Raz za čas sa pozastavujem a rozmýšľam nad profesiou lekárov. Zaujíma ma váš názor na prípad, keď doktorovi sa nepodarí vyliečiť, zachrániť pacienta resp. jeho úkonom pacient utŕži ujmu na zdraví. A teraz otázka je: Súdili by ste sa s ním ? Nechcel by som
podla mna je to dobra a hlavne potrebna profesia a ak lekar robi co musi respektive co treba a aj tak sa mu to nepodari tak to podla mna nieje jeho vina a ludia ktory nanho daju zalobu alebo nieco take si po case uvedomia ze on alebo ona za to nemoze
moj nazor
Ak sa chceš súdiť s lekárom,ten súd nikdy nevyhráš aj keby si sa postavil na hlavu,...a v tomto štáte je to normálne,...môžeš robiť čokoľvek, doktori sú niele viazaní prísahou, ale sú tak poistení že súd s nimi vyhrať je nemožné,...
Poznám prípad, keď lekárka pripisovala unavenosť, malátnosť, bolesti nohy len únave, a nechcela pacienta nikam posielať a dávala mu lieky na bolesť.
Nakoniec z toho vzišla leukémia....
Lekár na seba preberá mnoho rizík a nesie veľkú zodpovednosť za zdravie svojich pacientov. Ak pacient aj napriek dobrej liečbe zomrie, hoc nikde sa chyba nestala, tak čo už, telo je nevyspytateľné, stalo sa a lekára nemožno z toho obviňovať.
Avšak sami môžme pozorovať, že na Slovensku dochádza akosi k priveľa chybám pri určení správnej diagózy, či liečení.. Každý lekár je iný, k vôli jednému zlému nemožno odsudzovať všetkých. Ale počula som už o mnohých, ktorí síce majú titul Mudr., ale nesprávajú sa tak...
archimedova prisaha? ja umrem...
ale k veci - aj lekar je len clovek, moze urobit chybu. ked ju urobi, ma to ovela vacsie nasledky nez pri inej profesii.
bohuzial, v sucasnosti je kazdy doktor jednou nohou v kriminale a ta ucta k nim z casov minulych je nenavratne prec.
tazko povedat, co by som robila, keby sa nieco stalo. zaviselo by to od konkretnej situacie.
neviem ci ste pozerali ordinaciu ale tam bolo ze on ju chcel zachranit ale zaroven aj dieta...lenze ona zomrela a jej muz ho dal na sud ci co...podla mna keby boli vsetci doktori takito tk by to bolo aj lepsie...ale som citala ze teraz tie choroby niektore maju uz alebo stale ine priznaky ako je napisane na nejakych papieroch z ktorych sa ucia alebo co jednoducho on to nemusi vediet ...ale su aj taki ktori sice maju tento titul pred menom ale svoju pracu nekonaju profesiolnalne takim by som hned zobrala ten ich debilnz titul
asi tak že jako to ten doktor myslel,že či bol len nezodpovedný a sám to bral na lahkú váhu,a tak prišlo k poškodeniu zdravia ,alebo sa naozaj snažil človeka vyliečiť,ale liečbu kt. zvolil nebola zrovna najlepšia (čo on ale za najlepšiu považoval) a tak došlo k poškodeniu zdravia u pacienta.Keby som vedela o ňom že si svoju profesiu nevykonava dvokladne,a niesom prvá u kt.niečo poškodil,asi by som sa súdila.
@4 a @5 ja viem sekol som sa bavil som sa tu o fyzike faux pais a to tvoje boshe si nechaj pýtal som sa na konkrétnu vec a chcel som príspevok, keď si ho nedával tak sa nemusíš ozývať napísal som to jasne
ja by som sa jednoznačne súdila, ak by šlo o pochybenie lekára. sama mám skúsenosti s nezodpovednou lekárkou ktorá absolútne zanedbala moje zdravie a ak by sa mi bolo niečo vážne stalo, určite by som využila právne kroky. takisto ak by sa to stalo niekomu z mojej rodiny.
Samozrejme že by som sa súdila, teda najprv by som podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zariadila s apodľa toho, aké kroky podniknú
Bohužiaľ však v našom zdravotníctve istuje istý, nazvem to geriatricko-familiárny problém. Nedochádza k obmenám generácií, a každý má niekoho, kto si za ním stojí.
