apriori odmietam všetko pod hlavičkou "sekta"... Uznávam, že nie je sekta ako sekta (amish určite lepšie ako jehovista), ale príde mi to troška predpotopné... taký ´stredoveký´ úlet...
No to som myslela, ze su sympatickejsi ako jehovisti. Ti ta budu otravovat pokial ta kompletne nezmanipuluju a nepridas sa k nim. A potom sa musis vzdat vlastneho narozu, nesmies sa stykat s rodinou, denne sa modlit aby prisiel koniec sveta a znicil kazdeho kto nie je jehovistka, nesmies prijat transfuziu krvi, radsej musis zomriet a vsetok majetok odkazujes im.
Amisi ti daju moznost vyberu v ramci rumspringi, kde mas sancu vidiet aky je ten nas klasicky zivot a na zaklade toho sa mozes rozhodnut co chces. Ostat Amisom alebo sa zaradit do dnesneho zivota.
A neodradilo ťa, že zastávajú ideu, že žena je podriadená mužovi?
Nepochopil som len informáciu, že "...25 rodin tvoří církevní okrsek (průměrně to znamená asi 75 dospělých)". To by znamenalo, že rodinu tvoria traja dospelí? Teraz už len, či chlap a 2 ženy alebo naopak. A podľa toho by som sa rozhodol možno už aj ja.
@za8icka - pre mňa je každý jehovista potenciálny vrah vlastných detí...
@stage - tú ideu nezastávajú všetci Amishi... no tak či onak - je to jedna z vecí, ktoré mi vadia... Ten počet - to zarazilo aj mňa akosi mi to nevychádza, to máš odkiaľ?
stage vlastne to ma tak trochu odradilo, ta podriadenost. To by som asi nezniesla. Mna skor lata ten zivot. Na chvilku by som to chcela skusit zit ako oni. Zijem vo velkomeste kde sa kazdy niekam ponahla a cesta metrom ma doslova uz vytaca. Takze taky klud a pohodicka by bolo pre mna super. Len zase neviem ako dlho bys som to vydrzala
@salora - jehovisti su blbci. Ja som si o nich tieto veci nastudovala len tak provokativne lebo jeden cas chodili do naseho baraku tri take baby otravovat. tak sme sa so spolubyvajucim snazili s nimi viest taketo diskusie
@salora je to uvedené vo wikipedii na tom odkaze čo tu autorka diskusie hore uviedla (odsek Organizace)
@za8icka Ja si myslím, že takýto štýl života chce veľa odriekania, ale aj pokory. A tá možno spočíva aj v prijatí tej podriadenosti svojmu mužovi. Takže, ak nie si ochotná ani trošku sa podriadiť, asi to nebude ten pravý štýl života, ktorý by ťa napĺňal.
výdobytky modernej doby v nejakej zdravej miere považujem za potrebné. nie som ten typ čo by žil na dedine a okopával zemiaky keď viem aké mám možnosti
@salore na ten pocet by som sa az tak nespoliehala. Wikipedia je predsa len encyklopedia vytvorena obycajnymi ludmi, takze tam kludne mozu byt chyby. Podla mna ich je viac. Ved predsa ked maju vlastne skoly atd.
@stage no popravde nie som ochotna, len ako som pisala paci sa mi ten sposob zivta co sa naoko zobrazuje. Nechcela by som ho navzdy ale myslim ze taky mesiac-dva by mi to tam prospel hlavne viacerym, ktori su unaveni z velkomesta.
Ale tak celkovo ma zaujimal vas nazor na tychto ludi
@semhamforas ja netvrdim ze je to tak na 100%. Ja som len napisala co som si precitala na niekolkych roznych strankach na nete ci uz slovenskych alebo anglickych. Takze tie picoviny si mozes precitat aj ty a popripade im tam hodit argument na vlastnej skusenosti ja jehovistov v rodine nemam, takze nemam to na com porovnat. Jedine ak na tom co sa mi babky pokucali natlacit do hlavy cize hold asi to nebude clear ani na jednej ani na druhe strane
@za8icka - aj som si myslel... Wiki je fajn, ale nespoľahlivá... napr. na VS je zakázané používať ako zdroj wiki.... Pokiaľ ide o tých ľudí, v istom smere je ten životný štýl sympatický... jednoducho: ži a nechaj žiť...
@salora viem ze je to zakazane u nas prva vec co prednasajuci povedal bola ze ak zisti ze nieco mame s wikipedie tak unho letime No hej je to sympaticky styl...ale tak na dovoleku taku poriadnu dlhu by som tam teda k nim isla
@semhamforas suloze na omsiach? to si uz prosim ta co cital? to uz z toho krici ze je to blbost Ty mas aj nejake skusenosti aj so satanistami? No uprimne povedane, k jehovistom by som nesla sa ani pozriet, ale ak niekto chce, tak nech sa paci
@semhamforas tak na dedine tam sa toho narozprava...stare babky uz nemaju co robit, tak vymyslaju kdejake zahady blair witch A len tak zo zaujimavosti kde si sa dostal k satanistickej biblii?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
oka v pohode. nech ziju jak ziju ak to tak chcu.
Amisi ti daju moznost vyberu v ramci rumspringi, kde mas sancu vidiet aky je ten nas klasicky zivot a na zaklade toho sa mozes rozhodnut co chces. Ostat Amisom alebo sa zaradit do dnesneho zivota.
Nepochopil som len informáciu, že "...25 rodin tvoří církevní okrsek (průměrně to znamená asi 75 dospělých)". To by znamenalo, že rodinu tvoria traja dospelí? Teraz už len, či chlap a 2 ženy alebo naopak. A podľa toho by som sa rozhodol možno už aj ja.
@stage - tú ideu nezastávajú všetci Amishi... no tak či onak - je to jedna z vecí, ktoré mi vadia... Ten počet - to zarazilo aj mňa akosi mi to nevychádza, to máš odkiaľ?
@za8icka Ja si myslím, že takýto štýl života chce veľa odriekania, ale aj pokory. A tá možno spočíva aj v prijatí tej podriadenosti svojmu mužovi. Takže, ak nie si ochotná ani trošku sa podriadiť, asi to nebude ten pravý štýl života, ktorý by ťa napĺňal.
@stage no popravde nie som ochotna, len ako som pisala paci sa mi ten sposob zivta co sa naoko zobrazuje. Nechcela by som ho navzdy ale myslim ze taky mesiac-dva by mi to tam prospel hlavne viacerym, ktori su unaveni z velkomesta.
Ale tak celkovo ma zaujimal vas nazor na tychto ludi