezdalo postačujúce zadosťučinenie podľa odseku 1 najmä preto, že bola v značnej miere znížená dôstojnosť fyzickej osoby alebo jej vážnosť v spoločnosti, má fyzická osoba tiež právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch.
Čiže podľa tohto by nemal človek právo natáčať niekoho iného a ani ho potom zverejňovať. ...
Ja neviem určite najlepšie sa to dá predstaviť na konkrétnych príkladoch tak skúsim...
- keď urobíte nejaký pohyb grimasu alebo niečo napr. v autobuse a niekto si vás kameruje a je vám vidieť do tváre.
Na vlastnom pozemku to nie je dovolené napr. ked vás niekto odfotí v bazéne hoc tiež je na vašom pozemku , musí si pátať súhlas fotenej/zaznamenavanej osoby.
mozes si tocit kde chces a koho chces, a mozes to kludne pouzit...problem by nastal az vtedy ak sa niekto ohradi kvoli tomu ze mu to zasahuje do luskych prav, sukromia a jeho dostojnosti...
Ja by som skôr rád nejakého právnika ktorý by to jasne vedel vysvetliť. ...
Lebo ved zoberem mobil a natočím jak idem po ulici alebo budem bežať za nejakým dedkom na starom bicykli a kamerovať ho ... hodim to na youtube ... podla mna by to nemalo byť dovolené ... ale nič som nenašiel v právach kde by to bolo zakázané... a vôbec nie je definované čo sa považuje za súkromie človeka alebo verejnosť...
@sheistheone koho chceš a kde chceš nie. Ale čo je definované ako súkromie ... alebo ako prejavy osobnej povahy... napríklad ked niekto začne nadávať a ja ho natočím a bude na youtube.... ved to je nahlavu postavene potom by na youtube bolo xxx takychto zaznamov kadejakych trollov a hajzlikov ktorý by to robili naschvál každému aby ho zosmiešnili.
pokial je to na verejnych priestranstvach tak mozes chuja... nanajvis povedat ze si neprajes byt snimany alebo ze si prajes byt zacenzurovany... to by mal respektovat a ak nie tak je to zrejme napadnutelne, aj ked ktovie... to by bol vasky uz davno za mrezami
A nchpm, načo sa tu s neochvejnou presvedčivosťou vyjadrujú ľudia, ktorí nemajú ani len právnické minimum.
Dpč hento v @4 , to môžem povedať aj že kradnutie je úplne v pohode, kým ťa niekto nezažaluje. 0_0
nemôžeš, jediné osoby, ktoré môžeš bez ich súhlasu kamerovať sú uradníci a iní podobní ľudia pri výkone ich činnosti, a tento dôkaz sa môže použiť aj na súde ak to je potreba
Logicky je to tak, že kamerova/fotiť môžeš ale nemôžeš to zverejňovať lebo dotyčný ťa môže zažalovať ak je to bez súhlasu.
To znamená v praxi, že si choď kamerovať ľudí ale akurát tak onanovať sám doma na tom môžeš. Zákon by si porušil aj kebyže to niekomu ukazuješ ale to je o dokazovaní a tak...
@wistingher
Na verejnom priestranstve platí, že ak fotografia nebude použitá na reportážne alebo reklamné účely, nepotrebujete mať súhlas dotyčnej osoby. Rovnako tak môžete bez obmedzenia fotografovať zamestnancov verejnej správy pri výkone ich funkcie.
Pri súkromných pozemkoch je to trochu komplikovanejšie. Osobu, ktorá sa nachádza na svojom súkromnom pozemku, môžete fotiť len s jej súhlasom. Na pozemkoch alebo v budovách označených zákazom fotografovania fotiť samozrejme nemôžete, bez ohľadu na to, či sú súkromné, alebo štátne.
@antifunebracka
Toto určite nie je pravda, Autorský zákon s týmto nemá nič spoločného.
@fotofoto Samozrejme, že to je pravda. Z autorského zákona mám štátnicu a rozhodne nemôžeš vyhotoviť fotografickú kópiu cudzej práce; v tomto prípade autorský zákon chráni napr. sochára. A na verejnom priestranstve si nemôžeš tiež len tak fotiť ľudí bez ich súhlasu, porušuješ právo na ich podobu/podobizeň.
@antifunebracka Takže tieto zákony sa porušujú celosvetovo každým jedným človekom, a nikto to nerieši. Maximálne je zákaz fotografovania v niektorých priestoroch. Ale inak Turisti celosvetovo porušujú tento zákon. Zákon, ktorý sa masovo nedodržuje, prestáva mať zmysel. A tiež, keď ťa odfotí iný človek, a hodí to na sociálnu sieť, tak ako ho napadneš? Policajti sa ti akurát tak vysmejú.
@Antifunebracka @Wistingher
Povedali ste "A", ale nepovedali ste "B", v zákone sú totiž uvedené výnimky.
§11, ods.3 Občianského zákonníka hovorí:
(3) Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo.
