vidim ze vsetci zatial hlasovali za NIE. Ak teda nie je dolezitejsi ako laska, skuste mat vztah bez sexu. Budete aj nadalej tvrdit ze je to ok a ze takto to ma byt, pretoze mate uzasnu lasku? Aj tak dojdete na to, ze je proste musi byt.
Nie nie je pre mňa sex dôležitejší než láska, pokojne by som bez neho prežila...stačilo by mi mať po svojom boku milovanú osobu, sú aj iné prejavy lásky než samotný sex.
Myslim, ze kto hlasuje za NIE, je tak trosku ovplyvneny naivitou spolocnosti Proste povedat nie je "vznesenejsie". A polovica z nich, ked spozna vasnivu a iskrivu lasku, totalne zmenia nazor Potom to mozno indikuje absenciu skusenosti???? zeby?
@nationalgeographic : nema s nou nic spolocne? Cize ak mas priatelku, tak ju lubis a potom s nou sem tam mas "obycajny sex"? Som myslel ze ak mam sex s niekym koho lubim, nie je to sex ale milovanie...
@chef ak niekoho lubim tak jeto laska aj ked snou sex nemam a tim padom existuje laska bez sexu. neznamena ze ked niekoho lubim ze snim musim chciet mat aj sex ... sexualna pritazlivost a laska je nieco odlisne
@camilla : ved som to napisal jednoducho. Napisala si ze laska neexistuje, nie? Ak teda neexistuje, co potom nazyvaju laskou? Ozaj, to tvoje MNAU pouzivas ako podpis komentarov?
@blueberry : ok, ked stretnes osudovu lasku, prosim, kontaktuj ma
@all : neverim, ze vsetci ktori tu hlasate tu myslienku, (ze ak mate osudovu lasku, nemusite mat s nou sex) by ste naozaj vydrzali s nou sex nemat!
Dobre, mozno VY ano, ale co partner, ktory si bude intimne chvile vyzadovat? Poviete mu: "Laska moja, milujem ta ako najviac viem a aj ty mna, nasa laska je uzasna, ale sex nie je dolezity pre nas skvely vztah a preto ho mat nemusime?????" Uz to vidim ako toto funguje. A co mi poviete na toto, ze potom to nebola ta prava laska???
@nationalgeographic : chce mi povedat, ze ecistuje par, ktory zije spolu dajme tomu 10 rokov a lubia sa, ani raz spolu nespali (nemali sex, nemilovali sa - pomenujte si to ako chcete) a vztah im funguje? Podla mna je sex nieco, co ak vo ztahu dlhodobo absentuje, tak to fungovat nebude.
Poviem vám to jak je... ak mám nejakú -lásku- tak je samozrejme dôležitejšia ako sex i keď si dovolím tvrdiť že sex je vo vzťahu veľmi dôležitý... ak žiadnu lásku nemám, nehľadám, nechcem vtedy je pre mňa dôležitejší ten sex
láska je možná aj bez sexu , ale je fajn sa môcť milovať s človekom, ktorého miluješ. nezvyknem mať chuť na sex, pokiaľ k dotyčnému nič necítim. asi toľk
v jedinom prípade som potrebovala od istého človeka viac lásku ako sex, tí, čo prišli po ňom... nazvem vzťah ´chodenie´ , to mi bolo asi jedno , buď som sa zamerala na jedno alebo na druhé
@chef ... teraz nerozumiem, ze o com tocis.. si zle sformuloval otazku alebo co? lebo to, ze tu vacsina napisala, ze laska je dolezitejsia ako sex neznamena, ze ten sex teraz nechcu mat alebo co.. jedna moznost nevylucuje druhu.. a stavaju sa v zivote situacie, ked ma jeden z partnerov trebars nejaky handikep a nemoze viest sexualny zivot... co v takej situacii?.
all: aby bolo jasne, zahlasoval som 50na50. Coho sa ja drzim je, ze sa neda vylucit o to mi cely cas ide Ak existuje totalna laska, bohuzial alebo nastastie tam je nielen radost zo seba samych, ale aj z nasich tiel.
Rozlisujem pojem sex a milovat sa. Sex je egoisticky, milovanie je chtic spravit "radost druhemu" a nie len to, ale to zamilovanost aj do tela partnera. Je to chtic zazit nieco krasne SPOLU a hlavne s snim/s nou.
