@spisovatel ...presne tak, priama pomoc, ak niekto chce jedlo, tak mu ho kúpim, žiadne peniaze nikdy nedám bezdomovcovi, lebo ich prepije a prefajčí ! A s tou pomocou do Afriky je to veľmi diskutablná, kam vlastne a na čo idú tie peniaze.
@501 tak to určite naučiť pracovať, to je dlhodobé riešenie čo má aj výsledok... toto by som uplatňovala pre väčšinu, poskytnúť im prácu...pokiaľ im dáme len jedlo, o týždeň už zas budú hladovať..ale ako hovorím lepšie ako nič
...a mýliš sa si vezmi ohradu z betónu napr. 100x100m v ktorej je úrodná zem , keď to necháš tak začne tam rásť tráva , burina a tak ...ale vyplní tento priestor a nevyhynie len tam tak rastie a rastie.. jednoducho vyplníš priestor aký máš
...a pritom sa nemusíš báť komu sa nabudúce narodíš ,keď bude všade dobre
Ja som absolutne nepochopil preco sa snazi svet pomoct Africanom. Ved tym ze sa im poslu peniaze, jedlo atd. vytvorime umele podmienky na zivot v oblastiach sveta kde to priroda pre lusi v podstate nedovoluje a koniec koncov to je vyhadzovanie penazi do ciernej diery. Nech sa o to postara priroda a nech premigruju do casti afriky kde vedia prezit bez pomoci.
k zbierkam.. kamarátka mala v írsku prácičku kde im prišli veci väčšinou z usa určené na charitu a jej uloha to bolo triediť... oblečenie čo vypadalo ako nove , neporusene slo zevraj spät do obchodov albo tak a tie najhorsie kusky balili smerom do afriky... takze tak
@eowyyn@1 Najlepší spôsob riešenia otázky svetového hladu spočíva v tom že by sa mali spôsby charity radikálne zmeniť a to tak že sa do afriky budú zhadzovať kondómy a nie jedlo a misionári miesto biblie by mohli černoškou učiť ako sa tie kondómy používajú... Menej premnožovania sa znamená menej hladných krkov...
@eowyyn@8 takže by si to riešila stále rovnakým nefunkčným spôsobom a to dookola vykrmovať ich až keď nebude z ničoho.. Tým že sa afričanom neustále už desiatky rokov zhadzuje jedlo spôsobilo narušenie ekosystému Afriky.. Ako by sa Humanisti nepoučili čo spôsobilo privezene zajacov do Austrálie... Čím viac afričanou kŕmime tým viac sa množia a narástaju hladné krky ktoré kontinent nezvláda uživiť a ledva uživí zvieratá...
@dconan ako to môže byť vyhadzovanie peňazí do čiernej diery keď tu ide o životy...veľa deťom by stačilo pol hrnčeka mlieka denne len pre to aby dokázali prežiť, a predsa umierajú stovky
a ďalšia vec ako sa má o to postarať príroda keď tam kde žijú majú minimum pitnej vody
keby sa chceli migrovať potrebovali by na to nejaké zdroje(financie) a po svojich pol afriky tiež neprejdu
@eowyyn tak vezmime polarne medvede a dajme ich do strede puste a dotujem ich peniazmi aby prezili. To iste mozme spravit aj zo zirafami ked ich odvezieme na severny pol.
@trash prečítaj si môj komentár ešte raz, hovorím presný opak, že nie dodávať neustále jedlo, ale naučiť pracovať keďže to je jediné dlhodobé riešenie
naučiť vypestovať nejakú plodinu, poprípade naučiť nejaké remeslo(pre budúci vývoz), založiť školu a tým vytvoríš nové podmienky na zamestnanie(stavbári, učitelia..)
chodťe sa pozrieť do afriky ako tam končia peniaze, ktoré prúdia z celého sveta. Kamarát bol 5 mesiacov ako dobrovoľník v nemocnici v Keni a došiel odtiaľ dosť sklamaný ako to tam funguje... Vravel, že len v Nairobi je zaregistrovaných cez 200 000 mimovládiek pre rozvojovú pomoc. Ak hodíš 100 Eur Unicefu, tak na pomoc tam sa dostane asi tak 10. Zbytok sa stratí po ceste....