Ak teda niekto nepoužije fotografiu na iné, ako umelecké účely, nejedná sa o porušenie zákona a fotografovať vás môže za podmienok, ktoré som uviedol vyššie.
Áno, je to 1 z 4641323 zákonov, na ktoré prakticky každý sere. Ale musím ťa aj tak poopraviť: zákon trochu paradoxne turistom nezakazuje vyhotovovať také snímky, pokiaľ vedia dokázať, že nešlo o umelecký účel, ale len ako suvenír z dovolenky - čiže vlastne to, čo tvrdí @22 v poslednom odseku, platí pri neživých predmetoch, nie však pri ľuďoch. @fotofoto Zle si si ten zákon vysvetlil. Ten zákon práveže hovorí VýLUčNE O Prípadoch, kedy záznam smieš vyhotovovať. Aj to primeraným spôsobom (osoba na zázname napr. nesmie byť identifikovateľná). Nikde sa tam nehovorí, že inak môžeš kohokoľvek kdekoľvek fotiť a robiť si z toho vlastný album. Veď to je jasné narúšanie súkromia. To je akoby si povedal, že ak niekoho zabiješ a nechytia ťa, tak nie si vrah, bo zákon definuje pojem "vrah" len ako "človek právoplatne odsúdený za vraždu".
Nemate pravdu. Vy ako osoba mate pravo na ochranu osobnosti. Ak si to nezelate, fotit vas nesmu. Tento nesuhlas nemusi byt pisomny, staci ustny. To vsak ziadnemu fotografovi nezakazuje zhotovovat fotky ludi a ziadny zakon tym neporusuje. Spajate dve rozne veci do jednej. Ale je to Vas subjektivny nazor, na ktory mate pravo. A tymto hadam aj ukoncim tuto diskusiu, nakolko som uviedol vsetko. Pekny den.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Čiže podľa tohto by nemal človek právo natáčať niekoho iného a ani ho potom zverejňovať. ...
Ja neviem určite najlepšie sa to dá predstaviť na konkrétnych príkladoch tak skúsim...
- keď urobíte nejaký pohyb grimasu alebo niečo napr. v autobuse a niekto si vás kameruje a je vám vidieť do tváre.
Na vlastnom pozemku to nie je dovolené napr. ked vás niekto odfotí v bazéne hoc tiež je na vašom pozemku , musí si pátať súhlas fotenej/zaznamenavanej osoby.
Lebo ved zoberem mobil a natočím jak idem po ulici alebo budem bežať za nejakým dedkom na starom bicykli a kamerovať ho ... hodim to na youtube ... podla mna by to nemalo byť dovolené ... ale nič som nenašiel v právach kde by to bolo zakázané... a vôbec nie je definované čo sa považuje za súkromie človeka alebo verejnosť...
Ani na verejnosti.
Porušuješ tým právo na podobizeň a aj právo na súkromie.
Dpč hento v @4 , to môžem povedať aj že kradnutie je úplne v pohode, kým ťa niekto nezažaluje. 0_0
To znamená v praxi, že si choď kamerovať ľudí ale akurát tak onanovať sám doma na tom môžeš. Zákon by si porušil aj kebyže to niekomu ukazuješ ale to je o dokazovaní a tak...
Na verejnom priestranstve platí, že ak fotografia nebude použitá na reportážne alebo reklamné účely, nepotrebujete mať súhlas dotyčnej osoby. Rovnako tak môžete bez obmedzenia fotografovať zamestnancov verejnej správy pri výkone ich funkcie.
Pri súkromných pozemkoch je to trochu komplikovanejšie. Osobu, ktorá sa nachádza na svojom súkromnom pozemku, môžete fotiť len s jej súhlasom. Na pozemkoch alebo v budovách označených zákazom fotografovania fotiť samozrejme nemôžete, bez ohľadu na to, či sú súkromné, alebo štátne.
@antifunebracka
Toto určite nie je pravda, Autorský zákon s týmto nemá nič spoločného.
@Wistingher
Povedali ste "A", ale nepovedali ste "B", v zákone sú totiž uvedené výnimky.
§11, ods.3 Občianského zákonníka hovorí:
(3) Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo.
Ak teda niekto nepoužije fotografiu na iné, ako umelecké účely, nejedná sa o porušenie zákona a fotografovať vás môže za podmienok, ktoré som uviedol vyššie.
@fotofoto Zle si si ten zákon vysvetlil. Ten zákon práveže hovorí VýLUčNE O Prípadoch, kedy záznam smieš vyhotovovať. Aj to primeraným spôsobom (osoba na zázname napr. nesmie byť identifikovateľná). Nikde sa tam nehovorí, že inak môžeš kohokoľvek kdekoľvek fotiť a robiť si z toho vlastný album. Veď to je jasné narúšanie súkromia. To je akoby si povedal, že ak niekoho zabiješ a nechytia ťa, tak nie si vrah, bo zákon definuje pojem "vrah" len ako "človek právoplatne odsúdený za vraždu".