Ahojte, zaujímalo by ma, ako vnímate svoje vlastné dospievanie, a kto z vás si trúfa sám seba označiť za dospelého človeka. Mám 19 rokov, a cítim že moja osobnosť sa každým rokom ešte veľmi mení či už v pohľade na svet alebo v hľadaní samého seba a myslím
cítim sa dospelý už od 18ky odkedy žijem samostatne ,ale mozem povedat,že posledný rok som sa dost zmenil osobnostne a pohladmi na zivot
Ale určite dospelost nie je určená vekom,ale skúsenostami ktorými si človek prejde v živote. Niekto kto ide 1x do roboty po vysokej škole dakedy v 26ke a dovtedy sa priživuje doma je daleko daleko mentálne za niekym kto žije samostatne od 20ky dajme tomu. Pre mna su mentálne dospelí iba ludia čo sa dokážu sami uživit a vybavit všetko v živote
ja seba považujem za dospelého človeka aj keď mám len 19 rokov, zmaturoval som v 17tich, na výšku ma zobrali na právo ale nešiel som sa zapísať, chcel som makať na sebe a zarábať peniaze, nebyť závislí na rodičoch, mnohí ma odhovárali, ale vždy som si išiel za svojím, či to bolo správne alebo nie, vždy som robil to čo chcem, dnes mám tesne pred 20, mám vlastné auto, celkom slušné auto, bývam síce zatial v podnájme, ale stravujem sa a všetko si zabezpečujem sám, neoperiem si tak budem mať špinavé, proste zodpovednosť za samého seba, plánujem v blízkej budúcnosti vlastné bývanie......veľká nevýhoda je, že tým, keď vyčnievate od šedého priemeru ste menej obľubený medzi tzv. priateľmi, skrz závisť nič iné....ale nikdy som nič nerobil preto aby mi niekto závidel ale preto, aby som bol spokojný sám so sebou a raz sa nemusel trápiť, že keď budem chcieť rodinu, tak či si ju môžem dovoliť po tej materiálnej stránke....take it easy
je fajn, ze sa povazujete za dospelych len preto ze pracujete a viete sa aj uzivit, ale myslim ze ani taky clovek nemusi byt dospely vo vsetkych ohladoch, poznam ludi ktori maju 35+, vela zarabaju a zivia seba aj rodiny, no su to zvacsa plytky materialisti ktori nedozreju asi nikdy
považujem sa neustale za dieťa a za hlupáka tak dufam že toto formovanie bude trvať až do konca života,...neverím na tie hluposti že sa mozog dokáže fixnúť a už nič nevpustí do seba ... ja taký proste nebudem !
Ja som si tiez kedysi ked som mala 20 myslela aka som dospela a pritom som absolutne nebola sama sebou a formoval ma len partnersky vztah ktory mi nahradzal chybajuceho otca. az ked sa ten vztah skoncil, tak so mnou tak prastilo o zem, ze to teraz vnimam ako uplny prelom mojho zivota a az to bol ten cas kedy som dospela a zostala ozaj sama na seba a pochopila som ze co nedosiahnem sama tak mat nebudem a bolo to hrozne tazke ale dopracovala som sa az uz takmer k titulu a snad za par mesiacov uz budem mat normalne aj pracu a vlastne byvanie a hej, budem uplne uplny dospelak iba na vlastne deti asi nebudem nikdy dostatocne dospela, ale sak to sa nejako podda casom, ked stretnem nejakeho super muza a vsetko bude super
@melancholik myslim ze sa netreba povazovat za hlupaka, proste si len treba priznat ako clovek malo vie,a to ho hlupym nerobi inak je fajn ako rozmyslas, ale uz som spominal v prvom prispevku ze je jasne ze sa clovek formuje az do smrti, ale islo mi o nejaky ten prechod medzi adolescenciou a dospelostou,ved sam uz urcite vnimas ze nie si dieta, tak podla mna pride cas ked budes vnimat ze uz nie si dospievajuci
@willbebetter ak clovek naozaj lubi tak myslim ze prvy rozchod(alebo nejake zavazne veci-choroba atd.) sa radi k veciam, ktore cloveka najviac zmenia a priblizia k dospelosti , cize v niecom su tie zle veci aj dobre( )...tak drzim palce nech ti to vyjde
@melancholik ja som tiez zacal vnimat veci triezvejsie prave v 8.rocniku, ale ze by to bola dospelost sa povedat naozaj neda, v 14 sa cloveku mozog vyvija aj biologicky tak si myslim ze to nie je mozne byt dospelym, podla psychogie sa mlada dospelost zacina az po 20-tke
@genksta ja somod vtedy nejaku vyraznu zmenu nezazil...co sa tyka nazorov a uvedomeni tak to ano...ale v yom 8. rocniku sa mi zmenil uplne cely pohlad na zivot...co znamena ze som mozno dispeloat este vobec nedosiahol...alebo nieje uz co dosahovat
ale citim sa neustale ako dieta...citim pottebu stale sa ucit a citim pocit ze nic vlastne neviem...