Prikladom je modelova situacia, kedy mate tu "pravu" lasku, vztah je tak ako ma byt ak nie viac. Co ale ak je partner pri milovani nasilnicky, pouziva fyz. tresty, vyzaduje od vas neprimerane veci alebo v tomto smere totalne nevyhovuje? Budete toto tolerovat po zbytok svojho zivota, pretoze zijete v svete, kde je sex/milovanie nepodstatne?
hmm, sex je dôležitý, áno, ale vrámci ten najnižšej (najzákladnejšej) úrovne potrieb ide imho skôr o sex v zmysle periodické zbavovanie sa nadržanosti, než v zmysle samotného sexuálneho aktu s niekým .
čo sa týka priam sexuálneho aktu s niekým, tak dôležitejšia je pre mňa láska v zmysle že som pred nejakou dobou (s prekvapením, tak trochu slight_smile: zistil, že sex bez lásky neviem/nechcem mať (odvtedy sa podozrievam že so mnou niečo nie je v poriadku, ale napokon to nie je žiadna novinka slight_smile:, ale zas na druhú stranu lásky (ktorá je opätovaná aj milovanou osobou) bez sexu tiež nie som schopný
@plutvonozceakrivozubky btw orálny styk je tiež druhom sexu, čo sa týka ručného tak tam si oficiálnou kategóriou nie som istý, ale prinajmenšom by som to označil ako sexuálnu aktivitu
Tak je doležitý dosť doležitý, pre zachovanie rodu života, to proste asi ani inak nejde ale inak nie, ako požitok, pud vobec, ak by som ho nemala nezomriem ak je, tak je to len plus no
@obnoxious Ne, ne láska neni žiadná chemická reakcia
@chef samozrejme že je sex egoistický!!! Ludia sú stále zvieratá, aj keď trochu inteligentnejšie, čo je na škodu, pretože nazývajú niektoré praobyčajné chemické deje v organizme emóciami. v podstate si nikto neuvedomuje že napr. láska keď už sme pri tom je úplná pičovina vsugerovaná spoločnosťou. aj zvieratá cítia nenávisť atď čo je aj vedecky dokázané ale láska je umelá vec vymyslená človekom tak isto ako náboženstvo alebo politika
@wampirekiss Pravda je taká, že zamilovaní jedinci sú len náhle zaplavení radom biologicky aktívnych látok a hormónov charakteru prírodných opiátov (čiže vlastne drog). Láska je v skutečnosti len chemická formula C8H11N. Ide o štruktúrne superjednoduchý a účinný fenyletylamín (FEA) - "palivo lásky", hormón skupiny amfetamínov. Je produkovaný limbickým systémom mozgu v riadiacej centrále pocitov, čo je časť mozgu zodpovedná za všetky emócie.
Keď sa k sebe priblížia dvaja zamilovaní jedinci, dochádza v ich mozgu k zvýšenej sekrécii tohto hormónu, fenyletylamínu. Mozog je silne ovplyvnený až omámený fenyletylamínom a ďalšími príbuznými látkami - dopamínom a noradrenalínom. Zamilovaní prežívajú stav prudkej eufórie, výsledný jav sa podobá pôsobeniu amfetamínu - niet divu, veď medzi ním a uvedenými látkami existuje chemická podobnosť.
Návyk na uvedenú "drogu" sa dostavuje okamžite. Ak je zamilovaný od predmetu svojej lásky vzdialený, je celý nesvoj, stráca chuť k jedlu, nespí, neustále myslí na milovanú osobu. Ak je tohoto hormónu vyvíjané nepretržite priveľké množstvo, nedokážu neurónové receptory na túto situáciu príslušným spôsobom reagovať a láska na prvý pohľad (láska na prvý pohľad je v skutočnosti láska k spomienkam zo svojho detstva, z toho vzniká pocit, akoby ste sa s potenciálnym partnerom poznali už roky a nielen pár minút) zrazu mizne. Na rozdiel od narkomanov však nepociťujete únavu, pretože od okamihu vzniku závislosti sa v tele vylučuje látka dopamín, ktorá pôsobí protistresovo.
Keď objekt svojej túžby pobozkáte, do hry vstúpi ďalší hormón - adenozíntrifosfát. Práve on má na svedomí zrýchlenie pulzu a rozšírenie ciev. Preto bozky medzi navzájom sa priťahujúcimi ľuďmi posilňujú imunitný systém a odbúravajú stres.
