Neviem si pomôcť, ale to slovo je veľmi zvláštne, a tomu, kto ho vytvoril a ešte k tomu aj uzákonil v slovenčine by som odrezal jazyk a polámal prsty. Snáď nie som jediný, kto tam vidí ducHOVNO!
Viete čo je topánkovník? Je to vec, ktorú zrejme doma nazývate botník. Za to by vás však jazykovedci nepochválili. Podľa vedeckej tajomníčky Sibyly Mislovičovej z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, sa nepoužíva ani jeden výraz: "My sme navrhovali toto slovo verejnosti, ale neprešlo to, preto teraz odporúčame používanie výraz ´skrinka na topánky´. "
Nie je baleťák ako baletník
Ak aj vy nazývate tanečníka baletu mužského pohlavia baleťákom, vedzte, že sa mýlite a používate nesprávne pomenovanie. Je to totiž baletník. O úskaliach slovenčiny vás presvedčí aj obyčajný prechod pre chodcov. Mali by ste totiž vedieť, že slovo prechod je nesprávne a "zebra na ceste" sa nazýva priechod.
Máte doma hovník?
Na záver si ešte rozoberieme slová hovník a vopcháčik. Hovník má označovať pohovku na ktorej si môžete hovieť no a vopcháčik je vraj hot dog alebo po slovensky párok v rožku. Pravda alebo lož? Odpoveď sme našli u Sibyly Mislovičovej:
"Sú to vymyslené žarty, s ktorými prišli humoristi, aby si z nás jazkovedcov urobili srandu..."
@inversi To sú napríklad úplne logické veci, o ktorých som vedel Od detí by sme si mali brať príklad, Slovenčina by bola zaujímavejší a jednoduchší jazyk
@melancholik tak už to hovno v žiadnom duchovne neprehliadneš
@tomiq254 Neurážam. Len sa pozastavujem nad nezmyselnosťou slovenčiny. Ak už tak urážam všetkých veriacich v čokoľvek duchovné (spirituality nie religiousness).
@ferotferot Ja som zas počul o týpkovi, čo dokonca vyhral Darwinovu cenu za to, že si myslel, že papierová guľka vystrelené z pištole ho nezabije. Zabudol na to, že používa normálnu poloautomatiku s nábojom stále v hlavni/komore (do toho sa nevyznám, proste bola nabitá)
na margo Ludovita štúra by som len podotkol, som slovák,(nie madar ani rakusan, ani rus, ani nič... som slovak) že keby niet štúra, bud by si dneska mondokal(myslím nasilu, po madarsky viem aj ja) alebo sprechoval, teda hovoril nemecky. Ale isto by si nemal materčinu slovenčinu.
@tasha5 Tam je to skôr POCHVÁlen, ale dajme tomu, že si trafila klinec po hlavičke tiež a veľmi som sa nad tým nezamýšľal, mne len to ducHOVNO prišlo tak zrazu na rozum ak ktokoľvek ešte niečo vie nechám sa poučiť
@ferotferot Neviem odkiaľ si, ale mne sa najviac páči spisovná ľubozvučná Slovenčina. Teda niečo ako majú Standard English pronounciation. Dodržiavanie dĺžňov, mäkčeňov, ďe-ťe-ňe-ľe... na východe bez šance počuť preto, stále keď som niekde na strednom Slovensku veľmi rýchlo mi prischne ten čistý "prízvuk"
som z okolia Trnavy...presnejsie krizovatka medzi Trnavou Hlohovcom a Piestanmi...
u nás sa vypráva. tak šelijako....já uš tak poránne ani nevjem vyprávat ale kby si očuv mojho tatka...to je ze srca..
existuje jedna taka anekdota alebo ako to nazvat...
pytaju sa Trnavaka-
prečo vy Trnavčania všade používate DZ ???
trnavak nato-
DZE ŠADZE?
ludia z okolia Trencina rozpravaju velmi pekn e po slovensky
ale osobne si myslim ze kadzy by si mal drzat to svoje...mne je to sympaticke
samozrejme ze sa treba vediet vyjadrit aj ako clovek no srco je srco
tak samozrejme je dobre vediet aj pekne spisovne rozpravat...
sem tam som chodil po skolach alebo roznych akciach trochu rozpravat a viem ze to nebolo asi moc lubozvucne rozpravanie niekedy mozno az smiesne...