U nás je jeden posudkový lekár, má asi milión stodvadsaťosem rokov, je úplatný a ak nedáš aspoň 500 korun do vrecka, si proste zdravý. To, že človek, ktorý si takto "vymyslel" chrípku leží druhý mesiac na paliatíve v ukrutných bolestiach, už nikoho nezaujíma, a rodiny časti nemajú síl ísť proti mlynským kameňom
Sú proste tie šedé eminencie, za ktorými niekto stojí, často riaditelia nemocníc a ľudia sa proti nim boja postaviť. A majú na svedomí, hoc kožno nepriamo, nejeden ľudský život.
Dúfam, že sa veci raz dokážu dostať k lepšiemu, len sa nesmieme báť. Ja som už raz z radu vystúpila.
Ja som tiež chodil ku doktorke, ktorá mi raz predpísala absolútne nevhodnú liečbu, z ktorej som sa zotavoval asi pol roka. Ale súd je jednoducho nevýhodné zabíjanie času. Prišiel som raz ku tej doktorke, vypýtal som si kartu a prestúpil som ku inej. Pre ňu to bola rana pod pás, ale musela mi tú kartu vydať ak som o ňu požiadal... Čiže môj záver je, že sa to dá riešiť aj bez súdu... Hoci je pravda, že v mojom prípade to dopadlo dobre, neviem čo by som robil, keby to dopadlo ináč.
@10 4 a @5 ja viem sekol som sa bavil som sa tu o fyzike faux pais ... tu som to uznal
ja som reagoval len na to jeho bože a to, že neprispel vôbec k nastolenému problému a teda to nebolo k veci, keďže nevyjadril žiadny názor ako som jasne napísal v zadaní čo požadujem: Prosím stanoviská, názory pripomienky a hlaven rozvité vety s myšlienkou. Komenty, kto napíše len tak bez rozmýšľania si môže nechať.. Ďakujem
a pripomienka, ktorá tu mohla plniť úlohu opravy nijako neprispela k téme
Aha, teda ty chceš, aby človek, ktorý by rád opravil chybu, najprv napísal aspoň 50 riadkový príspevok o danej problematike, ktorá je spomenutá v názve témy?
To je síce pekné, ale je to somarina
Ja stále nevidím nič zlé ani od veci na tom, keď niekto pár slovami napraví zlý výraz, ktorý na dané miesto nesedí, aj napriek tomu, že sa to tebe možno nepáči
@13 samozrejme že sa to dá aj bez súsu, ale tu ide skôr o prípady, ked lekár pochybil a malo to následok smrti, alebo, čo je ešte horšie,nerobil nič...
Moja mama zomrela kvoli lekarovi,ktory urobil chybu..chceli sme sa sudit no dokumenty zmizli..Ked ich na velke prosby jedna sestricka zohnala,lekar zasiahol a dokazy boli zasa fuc.No oco uz nevladal s nervymi,vykaslal sa na to...Ale viem,ze to mau tazke lekari,len napriklad tento pokazil tri operacie,a snazil sa to ututlat,zabudol pri operacii mame nieco v crevach,neskor sa na to prislo,chcel to napravit dalsou operaciou,ktora vsak takmer stala mamu zivot,dalsi tyzden vraj uz to vyjde a dosral to.Mama o tri roky zomrela,pretoze ten predmet v tele jej narobil nenapravitelne skody....Ale clovek je taky slaby z tolkej bolesti ze uz nema silu bojovat a chce pokoj...
@tunidlo ty kks však som to uznal, že majú pravdu, ale tvoje pochody ma naozaj nezaujímajú !!! jasne som ti napísal, že chcem príspevky k téme zodpovednosť lekárov za svoju profesiu a nie tvoje rozpoloženie ohľadom opravovania chýb kludne si sprav anketu/ disusiu čo len chceš, ale tuto poprosím láskavo prispievaj k danej téme ...
ale nič také som nepovedal.. boshe môj a súhlasím s tebou áno je to somarina, ale ty si ju vymyslel, napísal !!!!
jasne som napísal, že to uznávam tak prečo reaguješ štýlom, že... vieš čo nič dobre, potreboval si sa pochytať za slovíčka (aj keď ti to nejde nevadí) tak si presadil tvoj názor, na ktorý som fakt nebol zvedavý už hádam môžeš byť ticho resp. vyjadriť sa k téme nie ?
Ty by si človeku, ktorý opraví niečo, čo si napísal zle mal ďakovať, že to urobil zrozumiteľným pre ostatných, ale nie, ty si radšej hudieš svoje o tom, že chceš hento a tamto
Som od veci? Nemyslím si, diskusia sa vyvíja, vyvíja sa istým smerom a ja len priamo reagujem na tvoje komenty, rovnako ako ty reaguješ na moje
Obávam sa, že o tom je diskusia A źe do diskusie patria aj iné komenty ako ten prvý a že je súčasťou diskusie reagovať na tieto komenty, nie snáď?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
moj nazor
Poznám prípad, keď lekárka pripisovala unavenosť, malátnosť, bolesti nohy len únave, a nechcela pacienta nikam posielať a dávala mu lieky na bolesť.