Ďalšia prítomnosť milovanej osoby postupne v tele vytvára vzrast hladiny látok zvaných endorfíny. Zatiaľ čo látky ako amfetamín pôsobia vzrušenie, endorfíny sú povahy utišujúcej. V medicíne používame deriváty morfínu k utlmeniu bolesti, endorfíny sú vyrábané za rovnakým účelom.
Čo je veľmi zaujímavé je fakt, že väčšina vedcov sa zhoduje v tom, že jeden človek nedokáže v rovnakom čase milovať viac než len jedného partnera. Milovať myslené byť v daný moment biochemicky pobláznený podľe vyššie uvedenej schémy.
Keď zo vzťahu vyprchá vášeň, dostane sa doň viac nežnosti a maznania, na vine sú tiež hormóny. Najskôr sa jeden postará o to, aby medzi dvojicou bola vášeň a neskôr, priemerne za dva roky, prenechá hlavné slovo inému hormónu, ktorý vyvoláva túžbu po prítulnosti. Obe chemikálie sú rovnocenné. Partnerské gény skúmal tím z univerzity v talianskej Pise. Telesná chémia, ktorá partnerom dodáva vzájomnú sexuálnu atraktívnosť, sa vytratí najneskôr po dvoch rokoch, pričom vzťah sa potom dostane do toho, čo vedci nazvali "stabilnou fázou". Skúmaná bola úroveň hormónu nazvaného neutrofín. Hodnoty tohto hormónu boli vyššie u ľudí v počiatočnom štádiu vzťahu. "Molekuly lásky", ako ich nazvali vedci, sa medzi prvým a druhým rokom vzťahu začali vytrácať. Chémiu zmyselnosti vtedy začala nahrádzať chémia prítulnosti - hormón oxytocín (podieľa sa na tvorbe mlieka u žien). Vedci ho našli v telách partnerov, ktorí boli spolu aj niekoľko rokov. Podobný výskum uskutočnený Enzom Emanuelom z University of Pavia, zistil, že po jednom až dvoch rokoch vzťahu sa do normy dostáva aj látka s názvom nervový rastový faktor, ktorého množstvo v tele je v čase zaľúbenosti najvyššie. Prečo sa však niektoré hormóny aktivujú len v začiatkoch vzťahu nie je vedcom známe.
Čo sa však stane, ak nie je stav zamilovanosti obojstranný? U nemilovaného dochádza k vážným mozgovým poruchám. Zasiahnutý jedinec potom nedokáže správnym spôsobom užívať základné hormóny upravujúce náladu a nespavosť (adrenalín, dopamín, serotonín). Objavujú sa symptómy, ktoré sa objavujú pri odvykaní drogám: poruchy srdcovej činnosti a krvného obehu, strach, rozčarovanosť, depresia, strnulosť svalov... Ako prvá pomoc môže poslúžiť plač, pretože slzením sa vylučuje adrenalín. A doporučuje sa i čokoláda, pretože obsahuje isté množstvo fenyletylamínu.
Britskí vedci zistili, že kým láska a sex zdraviu prospievajú, opakovane sa zamilovávať nie je pre človeka zdravé. Rozšírené zrenice, potenie dlaní a zvýšená srdcová činnosť vedú k zvýšenej činnosti hormónu adrenalínu, a ten škodí organizmu rovnako ako stres. Medzi emóciami a zdravím je totiž úzke prepojenie.
@chef podľa mňa majú rovnakú váhu, len každý z nich má byť funkčnejším v inom časovom úseku vzťahu....vysvetlím: človek sa vyvíja a keď príde do produktívneho veku je pre neho dôležité sa po fyziologickej stránke rozmnožovať (preto častokrát skončí s niekym v posteli aj bez lásky, lebo pudy sú silná vec a nie každý sa ich naučí ovládať), samozrejme sa pri sexuálnom styku vytvára určité puto - citové, ktoré buď rastie na základe vyhovovania si pováh, alebo s ustupujúcou vášňou zanikne aj puto, ktoré nebolo silné....ak však puto nezanikne, stanú sa časom z dvoch pri sebe žijúcich ľudí viac priatelia, ako objekty sexuálnej túžby....a to je puto veľmi silné (láska je to možno preto, lebo je k priateľstvu priradený sex) no a ako tak spolu žijú roky, tak je potom dôležitejšia tá láska ako sex, lebo ten sa s príchodom staroby vytratí úplne.....uf
@cicinqa : No tak to si povedala dobre Kazde je dolezitejsie v inom obdobi Bingo!