@dconan dnešní afričania sú na také podmienky(horúčava, ťažko získateľné zdroje) zvyknutí rovnako ako na to boli zvyknuté generácie pred nimi narozdiel od polárneho medveďa ktorý by skapal veľmi rýchlo ako by sa ocitol v tropickom podnebí inak tá migrácia je celkom zložitá, v povodí riek je taká hustota osídlenia, že by sa tam nepomestili a zas v mestách by sa z domorodcov rýchlo stali bezdomovci (keď hovoríš o tých lepších podmienkach)
@eowyyn ta sak by sme ladovim medvedom posielali kocky ladu pred N rokmi nikto ani nevedel ze nejaky africania existuju a jak vtedy zili? proste ludia su sucastou prirody a musia sa jej prisposobit ci uz v populacii alebo obzive
@eowyyn@33 Tak navrhni riešenie určite je lepšie než moje.. Medzitým sa neustálou humanitárnou pomocou ekosystém Afriky zaťažuje ešte viac.. Preto že jediné racionálne riešenie čo ma napadlo je práve že to moje nehumánne... A keď sa to doteraz nenaučilo pestovať plodiny zrejme sa to nenaučí nikdy a zvlášť nie v extrémne pustom prostredí ktoré bolo zdevastované ich neustálim množením a likvidovaním prírodných zdrojov... Jediný spôsob vidím v takejto radikálnej úprave štatistik...
@dconan keď umrú 2ja ľudia tak je každému ľúto keď umierajú tisícky je to len štatistika...vidím kam tým smeruješ asi nejaký prirodzený výber, ale myslím, že ľudia by si proste mali pomáhať, kým môžu... to, že veľa z nich ani nikdy nenapadlo, že by nemali zabezpečené základné ľuds. potreby neznamená, že nemusia myslieť aj na iných(alebo, že keby sa ocitli v rovnakej situácii určite by boli vďační za pomoc tiež)...
@trash mohli by byť oblasti kde sa ťažia nerastn. suroviny(sever a juh), a oblasti ktoré práve tie zdroje nemajú, kde by boli ľudia zamestnaní na spracovanie a vývoz... samozrejme to by museli mať najprv vyvinutú cestnú infaštruktúru(lodná je výnimka tá je ok aj teraz), tak zrovna na to by sme tie financie poskytnúť mohli... a ďalej vidím potenciál aj v službách...rozvoj cest. ruchu, propagácia ... to sú také prvé veci čo ma napadli
@eowyyn ale kde to smeruje ? ze budu mat milion deti ktore budu mat miliardu deti ktore sa nevojdu do afriky? ako sak ja ti to neberiem ked to povazujes za rozumny pristuk ku problemu naliat tam prachy tak kludne im prispievaj to je kazdeho osobna vec ja si myslim ze tam cesta nevedie
@eowyyn@40 Tak keď sú prispôsobený na také podmienky ako tvrdíš tak prečo tej Afrike pomáhame.. Keď za polárnym Kruhom dokážu Inuiti prežiť bez pomoci Mimovládiek tak nech sa ani Afričanom nepomáha keď ich tam Evolúcia šmarila tak asi príroda dobre vedela prečo.. a tým že im pomáhame sami sťažujeme ich spôsob života a možnosť naučiť sa prežiť..
@dconan tak ja neviem, to mi nepríde, že by toto hrozilo práve afrike, to mi už skôr na indiu sedí keby tak
veď ani ja ti nič neberem, vidím to aj z tvojej perspektívy len voľná diskusia priateľská večerná
@eowyyn@46 aha a človek ktorý má dlhé pracovné skúsenosti napríklad na ropnej plošine sa má pre takú vec báť o prácu a čo taký somálec? Ten nemá ani predstavu o tom čo to ropa je sú to oblasti kde sa ľuďom nedostáva ani vzdelanie v takom obore a takých chceš niekde zamestnať a pripraviť o prácu niekoho kto má v tomto obore ako je napríklad lov kreviet prax? Jediné riešenie je to čo som navrhol je znížiť populáčnú explóziu a to tým že sa zbytoční jedinci nebudú kŕmiť alebo to čo navrhol @dconan nechať to na prírodu..
@501 V sáčku môže mať pokojne zabalené od somráka si aj tak nik jedlo nekúpi a zvlášť asi by človeku došlo na čo potrebuje peniaze za jedlo čo predal pokiaľ mu to nieje jedno ale taký ľahostajný človek si skočí do mekáča a bezdomovec čo predáva bagetu mu je ukradnutý......