Dospelosť sa formuje postupne a ani zďaleka neprichádza v 18tke. Môže byť ten človek slušný, mať rozhľad, vedomosti ale nemá praktické životné skúsenosti. Môj osobný názor je, že človek sa stane úplne dospelým, až vtedy, keď skončí školu, zamestná sa a vie sa sám o seba postarať po materiálnej stránke, ale vie aj čo ho napĺňa duchovne. Dospelosť je vlastne stav, kedy človek vie riešiť problémy, vie sa postaviť životným prekážkam, vie plávať životom sám ako osobnosť, vie čo v živote chce dosiahnuť. Človek sa ale formuje neustále, do konca života. Ja by som teda ten zlom datoval na 20-25 rokov, resp. po ukončení školy a zamestnaní sa.
@genksta dakujem a ano urcite to bolo pozitivne, mozno by som uz teraz bola aj rozvedena ale tak celkovo som tym chcela povedat, ze si myslim, ze clovek nemoze o sebe povedat ze je dospely kym nezazil nieco co ho fakt polozilo na kolena a dokazal sa z toho postavit. To ze si vie clovek oprat nakupit navarit a takto sa o seba postarat ja nepovazujem za uplnu dospelost, pre mna je dospelost primarne dusevna zalezitost
@genksta máš pravdu, je ich povedal by som väčšina, ale ako som napísal, že robím a makám preto, aby som zarobil čo najviac ale nie preto aby som mal a mohol dopriať sebe, ale preto, aby som mohol viesť šťastný život, žiť podľa seba, s priateľkou cestou, veľa toho vidieť, užívať si, neskôr založiť rodinu postaviť dom, mať začo živiť tú rodinu...takže u mňa sú tie morálne hodnoty vždy na prvom mieste....práve preto som sám so sebou spokojný a preto sa považujem za dospelého, lebo nechciem niečo mať, ale chcem niečo dosiahnuť...a to niečo je pre mňa len šťastný život...
Ja stále cítim ako sa menim a formujem už od 11tich cca? Životnými skúsenostami a udalosťami.. Myslím že práve pre toto uvedomenie by bolo hlúpe povedať že človek "dospel" . Sledujem a užívam si kam to vedie
Vidim, ze aj tvoja gramatika sa este vyvija inac zaujimava tema myslim, ze je to tak ako si napisal, do tej 20-21 ale je to velmi individualne a s niekym moze mlatit puberta aj po 30- tke. Inac tento vikend som isla za otcom a jeho partia kamaratov spolu s nim sa spravali ako 15- rocni chlapci na vylete.. proste alkohol a vtipky ja som len kukala takze chlapi mozno nedospeju nikdy.
@milgamman ciarky velmi neovladam a clovek povazovanI bol iba preklep, v diktate by som to urcite nenapisal a ja to neberiem ako urazku... v pohode ,som rad ze si ma na to upozornila
ja som si povedal, ze som dospely tento stvrtok...aj napiek nepretrzite zaspamovanemu fb a vyzvanajucemu mobilu som sa rozhodol poslat vsetkych do prdele a neist na trafoteku do blavy, lebo som myslel len na to, ako zle by sa mi islo domov s opicou 5 hodin v rychliku.