@obnoxious : zdielam podobny nazor co sa lasky tyka a nie len toho. Nasim prvoradym poslanim ako druhu je sa rozmnozovat. Tym, ze mame buniek naviac, nas to laka vymyslat vznesenejsie dovody bytia (zmysel zivota) a aby plodenie potomkov nebolo len take zvieracie, vymyslela sa laska. Ale o com sa dookola stale budem hadat je to, ze ziaden vztah bez sexu nevydrzi, nech si tvrdi kto ako chce, ze laska je dolezitejsia.
@chef Ved vo vztahu obaja tuzia po sexe , maju na to vybavu a obaja chcu, tak ho maju. Ale keby sa nieco stalo, keby uz sex nebol mozny, ja koli tomu svoju lasku neopustim.
@obnovioux a ty si len biologicka zlatanina buniek, nie clovek.
@nationalgeographic je to vedecky overená pravda. a vysvetli mi tvoju logiku. to že nie som ako ostatní automaticky znamená že som primitív? než niekomu začneš nadávať do primitívov, najprv sa nauč gramatiku. a odkial vieš že zle skončím?
@obnoxious Oooo ďakujem ! presne nejaký takýto článok som hladala a nikde to takte fajnovo opísané nebolo, dík
Dobre je to chémia, ano uznávam, ale tak nie je to LEN chémia teda myslím tým že nie je to nejaký nezmysel, kravina.. neviem sa dostatočne správne vyjadriť teraz
Ale nesuhlasím že láska je vymyslená, to čo je za kokotinu ? aj zvieratá sa milujú bejby si zober bocianov alebo labute a máš to, hneď to padá ako domček z karát to tvoje pud a sme zvieratá
Je bocian „rodinne založený živočích, ktorý si zakladá vzťah na celý život“?.
Koncom 90. rokov sponzoroval Český rozhlas dva vedecky projekt monitorovania čiernych a bielych bocianov. Pozorovali ich a označili satelitnými vysielačmi v hniezdiskách v Čechách a niektoré aj sledovali expedične do Afriky. (Pozri: » capi.internet.cz/home.htm)...
Slávna bocianica Kristína roku 1997 hniezdila s Jakubom. Bociany ale neodlietali a nezimovali spolu. Kristína letela do Senegalu západnou cestou. Jakub sa vybral do Afriky východnou cestou a naposledy mu fungoval satelitný vysielač v Nigérii a viac sa o ňom nevie. Kristína sa vrátila a roku 1998 zahniezdila s novým partnerom Dávidom. Mali spolu tri mláďaťa. Kristína opát odletela do svojho zimoviska v Senegale a tam zahynula. Dávid zimoval v južnom Španielsku a keď sa vrátil zahniezdil s novou partnerkou.
Aj tento projekt vyvrátil mýtus, že bociany sú monogamne, že zakladajú vzťah na cely život. S partnermi neodlietajú na zimovisko a po migrácii ich striedajú. Sú skôr verne určitým hniezdiskam ako svojim partnerským vtákom.
V skutočnosti sú bociany serialne monogamne, čiže zakladajú vzťah na sezónu a verne sú prostrediu v ktorom hniezdia.
A teraz ta budem citovat: "a máš to, hneď to padá ako domček z karát"
@obnoxious ten kto tvrdi ze laska je iba instinkt tak sito onom budem myslied kedy len chcem co vlastne podla teba v zivote nieje instinkt? ved toto cotu pises na birdz je vlastne instinkt DDDD
@nationalgeographic Inštinkt (z lat. instinctus = popud, vnuknutie, pud) je vrodená dispozícia k určitej činnosti alebo k dosahovaniu určitého cieľa. Sú to vrodené, zdedené spôsoby správania, ktorým sa ani človek, ani zviera nemusia učiť. Inštinkt je zložitý komplex a reťazec nepodmienenych reflexov.