Nakoniec z toho vzišla leukémia....
Lekár na seba preberá mnoho rizík a nesie veľkú zodpovednosť za zdravie svojich pacientov. Ak pacient aj napriek dobrej liečbe zomrie, hoc nikde sa chyba nestala, tak čo už, telo je nevyspytateľné, stalo sa a lekára nemožno z toho obviňovať.
Avšak sami môžme pozorovať, že na Slovensku dochádza akosi k priveľa chybám pri určení správnej diagózy, či liečení.. Každý lekár je iný, k vôli jednému zlému nemožno odsudzovať všetkých. Ale počula som už o mnohých, ktorí síce majú titul Mudr., ale nesprávajú sa tak...
ale k veci - aj lekar je len clovek, moze urobit chybu. ked ju urobi, ma to ovela vacsie nasledky nez pri inej profesii.
bohuzial, v sucasnosti je kazdy doktor jednou nohou v kriminale a ta ucta k nim z casov minulych je nenavratne prec.
tazko povedat, co by som robila, keby sa nieco stalo. zaviselo by to od konkretnej situacie.
Tak ako prepáč, on ťa predsa opravil, čo je na tom zlé, prečo by probúh nemohol zareagovať?
A náhodou to bolo dosť k veci.
Bohužiaľ však v našom zdravotníctve istuje istý, nazvem to geriatricko-familiárny problém. Nedochádza k obmenám generácií, a každý má niekoho, kto si za ním stojí.
U nás je jeden posudkový lekár, má asi milión stodvadsaťosem rokov, je úplatný a ak nedáš aspoň 500 korun do vrecka, si proste zdravý. To, že človek, ktorý si takto "vymyslel" chrípku leží druhý mesiac na paliatíve v ukrutných bolestiach, už nikoho nezaujíma, a rodiny časti nemajú síl ísť proti mlynským kameňom
Sú proste tie šedé eminencie, za ktorými niekto stojí, často riaditelia nemocníc a ľudia sa proti nim boja postaviť. A majú na svedomí, hoc kožno nepriamo, nejeden ľudský život.
Dúfam, že sa veci raz dokážu dostať k lepšiemu, len sa nesmieme báť. Ja som už raz z radu vystúpila.
ja som reagoval len na to jeho bože a to, že neprispel vôbec k nastolenému problému a teda to nebolo k veci, keďže nevyjadril žiadny názor ako som jasne napísal v zadaní čo požadujem: Prosím stanoviská, názory pripomienky a hlaven rozvité vety s myšlienkou. Komenty, kto napíše len tak bez rozmýšľania si môže nechať.. Ďakujem
a pripomienka, ktorá tu mohla plniť úlohu opravy nijako neprispela k téme
Teda ani tvoj koment
Opravenie kontextu, ktorý si napísal je dostatočne k veci aj bez tvojho schválenia
To je síce pekné, ale je to somarina
Ja stále nevidím nič zlé ani od veci na tom, keď niekto pár slovami napraví zlý výraz, ktorý na dané miesto nesedí, aj napriek tomu, že sa to tebe možno nepáči
ale nič také som nepovedal.. boshe môj a súhlasím s tebou áno je to somarina, ale ty si ju vymyslel, napísal !!!!
jasne som napísal, že to uznávam tak prečo reaguješ štýlom, že... vieš čo nič dobre, potreboval si sa pochytať za slovíčka (aj keď ti to nejde nevadí) tak si presadil tvoj názor, na ktorý som fakt nebol zvedavý už hádam môžeš byť ticho resp. vyjadriť sa k téme nie ?
Ehm, chcem, chcem, chcem, chcem
To je naozaj pekné, že chceš
Ty by si človeku, ktorý opraví niečo, čo si napísal zle mal ďakovať, že to urobil zrozumiteľným pre ostatných, ale nie, ty si radšej hudieš svoje o tom, že chceš hento a tamto
Som od veci? Nemyslím si, diskusia sa vyvíja, vyvíja sa istým smerom a ja len priamo reagujem na tvoje komenty, rovnako ako ty reaguješ na moje
Obávam sa, že o tom je diskusia A źe do diskusie patria aj iné komenty ako ten prvý a že je súčasťou diskusie reagovať na tieto komenty, nie snáď?