Vieš čo? Úprimne do mojej 17-ky som bol ešte decuľo, ktoré malo na očiach ružové okuliare a všetko bralo optimisticky. A ten posledný rok do 18-ky som mal depky, vlastne ani neviem prečo. Proste mi ruplo v bedni. Odvtedy musím uznať...som sa zmenil niekoľko krát. Samozrejme k lepšiemu. Stále však cítim, že to nie je ono a ako vravíš, spoločnosť nás stále berie ako odrastené deti. Celkovo mi je ale zle z podaktorých rovesníkov, ktorí sú dajme tomu o pol roka/rok starší a aj napriek tomu sa správajú horšie ako deti. Iná kategória sú zas deti pod 14, ktoré sa hrajú na starších pitím alkoholu, fajčením, drzým chovaním... Tak nech sa páči. Máš tu odo mňa slohovú prácu.
hmm neviem ci sa mozem vyjadrovat, kedze mam len 17 a teda k tej dospelosti mam este celkom daleko....ale sama o sebe uz teraz vopred viem, ze zo mna bude ten dospelak, co nikdy nevyrastie, a hrozne ma to deprimuje. vazne mam 17 (za 2 tyzdne 18,jupi ) a nie som absolutne schopna sa o seba postarat. nebyt rodicov, asi by som za par dni sama umrela. jedna moja spoluziacka ma 18,a uz byva sama s priatelom v podnajme. uprimne takychto ludi obdivujem. neviem si predstavit ze by som sa mala proste zobrat a zacat sa o seba sama starat, ja mam panicku hrozu aj ked ma mama len do nedalekoho obchodiku posle po chleba (mam vseobecne paniku z ludi, ked mam s nimi komunikovat sama tak je to hroza).
v buducnosti samozrejme planujem odist od rodicov, nechcem im ostat na pritaz,ale verim ze to bude pre mna pekelne tazke.
takze myslim si ze je to rozne, niekto je vyspely uz vo velmi mladom veku (napr. moja spoluziacka) a niekto hadam nedospeje ani po 30-tke
@janehonda ja si taktiez neviem predstavit starat sa sam o seba, ale je to pre to ze nie som velmi prakticky a ohladom praktickych veci nemam ziadne skusenosti, vzdy sa skoro o vsetko starali rodicia nemyslim si ze to je tym ze by som bol nejake dieta, ale je to nepraktickost....ale keby mi dali nejaky kurz co a ako, tak by sa to snad dalo
nejak sa mi nechce rozmyslat nad tym co si napisal ale tak co som s toho pochopil na to odpoviem no takze ja by som to povedal tak ze sa citim dospely len v niecom a celkovo dospely asi nebudem nikdy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
tfuj
Ale určite dospelost nie je určená vekom,ale skúsenostami ktorými si človek prejde v živote. Niekto kto ide 1x do roboty po vysokej škole dakedy v 26ke a dovtedy sa priživuje doma je daleko daleko mentálne za niekym kto žije samostatne od 20ky dajme tomu. Pre mna su mentálne dospelí iba ludia čo sa dokážu sami uživit a vybavit všetko v živote
považujem sa neustale za dieťa a za hlupáka tak dufam že toto formovanie bude trvať až do konca života,...neverím na tie hluposti že sa mozog dokáže fixnúť a už nič nevpustí do seba ... ja taký proste nebudem !
@willbebetter ak clovek naozaj lubi tak myslim ze prvy rozchod(alebo nejake zavazne veci-choroba atd.) sa radi k veciam, ktore cloveka najviac zmenia a priblizia k dospelosti , cize v niecom su tie zle veci aj dobre( )...tak drzim palce nech ti to vyjde
ale citim sa neustale ako dieta...citim pottebu stale sa ucit a citim pocit ze nic vlastne neviem...
v buducnosti samozrejme planujem odist od rodicov, nechcem im ostat na pritaz,ale verim ze to bude pre mna pekelne tazke.
takze myslim si ze je to rozne, niekto je vyspely uz vo velmi mladom veku (napr. moja spoluziacka) a niekto hadam nedospeje ani po 30-tke
dospelost=praktickost
deti sa o seba nevedia postarat pretoze nemaju skusenosti, dospeli vedia pretoze skusenosti maju