Tieto rôzne zložité, komplexne vrodené schémy správania majú nezastupiteľný význam pri zabezpečovaní rozhodujúcich potrieb organizmov, napr. pri rozmnožovaní, získavaní potravy, obrane pred nebezpečenstvom, komunikácii, sociálnych prejavoch atď. Problematikou inštinktov sa v súčasnosti zaoberá etológia, ktorá okrem iného skúma vrodené prejavy detí v ranom veku (vpečaťovacia fáza - imprinting period a jej zvláštnosti v 4. až 7. mesiaci života).
Podľa Junga je inštinkt nevedomý fyzický popud k akcii, fyzický proťajšok archetypu.
@obnoxious a co natom ze som panic? ved som nato hrdy ze som panic narozdiel od teba vidno ze nesi schopni si niekho najst ked sa stim tak chvalis uplne zbytocne mytu pises tieto veci pretoze jasa z tebou nebavim cije instinkt laska alebo sexualna pritazlivost suto dva rozdielne veci. instinkt nieje to ocom sa dobrovolne rozhodujeme dokonca aj niektore zvierata ktore su viac inteligentne je dokazane zesa niekedy spravaju mimo instinktivne
@nationalgeographic ty na aku skolu chodis ze ako 16 rocny nevies ani polovicu z gramatiky, co som ja vedel uz ako siestak??? Bez sa ucit gramatiku namiesto mudrovania aj ked tvoju snahu ocenujem
BTW: ta gramatika ide ale riadne do prdele s mladsimi generaciami....
Clovek ma jesnu smolu, ze ma najviac zo vsetkych tvorov vyvinuty mozog. A preto sa na rozdiel od psa napriklad (ktoreho zaujima len jest, spat a rozmnozit sa) zamysla aj nad otazkami "co je to laska, preco je, kto som, odkial som, kam idem, co mam robit, preco mam robit... " nie je to nic ine len prekliatie. Je to druha strana mince, nasho skveleho mozgu...
@chef teba nech netrapi moja gramatika ale ked nevies ocom mas pisat iba v kuse o mojej gramatike tak saty ani necudujem. a jediny clovek ktory ma jasnu smolu zema najviac vyvynuty mozog si akurat tak ty pretoze premna to ziadna smola ani prekliatie nieje. a okrem toho coto ma spolocne z nazvom tejto ankety ktoru sity vytvoril? sanam totu dajako pozmenilo. maly smesa bavit na birdz o tom cije pre nas laska dôlezitejsia ako sex alebo naopak. mozno pre teba je sex dôlezitejsi jak laska ja sa vsak od zvierat lisim a mojim ukolom v zivote je aj milovat alebo byt milovani nie iba sa rozmnozovat ako toje u teba.
@chef vidno zesi skoncil dosla ti rec a ako ti pises tvoj prekliaty mozog prestal rozmislat ale mozno ked mi este nieco skopirujes z google tak mi budes mat co napisat
@nationalgeographic tvojim zmyslom života je sa rozmnožovať a prežiť nech povieš čokolvek a to je tak u každého živého tvora. no ale z toho čo tu píšeš súdim že nemáš velkú šancu na zachovanie svojho rodu
@obnoxious je lepsi? lepsi iba pre jednu osobu tu druhu ma v pi.i. Davam prednost celozivotnemu potesenie cize laske nez sexu (orgazmu) ktory trva najviac 6. sekund. u zien 12.
@obnoxious cize potom je neschopny kazdy clovek? no okrem teba pozri sa na graf tej ankety 78% ludi so mnou suhlasi ze laska je dôlezitejsia ako sex pretoze to tak je co z toho keby sisa rozmnozoval a mal dety ked tie dety musis aj vychovavat aby prezili? a nato aby si ich vychovaval tak k nim musis mat lasku. tuje nazorne video - » www.mojevideo.sk/video/1b79/simp...