@trash bola by som rada keby aj reaguješ na veci čo som tebe napísala
sú viac prispôsobení na také podmienky (viac ako spomenutý ľadový medveď)... to, že sa tam šíria civilizačné choroby a vďaka globálnemu otepľovaniu nemajú čo do úst podaktorí keďže nie je vody ani jedla v oblastiach púští už ich chyba nie je.. s tým sa dá vysporiadať len novým riešením a sami si obviously nedokážu pomôcť.. ak by smrť mala byť ich poučením tak fakt neviem kde to smeruje pre nich...asi hovoríš tiež o prirodzenom výbere no mne to príde proste nehumánne...
@501 samozrejme že jeto zlé. Kamoš černoch z Beninu nadáva ako to všetko zle funguje a žiadnu pomoc nepotrebujú, len ju zneužívajú. V súčasnosti je pre takýchto príživníkov najväčšou zlatou baňou Južný Sudán. Samozrejme postaví sa nejaká škola, vykope nejaká studňa, zrealizuje sa nejaký kurz počítačov, ale to len tak naoko aby sa nepovedalo... Profák zo školy bol v 90 tich rokoch na nejakom výskume pre OSN v Afrike. Bol v nejakej pustatine. Keď tam šiel si myslel, že kadejaká divočina naň bude čakať. No uprostred polopúšte a prázdnoty stál klimatizovaný veľký stan a vo vnútri černoch s miskou jahôd so šľahačkou. Po polroku sa vrátil s pekným balíkom peňazí.... a JA odmietam dávať peniaze na takéto účely...
@trash aha tak vidím že si sa už vyjadril
veď nevravím, že profesionála vo svojom odbore musí nahradiť človek bez vzdelania, preto existuje aj jednoduchá/zložitejšia manuálna práca... a človek je tvor učenlivý, ak niečo neovláda teraz neznamená, že to nebude vedieť nikdy robiť
@eowyyn Práve že ja som tvoje príspevky čítal zreteľne a keď hovoríš že sú prispôsobili na také podmienky viac ako ľadoví medveď nech sa postarajú o seba alebo nech zahynú.. A Keď hovoríš že sa ti prírodzený výber zdá dosť nehumánny tak to povedz prírode evidentne viem kto za to môže ke´d nie civilizácia tak práve že podbne zmýšajúci humanisti ako ty.. Vezmí si krováka ten dokáže vyžiť z niekoľko kvapiek vody na deň a nemusí sa spoliehať na niajku pomoc no hoď mu snickers lebo si dobrá duša a sa naučí od teba pýtať len ten snickers a zabudne na skúsenosti ktoré od prírody podedil.. Svojou pomocou si takého krováka potom odsúdila na záhubu a humanitárna pomoc znamená tiež pre tých hladných černoškou záhubu ako komplet spoločnosti.. Čo neustále v prírodných rezerváciach opakujú? nekŕmiť zvierat tak je to aj s tou Afrikov.. Potom nech humanisti si spytujú svedomie že do takého stavu to zašlo..
@trash krováci sú niečo úplne iné, to sú mastri svojho povolania nevidím dôvod dávať krovákovi snickersku keď si dokáže uloviť jedlo sám ...
a ani nehovorím, že im chcem dávať jedlo... to som hovorila od začiatku, že to je krátkodobé riešenie
dobre chápem ty vravíš prispôsobiť sa alebo umrieť ja vravím dať im šancu ešte a skúsiť to inak myslím, že tak by sme to mohli uzavrieť lebo začneme sa zachvíľku točiť v tých istých argumentoch
každopádne ja rada diskutujem, neberem to až tak vážne ako vraví @501 takže ja som rada že som získala nový pohľad na vec
@eowyyn Nie krováci sú to isté ako Hladný somálec s tým rozdielom že krovák na svoje dovednosti nezabudol preto lebo sa nepotreboval obracať na cudziu pomoc somálcovi bola podána pomocná ruka a úplne zabúdol na to že sa musí postarať aj sám o seba rovnako je to aj eskimákom či inuitom keby si im doviedla výdobitky svojej doby po čase by tiež zabudli na svoje dovednosti prežitia a skončili by ako tí somálci.... A neviem ako šancu by si im tam ešte chcela dávať im bola šanca poskitovaná desaťročia a všetky možnosti už vyčerpali... Šancu prepásli tak im ostáva jediné a to zánik slabších a prežitie silnejšieho...
