Aký máte postoj k zálohovaniu fliaš a plechoviek? Myslíte si, že to bol dobrý nápad? Pravidelne vraciate plastové fľaše a plechovky do zálohomatu? Aj po roku sa stretávate s nejakými problémami?
Tiež sodastream, ale keď si už niečo zetkové kúpim, vrátim to. Takisto nechápem, prečo sa stále predávajú pivové fľaše bez Z, ale sú vratné (čo aj vždy boli), len ich nemám kde vrátiť. A hlavne nechápem jednu vec. Vínové fľaše. Toľko skla, čo som vyhodila...
Keďže som fľaše predtým poctivo separovala, tak je to pre mňa maximálna oštara a zbytočnosť. Mohla som to vyhodiť normálne do koša s plastami a teraz tie fľaše musím skladovať doma nespučené a raz za cas to ísť vrátiť a nezabudnúť si zobrať listocek a nezabudnúť ho uplatniť (už som to veľakrát vyhodila omylom...) takže pre mňa maximalne neefektívne a totálna hlúposť, neznasam zbytočnú robotu navyse. Práve naopak rada si veci uľahčujem. Takže toto je pre mna krok späť, hlavne ked som sa dozvedela ze tie fľaše sa aj tak potom v stroji spučia a idú do plastov rovnako jak keď ich vyhodim doma. Takže mne, človeku čo poctivo separoval, to akurát tak skomplikuje život.
je to super zarobok len tie recyklomaty su casto pokazene + sa zvysil pohyb bezdakov v obchodoch, co je vzdy velmi zle @lenkaska1@3 vyhod to do plastov pred bytovkou, nik nebude riesit
@tequila@5 lenze ja nemam zaujem preplacat tie veci o 15 centov... na 1 flasy je to malo ale to sa nazbiera a bohvie kam idu peniaze z nevratenych flias, keďže nemam zaujem takymto sposobom dotovat statny rozpocet.
Ja osobne nemám auto a trepať sa s plnými taškami do obchodu je pre mňa celkom záťaž. Takže Brita is the way. Už som ale spravil aj tak, že som tie flaše dal ku kontajneru, kde ich nájdu naši spoluobčania a aspoň niečo si privyrobia
Najlepsi krok na znizenie nezamestnanosti za celu dobu samostatnej SR, v zivote som tolko bezdakov a ludi nevidela chodit a vysmatlavat kose alebo s obrovskymi vrecami to hodinu vracat do tych nefungujucich automatov.
Ja som strasny nefanusik tohto kroku podobne ako @3.
Moj názor je, že každý kto bol už pred 20 rokmi v Nórsku a videl tam fungujúci systém na toto už vtedy (Ako ľudia do obchodu chodia tak každý 2-3 deň aspoň po drobnosť a zobrať 3-4 flaše občas znamenalo mať tie drobnosti "zadarmo") a fungujúci automat v každej "jednote" sa tu ujebáva ako blázon...
presne ako @3 fľaše som normálne separovala a nosiť to späť do obchodu ma úplne obťažuje, nakoľko veľakrát chodím do obchodu úplne spontánne a nenosím tie fľaše pre istotu so sebou, takže sa mi to doma zbytočne kopí. Potom keď ich zoberiem viac naraz, tak zrazu nefunguje automat. Proste je to celé zle a zvykla som si v poslednej dobe fľaše radšej nekupovať
@freedomcock@14 áno, to je pravda, ale v mojom prípade je to zbytočné, ja som tie fľaše aspoň separovala ale verím tomu, že ľudia, čo to hádzali random do smetí alebo len tak do prírody, to vracať do obchodu aj tak nebudú a tiež ich neprestanú preto kupovať
Hlavne tie automaty nie su vsade mozne. Som za separovanie ale kvoli par plechovkam a flasiam mesacne sa mi to nechce riesit. Hlavne, ze maju miliony z nevratenych obalov
Napriklad vela ludi na dedinach, seniori s tym maju problem. Mozes tak akurat odkladat a potom to naraz ist odviezt autom niekde... ekologicke Nedavno riesili temu, ze niekto na voziku proste nedociahne odovzdat tu flasu...
A potom, ked pridem tak automat sa zasekne alebo tam je fronta ludi.. a ja tam drzim svojich 10 flias Odovzdam v jednom obchode ale listok mi inde nepreplatia.. uz sa mi stalo, ze som po par mesiacoch platil v obchode a napisalo mi, ze je neplatny.
Dalsia situacia, ze som isiel autom na dovolenku, nakupil si vodu na cestu a teraz mam tyzden v aute vozit flase aby som ich mohol vratit na SK. Alebo z Nemecka som si doviezol zalohovane plechovky, ktore tu nemam sancu vratit
@majky538@19 +@20 asi tak... ked som 1.x vracala fľaše a pocula som jak sa to spucilo v tom automate tak si vravím ze tak to je dobrý odrb separovanie by sa malo celkovo riešiť a nie len fľaše!! Ved to je len časť odpadu... my 2x do týždňa vyhradzujeme obrovskú tašku plastov...
Jasné že je to správne od vtedy nevidím vo Váhu plávať petflaše. Tie socky čo to tam hodili potrebuju 15centov nazad za 6 flašiek čučo - jasná voľba = všetci sú spokojný.
@freedomcock@23 tie flase koncia rovnako ci ich vyhodis do plastov alebo do automatu. Takze pre mna zbytocna robota.
A moj navrh je, napr znizit poplatky za odvoz papiera a plastov, resp. spoplatniť ak ich firmy nemaju. Pretože sú firmy, ktoré všetko hádžu do komunálu, lebo za odvoz plastov sa platí navyse... podľa mňa by to malo byt naopak.
Každý materiál by mal byt označený kódom a mala by byť prehľadná tabuľka, ktorý kód kam patrí.
Na mnohých obaloch sa dá len sotva najst, aky to je materiál. A vydať jasne inštrukcie ako separovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
@lenkaska1 @3 vyhod to do plastov pred bytovkou, nik nebude riesit
Ja som strasny nefanusik tohto kroku podobne ako @3.
Napriklad vela ludi na dedinach, seniori s tym maju problem. Mozes tak akurat odkladat a potom to naraz ist odviezt autom niekde... ekologicke Nedavno riesili temu, ze niekto na voziku proste nedociahne odovzdat tu flasu...
A potom, ked pridem tak automat sa zasekne alebo tam je fronta ludi.. a ja tam drzim svojich 10 flias Odovzdam v jednom obchode ale listok mi inde nepreplatia.. uz sa mi stalo, ze som po par mesiacoch platil v obchode a napisalo mi, ze je neplatny.
Dalsia situacia, ze som isiel autom na dovolenku, nakupil si vodu na cestu a teraz mam tyzden v aute vozit flase aby som ich mohol vratit na SK. Alebo z Nemecka som si doviezol zalohovane plechovky, ktore tu nemam sancu vratit
A moj navrh je, napr znizit poplatky za odvoz papiera a plastov, resp. spoplatniť ak ich firmy nemaju. Pretože sú firmy, ktoré všetko hádžu do komunálu, lebo za odvoz plastov sa platí navyse... podľa mňa by to malo byt naopak.
Každý materiál by mal byt označený kódom a mala by byť prehľadná tabuľka, ktorý kód kam patrí.
Na mnohých obaloch sa dá len sotva najst, aky to je materiál. A vydať jasne inštrukcie ako separovať.