@nationalgeographic 99 percent z mužov čo tu možnosť dali klamú. a myslel som to tak že keď pri sexe neuspokojíš svoju partnerku si neschopák keď to už musím hovoriť ako retardovi, a ja rozhodne nechcem deti a na to je ochrana pokial si o tom ešte nepočul
99% muzov klamu? nie neklamu toje iba kruta realita z ktorou sa musis ti zmierit ze neklamu ta druha veta nema ziaden suvis z predchadzajucim clankom si kus mimo
@obnoxious neposlalo samito tebe taze este raz - 99% muzov klamu? (smajlík) nie neklamu toje iba kruta realita z ktorou sa musis ti zmierit ze neklamu (smajlík) ta druha veta nema ziaden suvis z predchadzajucim clankom si kus mimo (smajlík)
@obnoxious vies koho mi ti pripominas? neviem cisi pozeral v nedelu na jojke ceskoslovensko ma talent a tam bol taky ujko co nevedel spievat a pred rokom ked nepostupil tak sa vihovoril na to ze nemohol chitit ton lebo tam bol smog cize nebolo vivetrane teraz tam bolo vivetrane ale aj tak nevedel zaspievat lebo to proposte nevie a teraz sa zase vyhovoril ze je chybny mykrofon proste si nedokazal priznat prehru ze nema pravdu a tysy presne taki isty
@nationalgeographic to ešte aj chodí????? neviem tv som nepozeral cca 5 mesiacov a pičoviny už určite nie. bohužial ty si nedokážeš priznať prehru. moja pravda je vedecky podložená
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
115 komentov
- sex bez lasky dokaze existovat.
- laska bez sexu neexistuje.
Dokonca aj v Maslovovej pyramidy hodnot
je sex na nizsej (dolezitejsej) urovni ako laska. Zeby to bolo len tym, ze sa ako druh proste musime rozmnozovat a zachovat?
@blueberry : no normalne by som sa s tebou o toto aj stavil k
mňau
Ale ako mi chyba objatie a pochopenie, nad tym som premyslal kazdy den.
@tobje : neovplyvnujem. Pokracujem v diskusii.
@kolini : nepopieram, napisal to dobre.
mňau
@kaku vďaka
@camilla : ved som to napisal jednoducho. Napisala si ze laska neexistuje, nie? Ak teda neexistuje, co potom nazyvaju laskou? Ozaj, to tvoje MNAU pouzivas ako podpis komentarov?
@blueberry : ok, ked stretnes osudovu lasku, prosim, kontaktuj ma
@all : neverim, ze vsetci ktori tu hlasate tu myslienku, (ze ak mate osudovu lasku, nemusite mat s nou sex) by ste naozaj vydrzali s nou sex nemat!
Dobre, mozno VY ano, ale co partner, ktory si bude intimne chvile vyzadovat? Poviete mu: "Laska moja, milujem ta ako najviac viem a aj ty mna, nasa laska je uzasna, ale sex nie je dolezity pre nas skvely vztah a preto ho mat nemusime?????" Uz to vidim ako toto funguje. A co mi poviete na toto, ze potom to nebola ta prava laska???
no to obdobie už (chvalabohu) skončilo
1.keď za tebou príde milovaná osoba, objíme ťa a povie že ťa ľúbi a že je tu pre teba alebo
2.keď príde neurčitá osoba s otázkou, či chceš sex?
Rozlisujem pojem sex a milovat sa. Sex je egoisticky, milovanie je chtic spravit "radost druhemu" a nie len to, ale to zamilovanost aj do tela partnera. Je to chtic zazit nieco krasne SPOLU a hlavne s snim/s nou.
Prikladom je modelova situacia, kedy mate tu "pravu" lasku, vztah je tak ako ma byt ak nie viac. Co ale ak je partner pri milovani nasilnicky, pouziva fyz. tresty, vyzaduje od vas neprimerane veci alebo v tomto smere totalne nevyhovuje? Budete toto tolerovat po zbytok svojho zivota, pretoze zijete v svete, kde je sex/milovanie nepodstatne?
čo sa týka priam sexuálneho aktu s niekým, tak dôležitejšia je pre mňa láska v zmysle že som pred nejakou dobou (s prekvapením, tak trochu slight_smile: zistil, že sex bez lásky neviem/nechcem mať (odvtedy sa podozrievam že so mnou niečo nie je v poriadku, ale napokon to nie je žiadna novinka slight_smile:, ale zas na druhú stranu lásky (ktorá je opätovaná aj milovanou osobou) bez sexu tiež nie som schopný
...tak sa v tom teraz vyznajte, vy freudi
@obnoxious Ne, ne láska neni žiadná chemická reakcia
Keď sa k sebe priblížia dvaja zamilovaní jedinci, dochádza v ich mozgu k zvýšenej sekrécii tohto hormónu, fenyletylamínu. Mozog je silne ovplyvnený až omámený fenyletylamínom a ďalšími príbuznými látkami - dopamínom a noradrenalínom. Zamilovaní prežívajú stav prudkej eufórie, výsledný jav sa podobá pôsobeniu amfetamínu - niet divu, veď medzi ním a uvedenými látkami existuje chemická podobnosť.