@trash ale arktické/ekvatoriálne podnebie je úplne niečo iné ako život na púšti
inak inuit = eskymák
súhlasím s tebou s tým dodávaním výdobytkov doby..len ja si myslím, že aj napriek nehostinným podmienkam, ktoré tam panujú, má krajina predsa len potenciál
a áno ono dochádza každým dňom, každou sekundou k zániku slabších, len či na konci toho všetkého vôbec niekto prežije - bez zdravot. starostlivosti, jedla a pitnej vody
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
Ja som za priamu pomoc- ak je niekto hladný tak mu kúpim jedlo, ak nemá kde bývať tak mu ponúknem ubytovanie.
A urobil som to nejeden krát! Všetko ostatné je len marketingový ťah - Rozboril a jeho modré z neba, hodina deťom, ....všetko.
...keď negatívne opisujeme druhých na 85% hovoríme o sebe v druhej osobe
...dnes som akurát videl dokument o výrobe riflí ,že tam ludkovia musia pracovať za priemerný plat a ročne im stúpne len o 10% ...
Jediným riešením je, aby bolo menej ľudí!
...a mýliš sa si vezmi ohradu z betónu napr. 100x100m v ktorej je úrodná zem , keď to necháš tak začne tam rásť tráva , burina a tak ...ale vyplní tento priestor a nevyhynie len tam tak rastie a rastie.. jednoducho vyplníš priestor aký máš
...a pritom sa nemusíš báť komu sa nabudúce narodíš ,keď bude všade dobre
...
... a k tej tráve vôbec nerozmýšla ,len každý rok dá semeno
ja ho dávam denne a moc nehrozí premnoženie sveta
...viď blízky východ... ...ked pozerám správy tak takým talibancom je jedno či okrem vojakov zabijú aj pár akože svojich civilistov...
...tak isto sú podobné skúpiny v afrike... ...hladných najľahšie zastrašíš...
A očakávala si, že ti pošlú sumarizujúcu správu?
@tunidlo
a ďalšia vec ako sa má o to postarať príroda keď tam kde žijú majú minimum pitnej vody
keby sa chceli migrovať potrebovali by na to nejaké zdroje(financie) a po svojich pol afriky tiež neprejdu
naučiť vypestovať nejakú plodinu, poprípade naučiť nejaké remeslo(pre budúci vývoz), založiť školu a tým vytvoríš nové podmienky na zamestnanie(stavbári, učitelia..)
veď ani ja ti nič neberem, vidím to aj z tvojej perspektívy len voľná diskusia priateľská večerná
sú viac prispôsobení na také podmienky (viac ako spomenutý ľadový medveď)... to, že sa tam šíria civilizačné choroby a vďaka globálnemu otepľovaniu nemajú čo do úst podaktorí keďže nie je vody ani jedla v oblastiach púští už ich chyba nie je.. s tým sa dá vysporiadať len novým riešením a sami si obviously nedokážu pomôcť.. ak by smrť mala byť ich poučením tak fakt neviem kde to smeruje pre nich...asi hovoríš tiež o prirodzenom výbere no mne to príde proste nehumánne...
..............
... @trash si ma moc nečítal
veď nevravím, že profesionála vo svojom odbore musí nahradiť človek bez vzdelania, preto existuje aj jednoduchá/zložitejšia manuálna práca... a človek je tvor učenlivý, ak niečo neovláda teraz neznamená, že to nebude vedieť nikdy robiť
a ani nehovorím, že im chcem dávať jedlo... to som hovorila od začiatku, že to je krátkodobé riešenie
dobre chápem ty vravíš prispôsobiť sa alebo umrieť ja vravím dať im šancu ešte a skúsiť to inak myslím, že tak by sme to mohli uzavrieť lebo začneme sa zachvíľku točiť v tých istých argumentoch
každopádne ja rada diskutujem, neberem to až tak vážne ako vraví @501 takže ja som rada že som získala nový pohľad na vec
inak inuit = eskymák
súhlasím s tebou s tým dodávaním výdobytkov doby..len ja si myslím, že aj napriek nehostinným podmienkam, ktoré tam panujú, má krajina predsa len potenciál
a áno ono dochádza každým dňom, každou sekundou k zániku slabších, len či na konci toho všetkého vôbec niekto prežije - bez zdravot. starostlivosti, jedla a pitnej vody