z druhej strany to mozno bolo take autenticke
ale nikdy som sa nestretol s negativnou reakciou na tuto vec a co to som presiel
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Viete čo je topánkovník? Je to vec, ktorú zrejme doma nazývate botník. Za to by vás však jazykovedci nepochválili. Podľa vedeckej tajomníčky Sibyly Mislovičovej z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, sa nepoužíva ani jeden výraz: "My sme navrhovali toto slovo verejnosti, ale neprešlo to, preto teraz odporúčame používanie výraz ´skrinka na topánky´. "
Nie je baleťák ako baletník
Ak aj vy nazývate tanečníka baletu mužského pohlavia baleťákom, vedzte, že sa mýlite a používate nesprávne pomenovanie. Je to totiž baletník. O úskaliach slovenčiny vás presvedčí aj obyčajný prechod pre chodcov. Mali by ste totiž vedieť, že slovo prechod je nesprávne a "zebra na ceste" sa nazýva priechod.
Máte doma hovník?
Na záver si ešte rozoberieme slová hovník a vopcháčik. Hovník má označovať pohovku na ktorej si môžete hovieť no a vopcháčik je vraj hot dog alebo po slovensky párok v rožku. Pravda alebo lož? Odpoveď sme našli u Sibyly Mislovičovej:
"Sú to vymyslené žarty, s ktorými prišli humoristi, aby si z nás jazkovedcov urobili srandu..."
: DDDDDDDD
@melancholik tak už to hovno v žiadnom duchovne neprehliadneš
je mi luto ze sa musim zasa opakovat ale
neprijal som to za 26 rokov
Je to odvodené od slova duch duša takže neviem prečo to urážaš myslel som že si veriaci..
bol dokonca taky frajer ze si myslel ze rana z brokovnice mu nic neurobi
a my sa teraz ucime taketo hovadiny
a ozaj...si ma urazil
pred chvíľou som sa nad tým zamýšľala.
Ok tak čo už spravíš zo slovenčinou tak to je. Aj mne sa viac páči anglický výraz spiritual spirit ale tak sme Slováci
myslim teda som teda bol som
asi tak
:-S bud mudry vsmol si si ?
to je len cista teoria vies nic viac..je to myslienka ktora nema nie len logiku ale ani ziadny zaklad...
Stura mohol nahradit ktokolvek...
mne sa nas jazyk paci...ked som sa vratil po par rokoch domov tesil som sa ked som pocul nasu rec
druha vec je ze najviac sa mi paci nase narecie a ku tomu bol Bernolak blizsie
som z okolia Trnavy...presnejsie krizovatka medzi Trnavou Hlohovcom a Piestanmi...
u nás sa vypráva. tak šelijako....já uš tak poránne ani nevjem vyprávat ale kby si očuv mojho tatka...to je ze srca..
existuje jedna taka anekdota alebo ako to nazvat...
pytaju sa Trnavaka-
prečo vy Trnavčania všade používate DZ ???
trnavak nato-
DZE ŠADZE?
ludia z okolia Trencina rozpravaju velmi pekn e po slovensky
ale osobne si myslim ze kadzy by si mal drzat to svoje...mne je to sympaticke
samozrejme ze sa treba vediet vyjadrit aj ako clovek no srco je srco
A hej, gadžovať viem, ale nechcem. Chcem chytiť tú spisovnú slovenčinu bez prízvuku
odtál potál ! zakál sa pekne vypravame
tak samozrejme je dobre vediet aj pekne spisovne rozpravat...
sem tam som chodil po skolach alebo roznych akciach trochu rozpravat a viem ze to nebolo asi moc lubozvucne rozpravanie niekedy mozno az smiesne...
z druhej strany to mozno bolo take autenticke
ale nikdy som sa nestretol s negativnou reakciou na tuto vec a co to som presiel
a co preto vlastne robis ?
Snažím sa uvedomovať si kedy a čo rozprávam. Čiže sa snažím rozprávať pomalšie, dodržovať dĺžky jednotlivých foném či čo sú to a tak no
to musi byt dost tazke...byt stale pritomny a vstrehu na to co hovoris...nie len obsahovo
skusim to zajtra v praci bude sradna sme tam iba Trnavaci