Návyk na uvedenú "drogu" sa dostavuje okamžite. Ak je zamilovaný od predmetu svojej lásky vzdialený, je celý nesvoj, stráca chuť k jedlu, nespí, neustále myslí na milovanú osobu. Ak je tohoto hormónu vyvíjané nepretržite priveľké množstvo, nedokážu neurónové receptory na túto situáciu príslušným spôsobom reagovať a láska na prvý pohľad (láska na prvý pohľad je v skutočnosti láska k spomienkam zo svojho detstva, z toho vzniká pocit, akoby ste sa s potenciálnym partnerom poznali už roky a nielen pár minút) zrazu mizne. Na rozdiel od narkomanov však nepociťujete únavu, pretože od okamihu vzniku závislosti sa v tele vylučuje látka dopamín, ktorá pôsobí protistresovo.
Keď objekt svojej túžby pobozkáte, do hry vstúpi ďalší hormón - adenozíntrifosfát. Práve on má na svedomí zrýchlenie pulzu a rozšírenie ciev. Preto bozky medzi navzájom sa priťahujúcimi ľuďmi posilňujú imunitný systém a odbúravajú stres.
Ďalšia prítomnosť milovanej osoby postupne v tele vytvára vzrast hladiny látok zvaných endorfíny. Zatiaľ čo látky ako amfetamín pôsobia vzrušenie, endorfíny sú povahy utišujúcej. V medicíne používame deriváty morfínu k utlmeniu bolesti, endorfíny sú vyrábané za rovnakým účelom.
Čo je veľmi zaujímavé je fakt, že väčšina vedcov sa zhoduje v tom, že jeden človek nedokáže v rovnakom čase milovať viac než len jedného partnera. Milovať myslené byť v daný moment biochemicky pobláznený podľe vyššie uvedenej schémy.
Keď zo vzťahu vyprchá vášeň, dostane sa doň viac nežnosti a maznania, na vine sú tiež hormóny. Najskôr sa jeden postará o to, aby medzi dvojicou bola vášeň a neskôr, priemerne za dva roky, prenechá hlavné slovo inému hormónu, ktorý vyvoláva túžbu po prítulnosti. Obe chemikálie sú rovnocenné. Partnerské gény skúmal tím z univerzity v talianskej Pise. Telesná chémia, ktorá partnerom dodáva vzájomnú sexuálnu atraktívnosť, sa vytratí najneskôr po dvoch rokoch, pričom vzťah sa potom dostane do toho, čo vedci nazvali "stabilnou fázou". Skúmaná bola úroveň hormónu nazvaného neutrofín. Hodnoty tohto hormónu boli vyššie u ľudí v počiatočnom štádiu vzťahu. "Molekuly lásky", ako ich nazvali vedci, sa medzi prvým a druhým rokom vzťahu začali vytrácať. Chémiu zmyselnosti vtedy začala nahrádzať chémia prítulnosti - hormón oxytocín (podieľa sa na tvorbe mlieka u žien). Vedci ho našli v telách partnerov, ktorí boli spolu aj niekoľko rokov. Podobný výskum uskutočnený Enzom Emanuelom z University of Pavia, zistil, že po jednom až dvoch rokoch vzťahu sa do normy dostáva aj látka s názvom nervový rastový faktor, ktorého množstvo v tele je v čase zaľúbenosti najvyššie. Prečo sa však niektoré hormóny aktivujú len v začiatkoch vzťahu nie je vedcom známe.
Čo sa však stane, ak nie je stav zamilovanosti obojstranný? U nemilovaného dochádza k vážným mozgovým poruchám. Zasiahnutý jedinec potom nedokáže správnym spôsobom užívať základné hormóny upravujúce náladu a nespavosť (adrenalín, dopamín, serotonín). Objavujú sa symptómy, ktoré sa objavujú pri odvykaní drogám: poruchy srdcovej činnosti a krvného obehu, strach, rozčarovanosť, depresia, strnulosť svalov... Ako prvá pomoc môže poslúžiť plač, pretože slzením sa vylučuje adrenalín. A doporučuje sa i čokoláda, pretože obsahuje isté množstvo fenyletylamínu.
