Casto sa zamyslam , ale uz len ta doslova neuveritelnost vesmiru ma bavi A cudujem sa ze este existuju ludia co vobec mozu pochybovat a existencii mimozenstanov v akejkolvek podobe :-S
Jasné, že áno a dosť často, je to neuveriteľné. Slová konečno a nekonečno vo vesmírnom meradle sa nedajú pochopiť. Totiž ako môže vesmír niekde končiť ? Veď za tým koncom musí ešte niečo byť a za ním tiež´a tak donekonečna...ale...wtf ? Do nekonečna, veď niekde to musí končiť. čo je to nekonečno, nedokážeme to ľudským mozgom pochopiť. Fascinujú ma takéto veci. Napr. aj to, že farby neexistujú, je to len odraz časti svetelného spektra, teda všetko v našom živote je asi bezfarebné. Alebo ak sa ponoríme do hĺbky hmoty, nenájdeme tam nič hmotné, žiadne pevné Častice, teda hmota je hmotná len v našom ľudskom meradle, len pre nás ako v divadle. V skutočnosti to, čo považujeme za skutočné a hmotné neexistuje, ak sa na to pozeráme v inom merítku.
@michael760 skor si viem predstavit, ze vesmir bol v nekonecne malom priestore s nekonecne velkou hustotou, ako to, ze donekonecna expanduje..nj, entropia rulz
@yoss
Čo povieš na tvrdenie ktoré povedal Max Planck, nositeľ nobelovej ceny za fyziku: "Okolo nás neexistuje hmota ako taká. Všetka hmota ma pôvod a existuje iba ako dôsledok sily, ktorá nutí subatomárne častice kmitať, a udržuje tento nanajvýš chvíľkový subatomický Vesmír pohromade.
Za existenciu tejto sily je zodpovedné naše vedomie a inteligentná myseľ. Naša myseľ je matkou všetkej hmoty.
Dalo by sa teda povedať že ľudské oči sú len nástrojom videnia. Zvyšok je výsledkom práce nášho mozgu. To čo vidíme pomocou očí sa prenáša za pomoci zrakových nervov do mozgu vo forme nervových signálov. Ten následne tieto signály spracováva a vyhodnocuje. Interpretácia týchto signálov je vlastne výsledok nášho videnia sveta.
Len čisto teoreticky čo ak náš mozog spracováva a vyhodnocuje tieto informácie zle?,
Alebo čo ak sa niekto "nábural" do toho ako náš mozog spracováva tieto signály, alebo aké signály vôbec prijíma?
To by znamenalo že ak vyšleš tie správne signály to mozgu a ten ich následne správne dekóduje. že by sme oči ani nepotrebovali.
To mi ale zase nepasuje s tým keď zavriem oči a aj tak nič nevidím, ale je to možno práve tým že viditeľné svetlo je práve tou onou frekvenciou/signálom.
Naše oko vníma veci okolo nás práve vďaka lúčom, ktoré sa odrážajú od jednotlivých predmetov. Aby sme nejaký predmet videli, musí oko zachytiť nie-ktoré lúče prichádzajúce od predmetu a na sietnici vytvoriť jeho obraz.
@michael760 Dá sa vidieť aj zo zatvorenými, resp. slepými očami. Myslím, že už také prístroje sú na svete, takže je to skôr o elektrických nervových impulzoch ako o lúčoch svetla, niečo podobné, ako keď sa ti sníva a vidíš reálne scény...A o tom prvom tvrdení som počul, príkladom sú napr. orbitály - pravdepodobné miesta výskytu elektrónov, elektrón kmitá v tomto priestore, no až samotný akt pozorovania ho zadefinuje na určitom mieste, inak je nestály, takže akt pozorovania vytvára realitu - časticu, atómy - molekuly - hmotu v podstate. Vesmír vo svojej podstate, čím ideš hlbšie do podstaty hmoty, zisťuješ, že je vlastne nestály, nehmotný...atď. Je to zaujímavé.
Najradšej mám definíciu času, čo je to čas ? Čas je v súčasnoti definovaný ako jedna z niekoľkých fundamentálnych kvantít, kvantít, ktoré nemožno definovať pomocou iných kvantít, pretože v súčasnosti nepoznáme nič fundamentálnejšie.
"What is up there?"
"Anything you can imagine. Our galaxy has billions of stars. Each of those those stars could have many worlds. Every world could be home to a different form of life. And every life is a special sotry of its own."
Podľa najnovších zistení čierne diery neexistujú a veľký tresk je hlúposť a dokonca sa na tom zhodli aj vedci ktorý do nedávna podporovali teoriu veľkého tresku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
No veď to, a ešte keď sa zamyslíš nad tým čo bolo pred tým, ako začal vôbec expandovať
Čo povieš na tvrdenie ktoré povedal Max Planck, nositeľ nobelovej ceny za fyziku: "Okolo nás neexistuje hmota ako taká. Všetka hmota ma pôvod a existuje iba ako dôsledok sily, ktorá nutí subatomárne častice kmitať, a udržuje tento nanajvýš chvíľkový subatomický Vesmír pohromade.
Za existenciu tejto sily je zodpovedné naše vedomie a inteligentná myseľ. Naša myseľ je matkou všetkej hmoty.
Dalo by sa teda povedať že ľudské oči sú len nástrojom videnia. Zvyšok je výsledkom práce nášho mozgu. To čo vidíme pomocou očí sa prenáša za pomoci zrakových nervov do mozgu vo forme nervových signálov. Ten následne tieto signály spracováva a vyhodnocuje. Interpretácia týchto signálov je vlastne výsledok nášho videnia sveta.
Len čisto teoreticky čo ak náš mozog spracováva a vyhodnocuje tieto informácie zle?,
Alebo čo ak sa niekto "nábural" do toho ako náš mozog spracováva tieto signály, alebo aké signály vôbec prijíma?
To by znamenalo že ak vyšleš tie správne signály to mozgu a ten ich následne správne dekóduje. že by sme oči ani nepotrebovali.
To mi ale zase nepasuje s tým keď zavriem oči a aj tak nič nevidím, ale je to možno práve tým že viditeľné svetlo je práve tou onou frekvenciou/signálom.
Naše oko vníma veci okolo nás práve vďaka lúčom, ktoré sa odrážajú od jednotlivých predmetov. Aby sme nejaký predmet videli, musí oko zachytiť nie-ktoré lúče prichádzajúce od predmetu a na sietnici vytvoriť jeho obraz.
"Anything you can imagine. Our galaxy has billions of stars. Each of those those stars could have many worlds. Every world could be home to a different form of life. And every life is a special sotry of its own."