Britskí vedci zistili, že kým láska a sex zdraviu prospievajú, opakovane sa zamilovávať nie je pre človeka zdravé. Rozšírené zrenice, potenie dlaní a zvýšená srdcová činnosť vedú k zvýšenej činnosti hormónu adrenalínu, a ten škodí organizmu rovnako ako stres. Medzi emóciami a zdravím je totiž úzke prepojenie.
@obnoxious : zdielam podobny nazor co sa lasky tyka a nie len toho. Nasim prvoradym poslanim ako druhu je sa rozmnozovat. Tym, ze mame buniek naviac, nas to laka vymyslat vznesenejsie dovody bytia (zmysel zivota) a aby plodenie potomkov nebolo len take zvieracie, vymyslela sa laska. Ale o com sa dookola stale budem hadat je to, ze ziaden vztah bez sexu nevydrzi, nech si tvrdi kto ako chce, ze laska je dolezitejsia.
@obnovioux a ty si len biologicka zlatanina buniek, nie clovek.
Určite máš pravdu v tom,že vzťah bez sexu jednoducho dosť ťažko víde.
Dobre je to chémia, ano uznávam, ale tak nie je to LEN chémia teda myslím tým že nie je to nejaký nezmysel, kravina.. neviem sa dostatočne správne vyjadriť teraz
Neni láska super ?
Ale nesuhlasím že láska je vymyslená, to čo je za kokotinu ? aj zvieratá sa milujú bejby si zober bocianov alebo labute a máš to, hneď to padá ako domček z karát to tvoje pud a sme zvieratá
@wampirekiss
Je bocian „rodinne založený živočích, ktorý si zakladá vzťah na celý život“?.
Koncom 90. rokov sponzoroval Český rozhlas dva vedecky projekt monitorovania čiernych a bielych bocianov. Pozorovali ich a označili satelitnými vysielačmi v hniezdiskách v Čechách a niektoré aj sledovali expedične do Afriky. (Pozri: » capi.internet.cz/home.htm)...
Slávna bocianica Kristína roku 1997 hniezdila s Jakubom. Bociany ale neodlietali a nezimovali spolu. Kristína letela do Senegalu západnou cestou. Jakub sa vybral do Afriky východnou cestou a naposledy mu fungoval satelitný vysielač v Nigérii a viac sa o ňom nevie. Kristína sa vrátila a roku 1998 zahniezdila s novým partnerom Dávidom. Mali spolu tri mláďaťa. Kristína opát odletela do svojho zimoviska v Senegale a tam zahynula. Dávid zimoval v južnom Španielsku a keď sa vrátil zahniezdil s novou partnerkou.
Aj tento projekt vyvrátil mýtus, že bociany sú monogamne, že zakladajú vzťah na cely život. S partnermi neodlietajú na zimovisko a po migrácii ich striedajú. Sú skôr verne určitým hniezdiskam ako svojim partnerským vtákom.
V skutočnosti sú bociany serialne monogamne, čiže zakladajú vzťah na sezónu a verne sú prostrediu v ktorom hniezdia.
A teraz ta budem citovat: "a máš to, hneď to padá ako domček z karát"
Tieto rôzne zložité, komplexne vrodené schémy správania majú nezastupiteľný význam pri zabezpečovaní rozhodujúcich potrieb organizmov, napr. pri rozmnožovaní, získavaní potravy, obrane pred nebezpečenstvom, komunikácii, sociálnych prejavoch atď. Problematikou inštinktov sa v súčasnosti zaoberá etológia, ktorá okrem iného skúma vrodené prejavy detí v ranom veku (vpečaťovacia fáza - imprinting period a jej zvláštnosti v 4. až 7. mesiaci života).
Podľa Junga je inštinkt nevedomý fyzický popud k akcii, fyzický proťajšok archetypu.
Ale aj tak je viac tých bocianov ktorý sú spolu.
BTW: ta gramatika ide ale riadne do prdele s mladsimi generaciami....
Clovek ma jesnu smolu, ze ma najviac zo vsetkych tvorov vyvinuty mozog. A preto sa na rozdiel od psa napriklad (ktoreho zaujima len jest, spat a rozmnozit sa) zamysla aj nad otazkami "co je to laska, preco je, kto som, odkial som, kam idem, co mam robit, preco mam robit... " nie je to nic ine len prekliatie. Je to druha strana mince, nasho skveleho mozgu...